Как и кои артисти от цял свят ни радват с концерти онлайн

Шоутата в условия на карантина набират все по-голяма популярност
13 апр 2020 19:10, Нели Христова
1
Как и кои артисти от цял свят ни радват с концерти онлайн

Да гледаш концерт на живо от дивана си, завит топло в леглото си или скачайки сам из стаята. Едва ли някога сме си представяли, че това ще ни се случи. Но в последните два месеца именно това е реалността - коронавирусът покоси сериозно не само театри и кина, но и музикантите по цял свят, които планираха да тръгнат на турнета през пролетните месеци, да промотират новата си музика или да забавляват хората по време на пролетните и летните фестивали. Този уикенд трябваше да се проведе най-големият фестивал в Америка - Коачела, но той бе отменен.

В условията на изолация, музиката е по-важна от всякога. За това музиканти по цял свят започнаха да изнасят виртуални концерти, използвайки различни платформи като YouTube и Instagram.

Вчера станахме свидетели на прекрасен концерт от Андреа Бочели в празното Дуомо. След няколко дни ще се проведе и благотворителният концерт на Лейди Гага. А седмици преди това, на 18-март, Джон Леджънд зарадва феновете си с концерт в Instagram, Елтън Джон събра звезди от цял свят като Били Айлиш, Били Джо Армстронг и Дейв Гроу, също за благотворително събитие. Всеки понеделник босненците от Dubioza Koelktiv радват със своето "Карантина шоу".

Не липсват и български зведи като Остава и Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, които също се включиха в онлайн веселбата.

Да гледаш концерт у дома със сигурност не е същото, като това да си сред тълпата от фенове, да усещаш техните емоции и емоциите на изпълнителя. Но музиката и особено концертите под карантина се оказаха от особено значение за психическото здраве на хората, затворени в домовете си.

Социалните медии се превърнаха във виртуална сцена

Най-популярното място за онлайн концерти са историите на живо в Instagram. След пускането им през 2016 година, те бяха любими на влогърите, но сега се превръщат в основна платформа за музикантите като Крис Мартин от Coldplay, който събра 250 хил. зрители онлайн със своето солово изпълнение. А през това време DJ Diplo започна своето "Корона световно турне" в Twitch - любимата платформа на геймърите. Той събира DJ от цял свят, които всяка седмица изпълняват специален сет.

Тъй като ирландците не успяха да празнуват Свети Патрик, бандата Dropkick Murphys зарадва феновете си със специален концерт по случай празника, който се излъчи във Facebook и YouTube. Британската певиза Дуа Липа пък представи новия си албум Future Nostalgia онлайн, като пееше и коментираше всяка песен на живо в YouTube. Тя се появи и в няколко вечерни шоута, изпълнявайки най-новите си песни от... всекидневната си. Други музиканти, които нямат тази смелост, отложиха премиерите на албумите си за по-късно тази година.

Хубавото при онлайн концертите е чувството за... неформалност и отпуснатост. Звукът изобщо не е на ниво, понякога качеството на образа се разваля, но пък имаш възможността да видиш артиста такъв, какъвто едва ли би имал възможност - без излишна помпозност, дори без грим, напълно естествен, какъвто си е вкъщи, често придружаван само от един инструмент. В тази непринудена обстановка съпругата на Джон Леджънд, Криси Тейгън, се появи до пианото на съпруга си, само по хавлия и се радваше спокойно на изпълнението му.

Да останеш свързан с феновете си е основна цел

Концертите вкъщи са и начин артистите да бъдат подпомогнати финансово, но и да задържат вниманието на феновете си. Те са кратки, тъй като не са толкова забавни, колкото голямо, мащабно шоу, но със сигурност заформят емоционална връзка между музикант и почитател.

Някои звезди като Майли Сайръс решават не просто да пеят, но да си направят и седмично шоу, в което канят онлайн други артисти, говорят си за различни неща и изпълняват някои песни. Именно в един епизодите на шоуто на Сайръс, Селена Гомес призна, че е диагностицирана с биполярно разтройство, а Биби Рекса разказа за своите начини да се справи с тревожността и филмите, които гледа, за да се почувства по-добре през тези мрачни времена.

От турнетата музикантите вадят пари, но какво се случва, когато концертите са забранени?

Феновете реагираха много позитивно на онлайн концертите - Twitch се похвали, че посетителите в категорията "Музика" са се увеличили от 92 хил. на 574 хил. Търсенето в Google на Instagram Live също е скочило осезаемо от началото на карантината. Някои записи на онлайн концерти, публикувани в YouTube, като тези на Джон Леджънд и Крис Мартин, вече имат повече от 1 милион гледания.

Но за някои по-малки и не толкова известни музиканти, това са платформи, в които да напомнят, че реално сега те са без работа и без доходи. Голяма част от парите на артистите идват от турнетата. Но когато масовите събирания са забранени, музикантите и компаниите зад гърба им са поставени в трудна финансова ситуация.

За да бъде помогнато именно на по-малките артисти, по време на онлайн концертите някои творци молят за дарения или се създават онлайн зали като Uncancelled Music Festival, които събират пари от виртуални билети. За тях няма фиксирана цена. Всеки плаща "толкова, колкото може". Виртуален билет, с който да помогнем на музикантите, които не могат да ни радват от сцените сега, има и за изпълнителите в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари