Борисов се срещна с Рут Колева, музикантите - с по 5 минимални заплати

Правителството отпуска 4 267 000 лв. за музикалните творци на свободна практика
6 мар 2021 11:05, Петя Славова
213
Борисов се срещна с Рут Колева, музикантите - с по 5 минимални заплати
Снимка: Правителствена пресслужба

След отвореното писмо на Рут Колева до премиера Бойко Борисов, правителството реши да подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки един от музикалните творци на свободна практика у нас като еднократна помощ в условията на пандемията.

Това означава, че около 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева.

Още по темата

Средствата ще бъдат осигурени от Министерския съвет още следващата седмица пое ангажимент премиерът Бойко Борисов на среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които представиха исканията на музикалните творци на свободна практика в България. 

Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби. Министър-председателят Бойко Борисов увери присъстващите музиканти, че се работи по изготвяне на механизъм за компенсиране в условията на коронавируса, който е възложен за изпълнение на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

По време на срещата бяха поставени и други основни искания на музикалния сектор – промяна на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз и създаване на професионален регистър на музикалния сектор.

Относно изготвянето на регистър на изпълнителите от музикалния бранш премиерът Борисов коментира, че това е задача, която трябва да се изпълни съвместно от министъра на културата и самите музикални изпълнители.

Министър-председателят подчерта, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа като това ще бъде заложено за изпълнение при следващ управленски мандат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
30
 
! Отговори
До 124 преди 3 години
Ами тя затова е опряла до държавата.Защото обикаляйки целия свят си е изхарчила парите.Даже сигурно е задлъжняла.
116
3
 
29
 
! Отговори
123 преди 3 години
Много интересно как ей така писват по телевизиите и до часове - среща при премиера. Ами че дай и ние да писнем и да ни дадат някоя и друга хилядарка... Боко тези пари от чекмеджето ли си ги вади? Гледам само Орлинчо с маска и то под носа.
115
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Есенния плод с форма на тиква раздава пари като за последно . Това ако не е купуване на гласове здраве му кажи .
114
2
 
26
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Взимат готовата пара и към Занзибар. А раята в БГ да мре от глад. Тиквата е все по-противен!!!
113
2
 
7
 
! Отговори
До 126 преди 3 години
Недей да се молиш за помощи.А излез с празната тенджера и поискай да ти вдигнат пенсията.Защото си го заслужил.
112
1
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Аз също искам "компенсация". Даже на мене ми дължите 10 минимални заплати. Там некъде - 10 или 12, толко ги виждам.
111
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Лили Иванова е на свободна практика.И пълни зала Арена Армеец.И си плаща данъците.Защо не дадат и на нея?Аааааа,сещате ли се защо?Защото е звезда и е зарадвала милиони българи.Ама тя имала много пари.Е затова ги има.
110
1
 
18
 
! Отговори
Монах Исай преди 3 години
Да се определи най-сетне шоу бизнесът бизнес ли е или е сфера, за която държавата смята, че принажда културна стойност и съответно решава да подпомага и налива пари. Сега е ни едното, ни другото. Има музикални пазари по света, които се нагласиха към пандемията, онлайн концерти, фен срещи и прочие. Нали общата мантра за другите професии е, като не си доволен, хвани нещо друго. Да кажем ли сега на Рут, Орлинчо и сие - като не сте доволни, хванете нещо друго?
109
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рут Колева, която навсякъде парадира, колко била известна и как обикаля цял свят до 4000 лева от държавата ли допря?
108
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купуване на гласове.
107
1
 
34
 
! Отговори
teo преди 3 години
Всички тези, които искат помощи от държавата живеят в палати, платени с хонорарите от ТЯХНАТА СИВА ИКОНОМИКА, за която не плащат данъци!!! Да се плати само на тези които не живеят в къщи-палати, а в апартаментчета като всички българи!!! Те не са свикнали да харчат на месец по 600 лева, а по 3600 лева! Затова сега плачат за помощи! Орлин Павлов за какво семейство говори, след като живее с любовницата си БЕЗ БРАК ??? Използват предизборната кампания!?!?
106
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не се окаже после, че и тая е снимала шкафчета...
105
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно съм против от моите данъци да се подпомагат музиканти на свободна практика, които се скъсаха да си публикуват снимки от Занзибар и Дубай. Млади, здрави, прави хора, да бъдат така добри да поработят, ако се налага и нещо друго, докато отмине кризата, абонамент за звезда-нема. Да не говорим, че някои от тях, не сме ги ни чули, ни видели, камо ли свястна песен да изпеят, само самочувствието им голямо и претенциите!
104
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РУТЕ да беше изпяла една песен на масатаНО ТОВ НА ТИ СЕ ОТДАВА
103
4
 
29
 
! Отговори
долу ГЕРБ преди 3 години
Ами да подкрепят всички творци на свободна практика тогава - диджеи, танцьори, скулптори, художници? Защо само 1000 човека, кои ще са тези 1000 човека - пак наши хора, нали? Хвърлят се едни пари без никаква система като в пиано бар!!!!
102
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй тя, на работника един нов кустум да рабти, пък на началника илядо лева, той нека оди бос.
101
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А вожда нещо да каже за размахания пръст на големия брат?Или когато не го хвалят,мълчи като комунист на разпит.Освен ако критиката е от президента.Тогава направо полудява.
100
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бритона и Плешивия са без маски.
99
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да дадат само на внасяните данъци и осигуровки в бюджета!Процент от внесеното!________"ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа"________Абсолютно НЕ...поне за частните!Всеки има право да слуша каквото иска!И без това те са профилирани!Може би само за бюджетните!
98
2
 
16
 
! Отговори
Бай Ганя преди 3 години
На Рут сум чувал песни но съм ги забравил защото са със слаби мелодии.Примрено на Морун 5 помня всяка.