Борисов се срещна с Рут Колева, музикантите - с по 5 минимални заплати

Правителството отпуска 4 267 000 лв. за музикалните творци на свободна практика
6 мар 2021 11:05, Петя Славова
213
Борисов се срещна с Рут Колева, музикантите - с по 5 минимални заплати
Снимка: Правителствена пресслужба

След отвореното писмо на Рут Колева до премиера Бойко Борисов, правителството реши да подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки един от музикалните творци на свободна практика у нас като еднократна помощ в условията на пандемията.

Това означава, че около 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева.

Още по темата

Средствата ще бъдат осигурени от Министерския съвет още следващата седмица пое ангажимент премиерът Бойко Борисов на среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които представиха исканията на музикалните творци на свободна практика в България. 

Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби. Министър-председателят Бойко Борисов увери присъстващите музиканти, че се работи по изготвяне на механизъм за компенсиране в условията на коронавируса, който е възложен за изпълнение на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

По време на срещата бяха поставени и други основни искания на музикалния сектор – промяна на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз и създаване на професионален регистър на музикалния сектор.

Относно изготвянето на регистър на изпълнителите от музикалния бранш премиерът Борисов коментира, че това е задача, която трябва да се изпълни съвместно от министъра на културата и самите музикални изпълнители.

Министър-председателят подчерта, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа като това ще бъде заложено за изпълнение при следващ управленски мандат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то в България има ли музиканти ? Нали боко тиквата ги уби ? Само чалга певички има .
16
0
 
53
 
! Отговори
Музикант преди 3 години
А велики ,гениални музиканти , преди са умирали в бедност и нищета ! С какво днешните чалгаджийки са по-велики и гениални ? Само в България простакът е велик и гениален !
15
4
 
39
 
! Отговори
Алек преди 3 години
Как не ви е срам мръсни ***,тия пари да ги дадат на пенсионерите а не за купуване на гласове
14
2
 
58
 
! Отговори
ТемеРут преди 3 години
Песен на Рут не съм чул досега. В подлезите ли пее?
13
47
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
музикантите пострадаха доста от кризата. Ако са нямали спестявания се е получило много неприятно. Лично аз нямам против да ги подпомогнат.
12
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ейййй,тая голяма певица била.Та даже издействала на гилдията по 5 бона.Сядам да пиша отворено писмо до Боко,белким и мен ме огрее.Сега вожда дава мило и драго/без чекмеджето,де/,само и само да го изберете отново.А след изборите ще си ги вземе.Ако го изберете,де.
11
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рут Колева като е на свободна практика защо проси от премиера? Пет минимални работни заплате, ах колко трогателно. Нали е на свободна практика, каква е тази свобода когато просиш за 5 минимални работни заплати.
10
2
 
35
 
! Отговори
Мейстър Емон преди 3 години
Темерут не обиждаше ли Тиквата постоянно? Сега му реве за пари, а той Меката Мария ще и плаща и на другите хоби артистчета от нашите данъци. Аман! А какво става с цялата конфискувана техника за криптоминьорство? Тя струва милиони. А десетте милиярда по днешна цена биткойни, които Гешев иззе? Къде са?
9
3
 
39
 
! Отговори
111 преди 3 години
Каква е тая Рут Колева та Боко се среща с нея? Какви музаканти са тези? Извратеняци слугуващи на Сатанистите. За какво ще им плащат? Да си изкарат парите сами. Или им плащат за пропаганда за развращаване на младежта. Извратен свят.
8
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да идат в болниците да поработят срещу тия пари и да им дадат за работа на първа линия, а не милостиня.
7
4
 
22
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Удри по тиквата.
6
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо другите съсловия се дисктиминират и само на музикантите се дават? Какъв принос имат музикантите повече от другите за обществото, освен че опростачват населението?
5
4
 
37
 
! Отговори
Смях преди 3 години
При следващ мандат щял да изпълни исканията на безделниците!? Аре сега всичкото музикант на "свободна практика", укриващи данъци им напълнете гушите и им обещайте каквото трябва, за да ви подкрепят на изборите...
4
4
 
27
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Поредно доказателство, че Баце разбира само от сопата. Рут мо я показа и той веднага обеща пачките.
3
2
 
62
 
! Отговори
Шлосер преди 3 години
А за шлосерите и оксиженистите колко заплати ще има?
2
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коя е Рут Колева?
1
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди избори и по време на протести - който не си е поискал от Чекмеджан, на него не е дадено.Аз съм против да се трошат 4 милиона и кусур за музика на която феновете са тесния семеен кръг на изпълнителя.