Борисов се срещна с Рут Колева, музикантите - с по 5 минимални заплати

Правителството отпуска 4 267 000 лв. за музикалните творци на свободна практика
6 мар 2021 11:05, Петя Славова
213
Борисов се срещна с Рут Колева, музикантите - с по 5 минимални заплати
Снимка: Правителствена пресслужба

След отвореното писмо на Рут Колева до премиера Бойко Борисов, правителството реши да подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки един от музикалните творци на свободна практика у нас като еднократна помощ в условията на пандемията.

Това означава, че около 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева.

Още по темата

Средствата ще бъдат осигурени от Министерския съвет още следващата седмица пое ангажимент премиерът Бойко Борисов на среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които представиха исканията на музикалните творци на свободна практика в България. 

Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби. Министър-председателят Бойко Борисов увери присъстващите музиканти, че се работи по изготвяне на механизъм за компенсиране в условията на коронавируса, който е възложен за изпълнение на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

По време на срещата бяха поставени и други основни искания на музикалния сектор – промяна на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз и създаване на професионален регистър на музикалния сектор.

Относно изготвянето на регистър на изпълнителите от музикалния бранш премиерът Борисов коментира, че това е задача, която трябва да се изпълни съвместно от министъра на културата и самите музикални изпълнители.

Министър-председателят подчерта, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа като това ще бъде заложено за изпълнение при следващ управленски мандат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
1
 
1
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и адмирации, господин Борисов ! Бъдете здрав и благословен ! ЦЯЛАТА НАЦИЯ Е С ВАС !
176
3
 
6
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Бърка Боко в държавния чувал и като магьосник, вади пачките с пари,раздава на третокласни,некадърни "майстори" на изкуството,те за да се отблагодарят,с роднините си на 4.4.21г.ще пуснат правилната бюлетина. Прости българино,самозабравилият се пожарникар,пред очите ти си реди фигурите,за да те "матира" за пореден път,използвайки приоми на маговете от ТВ-предаването "Шесто чувство".Ако продължим да простеем и Господ няма да ни помогне,колкото и да желае!
175
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
Неделя 09.36 минути,а няма никаква информация,днес къде ще инспектира,"най-работния "инспектор на България.
174
0
 
22
 
! Отговори
К6 преди 3 години
Какъв *** съм че си плащам данъците ,тези се смляха да взимат пари под масата в кръчмите и чалга заведенията и искат сега пари от мене *** който редовно си плащаше данъците, проклети да сте
173
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте им помощи олио и брашно че от глад умряха наглеци
172
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рут беше в Мексико няколко месеца. С какви очи иска помощи?
171
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обезщетението за безработица е 12 лв на ден. Минималното, а тази нарко..манка да е пестила, когато е яла кюфтета. Сега да не РЕВЕ за ПОМОЩИ. До онзи ден се чекна по островите.Борисов отвори им инстаграмите на бедняците!!!!! Да видиш всички до един имат пари за почивки по ексзотични дестинации.С тези пари колко ремонта поне мижави на лекарски кабинети може да направиш????
170
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой може ли да каже имената на две песни на Рут Колева без да поглежда в гугъла преди това. Ако има такъв тогава да и дадат парите. Ама ако не се намери да не и дават нито лев.
169
7
 
8
 
! Отговори
Иван преди 3 години
По-нисък коефициент на интелигентност след COVID-19?Току що видях тази статия, това обяснява много неща. На Барба Ганьос коефициента и преди клонеше към 0, а сега може да е вече отрицателен... Но не е той виновен, а вируса и също хората в България, че избирам умствено изостанал човек
168
0
 
40
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
За пореден път се убеждавам че всичко е объркано в тая "държава".Бойко реши да даде (еднолично), няма ли министерство , министър, гласуване .... едно друго. Как така няакой на своя глава решава да дава и то от мойте пари? Защо са ни министри и още 240 хрантутника тогава. Отговор не търся, възмущвам се!
167
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да им дадат някой лев, че да спрат да пеят. Аман от простотии. Една свястна песен не съм чул.
166
0
 
6
 
! Отговори
"Музиката не е преди 3 години
Браво бе Рути ти откри една Америкааааааа, айде да го редефинираме така:"Изкуството не е лукс" - така не звучи ли едно така още по недискриминативно.
165
0
 
18
 
! Отговори
А да питам още нещо: преди 3 години
Баба Кина (примерно) с хармоничката или художествена самодейност в стил "Баби канят" и те ли ще получат тия пари ако имат диплома от Долно Нанагорнище за самодейци или тия с висшето образование. И ако е тия с висшето образование защо не и художниците ...
164
0
 
25
 
! Отговори
Ицо ви го каза: преди 3 години
Това е многоооо голяма грешкаааа.....
163
0
 
17
 
! Отговори
Чакай да питам: преди 3 години
Е сега ще стане смях - художниците учители, музикантите учители, хореографите учители те въпреки, че имат свободна практика, аз нямам такава, че считам, че Тони Магуйър ми е нещо като идея за свободната практика, а тук няма как да кажа арт мениджмънт - аз да питам тия дето работим с 120 часа повече от другите учители и така от Симово време може ли и ние да поискаме не пари, а да махнете допълнителната норма. Кажи на Рут, че средния ми пръст ще и' отива.
162
3
 
43
 
! Отговори
Иван преди 3 години
А за обикновения работник оставен без работа само 1 заплата беше
161
6
 
22
 
! Отговори
Гербер преди 3 години
Още 1000 спечелени гласа за нас
160
0
 
24
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
ТемеРут Колева!
159
2
 
6
 
! Отговори
АМА преди 3 години
ЗАЩО МЕ ИЗТРИХТЕ?ЗА ТОВА, ЧЕ ПИСАХ ЧЕ Е БЕЗСМЪРТЕН, НАЛИ?
158
3
 
32
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Както обикновено - помага се на такива, които нямат особена нужда, а истински нуждаещите се - кучета ги ели ! И това не е само в България, не се заблуждавайте, а в целия демагократичен свят !