Българска музика слушат най-много в САЩ, Германия и Великобритания

Звукозаписната ни индустрия спечели над 6 млн. лв. от песни онлайн за 2020-а
3 апр 2021 13:43, Елка Василева
44
Българска музика слушат най-много в САЩ, Германия и Великобритания
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ, Германия и Великобритания са сред държавите, в които се слуша най-много българска музика зад граница. Това съобщи за „Монитор“ Ина Килева, изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти. По думите й управляваната от нея организация няма капацитет да събира детайлни статистически данни за дигиталното потребление, но на база информация от членовете на БАМП родните песни достигат най-масово до тези три страни и до други територии, където се наблюдава голяма българска диаспора.

Отделни изпълнители могат да се похвалят със слушатели от всички краища на света. Така например според годишния отчет на стрийминг платформата Spotify музиката на поп певицата Дара е достигнала до 91 държави през 2020 г. Рапърът Явор Янакиев, по-известен на феновете като 100 Кила, е бил слушан от меломани в 89 страни, Графа и Михаела Филева – в 87 всеки от тях, Любо Киров – в 84.

Именно благодарение на интернет музикалната ни индустрия успява да компенсира поне частично загубите от другите пазарни сегменти, до които доведе и световната пандемия от COVID-19, като в тях дори не се включва концертният сектор, където по думите на Килева е всъщност „грандиозната загуба на българските артисти и продуценти, която е в размер на милиони и компенсация за нея няма“.

Малко над 6 млн. лв. са общо приходите на продуцентите от стрийминга за 2020 г., което бележи ръст с 1,7 млн. в сравнение с предходната година. През „коронните“ отчетни 12 месеца стриймингът стои зад 43,5% от всички приходи на индустрията. Този процент се равнява на 33,2 за 2019 г. Както навсякъде по света, абонаментните стрийминг услуги са основният носител на дигитални приходи (72% от всички в сектора на стрийминга).

Близо три пъти са се увеличили приходите от аудиострийминга, подкрепен с реклами. Ръстът е с над 173% спрямо 2019 г. „Това е специфична тенденция за българския пазар, която отбелязваме и през миналите отчетни периоди. Потребителите в България традиционно предпочитат безплатните стрийминг услуги, подкрепени с реклама. Като номинална сума обаче този приход отстъпва значително на прихода от абонамент“, допълва Килева.

Така успяваме да запазим инерцията от есента на 2019 г., когато от доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) стана ясно, че българите все по-често предпочитат легалния стрийминг. „Видим е и все по-активният и лесен достъп до любимата музика и изпълнители благодарение навлизането на нови, атрактивни лицензирани музикални услуги“, обясниха тогава от БАМП.

Предвид сериозното развитие на онлайн сектора от миналата година асоциацията предлага възможността за издаване на дигитално ЕГН на всеки звукозапис. БАМП действа като Национална агенция за регистрация на кода ISRC от месец април 2020 г., като до момента са направени 115 национални регистрации на продуцентски код. От тях 36 са от компании с качеството продуцент и 79 - от физически лица, самопродуциращи се артисти и музиканти. „Това е един добър резултат на активност, който по данни на експерти, работещи за ISRC Портала на IFPI, е сходен с темпа на регистрация в страните от Средна Европа“, отчита Килева.

Напук на кризата с COVID-19 приходите на звукозаписната индустрия не само от стрийминга, но и от всички останали сектори, бележат ръст за поредна година, като спрямо 2019-а той е с 12,6%. За 2020 г. сумата достига до 8,4 млн. щатски долара (13,8 млн. лв.).

Водеща роля във формирането на приходите освен стрийминга има и колективното управление. Това е особеност за българския музикален пазар, уточнява Ина Килева, като допълва, че именно дейността на сдружението Профон стои зад 45,2% от общите приходи на индустрията за 2020 г., или това са общо 6,5 милиона лева.

„Тези стойности са симптом за един пазар с все още недоразвит потенциал в сферата на директните продажби, въпреки подема в дигитална среда, доколкото обичайният дял на колективното управление в световен мащаб не надхвърля 10-15% от общите приходи“, тълкува Килева.

Спад от едва 2,7 на сто в приходите си пък отчита Профон въпреки затруднената ситуация около коронавируса и многобройните бизнес сектори, които бяха засегнати от него и имат отношение към печалбите на организацията. За сравнение в световен мащаб спадът на „сестринските“ сдружения на Профон достига до над 10%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11От кънтрито като жанр има някой много скучни песни но има такива който са супер.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12То ако англичаните стримйваха бг музика щеше да има бг песни в техния чарт.
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжа е, в матушка Россия не слушат ли? Те единствени се грижат за нас. Сега ще ви обвинят, че сте на хранилка при Сорос
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно част от бг мигрантите слушат бг музика в тези държави.
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо неслушам беге музика. Слушам рокендрол, диско, блус
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пха-ха-хаааа...
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои са тези музикални инвалиди дето слушат тази пародия на музика. Аз си мислех че бай Тошо е виновен за това да нямаме качествена бг музика а то се оказа че пишман музикантите токова си могат.Умственият багаж и музикалните им способности са ниво средновековие.
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са нашите чалгари емигранти. За тях "нищо не става в тая държава" но се събират да гледат български новини, да пият ракия и да слушат чалга.
13
2
 
23
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Тук в Оклахома си слушам само Чък Бери,Кънтри и др. но не и "българска музика" Чалгата ни е отвратителна и никой не слуша такава музика
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При толкова велики групи, англичаните да слушат българска музика, много ме съмнява.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислех че американците слушат най-много кънтри.
10
5
 
10
 
! Отговори
! преди 3 години
Глупости, когато бях в Обединеното кралство през 2012 г. на студ бригата слушахме само поп фолк и от време на време някоя рап песен но чак толкова рап е изключено.
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските песни само около 10 % някои са със смислени текстове. Останалите 90 % са ***, рап *** или копират кавъри на чужди. Дори и народните не струват, а само 10 % и при тях са добри.
8
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
a srybska?mile kitic klasikata
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми нормално.Там са големите емигрантски общности. Не я слушат американците а българите-емигранти живеещи там
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Чикаго живеят 500 000 българи , втория по големина български град, бил съм там 3 г. и наистина е така.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Носталгия Аз гледах само старите български филми
4
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите с вкус слушат естрадна музика от златното татово време.
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
демек глупаците слушат чалга
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми нормално е. В тия страни музиката се купува.