Меркел избра пънк песен за изпращането си, а германците се зачудиха - познават ли я?

Анализатори търсят скрит подтекст в музиката
30 ное 2021 22:08, Нели Христова
86
Меркел избра пънк песен за изпращането си, а германците се зачудиха - познават ли я?
Снимка: БГНЕС

Ангела Меркел накара германците да се чудят колко добре познават канцлера, който ги управлява в продължение на 16 години, след като избра песен на пънк рокаджийката Нина Хаген за саундтрак на церемонията по напускането на военните.

Меркел, чийто наследник Олаф Шолц се очаква да положи клетва като канцлер следващата седмица, ще получи обичайното военно сбогуване в двора пред министерството на отбраната в четвъртък вечерта.

Церемонията на Großer Zapfenstreich ще бъде по-сдържана от обикновено поради ограниченията на коронавируса, като ще присъстват само 200 гости.

Подобно на своите предшественици, на Меркел беше позволено да поиска три песни да бъдат изпълнени от маршируващ оркестър по време на церемонията.

Но докато Герхард Шрьодер и Хелмут Кол избраха конвенционално бомбастична музика за случая – My Way на Франк Синатра и Одата на радостта на Лудвиг ван Бетовен, наред с други – някои от избраниците на Меркел намекват за една непозната страна на бившия канцлер.

Großer Gott, wir loben Dich (Свети Боже, славим Твоето име) е популярен християнски химн от 18-ти век, поклон към нейното възпитание като дъщеря на протестантски пастор и религиозната идентичност на нейната партия, Християндемократическия съюз ( CDU).

Вторият й избор, Für mich soll’s rote Rosen regnen на Хилдегард Кнеф (Трябва да валят червени рози за мен), тъжна песен за тийнейджърска амбиция и младежка арогантност, обаче, вече подсказва ироничен блясък в очите. "Трябваше да се съобразя, да се справя", гласи текстът. "О, не мога да се съобразя, не мога да се справя, аз винаги искам да спечеля."

Но изборът, който накара коментаторте и народът да търсят подтекст и скрити съобщения, е Du hast den Farbfilm vergessen (Забравихте цветния филм) на Нина Хаген.


Записана за първи път през 1974 г. в конвенционален schlager стил, песента е хит в източногерманските поп класации, преди Хаген да емигрира от другата страна на желязната завеса, където се потапя в лондонските субкултури и се превръща в най-изтъкнатата пънк фигура на Западна Германия през 80-те години на миналия век.

Но дори да приеме нейната източногерманска идентичност да е ход, нехарактерен за Меркел, която Германия е познавала през по-голямата част от нейните 16 години на власт, тъй като тя рядко извежда източното си възпитание на преден план.

Песента, чийто текст е написан от Кърт Демлер, е гневна плач на момиче, което  увещава гаджето на Хаген Майкъл, че е заснел само черно-бял филм на почивката им на остров Хидензее. В резултат на това тя вика: "никой няма да повярва колко красиво беше тук".

Въпреки че не е цензурирана от държавата, песента се разбира от почитателите й по това време като скрита критика към социалистическата република и нейното сиво и мрачно ежедневие, където цветните филми са рядка стока.

Някои коментатори спекулират дали напускащият канцлер може да е видял по-модерно значение в песента на Хаген: вой на неудовлетвореност от мъжете, които не успяват да си вършат работата както трябва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
10
 
! Отговори
АБЕ? преди 2 години
Кога е изпращането на Борисов?
15
2
 
9
 
! Отговори
КУКУ преди 2 години
Баба. Викна целия Арабски полуостров.
14
2
 
8
 
! Отговори
Батальона преди 2 години
Старото се уволнява, зайците реват. Буци и меркел се уволняват, зайците Кирчо и Кокорчо реват. В Германия кой е бе?
13
4
 
3
 
! Отговори
Браво. преди 2 години
На Буци ще му пуснем пък руската "И ето идва шифтпрограмата". ДАЙ БУЦИ! ТИ СИ!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веско, ще попаднеш на някои хакери, които ще теглят няколко милиона от твое име, имайки ЕНГ-то ти и накрая ще спиш на улицата.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веселине, нали знаеш че е зле да пропускаш хапчето.
10
6
 
15
 
! Отговори
До 8: преди 2 години
Същата ти любима фрау подкрепяше 12 години диктатурата на един мафиот, в резултат на което 2 милиона българи бяха прокудени.
9
4
 
18
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Фрау Меркел решила за сефте от трийсе години да тури пола.Двата й крака не са били виждали от толкоз години и са гледали, гледали, пък на долу, пък после нагоре и единия рекъл на другия-Абе каквато ще да е, ама да си остане между нас...
8
6
 
10
 
! Отговори
ДС е живо преди 2 години
ДАНС са унищожавали хора заради Борисов! Убивали са ги чрез Пълно СРС! Инфаркт, инсулт или самоубийство!
7
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обожавам я като политик. Винаги е намирала начин да каже, това което мисли без да го каже в прав текст. Който има уши е чул, който има очи е видял, който има ум е разбрал. Песента казва нещо много важно, което е извън всички посочени тълкувания. Фрау Меркел е уникална. И намери уникален начин да даде сигнал, какво ни чака. Изслушайте внимателно и 3те песни.
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че се махна. Предлагам Der letzte Song на Kummer
5
4
 
10
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
Добре че не е избрала Die Toten Hosen. Подходящо за целта щеше да бъде Willkommen in Deutschland или Europa. Защото и в двете се пее за мигрантите. Които именно тя пусна.
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази напълно изтрещя
3
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата избра кючек за изпращането си към Централния Софийски Затвор. Той бе много разстроен защото всичките му пари изпрани в турска банка се обезцениха поради инфлацията предизвикана от неговия приятел Ердоган. Бай Ставри е поръчал по Амазон две големи кутии с презервативи с лубрикант.
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега поне ще се отдаде на внуците си.
1
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде изчезни веднъж завинаги от живота на всички