Даниел Баренбойм слиза от сцената поради болест

Той допринесе за определянето на модерната култура на Германия
9 яну 2023 13:01, Елка Василева
3
Даниел Баренбойм слиза от сцената поради болест
Снимка: архив, БГНЕС

Даниел Баренбойм, изключителен диригент и пианист, който като главен музикален директор на Берлинската държавна опера (Щатсопер) за три десетилетия изгради артистична институция на световно ниво, напуска поста си в края на месеца поради здравословни проблеми.

Музикантът заяви, че болестта не му позволява да изпълнява задълженията си. Миналата година той беше диагностициран с ревматологичното заболяване васкулит, което причинява болезнено възпаление на кръвоносните съдове, съобщи в. "Гардиън". 80-годишният Баренбойм страда и от неврологично заболяване и се е подлагал на гръбначна операция. По здравословни причини той се представи с оркестъра си едва 10 пъти миналата година при над 50 в предишни години.

Директорът на Берлинската държавна опера Матиас Шулц каза, че са благодарни на Баренбойм, който е превърнал оркестъра й в един от най-уважаваните в света. Но той подчерта, че е станало ясно как харизматичният диригент вече не е стабилният ръководител, необходим на музикантите и не е можел да каже дали ще изпълни ангажимент. Затова се е налагало многократно да му бъде търсен заместник.

Баренбойм също призна в изявлението си, че вече не може да осигури нивото на работа, "което с право се изисква от един главен музикален директор".

Баренбойм допринесе за определянето на модерната култура на Германия след обединението й. През 1989 г., три дни след падането на Берлинската стена, той ръководи Берлинската филхармония в концерт, посветен на гражданите на Източна Германия.

Основна заслуга на Баренбойм е възраждането на Щатскапеле - оркестърът на операта в бившия Източен Берлин, който по времето на комунизма потъва в относителна неизвестност. След падането на Берлинската стена той го извежда до международна слава. Изгражда си и репутацията на убеден защитник на културата в Германия, като многократно се бори с политиците,  най-вече като се противопоставя на идеята за сливане на Щатсопер в източната част на Берлин с Дойче опер в западната и печели битката. Баренбойм осигурява политическа подкрепа и за изграждането на първата зала за рецитали в Берлин - "Пиер Булез", открита през 2017 г.

Даниел Баренбойм е бил музикален директор на Чикагския симфоничен оркестър, Оркестъра на Париж и Миланската скала. Изнася концерти като пианист, като едновременно дирижира съпровождащия го оркестър. Участва и във филми за популяризиране на класическата музика сред младите. През 1999 г. заедно с палестинския интелектуалец Едуард Саид създава Западно-източния диван оркестър, който предоставя форум за съвместна  изява на млади арабски и израелски музиканти.

Дирижирал е много оркестри - Берлинската филхармония, Виенската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Нюйоркската филхармония, Филаделфийския оркестър. В част от тези изпълнения Баренбойм дирижира големи знаменитости на класическата сцена. Първият му брак е с легендарната виолончелистка Жаклин дю Пре и двамата често се представят заедно, преди тя да се разболее.

По случай 75-ия му рожден ден звукозаписната компания "Сони" събира всички негови записи в един комплект от 43 компактдиска, 3 дивидита и 7 дългосвирещи плочи.  

Даниел Баренбойм е роден в Буенос Айрес през 1942 г. Родителите му са били учители по пиано. Научава се да свири на 5-годишна възраст, а първия си концерт изнася на 7-годишна възраст. Родителите му се преместват в Израел през 1952 г. Той взима уроци по пиано и дирижиране в Залцбург при големи майстори и изнася концерти във Виена и Рим. В Париж, където семейството се премества през 1954 г., Надя Буланже му дава безплатни уроци. На 25-годишна възраст той е избран от музикалната компания И Ем Ай да запише петте концерта за пиано на Бетовен с германския диригент Ото Клемперер. През 60-те години на миналия век записва всички клавирни концерти на Моцарт с Английския камерен оркестър, който ръководи през 1965 г.

През 1967 г. се жени за британската виолончелистка Жаклин дю Пре,  Когато тя умира, се жени за пианистката Елена Башкирова в Париж. От нея има двама синове - Дейвид Артър Баренбойм и цигуларя Майкъл Баренбойм. Дирижира Оркестъра на Париж 14 години (1975-1989). Назначен е за артистичен и музикален директор на новата опера "Бастилия" в Париж, но е уволнен шест месеца преди откриването й. Тогава заминава за САЩ. Музикален директор на Берлинската държава опера е от 1992 г.
(БТА, Христина Терзиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
6
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 1 година
Много ще си отдъхнат от тоя!?
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво, че публикувате материал за виден диригент. Не е хубаво обаче, че не разбирате какво публикувате. Защото неправилно делите сложните названия от немски, личи си, че не е моментна грешка, понеже се среща няколко пъти. Става дума за Щатс опер, не Щат сопер, не Щат скапеле. Което говори, че не сте и чували за тези музикални институции, а и не сте и проверили от знаещ източник.
1
5
 
11
 
! Отговори
че то остана ли преди 1 година
"модерна германска" култура? С тази "цветна република", съм която се стремяха...