Защо Бетовен е оглушал?

Учените имат предположение след анализ на косата му
19 май 2024 15:02, Нели Христова
18
Защо Бетовен е оглушал?
Снимка: Pixabay/Ri_Ya

Слухът на изключителния композитор Лудвиг ван Бетовен започва да се влошава в младостта му и геният умира напълно глух. Причините за неговата глухота остават загадка. Но почти 200 години по-късно анализ на косата му показва високи нива на олово, арсен и живак, пише "Билд".

Както отбелязват учените, при стандарт от 4 микрограма олово на грам коса, в един кичур са открити 380 микрограма, а в друг 258 микрограма. Косата на Бетовен също съдържа 13 пъти повече от нормалното ниво на арсен и четири пъти повече от нормалното количество живак.

Изследователят и патолог Пол Джането коментира, че това са най-високите показатели, които е виждал. "Билд" отбелязва известния факт, че Бетовен е обичал виното, а по времето, когато е живял композиторът, към евтиното вино е добавян оловен ацетат. Освен това напитката се съхранявала във вани, пълни с олово, а тапите се накисвали в оловна сол. Отделно по това време към лекарствата се добавяло и олово, а Бетовен е приема до 75 лекарства едновременно.

Учени от университета в Кеймбридж дешифрираха ДНК на немския композитор Лудвиг ван Бетовен, но не успяха да установят причината за ранната му смърт. Въпреки това те успяха да разберат, че Бетовен има генетична предразположеност към чернодробни заболявания и в края на живота си е страдал от хепатит В. След като проучиха записите на композитора през последните 10 години от живота му, учените стигнаха до заключението, че Бетовен е пиел редовно, но колко на учените им беше трудно да преценят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Музика
"Руси коси" - модерна версия на песен от пиринския фолклорен край
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Супер Селтак преди 1 седмица
Като всички успешни творци е имал нужда от стимули - дрога или алкохол, с израстване на твореца се увеличава и нуждата от тези стимули, съответно пристрастяване докато не ти изгърмят бушоните. Единствено Моцарт прави изключение, но той е бил бит от най-ранна възраст от приемните си родители, което е било нормално за него време, при него това са били стимулите, много бой и кой знае, навярно и е..не.
16
0
 
0
 
! Отговори
Антон преди 1 седмица
До Щерю - Да. Изгърмели му батериите на безжичните слушалки в ушите.
15
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 1 седмица
Ползвал скапани true wireless слушалки
14
3
 
2
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 седмица
Защото е присъствал на предизборна агитация на Бойка калдаръм кадъна. Това всички го знаят.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ПроСоТо - от 9 - не случайно го казвам - дълги години бях в този бранш. ...и аз съм с придобита невросензорна глухота.
12
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
до 9:-Не знам дали си бъйтиш майтап или не,но вдишването на изпарения на колофон и ПРИПОЙ-олово при запояването,наистина е сериозен риск за здравето..
11
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
ха!...Сега погледнах в Уикито за Омир,който си мислех че е бил сляп,но после осъзнах,че го бъркам с Орфей...или некой друг...Но :..-В статията за Омир има една снимка на бюст на главата му,пазен в Британски музей...На тоя бюст /скулптура/ носът Е ЧЕРВЕН,което намеква,че и Омир си е посръбвал сериозно...Но не е бил глух,нали?
10
11
 
7
 
! Отговори
Защо Киро уби човек преди 1 седмица
Учените имат ли итговор на въпроса защо Кирил Петков за да си повиши рейтинга предизвика катастрофа, в която загина човек? Този убиец ни е назначен от посолството да ни съсипва. Никой не реагира.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много е запоявал платки...
8
10
 
8
 
! Отговори
Копейкин преди 1 седмица
Какво говорите, бе? Бетовен е куче и си чува много добре.
7
2
 
9
 
! Отговори
Дрън дрън преди 1 седмица
Имал е звукопроводно намаление на слуха и е чувал като стиска със зъби дървена пръчица опряна в пианото. Вероятно отосклероза.
6
3
 
7
 
! Отговори
вгз преди 1 седмица
Много елементарно, Уотсън. В ухото има мембрана с власинки. Ухото "чува" благодарение на способността на тези власинки да реагират на определени диапазон от честотната лента (звук). С времето тези власинки оредяват (естествен процес). Някакво вещество може да е прониквало през кожата или яденето/пиенето му. И така те да са се увреждали допълнително и за това да са оредели съвсем.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това нищо не обяснява, защото споменатите "лекарства" и питиета са били ползвани от хиляди и хиляди други. Те също са били натравяни и сигурно са имали хронини болести, но не се споменава никъде за масова глухота сред населението.
4
9
 
16
 
! Отговори
Факт! преди 1 седмица
Слушал е реч на пра-пра дядото на Про100 Киро и се е задесйтвал механизъм за самосъхранение който му е унищожил слуха!
3
9
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 седмици
Ако живееше сега пак щеше да оглушее, ако слушаше л.ай..но.мет..т.и.те на демократичния режим.
2
7
 
17
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 2 седмици
Жена му го е отровила за да вземе парите от застраховката.
1
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Алкохолик като Болен Сайдеров :)))