Петима сигурни играчи за следващия парламент, ГЕРБ – първи

Борбата до последно ще е за гласовете на 1/5 колебаещи се
314
Петима сигурни играчи за следващия парламент, ГЕРБ – първи
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

ГЕРБ остава първа политическа сила с 29,8% вот сред заявилите, че ще отидат до урните. БСП я следва на дистанция от 1,9% и с 27,9% подкрепа, показват данни от национално представително проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

На трето място се нареждат Обединени патриоти с 10,2% от гласовете, следвани от ДПС (8,7%) и "Воля" (7,3%).

Това са петте партии, които със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание, казват социолозите от "Тренд".

Анкетираните са получили от социолозите пълния списък от всички регистрирани партии в ЦИК с техните номера и са посочвали своя избор.

Според изследователите Реформаторският блок запазва най-големи шансове за преминаването на парламентарната бариера, събирайки 3,8% от тези, които заявяват, че ще гласуват.

Коалицията между АБВ и Движение 21 получава 2,6% подкрепа. "Нова република" и "Да, България" са съответно с 2,3% и 2,2%.

Опцията: "Не подкрепям никого" предпочитат 3,1%.

Според социолозите от "Тренд", които от началото на годината всеки месец провеждат национални представителни проучвания, няма определена тенденция и съществена динамика в последните три месеца, в която и да е от основните партии.

Малко над 2/3 от всички анкетирани вече са решили за кого ще гласуват, докато една пета все още не.

Повече от половината респонденти не следят предизборната кампания, докато 45% я следят. Най-младите са най-незаинтересовани от кампанията, докато над две трети от хората над 60 години я следят.

Личностите, които са в листата на партията, са по-важни за 46%, отколкото самата партия (35%).

Сред електората на социалистите обаче тази пропорция е обърната, като над половината от тях посочват самата партия като по-важен фактор.

Въпреки очертаващата се сложна парламентарна конфигурация в 44-то Народно събрание повече от половината запитани са на мнение, че след предсрочните парламентарни избори ще се състави правителство, докато само една пета са на обратното мнение.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Проучването е възложено и финансирано от националното печатно издание - вестник "24 часа". Изследването е изпълнено от Изследователски център "Тренд" в периода 10.03-16.03.2017 г. чрез двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони, сред 1004 лица на възраст над 18 години и е представително за пълнолетното население на страната. Методът на регистрация е пряко полустандартизирано интервю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
0
 
3
 
! Отговори
нико преди 7 години
Абе я всички марш на работа
257
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори БСП да е първа с малко,те трябва да се коалират с ДПС и Весо тръмпа.От другата страна са Бойко и патриотите,но те трудно ще съставят кабинет защото самите патриоти ще се изпокарат.Чии ще го дърват РБ най-голямата банда негодници,като те се *** при предишното управление.Бойко и Корни много искат да се гушнат,ама ги е страх,какво ще кажат хората.Ако не стане чудо Дуфалака още ще управлява.
256
0
 
3
 
! Отговори
До 285 преди 7 години
Къде си учил до 4. Клас, защото по състава на изреченията ти по високо образование нямаш! Продължение - какво донесе прехода на България? От близо 9 милиона сега близо 6 милиона българи, от 100 новородени само 45 български деца! Граматическа нула ама съвети дава - не мерси!
255
3
 
3
 
! Отговори
Бай Рашо преди 7 години
Наистина, ако и този път българския народ бъдеподведен и на тези избори бъдем свидетели на съставянето на 3-топравителство на ГЕРБ начело с Пожарникаря , то вече с най-голямо удоволствиеще стана поддръжник на Евгени Михайлов и ДОСТ, които с помощтана Ердоган да ни спасят от "българската политическа мафия", коятограби и експлоатира българския народ повече от четвърт век !
254
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ раздава благи сумички на безнравствени и подкупни медийки, ДНЕС - първи
253
3
 
1
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Червените ***...нафлутиха форума с безбройни постове - без пари...за потупване по рамото пред партийния строй!Как са не свършихте *** текезесарски!
252
0
 
0
 
! Отговори
Stolipinovo преди 7 години
Bat Sali majoritaren Premier! Ai, Chestito!
251
1
 
6
 
! Отговори
позитано 20 преди 7 години
До Анонимен 271 Имотното състояние на Борисов е ясно бе.Къща в Банкя. Не знаеш ли ? А знаеш че има 4 милиарда. Ах тиии, нещастнико.
250
2
 
1
 
! Отговори
аначка преди 7 години
платиха на продажните социолози да ви лъжат, написаното е лъжа.Ще гласувам за промяната, за "Да, България", а не за старите ***, които ни управляваха и крадохадо безкрайност.
249
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Получи ли си ВЕРУТО, Лъчо Мозга?
248
0
 
4
 
! Отговори
Бойко Паркинга преди 7 години
Аз не съм комунист ...
247
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И.Ф Фидосова ли е? Царицата на етиката в Народното Събрание?
246
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цецо Ухото, слушалка ли е?
245
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как наследи Цветелина Банката?
244
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От какво умря Мишо Бирата?
243
10
 
1
 
! Отговори
охааа преди 7 години
БСП опардява кочаня.
242
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цацата да каже къде скриха тефтерчето на Красьо Черния?
241
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то тея нямат 300 броя читатели, интервютата са вземани сигурно на някоя масовка на ГЕРБ дето са инструктирали как да гласуват изборните им наблюдатели срещу някакво заплащане.
240
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Края на такива свинари, опс простаци е описан в историята на България. Една *** му смачква главата с камък.
239
0
 
11
 
! Отговори
Баба Мара преди 7 години
То и Цачева щеше дае първа ама....