Гренландия: Светват всички червени лампи за глобалното затопляне

Рекордни температури, преждевременно топене на ледовете
19 юни 2019 23:00, Елка Василева
72
Гренландия: Светват всички червени лампи за глобалното затопляне
Снимка: Steffen Olsen / Twitter

Рекордни температури, преждевременно топене на ледовете - още преди настъпването на лятото всички сигнални лампи за затоплянето на климата в Гренландия (огромен леден къс, който заплашва да остави под вода всички крайбрежни райони на планетата) светят в червено.

Учените не изключват възможността 2019 г. да е поредна "ужасна година" за белия континент, пише Франс прес.

"Възможно е рекордите от 2012 г. да бъдат надминати, както за най-малка площ на морските ледове в Арктика, така и за най-бързо топене на полярната шапка в Гренландия", предупреждава Рут Мотрам, климатолог от Датския метеорологичен институт (ДМИ). Тя допълва, че "това до голяма степен ще зависи от метеорологичните условия".

Впечатляваща снимка на преждевременното топене на ледовете, направена миналата седмица в северозападната територия от учен от ДМИ, обиколи света.

Докато търсел океанографските плаващи буйове и метеорологична станция, Стефен Улсен регистрирал на лентата как кучешкият му впряг напредва мъчително по леда в един фиорд, пет-шест сантиметра от който е разтопен. Под отчайващо синьо небе, на фона на планините, останали без сняг, впрягът сякаш се движи по водата.

"Картината е поразителна, тъй като показва как Арктика наистина се променя", казва Рут Мотрам.

"На местата, през които преминава експедицията, не се предполага морският лед да започне да се топи толкова рано. Те обикновено минават по този път, тъй като ледът е много дебел. Сега обаче са били принудени да се върнат, понеже водата ставала все по-дълбока и вече не можели да продължат", обясни тя.

Ден по-рано, на 12 юни, най-близката метеорологична станция, в Каанаак, регистрирала температура от 17,3 градуса - с 0,3 процентни пункта под абсолютния рекорд от 30 юни 2012 г.

"Зимата беше суха, а наскоро имаше топли въздушни течения, безоблачно небе и слънце - всички предпоставки за преждевременно топене" отбелязва Мотрам.
Тъй като атмосферата се затопля, може да се очаква, че явлението ще се задълбочава и ще доведе до промени и в начина на живот на местното население, скъсявайки ловния сезон и причинявайки сътресения в екосистемата.

Според Американския геофизичен институт през последните 10 години броят на полярните мечки в цяла Арктика е намалял с около 40 процента, а нарвалите (наричани също "морски еднорози") са все по-лишени от морските ледове - за тях естествената защита от косатките, един страховит хищник.

Преждевременно топене

Освен морските ледове още по-пряко върху повишаване на морското равнище влияе топенето на континенталната полярна шапка и ледниците.

Според датския метеорологичен институт станция "Съмит стейшън", която се намира на полярната шапка, на 3000 м надморска височина, е измерила на 30 април най-високата температура в историята си - минус 1,2 градуса.

По данни на ДМИ на 17 юни, в един-единствен ден, Гренландия е изгубила 3,7 милиарда тона от ледовете си. От началото на юни загубите достигат 37 млрд. тона, посочва в акаунта си в Тwitter Ксавие Фетвейс, климатолог в университета в Лиеж.

"Има все по-голяма вероятност през 2019 г. да бъде счупен рекордът по загуба на маса за месец юни", прогнозира той.

Тази година датските метеоролози обявиха началото на периода на топене в началото на май - с почти един месец предсрочно. По-ранно топене от това е имало само веднъж, откакто през 1980 г. започнаха да се публикуват тези данни - през 2016 г.

"Началото на сезона на топенето настъпва в първия от три последователни дни, през които се топи над 5 процента от повърхността на леда", обяснява изследователят Петер Ланген на сайта polarportal.dk.

Гренландия допринася за повишаване на морското равнище с около 0,7 милиметра годишно - число, което може да се увеличи, ако сегашният темп се запази.

Изследвано, публикувано през април в Бюлетина на Американската академия на науките, показва, че изчезването на ледовете в Гренландия, регистрирано от 80-те години на миналия век, се е ускорило значително през първите десет години на новото хилядолетие и особено след 2010 г.

Днес ледовете там се топят шест пъти по-бързо, отколкото през 80-те години.

При това прогнозите са доста тревожни. Най-лошият сценарий в последната базисна оценка на Междуправителствената експертна група по измененията в климата, от 2014 г., е за повишаване на световния океан с малко под един метър в края на 21-и век спрямо периода 1986-2005 г.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
e значи Гренлавдия пак ще си стане зелена и отново ще отглеждат лозя, кръговрата на природата!
38
0
 
6
 
! Отговори
Контрасанкции преди 4 години
Новините за все повече на брой години с най-малка площ на морските ледове в Арктика, са добре дошли за Северния Морски път.
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Причината е отделен въпрос."Напротив, точно това е Въпросът. Вменяване на вина и предлагане на решение, включващо лишения за хора които и без това нямат много. На какво ти прилича това? На мен ми прилича на схема за изнудване. Американците са ВЪРХОВ замърсител в световен мащаб. А точно те най-много реват, без в действителност самите те да правят нещо по въпроса.Извод - схема за изнудване и геополитически лост за натиск.
36
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
До VictimizedПричината е отделен въпрос. Каквато и да е тя, климатът се променя към лошо.
35
3
 
11
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Всичките климатични промени се дължат главно на слънчевия минимум и слънчевия максимум, който влияе на целия климат. Нищо не се споменава за засилената вулканична активност в този регион. Защо ли? Защото ще излезе, че такса въздух която плащаме вече ежедневно и заради която буквално се качват цените на електроенергия и всичко останало. Има много писано по темата, и има климатични промени, но процента който се дължи на хората е не повече от 0.5% от парниковите газове, всичко друго е пропаганда.
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оф, аман. Имало е периоди в историята на Земята, когато въглеродният двуокис е бил ШЕСТ ПЪТИ над сегашните равнища. Крокодили и костенурки са живели в Канада, без това да е било заради дрейфа на континентите - географската ширина е била същата. Е, защо се е получило така - динозаврите са готвели на дърва ли?Има промяна в климата, винаги е имало. Въпросът е, че не е " ман мейд" - причинена от човека, както омалосват от половин век.
33
0
 
10
 
! Отговори
Чикън преди 4 години
Че замърсяваме всичко и навсякъде е вярно, но и "еко" инициативите са бизнес за милиарди. Най-вероятно сега сме в по-топъл цикъл, ще следва по-студен. Ако си мислите, че за милиарди години, температурата на планетата е константа - не е!
32
15
 
15
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
Глобалното затопляне е факт, който вече и маститите мултимилиардни лобита на могъщите замърсители не оспорват, щото няма как. Затова са концентрират в усилията си да манипулират масите, че видиш ли, било естествено. Но то не е! Да, имало е периоди на затопляне на Земя, породени от естествени климатични причини, но това сега не е. Но да оправдаваш едното с другото, е все едно сам да си наводниш къщата, успокоявайки се, че и Бог е наводнил света по библейските времена.
31
0
 
7
 
! Отговори
Аспарух преди 4 години
Новината и снимката са от преди няколко дни.Това се вика copy paste
30
9
 
2
 
! Отговори
JJIvanov преди 4 години
АНАлизи проведени с самолети доказват че най тежко уврежданата страна в Европа е България. Милиони автомобили увреждат тежко приконтактния най крехък защитен въздушен слой с включени фарове денем вкл против мъгла и с налепени тежко вредни холограмни оръжия на предни стъкла.Огрoмни видими тежко увредени обеми има над градове и пътища вкл магистрали. Опити за лекуване на пресканираните обеми водят до проблеми над Балканите.Всяко село е увреждано с ЕМС недопустим от клетки за цифровизация и JSM
29
8
 
3
 
! Отговори
Warning преди 4 години
За убиване на ледниците ползват предимно американски сателити .Чрез тн мониторинг . Ползва с е методът обемно проникващо обсебване и последвало таене на ледника.Много мощни оръжия на вражеска цивилизация се произвеждат чрез обсебване на произведени под техен контрол от хората техники. Вградени са в сателити, в радио и телевизионни ретранслатори в JSM клетки в лични документи и телефони
28
11
 
14
 
! Отговори
Ескимос преди 4 години
Обичайно пролетно явление. Така е от стотици години.
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо островът се казва Гренландия? Защото е бил зелен. Пак ще стане.
26
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли кой да наложи забрана за производство на американските талиги. Те тия под 5000 кубика кола неможеш да видиш там. И 5 коня да е пак ще е 5000 кубика. Отдешя газове като локомотив. Иначе всички други им виновни за всичко, пък тяхната кочинa най-смърди.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То ако сами не се изтрепем, кво му е интересното?Няма чакаме някви метеорити или извънземни я!
24
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 метър покачване няма да ни удави, освен това не можем да предскажем времето 10 дни напред, какво ги кара да мислят че могат 100 години. преди 1000 години е било с 1 градус по-топло. те сега за 0.5 градуса подлудиха хората.
23
13
 
11
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 4 години
Бай *** го боли фаро, важното е да се надува с паржоли, саджук и да сърба ракия и вино балканската свинчуга хахахах
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПаскалА защо не Европа и Азия?
21
5
 
17
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Ми спрете немските дараци от по 600 коня в8.
20
6
 
15
 
! Отговори
Банана Републик преди 4 години
Въпрос - Кога ще се затопли достатъчно в България, че да може да гледаме Банани? Чакам от години вече!!