Какво още знаем за българския щам на коронавируса?

Вероятността щамът да нарасне е минимален
18 апр 2021 19:15, Нели Христова
81
Какво още знаем за българския щам на коронавируса?
Снимка: БГНЕС

През тази богата на събития седмица правителството в оставка реши да разпусне Националния оперативен щаб. В неделя премиерът Бойко Борисов обяви, че го възстановява до избирането на нов от новото правителство. По-голямото притеснение обаче възникна, когато беше съобщено за засечен български вариант на COVID-19. Така към южноафриканския, британския и бразилския, вече говорим и за българска мутация.

По време на брифинга на здравните власти този петък, директорът на центъра по заразни и паразитни болести – проф. Тодор Кантарджиев, заяви, че експертите наблюдават и български щам на COVID-19.

„Миналата седмица се получиха данни от един град в Северна България за 2 жени – едната на 60 години, другата на 65, с британския вариант. Наблюдавахме обаче мутация, която е в началото на спайк протеина. Говорим за български щам”, каза той.

Какво още е известно за българския щам на коронавируса разкри проф. Ива Христова пред NOVA. Към момента има само два установени случая, но се налага проследяване. Предстои да се види дали ще останат само тези два случая или те ще нараснат.  Според проф. Христова вероятността щамът да нарасне е минимален.

„При българския вариант има замяна на една аминокиселина с друга. Тази промяна е на 25-о място. Това се случва в периферията и това има значение. Целият спайк протеин е този, с когото вирусът се свързва и прониква в клетките ни. Срещу него е насочен имунният отговор. Затова повечето от мутациите са именно в спайк протеина. Тази периферна локализация, която намираме, е свързана с по-голяма вероятност за промяна. Тази атака създава промени във вируса”, обясни тя. Според нея по-притеснителни са останалите открити щамове. При британския щам става дума за преимуществено разпространение на определен вариант.

Относно ваксината на AstraZeneca проф. Христова смята, че няма проблем втората доза да бъде от препарата.

„Тези проблеми с централната тромбоза са единици на един милион. Трябва да се знае, че поне 10 пъти по-голям е шансът за венозна тромбоза при COVID-19”, подчерта тя.

Относно поставянето на трета игла от ваксината, проф. Христова подчерта, че причина за това са мутациите на вируса.

„Още в началото не бяхме сигурни колко дълго ще трае имунитетът.  Съдейки от преболедувалите казахме поне 6 месеца, но вероятно е 12 месеца.  Към момента е доказано, че британският щам се покрива от всички ваксини”, успокои тя.

Пандемията от COVID-19 постави света на колене. И докато учените се опитват да намерят ефективно оръжие в битката с вируса, той не спира да поднася изненади, като се променя чрез нови щамове. Какво обаче не знаем за новите мутации?

Първата мутация на COVID-19 беше открита в Англия  в края на 2020 година. Новият вариант на вируса се оказа по-заразен и непредсказуем. И докато доскоро се смяташе, че британската форма на заразата причинява по-тежко боледуване, изследване на група учени,публикувано в медицинското списание „Лансет”,опроверга тази информация.

Сериозно притеснение предизвика и южнафриканският вариант на COVID-19.Потвърждава го и професор Шабир Мадхи от университета по ваксинология в Йоханесбург.

„Южноафриканският щам започна да се развива някъде към края на октомври миналата година. Това, което мога да ви кажа, е, че в момента от 90 до 95 процента от хората в Южна Африка, които са болни от коронавирус, всъщност за заразени именно с този щам. Една от причините за това е, че той се разпространява много по-бързо и лесно. Освен това наскоро започнахме проучване, което до момента показва, че защитата, която организмите на преболедувалите стандартния вариант на COVID-19 изграждат, за съжаление не помага особено в битката срещу новия щам”, обясни той.

Бразилският вариант на коронавируса постави държавата пред сериозно изпитание.  Страната на карнавалите и тропическите гори се нареди на второ място по смъртонст в световен мащаб.

„Този вирус създаде и много печални рекорди. Има дни, в които броят на смъртните случаи е 2000. Все още не знаем много за това колко смъртоносен е новият щам. Със сигурност обаче той е по-заразен. Проблемите, които този вариант на вируса причинява, могат да го причислят към щамовете от Обединеното кралство и Южна Африка” , смята Мигел Николелис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И той е невидим.
27
1
 
1
 
! Отговори
не разбрал преди 2 години
Вай, вай, вайййй.........вече и български щам ли има?!
26
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
Най опасния вирус в Бг е псевдодемокрацията и фасадна пазарна икономика.Бацилите са бившите комунисти и щамовете от деца и внуци от които боледуваме повече от 30год.А лечението на това е само тояга.Ама няма лекари .
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и по-опасно от българския щам на Ковид, ДНК-то на 80% от българите. Аминокиселините така са се подредили, че не прощава. И не само че няма лечение , но и ваксинация няма.
24
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с имунитета, първо беше 2 месеца след преболедуване, после 6 месеца, после 9 месеца, сега 12 месеца. Нямат данни и само знаят, че тези от първата вълна още имат имунитет. А тези с азиатския SARS от 2003 от същото семейство и след 17 години имат имунитет. така , че който го е изкарал да си трае за ваксинации и да си джитка спокойно да среща вируса често често да му се обновява имунитета. Иглата е по рискова за 99.7% от населението , от реалния вирус
23
4
 
9
 
! Отговори
H20 преди 2 години
Защо щам бе ващта мама докога ще подлудявате хората туи ли са ви ваксините кой ще поеме наказателната отговорност за тази простотия бе ваша мака..
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не пишете. че българският щам унищожава другите щамове с неподправена наша си национална злоба? Изтребва ги до крак!
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
... "Предстои да се види дали ще останат само тези два случая или те ще нараснат. Според проф. Христова вероятността щамът да нарасне е минимален."Е как ще нарастнат, български са, не бива хахахаа
20
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм потресе, има ЦЕЛИ ДВА случая, и по нищо до момента не се различават от останалите - нито по вирулентност, нито по смъртност.Нищо де, сега ще похарчим едни 1-5-10-100 милиона, за да ги проследяваме.Само за информация, коронавируса мутира непрекъснато, и това се знае още от откриването му. Има и сайт, който проследява мутациите.Ама раздухването на истерия си е роден български обичай.
19
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами Слави и Радев казаха ,че няма такова нещо и политиците го използват да плашат хората,скоро пяндемия няма да има,ще паднат всички ограничения и няма да бъдем плашени
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че е от бсп.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този щам е чалгарски. Познали са го го кючеека който върти при спайк проеина. При захващане щрака.
16
6
 
18
 
! Отговори
МЛЪКНЕТЕЕЕЕ преди 2 години
АБЕ АЙДЕ СТИГА БЕ АЙДЕ СТИГААА БЕ ЕЕЕЕЕ *** , СТИГА С ТЕЯ ГЛУПОСТИ БЪЛГАРСКИ ЩАМ , ОЩЕ МАЛКО И ЩАМОВЕ НА ОБЛАСТИ ЩЕ ДЕЛИМ , МЛЪКНЕТЕ БЕ СТИГА СЪС ТОВА ВСЯВАНЕ НА СТРАХ , ВЕЧЕ СЕ ИЗЧЕРПАХТЕ И СЕ ЧУДИТЕ КАКВО ДРУГО ДА ИЗМИСЛИТЕ
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестърските партии най вероятно ще унищожат вече внесените ваксини и няма да купуват нови с мотива, че вирус няма и никога ме е имало.
14
1
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Напълно съгласен с 13
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименМного точно! Идеята да пробутат задължителни ваксинации с отрови под нежното име ваксини.
12
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредна пропаганда за всяване на страх у хората. Не се страхувайте. Пазете си психиката, защото ще ви трябва. Тези психопати няма да спрат докато не "ваксинират" (отровят) всички българи със страх, за да си сложат експерименталните "ваксини" .
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще трябва да затворят държавата и нови тестове по училищата за да го хванат, защото е мешан с другите корони.
10
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кка разбраха, че е български? на кисело мляко ли реагира? :D
9
4
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Айде дано поне да хвана този щам....Да му се невидим....Другите все бягат от мен...А пък и ще се почувствам патриот!