Полша – новото огнище на крайнодесните в Европа?

Правителството не просто не осъжда ултранационалистически марш, а негласно го подкрепя
14 ное 2017 22:24,
56

Снимка: Reuters

Малко държави са страдали от нацистите толкова, колкото Полша по време на Втората световна война.

И все пак, 70 години по-късно, тя се превръща в център за крайнодесните на континента - и либералните правителствени критици не правят нищо по въпроса. Всъщност, те казват, че крайнодесните в Полша се чувстват вдъхновени от това, което те виждат като правителствено разпознаване, пише "Washington post".

В събота близо 60 000 души излязоха на марш, за да отбележат 99-годишнина от полската независимост. Ултранационалисти и нацисти маршируваха рамо до рамо и носеха табели с крайнодесни послания: "Чиста кръв", видя "Politico". "Молете се за ислямски холокост", видя пък CNN.

Маршът - различен от другите европейски крайнодесни прояви

Нацисти и членове на крайнодясните партии избираха други начини за празненства в Европа през миналото. В източногерманския град Дрезден нацистите маршируват всеки февруари, за да отбележат унищожаването на града от силите на Съюзниците по времето на ВСВ. Властите обикновено осъждат тези маршове като грешни и опасни форми на национализъм, който пресича границата към бялото превъзходство и нацистката идеология. В Германия някои политици често се включват в протестите против маршовете, които се случват от десетилетия насам.

Това обаче не беше видяно тази събота във Варшава, където маршът не получи правителствено осъждане.

Корените на полския "марш на независимостта" са сравнително нови и датират от 2009 г. Годишното събитие привлича увеличаваща се бройка от поддръжници през годините и сега се счита за един от най-големите маршове на крайнодесните в света. Не само че привлича посетители от други източноевропейски държави, където ултранационалистическите тенденции са изострени след кризата с бежанците от 2015 г., но и посетители от Западна Европа и САЩ.

Подкрепя ли правителството ултранационалисти?

Маршът в Полша не беше официално организиран или подкрепен от управляващата партия "Право и справедливост". Но въпреки екстремистките слогани и постери, властите се въздържаха от осъждане на марша. Някои политици изказаха подкрепа.

В позиция, разпространена в понеделник външният министър на Полша защити марша като голямо патриотични събитие и "огромно празненство на поляците", въпреки че министерството заклейми расистки, ксенофобски и анти-семитичните прояви. Вътрешният министър пък се е изказвал ласкаво за марша - "красива гледка".

Дори и да не е бил наясно с някои от посланията, издигнати по времето на марша, той със сигурност е знаел кой стои зад организацията на годишното събитие. Организаторите включват анти-семитични радикални организации като Всеполската младеж и Национално-радикалният лагер, според АП.

Членовете на Всеполската младеж имат силни врзки с партията "Закон и справедливост". През 2006 г. предишният председател на движението става заместник министър-председател на страната.

В социалните мрежи критиците на правителството обвиниха управляващата партия в опити да заглуши хората, които са против ултранационализма, отбелязвайки че контрапротестиращи са били арестувани в събота. От 45-те човека, арестувани нито един не е бил крайнодесен. Само анти-фашистки демонстратори са били арестувани.

"Очевидната толерантност, проявена към тези носители на омраза - и нека сме наясно, те са точно това - от някои полски правителствени служители е особено обезпокоителна", заяви Агниешка Маркиевич, директор на офиса на Американския еврейски комитет във Варшава пред АП.

Маршът - доказателство за завоя на Полша към дясното

Правителствената позиция се вписва в по-широкия модел, който се налага в Полша през последните две години, през които страната обръща поглед надясно. На Полша все още се гледа като на успяла посткомунистическа държава и "солидна" демокрация. Но през 2015 г. "Закон и справедливост" встъпи във власт след като зае позиция против имиграцията и за възхвала на историята на страната, игнорирайки спорните моменти.

За много наблюдатели крайнодесният завой остава мистерия, имайки предвид, че Полша се справя икономически добре, сравнено с други посткомунистически страни и се счита за стабилен член на ЕС и НАТО. "Закон и справедливост" може и да спечели мандат за да спрат масовата имиграция, но бежанският наплив засегна Полша само частично и постави доста повече натиск върху държави като съседна Германия или Швеция.

Веднъж встъпили в длъжност партията превключи към действия за отслабване на опозицията и други демократични институции, като например държавните телевизии и правосъдието. Не всички от тези усилия успяха, но най-големият удар към партията дойде това лято, когато полският президент, независим от партията, отказа да подпише закон, който на теория щеше да позволи освобождаването на всички съдии от Върховния съд.

Партията обаче успя да консолидира властта си. Над 100 служители на обществени телевизии подадоха оставки след като канал TVP Info на практика се превърна в информационен канал на правителството и индексът на свобода на словото в страната се срина до "частично свободно" тази година.

Общият враг: ЕС

Партията "Закон и справедливост" отдавна е изразила скептичността си и дори отявлена омраза към ЕС. Като други европейски крайнодесни партии, които гледат на ЕС като на либерално изобретение, създадено да отслаби националните държави и националната гордост, критикуват ЕС като организация, която иска да ограби националните парламенти от суверенитет.

За разлика обаче от други крайнодесни партии "Закон и справедливост" е по-установена и държи правителствената власт. Намерила е познат и у дома, и в ЕС, жертвен агнец - бившият премиер Доналд Туск, който в момента е председател на Европейския съвет.

Държавните медии свързват Туск със смъртта на братът на лидера на "Закон и справедливост" Ярослав Качински. Доказателства обаче няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Играят си на кръстоносци!
38
1
 
9
 
! Отговори
Само така! преди 6 години
Достойни наследници на Ян Собиески! Това са истинските защитници на Европа!
37
0
 
24
 
! Отговори
158 преди 6 години
до 39При такова огромно неравенство между хората, махането на границите ще се окаже фаталната грешка. В крайна сметка великото преселение на народите се случва в момента именно заради това. Кадафито беше лош диктатор, но държеше вратите на Африка затворени към Европа. Което не оправдава западните държави , които точат ресурси от по-слабите. Последната им жертва е Източна Европа. Всички станахме роби на техния просперитет.
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми се търси , дето съм коментарирал преди 2-3 години, че Меркел ще докара на Европа ислям и ултрадесен национализъм. И отново ще има граници.
35
8
 
6
 
! Отговори
Още преди 6 години
преди години, когато на морето се запознах с едни поляци, те казваха така - НИЕ НЕ СМЕ СЛАВЯНИ И НЯМАМЕ НИЩО ОБЩО С ТЯХ,НИЕ СМЕ ПОТОМЦИ НА ВИКИНГИТЕ!
34
0
 
13
 
! Отговори
El debil преди 6 години
Washington Post сега ли го видяха този крайно-десен завой :) Тези са големи майтапчии. Този марш се случва за пореден път в последните над 10 години, дори този път беше доста толерантен. Да го кажем така - в разгара на конфлинкта в Украйна, маршът беше доста по циничен, но тогава за Washington Post проблеми няшаше :)
33
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами КОМУНИСТИ и ФАШИСТИ са едно.Нормално е КОМУНИСТИЧЕСКОТО правителство да подкрепя ФАШИСТКИТЕ сборища.Работят за една идея.
32
1
 
10
 
! Отговори
До 43 преди 6 години
Я провери какъв крал е Ян Собиески!Внимателно провери!
31
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В управлението на Полша няма нито един евреин.Даже няма и еврейска общност. Защо ли?Заслугата не е само на германците, а на самите поляци.Затуй американците сега туриха Еврейския комитет във Варшава и събраха продажни еничари като нашата Елена Поптодорова за служители. Ама тя се издъни, защото всеки комунист е потомствен крадец, все гледа да вземе от чуждото! И поляците сега с особен кеф ще съдят тази еврейска слугиня!
30
10
 
9
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Ян Собиески е австро-унгарски крал, май го бъркаш с марката водка - тя е полска.По същия начин водката ГОРБАЧОВ е немска, а не руска.
29
6
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
пшеките са втори по радикален шовинизъм след рошняците. откак некой реши че са потомци на тевтонците, и че войска полска е едва ли не личната гвардия на Императора-Бог, всяка година слушаме глупости в стил 40/1. а там тия неща ги прекарват с доматена супа от десетилетия
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До KONSTANTINOWИ РУСИЯ, НЕ ЗАБРАВЯЙ РУСИЯ.
27
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не поляците са страдали много по време на втората световна воина,а полските евреи. Ако не са били нацистите то полските националисти също са имали намерение да решат еврейският въпрос след сключването на договора за приятелство и взаимопомощ с Германия през 1934 год. .
26
2
 
37
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Великобритания...страните от Вишеградската четворка....България...вероятно и Румъния....вместо сервилни статии като тази ( само следващата от низ подобни ) е време да се пише истината - а тя е , както казваше Лорънс Фишбърн в Матрицата 3 - " Готови ли са европейците, тихо и безропотно да се предадат, и да потънат в забвение..." Е...явно някои не са! Инжектират в здрав организъм подобна отрова - та той да спре да отхвърля насила присажданите му ***!Браво на поляците! Право куме в очи!
25
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша и подопечната й вече Украйна са проектирани да ликвидират всяко руско влияние и заплаха извън границите на самата Русия. Европа и САЩ това ги устройва и няма да създадат никакъв проблем на поляците за каквито и да било националистически изстъпления. Хитри са европейците, добре работят със дебилни маши. Навремето уж Хитлер трябваше да им реши проблема на Изток, пък каква стана.
24
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германският и руският ботуш ще ги оправят.
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хилъри, Обама и още 300 демократи се разследват за участие в педо-мрежа. Очаквайте масови арести в следващите дни !
22
20
 
4
 
! Отговори
Антрополог преди 6 години
Фашизма веднъж унищожи Европа.Под "имигрантската заплаха" и външно финансиране и съветване -национализма набра популярност,но от сега вреди-войната в Украйна,вълненията в Каталуния,Брекзита,спиране на стандартните социални пакети за българи и румънци в Германия и др....
21
2
 
6
 
! Отговори
На Изток от "ра преди 6 години
До "-""теракти" е на руски тука викаме "терористични атаки"
20
8
 
11
 
! Отговори
Анти Атом преди 6 години
Тия си мислят, че Украйна им се полага по право...Само да не стане беля.