Рай на ниските заплати! Източноевропейци – роби в модни брандове

Третират работничките като роботи, като роби, но не и като хора!
Обновена: 14 ное 2017 14:48 | 14 ное 2017 12:45, Елка Василева
194
Рай на ниските заплати! Източноевропейци – роби в модни брандове
Снимка: архив, Reuters

Benetton, Esprit, Armani, Dolce & Gabbanа, H&M - познавате ги, нали? Но знаете ли, че произвеждат стоките си във фабрики в Източна Европа, където заплащането и условията на труд са често под човешкото достойнство?

Разтърсващи разкрития от един сенчест свят: "Казах на началничката, че не мога да дишам край тази машина. Температурите във фабриката и бездруго са около 30 градуса, а когато работим с тази машина, става още по-горещо", разказва една жена, която изкарва прехраната си в текстилна фабрика в Сърбия.

Началничката изслушала оплакването ѝ, след което насочила вентилационната тръба на машината право в лицето ѝ и казала: "Това си е ваш проблем. На който не му изнася - да си тръгва. Навън има достатъчно хора, които чакат да заемат вашите места. Вратата е ей там!".

И още един потресаващ разказ: работничка описва как ръководството на фирмата ги накарало да съберат пари за апарат за мерене на кръвното налягане, за да могат сами да си помагат, когато някоя от жените изпадне в безсъзнание.

И двете работнички искат да останат анонимни. Същото важи и за всички останали жени, имали смелостта да споделят мъката си пред експертите от "Кампанията за чисто облекло" (CCC). Нищо чудно, че не желаят имената им да бъдат споменавани - всички те се опасяват да не загубят работното си място. Защото си е истински късмет да имаш работа в страна като Сърбия, където безработицата достига 16%, а сред младите хора - дори 30 на сто. Страна, в която добре платените служби в държавните институции се раздават само на хора с правилната партийна книжка, пише Дойче веле.

"Като роби"

Особено работничките в текстилната промишленост, която е предимно в ръцете на чуждестранни инвеститори, са изложени на нечовешки условия на труд и всевъзможен произвол - постоянно ги заплашват с уволнение, не им отпускат целия годишен отпуск, а понякога дори им забраняват да ходят до тоалетна.

"Работничките разказват, че ги третират като роботи, като роби, но не и като хора. Крещят им, унижават ги и ги подлагат на сексуален тормоз", свидетелства Бетина Музиолек, координаторка на CCC за Източна и Югоизточна Европа.

И всичко това заради едно работно място, което носи мизерни пари и безброй неплатени наднормени часове. Официалният екзистенц-минимум в Сърбия възлиза на 278 евро месечно, а едно четиричленно семейство се нуждае за оцеляването си от най-малко 652 евро. Работничките в текстилната промишленост получават средно по 202 евро на месец, а трудещите се в кожената и в обувната промишленост - по 227 евро. Този отрасъл дава хляб на близо 100 000 души в Сърбия, което представлява около 8 процента от всички трудещи се в страната.

"Рай на ниските заплати"

При това Сърбия не е някакво изключение. „За глобалните играчи на пазара на модата страните от Източна и Югоизточна Европа са истински рай на ниските заплати", констатират експертите от ССС в свой доклад по темата и споменават известни фирми като Benetton, Esprit, GEOX, Armani, Calzedonia, Dolce & Gabbana и H&M. Дори луксозни марки като Louis Vuitton, Prada и Versace произвеждат стоките си във фабрики с ниско заплащане.

Много от споменатите фирми използват етикета "Made in Europe" или "Made in EU", с което внушават на потребителите, че им предлагат стоки, произведени при съвсем нормални условия на труда. Реалността обаче е съвсем различна. „Много от 1,7-те милиона работници в региона, които произвеждат облекла, живеят в мизерия", се казва в доклада на CCC.

"Понякога дори нямаме с какво да се храним", признава една работничка от Украйна, а неин колега от Унгария казва: "Заплатите ни стигат само колкото да си платим тока, водата и парното".

Подобни несправедливости са възможни само там, където липсва синдикална защита на труда. „Никой не защитава ефективно интересите на работниците", казва Бетина Музиолек от ССС. Към това се добавя и фактът, че правителствата в региона пряко или косвено субсидират чуждестранните фирми. В Сърбия например чуждите концерни не само могат да разчитат на сериозно финансово подпомагане, но и получават парцели земя на нереално ниски цени или дори напълно безплатно. Освен това могат да разчитат и на данъчни облекчения.

"Раннокапиталистически условия"

"Това е нещо като надбягване в грешната посока", казва Стефан Алексич, един от авторите на доклада.

"Сърбия не е единствената бедна страна в региона - и всички те се борят за едни и същи инвестиции. Така ставаме свидетели на една конкурентна битка, при която въпросните страни се надпреварват коя от тях ще предложи на чуждестранните инвеститори по-добри условия за евтино производство", казва още експертът и добавя: "Така държавата на практика сама финансира икономическата си изостаналост".

Въпреки това "Кампанията за чисто облекло" не призовава към бойкот на въпросните фирми. "Всички работнички, с които разговаряме, ни казват, че имат нужда от тези доходи. Но е пределно ясно, че нещо трябва да се промени: тези хора трябва да получават прилични заплати, а условията на труд трябва да бъдат пригодени към европейските стандарти", казва Бетина Музиолек, но добавя, че пътят дотам е дълъг и труден: "На първо място трябва да бъдат подсилени позициите на синдикатите. Тези раннокапиталистически условия са направо потресаващи".


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Статията е много ценна!!! Аз попаднах това лято на български робовладелец!! Приюами ме с оляма заплата на устна уговорка. Иначе договора е само за 510 лв. Започнах. Трябва да се бачка, нали?!
Оказа се ...работно време 16ч. На ден!!! Два часа път!! Нито един почивен ден!!! Само 4-5 часа сън и нямаш време да се изсереш и избръснеш !!! Малък ад на Златни пясъци!!!
Благодаря на господ, че не разчитам само на таз заплата! Избягах с болнични и високо кръвно!!!
Но не всички имат този късмет!!!
176
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Статията е много ценна!!! Аз попаднах това лято на български робовладелец!! Приюами ме с оляма заплата на устна уговорка. Иначе договора е само за 510 лв. Започнах. Трябва да се бачка, нали?!
Оказа се ...работно време 16ч. На ден!!! Два часа път!! Нито един почивен ден!!! Само 4-5 часа сън и нямаш време да се изсереш и избръснеш !!! Малък ад на Златни пясъци!!!
Благодаря на господ, че не разчитам само на таз заплата! Избягах с болнични и високо кръвно!!!
Но не всички имат този късмет!!!
175
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната фалшива новина.
174
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е да, но иначе дрехите ще са двойно по-скъпи. Ревете и за телефоните, ама по-добре в Китай, при лоши условия, иначе новия iPhone, ще излиза на цена от $1200,а едно PS4 ще е 1500-600 лева в магазина ...
173
2
 
3
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 1 година
Най си обичам нашенското, ама никой не смее да пише за него ! Страхотна статия, само, че НИКАК НЕ МЕ Е ЕНЯ ЗА ПРОДАЖНИТЕ СЪРБИ след като страхливите писарушки не казват нищо за Българката ... 😠
172
3
 
12
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
Днес, в ерата на Глобализма, средната класа вече не е необходима на съвременната Олигархия. Така, че нещата се влошават не само в Източна Европа, но и в световен мащаб. Капитализмът се връща обратно в лютата си екплоататорска фаза. Не зная какво може да се направи. Ще мине много време преди хората да погледнат отново към социализма. Вероятно Китай ще бъде успешен с смесената си икономика
171
2
 
7
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
Вярвате или не, но капитализмът беше започнал да се облагородява под влияние на световната социалистическа система. Ние си знаехме добре какво ни куца (диктатура, дефицит), но на Запад неща като безплатно образование и медицинско обслужване правеха голямо впечатление. Мен чужденци дори са ме питали - "А вярно ли е, че в Младост раздават безплатни жилища на младите семейства - не, казвах. Капиталистическата система беше принудена да развива социалния сектор и да отглежда средна класа.
170
2
 
12
 
! Отговори
хо-хо преди 1 година
До Въпрос
Какъв див капитализъм бе дивак.В българия няма да има капитализъм поне още 30г.,докато не измрът днешните комунисти и децата им.
169
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема е че повечето хора не са доволни, работят, бедни са, но не могат да се органиират. Явно не сме единни, всеки гледа себе си. Това е проблема, робовладелците го знаят и си използват хората. Без свян, без човещина, но всичко си има начало и край.
168
0
 
15
 
! Отговори
made in Italy преди 1 година
До П.Петров
Живея в Италия от 30 години. На приятели в БГ се роди внуче. Напролет ще ходя да го видя. Откакто се разбра полът му, започнах да търся подаръци. Ударих на камък. На фирми като Кико (Чико), Пренатал, Пяца Италия и др. освен етикетите с имената им, се мъдреше и етикетче с "Произведено в...Китай, Индия, Пакистан, Бангладеш..." Е как да занеса такъв подарък. Преди години, казваха, че от Италия е останало само Made in Italy, сега и това го няма.
167
0
 
10
 
! Отговори
Друг фирмаджия преди 1 година
Да си фирмаджия не се иска разрешително.На никой не му е забранено да стане такъв и да плаща по 1000лв. заплати.
166
10
 
7
 
! Отговори
Баш фирмаджията преди 1 година
1000 лв. не са много, стига да си ги изработиш. Не може да произведеш 250 и да ти наложат да плащаш 1000. Директно стоп машини! Тоя дето налага 1000 да им ги плати тогава! Смешници като Сидеров и подобни.
165
1
 
31
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
За брандовете има лечение, снима се със скрита камера при какви условия се произвеждат продуктите им и се пуска в тубата, после се разпраща по медиите линк. Колкото повече шум се вдигне, толкова по-добре.
164
3
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
При положение, че и в Индия, Пакистан, Виетнам може да се шие със същото качество, колко да е заплатата на една шивачка, която работи на ишлеме ?
Друг е въпросът ако договорните условия не се спазват и никой не търси отговорност, а отговорността да се спазват трудовите договори е на синдикатите,законодателната, изпълнителната и съдебната власт.
Трети въпрос е, ако работодателят не е създал добри и технологични условия за труд, но кара последен модел Мерцедес или нещо повече.
163
9
 
21
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Кой докара всички тези беззакония?......Отговор- ДИВИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ..........Искахте го- те ви го. Не се оплаквайте!
162
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
162 Правовата държава позволява това, закона казва по-опростено ''кът ни ти аресва нимой работи за тоя ти решаваш''. Ако искаме да следваме западният модел, това е. Ама трябва и да теглим кредити, който да трошим за глупости, не да кътаме, за да може да се подхранва икономиката. За да могат тези фирми да продължават в същият дух. Ама трябва да харчим всичко само за български фирми, за да влизат в нашата хазна и в нашите работодатели, а не да заминават за чужбина.
161
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
158 Баш фирмаднията. Не точно, те заработват много повече от 260 евро, иначе тези фирми да са фалирали, ако плащаха стойността на изработеното. Но тук говорим за капитализъм, не социализъм. Работодателят изстисква работниците с цел печалба, на него не му пука за тях, а за капиталът които има и ще придобие от техният труд. Това са основите на капитализмът. Ако делеше печалбата с тях, щеше да е социалистически модел и да няма 6 бентлита.
160
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Баш фирмаджията
Ти кво заработваш, че прибираш всички пари? И 200лв не заработваш.
Щом си недоволен от работниците, уволнявай! И си работи сам!
159
0
 
10
 
! Отговори
ВИНОВНИ СА . . . . преди 1 година
Съда , и правовата държава . Докато за такива случаи не започнат да се уволняват съдии и да им се търси материална отговорност - ще бъде така . Няма как , държавата и правовата система са узаконили тази експлоатация . Законите се пишат от съдии и прокурори . Народното събрание има правни комисии виновни за тези закони и на края народните представители гласуват . Нека сега държавните служители узаконили това беззаконие да си платят за юридическата компетентност узаконяваща робския труд .
158
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Баш фирмаджията

Милия стисльо си мисли, че 1000 лева са много пари.
Ти толкова ли взимаш? :(