Кой може да спре Тръмп да започне ядрена война? Никой!

Сенатор: Президентът на САЩ е толкова нестабилен, непредсказуем...
15 ное 2017 19:28, Елка Василева
126
Кой може да спре Тръмп да започне ядрена война? Никой!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Нито военният министър на САЩ Джеймс Матис, нито държавният секретар Рекс Тилърсън могат да спрат ядрена война, ако президентът Доналд Тръмп иска да я започне, казва в интервю за електронния вестник "Политико" бившият шеф на Пентагона Уилям Пери, който оглавяваше министерството в периода 1994-1997 г. по времето на президента Бил Клинтън.

"Министърът на отбраната няма право на вето относно нанасянето на ядрен удар. Това решение се взема от президента", посочва 90-годишния Пери. Според него държавният глава може да се посъветва с военния си министър, ако поиска, преди да издаде съответната заповед.

"Но той нарежда пряко на Стратегическото командване и съвсем не е задължително за това да бъде известен министърът на отбраната, - добавя Пери. - За онези 5, 6 или 7 минути, през които се взема решението за ядрен удар, министърът на отбраната даже няма и да научи какво става, или ако научи, вече ще е късно. Ако има повече време и президентът все пак поиска да се консултира с военния министър, то единственото, което последният може да направи, е да даде съвет", казва Пери, известен някога като "ястреб" в администрацията на Клинтън.

Според него през последната година ядрената война е станала по-вероятна, "частично заради това, че президент е станал Тръмп, и частично поради причини извън контрола на президента". Пери е на мнение, че Тръмп не разбира севернокорейците и не разбира последиците от своята риторика.

Това, че президентът и неговите министри често изпращат конфликтни послания, още повече влошава положението, добавя ексшефът на Пентагона. Матис и Тилърсън все пак имат известно "стабилизиращо влияние", но при този президент "не се чувствам уверен с никого", посочва той.

"Политико" съобщава още за вчерашното заседание на сенатската комисията по външните работи, свикано от нейния председател - републиканеца Боб Коркър, на което за първи път от 40 г. се разисква въпросът за т.нар. "ядрена оторизация". Коркър взел това решение заради изразените от редица сенатори от комисията и извън нея опасения, че безусловно право да започне ядрена война има само един човек, и то конкретен – президентът.

"Ние сме обезпокоени, че президентът на САЩ е толкова нестабилен, толкова непредсказуем, а процесът на вземане на такова съдбоносно решение е толкова донкихотовски, че той може да нареди ядрен удар, който жестоко се разминава с интересите на националната сигурност на САЩ", казал на заседанието сенаторът демократ Крис Мърфи. Той призовал да се признае "изключителното естество на сегашния момент".

Дори и някои републикански сенатори изразили безпокойство от това, че само един човек може да вземе решение за започване на ядрена война. Някои конгресмени дори предложили президентът да бъде длъжен да се обърне към Конгреса, за да получи одобрение за предприемане на такова нападение.

"Политико" отбелязва, че системата, при която президентът има почти еднолична власт да предприеме ядрен удар, е била създадена по време на студената война, за да позволи спешна реакция в случай на съветска атака, като се имало предвид, че съветските ракети щели да достигнат САЩ за около 30 минути.

Оттогава обаче "ядреният пейзаж" е силно променен. Сега САЩ са изправени пред заплахи и от по-малки, по-нестабилни страни с ядрени оръжия, макар че те вероятно не могат да предприемат мащабно ядрено нападение, което превантивно да унищожи целия наземно базиран ядрен арсенал на САЩ.

Възникват и въпроси относно това дали Тръмп може да си помисли за първи ядрен удар срещу Северна Корея, особено в светлината на обещанията му да отвърне на заплахите на Ким Чен Ун "с огън и жупел" и с "тотално унищожение", отбелязва "Политико".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя сополанко Тръмп не може да си върже и обувките без жена му да му нареди. Тръмп е един ***. Путин и Ким са военачалници време е да му насвият перушината на тоя изкукал пуяк.
33
1
 
10
 
! Отговори
може преди 6 години
Що да не може!?Проблема е,че ако Тръмп започне ядрена война,други ще я довършат!
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
война се казва тогава когато продължава определен период от време , а това се нарича самоунищожение , ще оцелеят определен брой хора който се намират в защитени бункери , според мен някой иска да затрие човечеството и да започне отначало
31
6
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
Този дето се е изказал е от местното БСП :)
30
4
 
18
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
Ким изобщо не е луд дрогарю, луди са тия които искат да започнат война за да се подобри СК материално и в същото време налагат санкции . За краварите кинтите и материализма е всичко, другото е евтин маскарад за демокрация, целта им е да разбият всяко кътче на земята, което има сили да рипа срещу империализма
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам колко трябва да е глупав някой за да заповяда изстрелване на ракетите. Достатъчно добре си вършат работата като сплашвт.
28
1
 
17
 
! Отговори
гошето преди 6 години
До анонименСАЩ е разпадаща се империя, за да нулират дълговете си, трябва им голяма война или се разпадат на отделни щати.Дай боже и по-скоро!!!!
27
3
 
3
 
! Отговори
да бе, да преди 6 години
я пак да уплашиме малко фенофете, ... полипико, некъв памперс казал нещо, щего ваднеме от контекста и ... терперете, тръмп ... тинтири минтири, а аз си мислех, че можете и нещо друго.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е, че единствено лудият Ким може еднолично да направи нещо такова.
25
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Ротшилд, Рокфелер и Сорос са големи масони! Ама има и много други, даже и в България масоните командват!
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неуките журналисти поне от филмите би трявало да знаят, че кодовете се държат от 3-*** човека Проблема на САЩ е, че Ким може да ги освятка дорде тия получат нужните разрешения и кетапи от конгреса. Ако клоуна Тръмп продължава да се репчи на Прасчo янките може и да замиришат на пърлени прасета .Коледата на краварите май ще е по-скоро отколкото очакваме.
23
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
САЩ е разпадаща се империя, за да нулират дълговете си, трябва им голяма война или се разпадат на отделни щати.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
никой не е толкова луд да почне ядрена война, още по-малко СК, която ще бъде превърната в радиактивно стъкло ако първа направи погрешната стъпка. Прасчо много добре знае това, но това не пречи да блъфира и да дига кръвното на Перчема, току-виж се гътнал от много нерви на тая възраст.
21
2
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Масоните и тайните служби командват САЩ, също военното лоби и финансовата мафия.Тръмп или слуша тия горе, или импийчмънт или съдбата на Кенеди!Не му е лесно, ама американските президенти са кукли на конци! Кой каза, че са господари на света?
20
4
 
25
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Крим е руски, Русия е велика!
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Тръмп прилича на оня лудия иранец президент, който заплашваше Израел. Израелците бяха готови да се въползват от лудостта му и да направят изпреварващ удар, но Обама ги спря.
18
2
 
7
 
! Отговори
Споко преди 6 години
Ще чака да мине олимпиадата в Ю. Корея, а после ще видим.
17
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп не може да започне война още по-малко пък ядрена сам. Друт е въпроса ако са променили нещо. Hо Тръмп не е за ''работата'' президент на САЩ. Нека либералите знаят колко ниско са паднали за да ги управлява клоун като Тръмп. Нищо чудно .че се извиняват с руски хакери. Избора на Тръмп е удар по самочувствието на всички либерали.
16
1
 
16
 
! Отговори
лошо... преди 6 години
Преди години дори капитан на атомна подводница можеше еднолично да реши и изстреля ядрени ракети ако загуби връзка с командването. Даже филми има по въпроса.Сигурен съм че имат някакви предпазни мерки. Не би трябвало бъдещето на целия свят да зависи от настроението на един човек, който и да било той.На всеки от нас може да се случи да откачи. Като гледам нашата властКато се има предвид че президентите им са все хора в златната възраст, там вероятността за здравословни сривове е още по-голям
15
4
 
21
 
! Отговори
Макс Вебер преди 6 години
Истината е, че имаш ли атомно оръжие, никой не сме да се бъзика с теб (Не подкрепям КНДР, нито САЩ). В случая САЩ няма да използват атомно оръжие, защото КНР и РФ граничат с КНДР, така че Тръмп не би посмял. В случай, че КНДР истреля ракета то бъдете сигурни, че тя ще бъде свалена от КНР и РФ. А хората в КНДР са като нас имат деца и им се живее. Само болни ислямисти(араби), комунисти(руснаци), фашисти(американци и германци) и ционисти(евреи) искат войни и кръв.