Страхът на "поколението смартфон": Да не останат офлайн!

Как технологиите промениха психиката на тийнейджърите
Обновена: 16 ное 2017 10:52 | 16 ное 2017 07:08, Петя Славова
28
Страхът на "поколението смартфон": Да не останат офлайн!
Снимка: pexels.com

"Поколението смартфон"

Най-страшно за тях е да не останат офлайн. Как смартфонът променя психиката на тийнейджърите? За децата, родени от средата на 90-те години насам, той е по-важен от храната и съня. До какво води това?

В обширен анализ на седмичника Ди Цайт се казва, че за повечето младежи, родени от средата на 90-те години насам, най-страшно е да не би да се окажат офлайн – т.е. без връзка с интернет. Постоянното присъствие в световната мрежа се е превърнало за тях в своего рода основна човешка потребност, сравнима с храненето и съня.

Психологът Петер Фордерер от близо 30 години насам изследва влиянието на различни медии - книгите, телевизията и компютърните игри - върху човешката психика и поведение, пише Дойче Веле. Смартфоните той слага в отделна категория, защото тяхното влияние не можело да се сравни с никакъв друг феномен преди тях, освен може би с електрификацията. Само дето пробивът на смартфоните е бил десет пъти по-бърз.

"Ди Цайт" привежда данни в подкрепа на тази теза: актуално изследване показва, че 95% от германските младежи днес притежават смартфони, а две трети от 12-годишните деца имат тарифа за неограничен достъп до интернет. Младежите днес прекарват средно поне по три часа в интернет, повечето чрез мобилни устройства, а близо 41% от 15-годишните заявяват, че се чувстват много зле, когато нямат връзка с интернет.

За какво им е нужен смартфонът?

Съвсем ясно е, че подобни дигитални ексцеси имат отражения върху психиката и поведението на човека, отбелязва в тази връзка германският седмичник. Който отрасва със смартфон в ръка, играе, учи и общува по друг начин с околния свят. Но как? Най-ясният отговор на този въпрос от години насам дава психиатърът от Улм Манфред Шпицер. Според него, дигиталните медии правят хората дебели, глупави и болни.
Symbolbild Jugendlicher mit Smartphone (picture-alliance/dpa/K. Hildenbrand)

Смартфонът краде от съня на младежите

Други изследватели гледат на този въпрос по-диференцирано. Но и те са принудени да се занимават с връзката между някои тревожни явления като хиперактивното поведение и липсата на концентрация сред младежите и консумацията на дигитални медии. Тази връзка не винаги бива убедително доказана, но все пак има факти, които са почти неоспорими. "Ди Цайт" споменава например това, че смартфонът краде от съня на младежите. Човекът е социално животно и нищо не го интересува по-силно от останалите хора. За подрастващите това  важи с още по-голяма сила. Който е в процес на оформяне на собствената си идентичност, иска непременно да знае какво другите мислят за него.

Който се опитва да прекъсне пъпната си връв с родителите, страстно се нуждае от нова групова принадлежност. Социалните медии перфектно запълват тази потребност, коментира „Ди Цайт". Мотивът „да поддържат контакт с приятели" се споменава най-често от тийнейджърите, когато ги питат за какво им е нужен смартфонът. Едно време за тази цел служеше междучасието в училищния двор, футболното игрище, дискотеката или частното парти.

Днес цялата комуникация тече нонстоп онлайн. За да се обърне внимание на всички постинги, новини и туитове, е нужна постоянна активност: в училище – под чина, в къщи - по време на миенето на зъби и при писането на домашни работи или до телевизора преди заспиване. И тъй като човек не може толкова ефективно да разпределя своето внимание между безброй различни задачи, от това определено страда способността му да се концентрира.
Mutter, Tochter und Handy (Colourbox)

Родителите вече не са така важни. Важно е "поддържането на контакт с приятели"

Апетитът към дигиталните медии

Във всеки случай е ясно, че "поколението смартфон" ще е първото, което ще даде възможност да се наблюдават дълготрайните последствия от дигитализирането на ежедневието – например отражението му над творческите способности на хората, пише германският седмичник "Ди Цайт" и цитира резултати на американската професорка Ева Мардър, която твърди, че днешните ѝ студенти по биология разполагат с по-малко фактологически познания, защото смятат, че за всичко могат да намерят информации в интернет. Невробиоложката обаче възразява със следния аргумент: тъкмо онзи, който иска да стигне до ново научно познание, трябва да познава и старото. "Не е възможно да мислиш творчески, без да знаеш какво е вече известно", казва Мардър.

Днешните хора трябва да се научат да ограничават апетита, който идва с постоянната дигитална комуникация в интернет, коментира германският седмичник и твърди, че това е особено трудно. Още повече, че има сили, които не желаят подобно нещо. Призивът към децата и младежите да се научат с мярка да използват дигиталните  медии е правилен, но и доста наивен. Защото от другата страна на тези уреди стоят най-големите концерни в света, които плащат на цяла армия от психолози, инженери и геймъри, за да осуетяват  изключването на смартфоните.

Напълно възможно е след 30 години да стигнем до извода, че постоянното дигитално присъствие, символизирано от смартфоните, ни е донесло повече предимства, отколкото недостатъци. Но също така е възможно и точно обратното: обръщайки поглед назад, да осъзнаем, че започналото през 2007 година развитие е трябвало да бъде осуетено. Това, което преживяваме сега, е експеримент на цялото човечество, протичащ в реално време, заключава "Ди Цайт".


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13
Пич, ако трябва да аминеш 35 години, че да има умствен багаж и опит, то тежко ти и горко до тогава ...
25
0
 
2
 
! Отговори
ТТ преди 1 година
Начи, мъкна един на андроид; ала-бала, сичко си има, ама картата - ваучър, купена някога за 10-тина еврея, и никога не е зареждана и няма и да бъде. К? За кво го мъкна - ми плеъра ми ("Филипс" некъв) вади супер *** звук на слушалки. Става.. за флашка. Ступид-фона от друга страна - прекрасен! Пъ и снима - демек спестява бая скан, принт и изобразително изкуство на лекции. Иначе, в другия джоб - Nokia с копчета, брат! Демек - тей излиза, че съм непроследим, безстрашен, въоръжен и опасен.
24
0
 
2
 
! Отговори
истината преди 1 година
А бе бъзикате се но и тук сме така.
Аз имам смартфон който се развали и от една две седмици съм с телефон с копчета. най- обикновен имам приятели който ме питаха как мога да съм с такъв, как влизам в интернет, как си проверявам фб. и като им казах че не го правя едва не паднаха.
За това, че тук също влизаме в тези 95%
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време робите ги принуждавали да се подчиняват жестоко- с окови и бой. Днешните роби ги държат в подчинение "демократично", чрез интернет, социални мрежи и кредити. Не изключвам ако утре заповядат задължителна консумация на наркотици- като за начало марихуана.
22
0
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
То остави в кафенето, ама загледай в автомобилите какво правят особено дамите и девойките докато се чака в задръстване на светофар и т.н. Докато се движат се говори със слушалки, иначе се чопли по дисплея.
21
0
 
2
 
! Отговори
Аз съм добре. преди 1 година
Аз съм добре. Ползвам телефона само за да правя пари, след това ми е излишен.
20
1
 
10
 
! Отговори
@ преди 1 година
Дигиталния свят е вид робство.
Преди са слагали синджир на шията на робите, сега е сурат тефтер и подобни социални мрежи, различни "безплатни" приложения които дърпат и пращат лична информация за вас.
Сега пиша това и е възможно програмка "паяк" която не виждаме да регистрира моя IP адрес, от там физическия и праща всичко това в база данни. За всеки от нас може да има досие, не си мислете че това е трудно или скъпо.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В интернет има за всеки по нещо. Чрез използването на смартфон можееш да си свързан навсякъде с мрежата.
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направете един експеримент. Изключете си мобилния трафик, оставете само да ви търсят. Не влизайте в интернет и фейсбук една седмица. Ще се изненадате страшно много на ефекта. Буквално се пречиствате от задръстванията на глобалната мрежа, дори сле няколкодневно отсъствие нямате нужда да влизате. После почнете ли отново, пак ще се задръстите. Смятайте колко зле влияят тези неща на нормалния човек.
17
1
 
19
 
! Отговори
Бандит преди 1 година
"поколението смартфон" - Поколението с наведената глава !
16
5
 
6
 
! Отговори
Gega преди 1 година
До Анонимен 13 Не се подаваш на зомбиране друг път...ти си вече зомби. Нищо не те интересува и си супер затъпял. После като те уволнят от работа или не ти потръгне бизнеса, пак другите ще са ти виновни. Светът се променя и не трябва да изоставаме, иначе лошо ни се пише.
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен ме притеснява да не остана офлайн защото ми спира връзката с децата по скайпа. А изгубяли връзка с децата все едно някой ми е отрязъл главата. Това ми е проблема иначе влизам по сайтовете да прочета новините защото телевизия не гледам от 1997 година. А й какво да гледам? Турци индиици или треторазрядни краварски измишльотини? Това ме зомбира СКАЙПА без него нямам връзка с децата. Нямам регистрация нито във фасовете нито в туитърите. Какво да правя там да чета и гледам "умнотии"?
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак статия изсмукана от пръстите
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно зомбиране. Точно това е целта на производителите на тези играчки. Как иначе ще станат милиардери ако не са зомбитата? А най лесно се зомбират хората от 10 до 35 годишни. Това са хората с най малко умствен багаж и житейска практика. Ние които сме прехвърли ли 40-те не се поддаваме на зомбиране. Израснали сме в друго време в което възпитанието и училището беше съвсем различно. Умственият ни багаж е в пъти по голям и на високо равнище. Става ми жал като ги гледам по улиците зомбитата!
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представят ли си да останат и без ток, и без вода, и без магазини, във внезапна паднала нощ от облаци пепел, с падащ радиоактивен сняг навсякъде. Хиляди обезумели от ужас от хора се изтрепват за елементарни продоволствия. Градовете ще станат изключително опасни места, както е казано в пророчествата на хопите. Там е предупредено, който оцелее, в никакъв случай да не се доближава до градовете.
11
2
 
25
 
! Отговори
SS преди 1 година
Бъдещето на света според мен ще е по-страшно от най-мрачните фантастични филми !
10
5
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
И ти какво правиш тук тогава бабо?
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УжасТ!
8
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
както каза преди време един американски професор- интернет е новото оръжие за масово поразяване
7
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влизам в любимото ми кафене и виждам нещо странно - шумно е и хората си говорят. Е*аси ужаса, явно няма WiFi!