Gucci Grace – тя изяде главата на тиранина Робърт Мугабе

Любовта е причината той да загуби поста си след 37 г. на върха
17 ное 2017 21:30, Елка Василева
27

Снимка: Reuters

Той обичаше да се сравнява с Христос: несменяемият Робърт Мугабе. Този път обаче няма да има политическо възкресение. Защото тиранинът на Зимбабве губи властта си. Виновна за това е една жена: втората му съпруга, пише Дойче веле.

В крайна сметка може би любовта беше причината Робърт Мугабе да загуби поста си. 37 години той бе на върха в Зимбабве. Точно толкова дълго, колкото съществува и самата Република Зимбабве - бивша колония Южна Родезия, която през април 1980 е призната за независима държава.

През тези почти четири десетилетия нито бруталното потискане на нежелани етнически групи или пък на опозицията, нито принудителното отнемане на земята на белите фермери или пък катастрофалната икономическа политика на Мугабе предопределиха края на управлението му. Направи го обаче втората му съпруга.

Той гласеше 53-годишната Грейс Мугабе за своя наследница на президентския пост. "През последните години тя разви забележителен политически апетит и ясно показа, че иска да наследи съпруга си", казва в разговор с Дойче веле историкът Кристоф Маркс. Той е автор на биографията "Мугабе, един африкански тиранин".

Никой не обича Грейс

Само че за разлика от Робърт Мугабе, който е обичан и мразен - и то страстно, повечето зимбабвийци изпитват към Грейс Мугабе само едно чувство: отвращение. Защото ако съпругът ѝ въпреки всичко продължава да бъде почитан дори и извън пределите на Зимбабве като борец за свобода от 60-те и 70-те години на миналия век, то съпругата му е известна само с алчността, парвенющината и разсипничеството си.

Още по темата

Неслучайно тя е наричана "Gucci Grace". Тя обича скъпи коли, шикозни дрехи, екстравагантни партита. А в страна, в която две трети от хората живеят с по-малко от 1 евро на ден, това не прави добро впечатление.

Всъщност, според някои наблюдатели, в последно време Робърт Мугабе е изпълнявал службата си вече само като марионетка на съпругата си. Историкът Кристоф Маркс казва, че това е напълно възможно. И добавя: "Или пък като марионетка на военните".

Затова и Грейс Мугабе няма как да разчита на подкрепата на мнозинството зимбабвийци в битката за власт с някогашния съратник на Мугабе Емерсън Мнангагва. А още по-важно е, че сега, когато борбата за власт се изостря, армията също не застава зад дамата с луксозните чанти. Тя и съпругът ѝ са под домашен арест, де факто армията взе властта в свои ръце. Международното летище в Хараре също е окупирано от войници, а само преди седмица му беше дадено името "Международно летище Робърт Мугабе".

Отначало изглеждаше, че Грейс Мугабе ще успее да разчисти пътя си от съперника Мнангагва. В началото на миналата седмица досегашният вицепрезидент избяга в чужбина, след като беше свален от поста си и срещу него бяха отправени смъртни заплахи. Президентът Мугабе го беше обвинил между другото в това, че е накарал младежи да освиркват съпругата му по време на една реч.

А сега?

Дружбата с Мнангагва, с когото Робърт Мугабе се сприятелява при пребиваването си в затвора, все пак се оказва не толкова силна, колкото връзката със съпругата Грейс. Сега човекът, получил през 1970-те, по време на войните за независимост на Зимбабве, прозвището Крокодила, вероятно ще оглави партията на Мугабе "Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт" (ЗАНУ-ПФ) и ще поеме президентския пост.

Краят на ерата Мугабе обаче не означава, че Зимбабве ще стане демократична държава, посочва историкът Кристоф Маркс. "При режима на Мугабе Мнангагва беше "човек за мръсната работа", той беше дълги години шеф на тайните служби и известно време - министър на правосъдието. Отговорен е за потушаването на протестите през 1980-те, 1990-те и първите години на новото столетие. И няма признаци, че нещо ще се промени", смята експертът.

Мнангагва е на 71 години, поради което едва ли ще може да остане дълго на власт; възможно е президентският пост да бъде поет от главнокомандващия на въоръжените сили Константино Гивенга, който застана начело на преврата.

"Ерата Кол"? "Ерата Митеран"? Името на онзи, който в западните демокрации е бил на власт в продължение на 16 години като Хелмут Кол или пък в продължение на 14 години като Франсоа Митеран, се превръща в исторически символ на времето.

Значението на Кол за Германия и на Митеран за Франция обаче е едва ли не малко в сравнение с тежестта на онези 37 години, през които Робърт Мугабе определя съдбините на Зимбабве. Милиони зимбабвийци се надяват сега страната им дълбоко да се промени и тя да навлезе в нова ера.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Страдам преди 6 години
Много ми е мъчно, даже ме е яд! И Зимбабве ни изпревари. Хората там не са маймуни, след като разбраха, че една хиена иска да ги прецака. А ние тук, що за вид маймуни сме, за да търпим толкова години тарикати маймуни да ни пият кръвчицата?!
18
1
 
3
 
! Отговори
Komentator преди 6 години
Преведена статия от чужди медии. Оригиналът се казва: Gucci Grace Mugabe- the woman at the heart of Zimbabwe's coup crises. Смятам, че е редно поне да отбележите, че е взаимствана информацията от чужд труд!
17
1
 
2
 
! Отговори
Танев преди 6 години
Номер 8, Вие били ли сте някога в Африка. Сигурно не. Отидете в Гана, за да видите, как същите тези черни, са въздигнали държавата си. Е, има воини режим.
16
0
 
3
 
! Отговори
Танев преди 6 години
Роберт Мугабе е лежал дълги години в зтворите. През това време се подготвя и завършва 6 висши образовяния. Някога бе ляв функционер, но с времето, вероятно се е прочменил. На 90 години , отдавна да е в пенсия.
15
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние ли сме виновни,че там сексът не спира и ония правят деца като зайци?Практически там почти няма момиче над 12 години което да не е бременно.Мъже които носят скъсани *** имат по 10-15 момичета и жени.Истински порно клуб.Нали си представяте за какво клатене става въпрос?Яко секс,през останалото време или правят революции или дъвчат стимулиращи либидото растения-нещо средно между виагра,*** и амфети.И после ние сме расисти че те се счупват от секс?
14
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алчна кyчка и изкукала пенция.Класика.Борец,борец ама каквото е било преди 60 години когато на тоя са му са се възхищавали не е като сега.Бедните разбраха,че богатството и бедноста не зависи от цвят на кожа.
13
9
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Демокрация му е майката.Друго няма.Демокрацията завладя света както английския език и долара.
12
4
 
39
 
! Отговори
jk преди 6 години
все едно четеш сценарии от филма "Планетата на маймуните"
11
7
 
12
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Така другаре в дяволо яхве - да си говорим за Африка, за да не става дума за изчезването на Европа!
10
6
 
56
 
! Отговори
крадливи сте бе преди 6 години
Русия строи 50 километра ограда за 3 милиона долара в Крим ,а Борисов 100 километра за 200 милиона!***
9
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
8.Написал си пълна глупост за западните колонии.
8
13
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Африканците никога не са създали държава...Това показва какво им е нивото.Те са като комунистите - винаги искат наготово и после разграбват и рушат.
7
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Африка не влиза в плновете на великите сили, оставени са сами да се оправят с глад, болести, мизерия. Там един живот не значи нищо.
6
8
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори в Африка такова политическо онаследяване е неприемливо. В България обаче то е факт. Българските комунистически кланове са монархистични. Какво да кажем за: Станишеви, Бокови, Заякови (Пирински), Луканови, Буруджиеви, Добреви, Заркови, Томови... Все кърваво-червени болшевишки кланове и наследници на масови убийци и садисти, които и днес са във властта.
5
23
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Среща с Путин,ежене ,снимки,бил против руските санкции ,хахахах и на сутринта АДИОООС АМИГО,не жена му,Путин му изяде главата.Това да е пример за нашите натегачи,да знаят какво ги чака ако са заиграват с маника
4
8
 
32
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Не случайно Милена изпя за него " Робърт, Робърт, аз никога няма да бъда със теб....
3
17
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно раказват историята на герб. И там пълно с държанки и лоши ченгета
2
5
 
37
 
! Отговори
Тео преди 6 години
Демокрацията е угодна на политиците тогава и само тогава, когато имат мнозинство - Шарл де Гол. Всичко друго е алабала. Ако за народа има зрелища и е оставен в нищета качеството на живот е на второстепенно място. Един буден народ р търсещ достойно съществуване винаги ще намери начин да превъзпита сатрапите, било то да ги направи с една глава по -къси.
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да триеш и да не триеш това е истината!Хахаххаха