Тъжна вест: Отиде си легендата Наим Сюлейманоглу

Той е издъхнал в болницата, където се възстановяваше след трансплантация
Обновена: 18 ное 2017 19:49 | 18 ное 2017 14:29, Красимир Ангелов
381
Тъжна вест: Отиде си легендата Наим Сюлейманоглу
Снимка: Reuters

Трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу е починал в болницата в Истанбул, в която се възстановяваше след извършена трансплантация на черен дроб, съобщават турските медии.

Той е издъхнал в болница "МЕМОРИАЛ-Атакьой" в Истанбул, като именно там му бе извършена трансплантацията, съобщава Gol.bg.

Преди една седмица той бе опериран след мозъчен кръвоизлив и оттогава бе на поддържащи системи. По последни информации от турската клиника състоянието му се подобряваше.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган лично се ангажира с лечението на Сюлейманоглу, той бе преместен в частната болница Мемориал, която се смята за една от най-добрите в Турция.

На 6 октомври екип, ръководен от професор Ялчън Полат, извърши животоспасяваща трансплантация на черен дроб на Наим, а донор стана негов близък приятел.

Ердоган бе и първият посетител на Сюлейманоглу в болницата след трансплантацията.

Наим е роден на 23 януари 1967 г. в семейство на български турци от село Птичар, Момчилградско. Започва да се занимава с вдигане на тежести от ранна детска възраст и още на 15-години започва да печели титли и да подобрява рекорди.

Когато е на 16 печели сребърен медал за България от световното първенство в Москва. Следващите 2 години той стъпва на най-високото стъпало в света в своята категория и печели 2 титли за България. Последната е на световното първенство в София през ноември 1986 година – по-малко от месец преди Наим да избяга в Турция.

По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов, а това става повод той да емигрира в Турция през декември 1986 година по време на Световната купа в Мелбърн. Както по-късно става ясно, всичко е планирано и добре подготвено.

В края на март той се прибра в България за поклонението пред треньор №1 на страната за XX век Иван Абаджиев, който почина на 24 март.

Тъжна вест: Отиде си легендата Наим Сюлейманоглу
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Сюлейманоглу е смятан е за най-добрия щангист на всички времена. Заради ръста му и невероятната сила, си печели прякора Джобния Херкулес.

Той е трикратен олимпийски шампион, седемкратен световен и поставя над 40 световни рекорда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още по темата: Наим Сюлейманоглу
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
13
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Нали се сещате, че троловете на Владимир Владимирович няма да изпуснат шанса да налеят малко отрова в междуетническите отношения. Така че да не ви е чудно "какви *** има" - такава им е професията. Просто не обръщайте внимание на постовете с омраза.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До виновниците1000 000 000usd
84
26
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честно казано, заради тая свинщина "Възродителен процес" *** трябваше да бъдат разстрелвани с картечници. Съчувствам на сънародниците ни турци и прося извинение, защото по-унизително от това да ти сменят вярата и името, да ти натрапват идеология, НЯМА. И моля да не се правят спекулации с "робството", защото едно е такива неща в 15-16-ти век, друго е да се държиш като дивак в 80-те години на 20-ти век. А Наим сега само Господ може да го съди.
83
28
 
2
 
! Отговори
ggg преди 6 години
човек според мен не трябва да живее повече от 50 години защото след 50 е мъчение постоянно даваш пари за лекарства едвам ходиш работа не можеш да вършиш както трябва по стълбите едвам слизаш 50 години живот е достатъчно
82
27
 
13
 
! Отговори
ффффф преди 6 години
ако турците не бяха ви клали 5 века тогава вие щяхте да режете турски глави такива са били времената или си господар или роб или мачкаш ти или мачкат теб
81
15
 
24
 
! Отговори
ггг преди 6 години
Наим не е унизил България казал е че на сила са му променили името демек казал е истината ако смятате за унизително да се говори за това което сте направили демек и трябва да си признаете че това което сте направили е било неправилно
80
23
 
16
 
! Отговори
терчин преди 6 години
Виждам пенсионери дошли на 80 години говорят само против Турция, вместо да помислят малко за другия свят .Как толкова много са промили Руснаците мозаците . Може да не обичаш Турците но защо трябва да се родиграват с Турците в България. Руснаците стъпиха малко на крака и пок почнаха пропагандата протшв Турците в България
79
14
 
10
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До зоя 79 И защо ние трябваше да правим това, което турците са правели с нас 5 века? Сигурно е бил добър урок, а?
78
34
 
15
 
! Отговори
... преди 6 години
Най-накрая си заслужи това което заслужава. Всеки предател ще го споходи това и то много по-скоро от колкото си мисли. Толерантността свърши време е за преразпределение което е далече от вижданията на човеците! Не сте сами и не командвате!
77
31
 
36
 
! Отговори
анмет преди 6 години
Стига сте се изкарвали себи си вечно прави. Османската империя ви е запазила българщината а Руснаците като доидоха ви забраниха църквите и затова сега сте богоневерници.За 500 години нямаше да остане 1 Българин ако беше така както вие казвате.Проблема е че не знаете истинската история и постоянно дъвчате написатото от Руснаците история.Колко богати Българи е имало.Хайде друг ден да спорим това.
76
33
 
27
 
! Отговори
в преди 6 години
Турците го тъпкаха със стероиди и финциклиди като животно и кво .... пукна на 50 години това псе а диагнозите му са като на 90 годишен старец България още е тук а това псе ще гние и ще го забравят след 2-3 седмици щото за турците той още е Българин а за нас е родоотступник и предател
75
29
 
50
 
! Отговори
зоя преди 6 години
До АнонименПозор била смяната на имената!! А на нашите прадеди като им сменяха имената пет века и ставаха от Иван на Хасан не е ли било позор бе??? Айде стига с чувството на вина за възродителния процес!
74
1
 
6
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До Злопаметни са2008 год. си го за.бал, сега искаш да ти работи. Че ти и сега може пак да го за.беш както през 2008год. Правилно е постъпил като те е махнал от главата си.По-скоро се чудя на акъла ти- с какви очи търсиш човек, когото си пренебрегнал преди време?! Надяваш се той да е забравил. Минава ли ти през ума тоя човек какво мнение има за теб?
73
24
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По време на възродителния процес никой не е покръствал мюсюлманите в Бългхария. Само им сменяха имената. И, ние, Българите виждали сме преименуване. Виждали сме и помохамеданчване. Така че лалугерите, твърдящи подобни неща, да ходят да плямпат глупости в турските медии. Тука не вървят. Жалко за човека. Един нещастен живот, жертва на геополитическите интереси на Турция. Ако турските служби не бяха организирали в България опитите за отцепване, нямаше да има нужда от възродителен процес.
72
13
 
24
 
! Отговори
Помак БГ-националист преди 6 години
Трябва да се погребе в България, на земята,която го е родила.
71
24
 
22
 
! Отговори
демократ преди 6 години
еди Човек който успя да избяга от съветската *** ЖИВ! без да го застрелят.
70
26
 
8
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Това е фейк-нюз! Не е възможно ВЕЛИКАТА ТУРСКА МЕДИЦИНА да допусне грешка! Човекът си е добре с нов черен дроб, дарен от някакъв *** селянин-кюрд.
69
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иронията е, че заради такива турци като Наим се заговори за българската школа в щангите.
68
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма смисъл да се дърляме чий е Наим. Поклон!Беше изключителен спортист.Бог да го прости! Въпреки, че турците веднага ще рипнат, че е мюсюлманин.Бог е един за всички, независимо как го наричат.
67
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес почина също и легендарният китарист и съосновател на рок групата AC/DC Малкълм Йънг е починал на 64 години след тежка и продължителна битка с деменция, съобщават световните медии.Бог да прости една голяма легенда на Турция - Наим Сюлейманоглуи една такава на Австралия - Малклъм Йънг.