Тъжна вест: Отиде си легендата Наим Сюлейманоглу

Той е издъхнал в болницата, където се възстановяваше след трансплантация
Обновена: 18 ное 2017 19:49 | 18 ное 2017 14:29, Красимир Ангелов
381
Тъжна вест: Отиде си легендата Наим Сюлейманоглу
Снимка: Reuters

Трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу е починал в болницата в Истанбул, в която се възстановяваше след извършена трансплантация на черен дроб, съобщават турските медии.

Той е издъхнал в болница "МЕМОРИАЛ-Атакьой" в Истанбул, като именно там му бе извършена трансплантацията, съобщава Gol.bg.

Преди една седмица той бе опериран след мозъчен кръвоизлив и оттогава бе на поддържащи системи. По последни информации от турската клиника състоянието му се подобряваше.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган лично се ангажира с лечението на Сюлейманоглу, той бе преместен в частната болница Мемориал, която се смята за една от най-добрите в Турция.

На 6 октомври екип, ръководен от професор Ялчън Полат, извърши животоспасяваща трансплантация на черен дроб на Наим, а донор стана негов близък приятел.

Ердоган бе и първият посетител на Сюлейманоглу в болницата след трансплантацията.

Наим е роден на 23 януари 1967 г. в семейство на български турци от село Птичар, Момчилградско. Започва да се занимава с вдигане на тежести от ранна детска възраст и още на 15-години започва да печели титли и да подобрява рекорди.

Когато е на 16 печели сребърен медал за България от световното първенство в Москва. Следващите 2 години той стъпва на най-високото стъпало в света в своята категория и печели 2 титли за България. Последната е на световното първенство в София през ноември 1986 година – по-малко от месец преди Наим да избяга в Турция.

По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов, а това става повод той да емигрира в Турция през декември 1986 година по време на Световната купа в Мелбърн. Както по-късно става ясно, всичко е планирано и добре подготвено.

В края на март той се прибра в България за поклонението пред треньор №1 на страната за XX век Иван Абаджиев, който почина на 24 март.

Тъжна вест: Отиде си легендата Наим Сюлейманоглу
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Сюлейманоглу е смятан е за най-добрия щангист на всички времена. Заради ръста му и невероятната сила, си печели прякора Джобния Херкулес.

Той е трикратен олимпийски шампион, седемкратен световен и поставя над 40 световни рекорда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още по темата: Наим Сюлейманоглу
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
19
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Този човек даде здраве срещу какво ??
45
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велик спортист независимо от неговата националност сега такива кято него са кът......липсват
44
7
 
27
 
! Отговори
Колобър преди 6 години
Почивай в мир, Наиме!
43
18
 
22
 
! Отговори
Велик Човек ! преди 6 години
Да почива в мир ! Никога няма да имате в БГ читави хора и такива спортисти, защото само плювате и маскарите Великите хора ! Бойко е прав материала не е годен ! И в казана нямаме пазачи, защото сами си правим мизерии !
42
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствения щангист който е вдигал собсвенето си тегло x 3,17 пъти, рекорд който не е победен и до ден днешен. Неговите рекорди са толкова трудни за подобрение, че федерацията смени категориите, за да могат да се счупват нови рекорди. ПОЧИВАЙ В МИР
41
10
 
33
 
! Отговори
до атакист преди 6 години
А защо мислиш че Наим е българин ?Това че е роден в България не го прави такъв. Когато някой с български родители се роди в чужбина ще счупите клавиатурата да обяснявате че е чистокръвен българин ( Джон Атанасов), когато чужденци родят в България същото. Е къде е логиката ?Вие от атака най-добре да се скриете. Щяхте да вкарвате Борисов в затвора, а го направихте премиер. Мразехте ДПС а ги докарахте на власт с Орешарски. Вие сте едни ***.Поклон пред Наим.
40
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Светла му..Ами, някои не са научени на уважение. Как да проявят такова?!Пропуснах- тяхното уважение е само към паметника на съветската армия или Альоша...
39
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 66Той не страда от омразата. Той живее от омразата. Омразата го храни. Тя е смисъл на живота му. На него му плащат, за да мрази и пише против турците.Даже не знае, че Караибрахим е измислен герой от поръчков филм, който направиха комунистите с пропагандна цел.
38
10
 
27
 
! Отговори
variola преди 6 години
Вечна памет на тази светла личност ! Велик щангист си отиде, мир на праха му.
37
9
 
22
 
! Отговори
жалко преди 6 години
Бог да го прости
36
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко още плюят по България от Иван, Мария и други бедна ти е фантазията 70-ти. България не е виновна а хората в нея ;). Айде със здраве.
35
8
 
49
 
! Отговори
Светла му.. преди 6 години
..памет на Наимчо, голям шампион, прославил и България, и Турция!Една молба към пишещите: нека поне в този тъжен миг да оставим настрана псевдопатриотарските дърляния и от двете страни . Уважението пред паметта на покойния го изисква!
34
11
 
21
 
! Отговори
Свилен преди 6 години
Мир на праха му.
33
4
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Избягал вТурция . защото му сменили името
32
11
 
24
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АТАКИСТ 9Тоя кой е го пишат с името му. Ама ти кой си? Твоето име е неизвестно. - Атакист, пост 9Нямаш име, биеш се в гърдите с партийната си принадлежност.
31
12
 
47
 
! Отговори
Ина преди 6 години
Тъжна новина, беше страхотен спортист. Да, състезаваше и за Турция, но е донесъл много медали и на България. Сега много не само спортисти сменят гражданство, и разбира се всичко за пари, аз поне не съм го чула да говори против България, а и че е бил на погребението на Иван Абаджиев говори какъв човек е бил. Поклон, да почива в мир!
30
38
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
прекрасна новина
29
8
 
42
 
! Отговори
extremist преди 6 години
трикратен олимпийски шампион, седемкратен световен и поставя над 40 световни рекорда. - БЪЛГАРИЯ МОЖЕ САМО ДА СЕ ГОРДЕЕ С ФАКТА ЧЕ ИЗГРАДИ И СЪЗДАДЕ ТАКЪВ СПОРТИСТ ! ОСТАНАЛОТО СА СМЕШКИ ОТ КОМПЛЕКСАРЧЕТА ВДИГАЩИ ГОЛЕМИ ЛЪЖИЦИ ШКЕМБЕ ЧОРБА, ЧЕЖКИ ЧАШИ МЕНТЕ-РАКИЯ ЦАР КИРО И НАРЯЗАН ТЪНКО СУДЖУК ЧЕ ДА НЕ СЕ СЕЦНАТ...
28
2
 
14
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Жалко за човека. Ако наистина е пиел много, сам си го е направил. Лека му пръст.
27
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изпълни си мисията до последно шпионираше за Израелските тайни служби и работеше усърдно против Турция не случайно турците му светиха маслото.