Биткойнът - гигантска спекулативна игра, която никой не разбира

Американците не знаят защо инвестират във "валутата", според анкета
Обновена: 19 ное 2017 19:54 | 19 ное 2017 19:45, Екип на Investor.bg
175
Биткойнът - гигантска спекулативна игра, която никой не разбира
Снимка: архив, Ройтерс

Загрижени ли сте за гигантската биткойн мания? И би трябвало да сте.

След като спекулативната онлайн "валута" се повиши отново в четвъртък до нов рекорд от над 7 800 долара, оценявайки общата стойност на пазара на биткойни на 130 млрд. долара, ново проучване разкри, че повечето американци, които играят високорисковата игра, нямат представа какво правят, пише MarketWatch.

Още по темата
Три четвърти от притежателите на биткойни не могат да посочат една финансова причина за инвестицията си, а повече от половината от тях не се притесняват за технологичната сигурност на своите биткойни, въпреки че стотици милиони долари вече бяха краднати от онлайн хакери.

Това показват резултатите от проучване на 564 спекуланти или инвеститори, проведено между 9 и 13 ноември от изследователската компания Pollfish по поръчка на финансовия уебсайт LendEDU.

Средният биткойн спекулант притежава 2930 долара в „дигиталната валута“ в момента на провеждане на анкетата. Оттогава тази стойност се е повишила до 3500 долара, ако се допусне, че нито е купувано, нито е продавано.

Запитани защо са залагат на биткойна, 41% от анкетираните отговорили, че смятат виртуалната валута за „технология, променяща света“. 21% твърдят, че това е „дългосрочен инструмент за инвестиция като златото и среброто“, а 15% са започнали по съвет на роднина или приятел.

Нито едно от изброените не е финансова причини за извършване на инвестиция.

Дори ако технологията зад "биткойн да променя света“, това не дава никаква инвестиционна оценка или обосновка, пише MarketWatch.

Биткойн не притежава патент над технологията. И ако се вярва, че може да се превърне в аналогия на инвестицията в злато и сребро, е чудно как това се твърди на този етап. Биткойнът съществува само от няколко години и е един от най-нестабилните финансови активи в света.

Биткойнът поскъпва с близо 700% от март насам. Но две трети от анкетираните, 67%, заявяват, че не са предприели никакви стъпки за продажба на част от своите жетони. Само един на всеки шестима души казва, че приема биткойна като краткосрочна инвестиция, като планира да продаде в рамките на една година. Повечето от анкетираните заявяват, че планират да държат своите биткойни в продължение на години.

Поддръжниците на идеята за виртуалната валута казват още, че биткойн ще преоткрие начина, по който плащаме за нещата. Може би. Но само 8% от анкетираните планират да го използват за покупки.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: инвестициибиткойн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно ти живееш в краварник което е видимо от това накъде заби след като се видя че глупостите ти за китай издишат и от използваните "аргументи" и език.След като се покза "специалист"по китайскат душевност и кредитирането в САЩ сега и по пазара на недвижими имоти ли.Еха.А за теб специално.2010цена 40000 в предградия на Чикаго.Разгледай моля тв цените в София и виж и все пак какви са къщите на нормалните хора в САЩ за да не се излагаш.Иначе можеш да продължиш с краварската лексика.
110
5
 
9
 
! Отговори
. преди 6 години
За всички които са против биткоина и другите вируални валути, парите нямат покритие света от 1971г. но още ги ползвате. Все повече хора получават някакви цифри в компютрите и ги харчат с карти/ кредитни/дебитни но пак не виждат парите следователно нямат никакво покритие. Не разбирате и компютрите макат че ги ползвате. Ако някой ви нацъка пет 9ки в някоя банкова сметка ще се радвате, но сега сте против виртуалните валути а реално ги ползвате с вашите карти. да живее виртуалната валута!
109
0
 
1
 
! Отговори
Биткойнджия преди 6 години
До АнонименСам си ги чисти бе. Почети малко, образовай се, недей дрънка глупости.
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Сам си ги чисти бе. Почети малко, образовай се, преди да дрънкаш глупости.
107
0
 
3
 
! Отговори
до 108 преди 6 години
Тъй ли виж как лъжеш като съдран чувал, къщи в краварника на цена на панелки няма, явно нещо си чувал някъде от некой сигурно и роднини нямаш щото си осиновен, докато *** те е събирала от пода с една дървена лъжица.
106
1
 
4
 
! Отговори
До 97 преди 6 години
Коментарът ми беше за това че китайците не са чисти и духовни за разлика от американците материалисти.Ами така е.Просто засега повечето са бедни и нямат възможностите на американците.Написаното от теб няма общо с написаното от мен.Заемите са нещо други.Но идеята как всички американци милите нямат пари да си купят кола при положение че в семейство са мин 2 и то нови е просто смешна.Работиш ли там можеш да си позволиш доста.Мои роднини за 12 г успяха да си изплатят изцяло къща на цена на панелка
105
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много фенове има биткойна. Ами купувайте и забогатявайте, вместо да ни убеждавате колко сме *** като ве участваме.
104
5
 
7
 
! Отговори
Ghost преди 6 години
Проблемът на Уолстрийт и банките е че не могат да го контролират и печелят, и пикаят кръв! на хората им е писнало от контролирани неща които ти казват кога да се събудиш, какво да правиш и т.н. На всякъде по света знаят че политиците са за разстрел и само крадят, но никой не може да направи нищо тъй като в тях в власта, ще ги унищожат и тях и семействата им.биткоина е една от първите виртуални валути които не се контролират и всеки от големите с изпаднал в ужаст. Ще плюят по него до края
103
0
 
14
 
! Отговори
еваля гугъл транслей преди 6 години
"стотици милиони долари вече бяха краднати от онлайн хакери" .. онлайн хакери ? wtf ?
102
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почнаха да го плюят, защото всички наредени на лапачката калинки и подобни търтеи ще изпадат като гнили круши. Да речем, че искам да си купя кола ами ще си я купя със биткойни бе. А вие си плащайте със долари, прав ви път робувайте още на краварите. Китайците робуваха ама им даваха заеми, сега китайците ще играят сиртаки, а краварите ще бачкат на оризовите плантации.
101
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Биткойна е много сложен. От една страна има смисъл в това, че криптовалутата е бъдещето и инвестицията си заслужава, но... това е ако всички играчи са честни и всичко се развива в позитивен план. Понякога реалността е друга, никой не може да докаже 100 %, че биткойна е създаден от китаец криптоанархист с цел да замести утвърдените валути и да бъде алтернатива на банките. Ами ако всичко това се манипулира точно от банкстерите ? Някой дава ли си сметка какъв удар ще бъде това? Обирът на века.
100
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще дойде време, когато валута ще е Калашкойнтът...
99
4
 
19
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Има едно основно правилно в биткойна. И то е, че всички банкери, които са част от централизираната банкова система го мразят, понеже ще им изяде хляба. Така че всички такива статии са ми пределно ясни.
98
1
 
8
 
! Отговори
Gnusmus преди 6 години
"краднати"????Кой си е "краднал" дипломата, а?
97
3
 
5
 
! Отговори
до 97 преди 6 години
Грешка. Китайците си купуват скъпи коли сам си го написал, а янките имат много заеми ако не ядат 50 години и работят усърдно ще могат да си върнат лихвите. Туй е цената на лукса някой трябва да го плати.
96
2
 
2
 
! Отговори
До 95 преди 6 години
Тъй де.Ама те точно това казват в статията.Това е краткосрочен спекулативен инструмент.Твоята позната не е проявила алчност и наивност и се е отървала с огромна печалба. Да му мислят тия дето очакват след 10 години да са на печалба.
95
1
 
7
 
! Отговори
До 93 преди 6 години
Грешка.Китайците все още не могат масово да живеят като американците.Не че не го искат.Просто огромна част от населението все още живее в мизерия.А в момента Китай е толкова нематериалистически, че там се купуват най-много луксозни коли в света.Луксозните модни брандове зависят най-много от китайския пазар при положение че там една УПОТРЕБЯВАНА маркова чанта се продава по-скъпо от нова в Европа.А хората масово купуват айфони нищо че имат местни копия под друго име.Ама важно е да има ябълка
94
3
 
6
 
! Отговори
Pen преди 6 години
Някои хора бая пари направиха! Дори и пирамида да е , като изкараш някой лев какво те интересува повече.А и не е проблем да вкараш някаква дребна сума колкото да пробваш.
93
10
 
17
 
! Отговори
Мишоци цвъркат преди 6 години
Докато смешниците пишат глупости, умните хора стават уникално богати и така трябва. Глупендерите затова са бедни, защото са дървени форумни философи. Между другото... цената е 1 BTC = 8030 USD. Имам познати, които продадоха изкопаните битчета на 6500 и... се пенсионираха на 25-30 години.
92
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самия Биткойн е кражба на Феатъркойн проекта, който беше ункален по рода си сега се навъдиха всякакви и туй ще им изяде главата тъй като вместо да се обединят ще се конкурират помежду си.