Биткойнът - гигантска спекулативна игра, която никой не разбира

Американците не знаят защо инвестират във "валутата", според анкета
Обновена: 19 ное 2017 19:54 | 19 ное 2017 19:45, Екип на Investor.bg
175
Биткойнът - гигантска спекулативна игра, която никой не разбира
Снимка: архив, Ройтерс

Загрижени ли сте за гигантската биткойн мания? И би трябвало да сте.

След като спекулативната онлайн "валута" се повиши отново в четвъртък до нов рекорд от над 7 800 долара, оценявайки общата стойност на пазара на биткойни на 130 млрд. долара, ново проучване разкри, че повечето американци, които играят високорисковата игра, нямат представа какво правят, пише MarketWatch.

Още по темата
Три четвърти от притежателите на биткойни не могат да посочат една финансова причина за инвестицията си, а повече от половината от тях не се притесняват за технологичната сигурност на своите биткойни, въпреки че стотици милиони долари вече бяха краднати от онлайн хакери.

Това показват резултатите от проучване на 564 спекуланти или инвеститори, проведено между 9 и 13 ноември от изследователската компания Pollfish по поръчка на финансовия уебсайт LendEDU.

Средният биткойн спекулант притежава 2930 долара в „дигиталната валута“ в момента на провеждане на анкетата. Оттогава тази стойност се е повишила до 3500 долара, ако се допусне, че нито е купувано, нито е продавано.

Запитани защо са залагат на биткойна, 41% от анкетираните отговорили, че смятат виртуалната валута за „технология, променяща света“. 21% твърдят, че това е „дългосрочен инструмент за инвестиция като златото и среброто“, а 15% са започнали по съвет на роднина или приятел.

Нито едно от изброените не е финансова причини за извършване на инвестиция.

Дори ако технологията зад "биткойн да променя света“, това не дава никаква инвестиционна оценка или обосновка, пише MarketWatch.

Биткойн не притежава патент над технологията. И ако се вярва, че може да се превърне в аналогия на инвестицията в злато и сребро, е чудно как това се твърди на този етап. Биткойнът съществува само от няколко години и е един от най-нестабилните финансови активи в света.

Биткойнът поскъпва с близо 700% от март насам. Но две трети от анкетираните, 67%, заявяват, че не са предприели никакви стъпки за продажба на част от своите жетони. Само един на всеки шестима души казва, че приема биткойна като краткосрочна инвестиция, като планира да продаде в рамките на една година. Повечето от анкетираните заявяват, че планират да държат своите биткойни в продължение на години.

Поддръжниците на идеята за виртуалната валута казват още, че биткойн ще преоткрие начина, по който плащаме за нещата. Може би. Но само 8% от анкетираните планират да го използват за покупки.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: инвестициибиткойн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
72 Ще те питам утре като гръмне , моят лев пак ще бъде същият При Виденов гръмна първо защото икономиката беше фалирала дори нарочно караха държавните фирми да не плащат на банките и второ защото нямаше валутен борд сиреч ЖЕЛЯЗНА РЕГУЛАЦИЯ която е и до днес
70
1
 
8
 
! Отговори
до 64 преди 6 години
Централното банкиране е най-голямта пирамида и е толкова уредено рче хората предпочитат златор знаеш ли как при Виденов парите станаха тоалетна хартия само за един ден. Защо според теб някой купува картина която струва милиони именно тук е робята на децентрализиланата валута която се определя единствено от пазара а не от някое шантаво правителство
69
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зад хартиените пари американския долар никаква икономика не седи , никакви стоки.. Значение има само най-голямата армия и окупационните военни бази на 2/3 от света. Всяка друга валута и пари са подчинени на долара , подчинени със сила и армия.. със сила и на васалите на САЩ
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
69 Тази нова ера нали пак евреи я създават
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бабалюги , негодяйии Икономиката е религия за грабеж... А икономистите нейните попове духовен елит.. Идва нова ера ..Да ви напомня как е дошла тази ера , евреина Мардохей с помощта на шлюхата Естер избил целия духовен елит на Персия и Египет..
66
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
67 Добре зад валутите седят икономики , зад криптовалутите какво седи НИЩО само НУЛИ
65
4
 
2
 
! Отговори
до 62 преди 6 години
Естествено, че е така, а парите са само разменна единица. Когато хората усетят предимството на крипто валутите ще се обърнат към тях за сега криптовалутите се купуват със пари които уж струват нещо.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
63 Това може и се прави . При дроп шипинга е обичайна практика
63
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Измама е когато искаш да печелиш, без да си работил.Моето лично мнение ,че измама е виртуалната парична единица без реално покритие.Както искайте я наричайте, но според мен хората които я защитават трябва да бъдат преследвани от закона!Приятна вечер на всички.
62
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
58 Позволи ми да не се съглася този път с теб . Централното банкиране е уредено със съответното законодателство а това освен всичко друго означава и доза сигурност . Биткойна не попада под никаква регулация поне за сега и нямаш никаква защита .
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо трябва да си внасяш и смяташ данъка като могат ти го вземат автоматично при самата транзакция , толкова на доставчика толкова на НАП
60
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Биткойните са пари от нищото. За тях не е нужно да влагаш някакъв обществено полезен труд. Това противоречи на логиката на пазара и в един момент биткойните ще заминат там от където са дошли в нищото. Кога ще настъпи този момент е трудно да се предвиди. Ако днес един биткойн се произвежда след огромен брой изчисления затрудняващ дори суперкомпютри, след няколко години един биткойн може да почне да се произвежда за по-малко от секунда и тогава стойността му ще падне практически до нула.
59
3
 
10
 
! Отговори
читател преди 6 години
Тук почти всички плачат като вдовици на чужд гроб.Десетките милиони, закупили биткоин са *** невежи, които не знаят какво правят.И не могат да се научат, защото умните и знаещи българи пишат само на български.
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ще стане ако всички кажат не щеме петродолари искаме петро-юани или петро-рубли ?...Ще осъмнем в един свят от психично болни.
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
53 и да допълня , после ще те питата за произход на парите и дали си си декларирал дохода .и дали си му внесъл данъка
56
5
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Големите амплитуди в курса на биткойна се дължат на сравнитално малкото им ползватели. Когато биткойна навлезе по- осезаемо в света, тези амплитуди ше станат незначителни. Човек по презумпция е свикнал да отхвърля нещо което не разбира. На биткойна основна функиция е разбиването на зависимостите от правителствата, който ни внушават и манипулират чрез централизация на финансовата система. Което е най- големият балон. Биткойна е бъдещето!!!
55
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баламурници се ловят на новата световна пирамида..
54
3
 
7
 
! Отговори
до 52 преди 6 години
Зад долара седи доверието на инвеститора ,същото доверие на инвеститора крепи и биткойна САЩ са предимно консуматори, а не производители. Какво ще стане ако всички кажат не щеме петродолари искаме петро-юани или петро-рубли ?
53
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Биткойна може да се проследят всички транзакции от самото начало , от този кой е го изкопал биткойна до последния притежател. Отук лесно ще въведа данък Транзакция ДДС и шах мат сите счеодоводители
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
53 Защото тогава ти лъсва ........... като се декларираш с дебитната си карта и светва при данъчните и ако нашите не са в час все още то другите са в час.