Армията на САЩ се готви за ядрения апокалипсис. А червеното копче?

Ядрените сили – винаги под контрола на главнокомандващия
21 ное 2017 21:30, Боряна Павлова
66
Армията на САЩ се готви за ядрения апокалипсис. А червеното копче?
Кой пръв ще го натисне? Снимка: flickr

Едва ли е преувеличено да се каже, че армията на САЩ цялостно се е подготвила за апокалипсиса - деня, в който Америка влезе във война с изстрелване на ядрени оръжия.

Изглежда, че не е пропусната нито една подробност. В щаба за ядрени бойни действия близо до Омаха, Небраска, даже има обозначена врата за "безопасно бягство", през която командирът с четири звезди да се втурне към самолет, с който да се измъкне мигове преди удара на първата бомба.

Разработени са процедури, които да гарантират, че ядрените оръжия на САЩ са готови да бъдат задействани по заповед на президента в отговор или в очакване на ядрено нападение от Северна Корея или някой друг. Има резервни процедури и допълнителни подсигурявания.

И все пак основни аспекти на тази кошмарна последователност от действия остават загадка.

Например какво би станало, ако някой американски президент заповяда ядрен удар по каквато и да е причина, а генералът с четири звезди в Стратегическото командване се възпротиви или откаже, смятайки, че това е незаконно?

Този въпрос беше зададен на пенсионирания генерал Робърт Келър, оглавявал някога това командване на изслушване в Конгреса. Неговият отговор беше: "Бихте попаднали в много интересна ситуация от конституционна гледна точка."

Под "интересна" той, изглежда, имаше предвид заплетена.

Брайън Маккиън, който беше висш политически съветник в Пентагона при управлението на Обама, каза, че първото средство, към което президентът би прибягнал, е да каже на министъра на отбраната да нареди на съпротивляващия се командир да изпълни заповедта за изстрелване.

"А тогава, ако командирът продължава да се противи, или се назначава нов министър на отбраната, или се назначава нов командир", каза Маккиън, потривайки брадичката си. Смисълът е така или иначе да не бъде попречено на върховния главнокомандващ.

Генерал Джон Хайтън, който в момента оглавява Стратегическото командване, каза в събота на Международния форум за сигурността в Халифакс, Канада, че би отказал да изпълни президентска заповед за изстрелване, ако смята, че заповедта е незаконна. Хайтън също така предсказа, че тогава президентът би го попитал за варианти, които Хайтън смята за законни.

Брус Блеър, който е служил като офицер, отговарящ за изстрелване на ядрени ракети, и е съосновател на организацията "Глобал зиро", застъпваща се за премахване на ядрените оръжия, каза, че сценарият на Келър пропуска по-важен момент: президентът на практика може да заобиколи ръководителя на Стратегическото командване.

Блеър каза, че президентът може да предаде заповедта си за ядрено нападение направо на военния команден център в Пентагона. Оттам тя би стигнала до мъжете и жените, които задействат изстрелването.
Подновяването на вниманието към тези въпроси отразява тревогата, оправдана или не, от темперамента на президента Доналд Тръмп и това дали той би действал импулсивно при криза.

Изслушването в Сената миналата седмица беше първото в Конгреса по въпроса за властта на президента да използва ядрени оръжия от 1976 г., когато конгресменът демократ от Ню Йорк Ричард Л. Отинджър настоя САЩ да обявят, че никога няма да започнат ядрена война. Отинджър каза, че иска да "премахне възможността човешко невежество и евентуална човешка грешка при използването на ядрени материали, особено ядрени оръжия, да доведе до унищожаване на цивилизацията".

Четиридесет и една години по-късно САЩ не са изключили ядрените варианти за първи удар и едва ли ще направят това при управлението на Тръмп. Това тревожи експертите, които се безпокоят, че президентът има изключителната - според някои неподлежаща на контрол - власт да започне ядрена война.

"Ние се тревожим, че президентът на Съединените щати е толкова нестабилен, толкова непостоянен, процесът му за вземане на решения е толкова донкихотовски, че той може да нареди удар с ядрени оръжия, който въобще да не съответства на интересите за национална сигурност на САЩ", каза сенаторът демократ от Кънектикът Крис Мърфи в началото на изслушването миналата седмица.

Председателят на комисията - сенаторът републиканец от Тенеси Боб Коркър, каза, че действията му не са насочени срещу Тръмп. Но и той открито повдигна въпроса дали агресивната реторика на Тръмп към Северна Корея и други страни може да въвлече САЩ в световна война. В крайна сметка воденото от Коркър изслушване не даде особен тласък за законодателство за промяна на президентските правомощия.

Джеймс Актън, един от директорите на програмата за ядрена политика във Фонда "Карнеги" за международен мир, смята, че тук е замесена политика.

"Но аз мисля, че това е наистина важен въпрос и че би трябвало да го обсъждаме независимо кой е президент", каза той.

Актън заяви, че президентът с право има неподлежаща на контрол власт за използване на ядрени оръжия в отговор на настоящо или предстоящо ядрено нападение. Според него в противен случай президентът би трябвало да се консултира предварително с държавния секретар, министъра на отбраната и главния прокурор (и министър на правосъдието) и да получи одобрението на двама от тримата, преди да действа.

Преподавателят от Колумбийския юридически факултет Матю Уаксман казва, че подобни промени биха довели до полезен контрол върху президента и биха защитили ядрените му правомощия от евентуално военно неподчинение.

Уаксман и директорът на Института "Салцман" за изследване на войната и мира към Колумбийския университет Ричард Бетс имат предложение: за да нареди ядрен първи удар, президентът би трябвало най-напред да получи "удостоверение" от министъра на отбраната, че заповедта е валидна и автентична, и от главния прокурор (и министър на правосъдието), че е законна.

Бетс каза, че тези допълнителни гаранции не биха създали опасност от забавяне на реакцията на започнало вражеско нападение. Те биха се прилагали "само в ситуации, при които Съединените щати обмислят да започнат ядрена война".

/БТА/


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая земя вече е идиотски пренаселена.
61
0
 
0
 
! Отговори
АМАН от проблеми преди 1 година
Ким Чен ЪН кротко на почивка..да се приберат всички лични документи и други вкл телефони от пострадалото момче..
60
0
 
0
 
! Отговори
Warning преди 1 година
Съобщиха вече за ползване на холограмни оръжия за обсебване на Лидери в КНДР над Северна Корея..

Техниката е на нагли престъпници обсебили служби на CIA В САЩ>>Обсебват лидери в КНДР С цел Ядрена КОнфронтация..Обсебващото обемно поле е ясно видимо на всички клипове КИм чен ЪН и с Ким чен Ир..Вижда с е перфектновкл от КОсмоса.
Генералите в КНДР да забранят всички медиини прояви на Ким чен Ир.
59
0
 
0
 
! Отговори
JJivanov Warning преди 1 година
Mnogo е страшно да предупредя всички че Северна Америка от 43 000 години я лекуваме заради една взривена термоядрена височинна бомба на височина около 57 километра..
Един от главните лечители генерал бе нагло осъден по набеждаване в САЩ..Известния БЪлгарски тренер по гимнастика бе набеден чрез поени с демонизиращи наркотици.ОСъден на десет години затвор заради УЖ сексуални намеци в електронна кореспонденция.Този генерал досега отговаря за биосферното лечение на Северна америка
58
0
 
1
 
! Отговори
Е преди 1 година
Ми замириса на мор-е
57
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
До "Реалист": Историята показва, че много хора са завършили живота си със самоубийство. Не виждам защо някой, който намира употребата на ядрено оръжия за нормална (като теб) да не е следващият.
А войната с използване на съвременни ядрени оръжия си е чисто самоубийство.
56
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Историята показва, че веднъж вече е използвано ядрено оръжие. Не виждам защо да не се използва 2-ри и 3-ти път?
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само *** вярват в "ядрения апокалипсис"
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На никого не му трябва война. Войната е с цел да се печелят пари. Петролните ресурси на Земята се изчерпват. Политиката си е професия да печелиш пари. Докато има хора, които да вярват, че политиката ще ги спаси, държавите няма да се оправят по този начин. Имаме толкова възобновяеми източници и едвам ги използваме. Продължаваме да замърсяваме природата и накрая тя ще ни го върне тъпкано.
53
1
 
7
 
! Отговори
Мир искаме преди 1 година
На кого му трябва ядрена война? Кой и какво ще спечели от нея?
52
12
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 1 година
САЩ ПРОПАДА С ГРЪМ ТРЯСЪК , ТАКИВА ЙАТО КИМ , МАДУРО, ЕРДОГАН И МНОГО ДРУГИ ГИ ПЛЮЯТ И МАЧКАТ ДЕНОНОЩТНО, ЕРДОГАН ДАЖЕ ЗАБРАНИ ВИЗИТЕ ЗА АМЕРИКАНЦИ,
САЩ СЪС ГУБИ ВСИЧКИТЕ СИ ПОЗИЦИИ В ЦЯЛ СВЯТ, И СА БЕЗСИЛНИ, ЗАТОВА ГОВОРЯТ ЗА ЯДРЕНИТЕ СИ БОМБИ, НО И НА МАЛКО ДЕТЕ МУ Е ЯСНО, ЧЕ ЯДРЕНИТЕ ИМ БОМБИ НЯМА ДА ГИ СПАСЯТ ОТ УПАДЪК И ФАЛИТ, ЯДРЕНИТЕ СИЛИ ВЕЧЕ СА ПРЕКАЛЕНО МНОГО,
СРЕЩУ ВСЯКА ХВЪРЛЕНА НА ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ, ЩЕ ПОЛУЧАТ 3 НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ, ДА СИ КУПЯТ 5 МЕТРОВО ВЪЖЕ - ТОВА ЩЕ ГИ СПАСИ :))))))
51
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До сащ суперсила ,хаха

А руската кочина отдавна смърди на леш, ама вие русофилите си мислите, че това е божествен аромат.
50
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статия от неизвестен източник, преведена от БТА. Хибридна прооаганда е действие с помощтта на руската пета колона.
49
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
една ядрена гъба над москва и да си става пак блато
48
1
 
9
 
! Отговори
шматка преди 1 година
До Зомб

Стига си писал глупости.ХаХа много точно го е написал.Прякото въздействие е няколко километра.Това Франция и Тексас си го чел в някой комикс.Най страшно е радиоактивното замърсяване което наистина може да покрие такива територии
47
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тая ракета да не носи цар бомба нещо? дето е 30 метрични тона?
46
5
 
7
 
! Отговори
Зомб преди 1 година
До хаха мухахаха
А бре братле , как само боравиш със зловещи понятия като ядрен удар. И въобще на колко години си. И аре прочети още малко в гоглето - за ракета Воевод , сменена на скоро от Сармат. Франция или Тексас стават на леща. Нова справка Тексас е осем Българии. Това е начинът Русия да постигне асиметричен паритет . Ся пък кво е тва паритет.
45
6
 
3
 
! Отговори
шматка преди 1 година
И защо ни занимавате с вътрешнополитическия живот на САЩ.
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И от темперамента на един семпъл човек, цял живот занимавал се с печелене на пари от хазарт, зависи животът на Земята? Няма ли някой нов Осуалд да се обезсмърти с добро дело?
43
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сащ губят във всички случаи.всички вече са срещу тях