Със 126 млрд. райхсмарки от окупираните Хитлер финансирал войната

Войната е скъпо начинание, а още по-скъпо е да се се биеш на всички фронтове
21 ное 2017 20:00,
164
Със 126 млрд. райхсмарки от окупираните Хитлер финансирал войната
Снимка: Flickr

Войната е скъпа авантюра, а да започнеш война срещу почти цяла Европа още повече. Как обаче го е направил Адолф Хитлер и с чии пари е финансирана войната?

Ново изследване доказва, че превзетите от Вермахта държави са били принудени да осигурят огромна част от сумите, похарчени за тази човеконенавистна война срещу тях самите, пише "Deutsche Welle".

От 2009 насам специална комисия към германското финансово министерство изследва ролята на своя предшественик - Райхсминистерството на финансите - при набирането на средства за финансирането на Втората световна война. Току-що излезе най-новото изследване по темата. Озаглавено е "Война на чужд гръб", а негов автор е историкът Юрген Килиан, научаваме от публикация на германския всекидневник "Ди Велт".

126 милиарда райхсмарки или 2 трилиона евро?

Финансовият аспект на националсоциалистическата окупационна политика е бил изследван многократно, но оттук нататък фундамент на всяко сериозно проучване на темата може да бъде единствено книгата на Килиан, коментира "Ди Велт". От труда на германския историк става ясно, че между 1939 и 1945 държавите, превзети от Вермахта, е трябвало да платят за войната и за собствената си окупация общо 126 милиарда райхсмарки, като почти една трета от тези пари са дошли от Франция.

Днес тази сума се равнява на над 2 трилиона евро - точно толкова, колкото е и задлъжняването на Германия на всякакви държавни и общински нива, натрупано от 1962 година насам.

Тези 126 милиарда райхсмарки представляват обаче само една трета от парите, похарчени за войната на Хитлер. Останалата част е била подсигурена покрай екстремното увеличаване на парите в обращение (от 11 на 73 милиарда райхсмарки), покрай различни инструменти за финансиране като например неограничените кредити на Райхсбанк, отпускани на националсоциалистическото правителство от 1939 нататък, както и покрай използването на личните спестявания на хората за държавни цели. Финансирането чрез печатането на пари е било възможно само защото заплатите и цените са били твърдо регламентирани. Последствията от тази мярка са известни - инфлацията между 1945 и 1948 година.

Ключов момент в изследването на Килиан, което се концентрира главно върху парите, дошли от окупираните страни, е осветяването на факта, че тези държави са били буквално ограбени от около 1200 служители на Райхсминистерството на финансите, изпратени специално за тази цел. Войната на Хитлер е била поддържана финансово именно с тези плячкосани суми.

Въпросът за парите на Гърция

Килиан разглежда и силно оспорвания въпрос за т.нар. "принудителен кредит" в размер на 476 милиона райхсмарки, който Гърция уж била принудена да отпусне на нацистка Германия. На цели 24 страници Юрген Килиан излага подробно фактите около финансовите отношения между окупирана Гърция и националсоциалистическия режим, а заключението му гласи: такъв кредит не е имало. Точно обратното дори: нацистите са имали за цел да предотвратят колапса на гръцката икономика. По разбираеми причини: били са наясно, че само една функционираща икономика може да подсигури средствата, необходими за финансирането на окупацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
3
 
21
 
! Отговори
б преди 6 години
пропаганда !Германия била взела пари от окупираните държави .... а от куде Германия взе пари за армия за да може да окупира тези окупирани държави ?от де Хитлер взе пари през 1933 за да плаща заплати и униформи на 4 милиона щурмовака от СА ?от де Хитлер взе пари през 1933 за да плаша безплатни обеди на всички доброволци участващи в съботниците му ?защо евреите-лихвари и западните лицемери не ни отговорят на тези въпроси
106
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грешката на Хитлер е, че води войни на много фронтове едновременно и си навлича врагове както на запад, така и на изток. Ако не беше руската зима и голямото разстояние по суша да измори Вермахта, немците щяха да изколят къде що има руснак с много по-добрите си танкове и самолети.
105
3
 
2
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Имам колиба във Буенос Айрес. Със две тоалетни. И никоя не е на 200 метра. Адолфо сини венци?
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Deutsche Welle "еманация на коеректен и качествен журнализъм сраввняващ се на рядък екскремент .
103
3
 
9
 
! Отговори
b преди 6 години
До Анонимен"А от всичко най-кофти за нас е, че след Първата св. война не ни дойде акъла и пак се хванахме с Германия."лошото е че и след 2-рата световна не ни дойде акъла и сега пак сме в кошарката на Германия
102
1
 
3
 
! Отговори
Адолфо преди 6 години
До ТерсенетоПосещавал си външната тоалетна, намираща се на 200 м. от колибата ти!
101
2
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Хитлер единствено е искал да освободи Германия от рептилите.Изпреварил е времето със 100 години.
100
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немците си научиха урока след унижението от безусловната капитулация. Старите оцелели солдати от Вермахта още се напикават от страх като чуят думичките Сталинград и Сибир. Затова сега са се задоволили с международното си положение на прислужница на ФАЩ. Ако искат нова безусловна капитулация да заповядат. Руснаците са винаги в готовност да бранят земите си от неканени гости и да ги гонят обратно докато не си развеят знамето над столицата им.
99
2
 
2
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Посещавал съм дойче музеум. Не си интересен. Посещавал съм, всички по големи музеи във света.
98
2
 
3
 
! Отговори
До 102 преди 6 години
Спокойно, пак ще си наваксат с германки, само че този път ще добавят италиянки, фрацузойки и т.н.
97
4
 
2
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Цар бома да не се взирви над берлин. Че тогава ще обереш ягодите, малините и краставиците.
96
0
 
2
 
! Отговори
Напред-нагоре преди 6 години
Дойче музеум посещавали ли сте
95
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви гении били през всв..хайде сега всички знаем кои ги .... накрая
94
3
 
5
 
! Отговори
До 99 преди 6 години
Че йато сатакива гении защо накрая същите рези пияни им опънаха жените?
93
3
 
9
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
До Европеец с идеи ясно е, че си еврогей не се прави.. Хитлер, добър или лош, е оснанал в историята и се е борил за нещо в което е вярвал. Последния Германски патриот преди да се появят следвоенните мекерета-канцлери. Днешна Германия е мултикултурно посмешище и бледа сянка на някагашното си аз, освен ако не смяташ производството на коли и перални за голямо достижение.. Докато Русия строи ядрени подводници, реактори, космически двигатели, самололетоносачи и скоро ще има 3 милиона военнослужещи.
92
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немците когато са измисляли реактивния двигател и Фау-2, пияните матрьошки са гризяли корите на дърветата и са живеели в дървени колиби. Немският ген е причина за развитието на СССР, а не обратното.
91
3
 
4
 
! Отговори
Бомбичка преди 6 години
Англия нанесе смъртоносен удар на Германия, а САЩ я довършиГьор.
90
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много секс им се събра на германки...... ги американци, руснаци, а сега араби и ***
89
8
 
7
 
! Отговори
До 92 преди 6 години
Интересен е въпросът относно изнасилените германки. Техният официално варира, че е около два милиона. Друг е въпросът, че реалната цифра е доста по-голяма, защото голяма част от жените ги е било срам да признаят, че са били насилени и да кажа, че децата, които отглеждат са от съветски войници. Реално немците са една изнасилена нация, в която има доста руска кръв. Може би и затова са бели, руси и красиви.
88
1
 
9
 
! Отговори
до 81 преди 6 години
Кой в днешно време воюв абе баце?Само баварските фирми в Русия са над 1600.Милиони руснаци работят в тях.А си купих бормашина Бош и се оказа,че е произведена в Русия!А колко заводи на БМВ,Опел и Фолксваген има в Русия?И руснаците днес не карат Лади,Волги или Москвичи нали?Всеки се бори нещо немско да купи.