Със 126 млрд. райхсмарки от окупираните Хитлер финансирал войната

Войната е скъпо начинание, а още по-скъпо е да се се биеш на всички фронтове
21 ное 2017 20:00,
164
Със 126 млрд. райхсмарки от окупираните Хитлер финансирал войната
Снимка: Flickr

Войната е скъпа авантюра, а да започнеш война срещу почти цяла Европа още повече. Как обаче го е направил Адолф Хитлер и с чии пари е финансирана войната?

Ново изследване доказва, че превзетите от Вермахта държави са били принудени да осигурят огромна част от сумите, похарчени за тази човеконенавистна война срещу тях самите, пише "Deutsche Welle".

От 2009 насам специална комисия към германското финансово министерство изследва ролята на своя предшественик - Райхсминистерството на финансите - при набирането на средства за финансирането на Втората световна война. Току-що излезе най-новото изследване по темата. Озаглавено е "Война на чужд гръб", а негов автор е историкът Юрген Килиан, научаваме от публикация на германския всекидневник "Ди Велт".

126 милиарда райхсмарки или 2 трилиона евро?

Финансовият аспект на националсоциалистическата окупационна политика е бил изследван многократно, но оттук нататък фундамент на всяко сериозно проучване на темата може да бъде единствено книгата на Килиан, коментира "Ди Велт". От труда на германския историк става ясно, че между 1939 и 1945 държавите, превзети от Вермахта, е трябвало да платят за войната и за собствената си окупация общо 126 милиарда райхсмарки, като почти една трета от тези пари са дошли от Франция.

Днес тази сума се равнява на над 2 трилиона евро - точно толкова, колкото е и задлъжняването на Германия на всякакви държавни и общински нива, натрупано от 1962 година насам.

Тези 126 милиарда райхсмарки представляват обаче само една трета от парите, похарчени за войната на Хитлер. Останалата част е била подсигурена покрай екстремното увеличаване на парите в обращение (от 11 на 73 милиарда райхсмарки), покрай различни инструменти за финансиране като например неограничените кредити на Райхсбанк, отпускани на националсоциалистическото правителство от 1939 нататък, както и покрай използването на личните спестявания на хората за държавни цели. Финансирането чрез печатането на пари е било възможно само защото заплатите и цените са били твърдо регламентирани. Последствията от тази мярка са известни - инфлацията между 1945 и 1948 година.

Ключов момент в изследването на Килиан, което се концентрира главно върху парите, дошли от окупираните страни, е осветяването на факта, че тези държави са били буквално ограбени от около 1200 служители на Райхсминистерството на финансите, изпратени специално за тази цел. Войната на Хитлер е била поддържана финансово именно с тези плячкосани суми.

Въпросът за парите на Гърция

Килиан разглежда и силно оспорвания въпрос за т.нар. "принудителен кредит" в размер на 476 милиона райхсмарки, който Гърция уж била принудена да отпусне на нацистка Германия. На цели 24 страници Юрген Килиан излага подробно фактите около финансовите отношения между окупирана Гърция и националсоциалистическия режим, а заключението му гласи: такъв кредит не е имало. Точно обратното дори: нацистите са имали за цел да предотвратят колапса на гръцката икономика. По разбираеми причини: били са наясно, че само една функционираща икономика може да подсигури средствата, необходими за финансирането на окупацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
12
 
3
 
! Отговори
Европеец с идеи преди 6 години
Хитлер е бил ужасен човек! За щастие, съвременна мултикултулна Германия е пример за подражание! В мултикултурна Германия правата на хомосексеалните и на хора с различен цвят на кожата са гараннирани! Неонацистите и всички видове расисти са преследвани от закона, а числеността на армията е сведена до символични размери за да не може никога отново чудовища като Хитлер да нападат съседни страни! Браво на г-жа Меркел и дано скоро сформира правителство! Мултикултурализма ни прави силни!
86
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фактът е, че дори унизени и потъпкани от либералната пропаганда на САЩ, германците пак са номер 1 икономически и задават стандарти на останалия свят, как трябва да се правят нещата. Ето защо те и японците заслужават да задават посоката за развитие на света, а не разни американски еврейчета.
85
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха..ха..много дрогиран и луд народ има тук. Третият ви райх отиде завинаги в отвъдното, а за десерт руснаците отъркаляха няколко стотин хиляди германки, за да не ги мразят чак толкова:)))
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VTORATA SVETOVNA VOINA E NAPRAVENA OT SASHITE KOITO FINANSIRAHA OKTOMVRIISKATA REVOLUZIA AKO NE BESHE VTORATA SVETOVNA NIMASHE DA IMA POVOD DA DOIDAT NIAKOI VOISKI V EVROPA I NAI VAJNOTO DA SE REALIZIRA MULTIKULTURALIZAMA KAK TI KAZVAT DNES TI SI RASIST ZASHOTO NE ISKASH BEJANZI OT AFRIKA I AZIA V TVOIA DOM TI SI RASIS ZASHOTO NE RAZRESHAVASH KONIAZITE DA NAPADAT BABI DIDOVZI DA GI IZBIAVT I OGRABVAT DA IZNASILVAT MALOLETNI BALGARKI I TAKA NATATAK EI ZA TOVA BESHE NUJNA TAZI VOINA ZADA IMA POVOD
83
4
 
5
 
! Отговори
размисли и факти преди 6 години
Историята протича на цикли.Преди 20-на година немците започнаха да работят по нов вид термоядрен реактор който работи по добре от руският проект Токамак.Проектът се казва Wendelstein 7x и в момента немците са по напред от проекта ITER който се строи във Франция!Ако немците успеят пак ще а номер 1 в света!Колкото и да са откраднали САЩ и СССР Вернер Хайзенберг винаги е казвал,че е германец и родината му има нужда от специалисти като него.
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GERMANZITE SA DOBAR NAROD KAK MOJE PLEVEL DA SE RAZVIE NA LOSHA POCHVA I SA STANALI NAI BOGATITE FAMILII I DNES FAMILIATA IM UPRAVLIAVA USA I EU AKO SA BILI LOSHI GERMANZITE KAK ROTSHILDITE STAVAT PRIKAZNO BOGATI V GERMANIA PONIAKOGA DOBROTATA BREDI NA CHOVEKA GOVORIL SAM S EDIN DIDO NA POCHTI DEVEDEST BIL E VAV WEHRMACHTA IDVAT VZIMAT TA V ARMIATA AKO OTKAJESH TE RAZTRELVAT KATO OTISHAL V ARMIATA IZBIAGAL V GORATA KAZVA AZ NE MOGA DA UBIVAM HORA PROSTO VOINATA E NAPRAVENA ZA DA IMA MULTIKULTU
81
1
 
11
 
! Отговори
До 81 преди 6 години
Полша е досадна и вироглама нация и ако я завладеят дойчета или руси няма да липсва на никой. Най-големите мрънкала. Трябва вовеки да благодарят на тов. Сталин и на великая Рус, че им харизаха територии чак до Берлин! А те ги плюят. Това е все едно да мразим Русия за санстефанска България.
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 81И тогава ще има нови руски танкове по паметниците из берлинските паркове...Ама този път руснаците ще спрат чак на Ла Манша...
79
7
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Гърция и Югославия са били тотално разорени и фалирали.Ако продажните русофили не бяха изтеглили армията от Македония и Беломорието, още щяхме да сме си там.Ако не я бяха пратили да воюва на Сремския фронт, денят на победата изобщо нямаше да е Девети май, а доста, доста по-късно. И сега Мария Захарова с плоските ци ци щеше да е първа писта в някой пуф.
78
1
 
2
 
! Отговори
хм преди 6 години
Бая пари са прибрали Ротшилдите...
77
0
 
17
 
! Отговори
до бундестима преди 6 години
Всички са знаели,че Хитлер няма шанс да победи.Самият Хитлер не е германец и е вреден за Германия.Защото в началото на 30-те е била номер 1 в технологиите и индустрията,а след войната е паднала назад.Войната не е била в интерес на немците,а на американците.Ако не беше Хитлер Германия би построила първата АЕЦ,защото точно това е искал да направи Хайзенберг.Немците са направили първият в света реактивен самолет,щяха първи да кацнат на Луната.Точно САЩ са спечелили от тази война и никой друг!
76
9
 
4
 
! Отговори
дойчланд юбер алес преди 6 години
Ако чичко Хитлер беше победил, светът щеше да е едно много по-подредено, морално и технологично напреднало място. Но англо-саксонската цивилизация победи и изкара на първо място алчността и материализма, и чрез либералната програма на дедо Шорош направи от немците леви резби.
75
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анализатор германците са перфектни машини за убиване! Войната е закодирана в гените им! Мама Мути ще събуди машината за нов щурм към москва! Германеца ще търпи до време, а след това - към Варшава! Полша заема територия, която е част от жизненото пространснво ва германската раса. Тези теритарии са изконно германски!
74
6
 
7
 
! Отговори
17 преди 6 години
Има едно заблуждение което се шири у нас ,че ако Хитлер е спечелил ,то България щяла да "цъфти и ухае" ,само че не знаят ,че Хитлер не е слагал българите към арийскта раса ,а и отвеждал ролята на трета глуха линия и никакви 3 или 5 морета няма да сме получили .
73
3
 
8
 
! Отговори
до майорски преди 6 години
Истината е,че Хюго Шмайзер-четвърто поколение оръжейник и цялото му конструкторско бюро са пленени от руснаците и 6 години са държани в плен заедно със семействата им в Ижевск.Таме работел и Калашников разбира се но като тракторист!Е докато е карал трактора из завода ли е конструирал автомата?Хайде стига с глупостите!Тази война е била в интерес на САЩ защото са откраднали почти всички авангардни технологии на немците!Дано сега немците ги изненеадат с Wendelstein 7X!Стискам им палци за това!
72
5
 
10
 
! Отговори
Анализатор преди 6 години
През всв Германия за 5г. успява да изтреби над 30 милиона руснаци, поляци и украинци. Никой друг в човешката история не е избил толкова много народ за толкова клатко време. Германия е касапин номер едно. Но към днешна дата руснаците и поляците на драго сърце емигрират в Германия и мият чиниите на госродарите си. За мен източноевропейските нации нямат достойнство.
71
4
 
15
 
! Отговори
размисли и факти преди 6 години
Кой мислите,че е направил ядрените оръжия на СССР-Игор Курчатов който се е занимавал с друго или професор Ханс Позе?От кого мислите,че е слушал лекции Роберт Опенхаймер в Гьотинген през 1927 година?От Врнер Хайзенберг който е предложил на конференцията в Копенхаген през 1942 година физиците да се споразумеят да не създават атомна бомба.Само,че опенхаймер не е имал доблестта и моралът на Хайзенберг.А кога американците биха стигнали до луната без Вернер фон Браун/най вероятно никога!
70
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До всички фенове ва Хитлер: знайте, че преди да се самоубие в бункера, Хитлер е заявил недвусмислено, че е сгрешил за немците и те са се оказали слаба раса, а руснаците са по-добри войници и могат да издържат в нечовешки условия. С други думи чичо Адолф се е изгаврил брутално с немците. И най-ивнересното е, че е бил напълно прав! Немците са най-прехвалената и митологизирана нация в света.
69
1
 
3
 
! Отговори
до 61 преди 6 години
До До 37Изобщо не си чел книгата!Ама изобщо!Вместо да дрънкаш глупости,вземи и НАИСТИНА я прочети!В нета я има!
68
11
 
5
 
! Отговори
българия на 3 морета преди 6 години
Ако Хитлер беше превзел Русия ,сега Русия щеше да е просперираща държава не азиатско блато. И пак Русия не признава помощта на САЩ и Великобритания че са я спасили.ха.ха Приватизира си "победи" , а какви победи само ..ха.ха 30 милиона цивилни жертви..