Със 126 млрд. райхсмарки от окупираните Хитлер финансирал войната

Войната е скъпо начинание, а още по-скъпо е да се се биеш на всички фронтове
21 ное 2017 20:00,
164
Със 126 млрд. райхсмарки от окупираните Хитлер финансирал войната
Снимка: Flickr

Войната е скъпа авантюра, а да започнеш война срещу почти цяла Европа още повече. Как обаче го е направил Адолф Хитлер и с чии пари е финансирана войната?

Ново изследване доказва, че превзетите от Вермахта държави са били принудени да осигурят огромна част от сумите, похарчени за тази човеконенавистна война срещу тях самите, пише "Deutsche Welle".

От 2009 насам специална комисия към германското финансово министерство изследва ролята на своя предшественик - Райхсминистерството на финансите - при набирането на средства за финансирането на Втората световна война. Току-що излезе най-новото изследване по темата. Озаглавено е "Война на чужд гръб", а негов автор е историкът Юрген Килиан, научаваме от публикация на германския всекидневник "Ди Велт".

126 милиарда райхсмарки или 2 трилиона евро?

Финансовият аспект на националсоциалистическата окупационна политика е бил изследван многократно, но оттук нататък фундамент на всяко сериозно проучване на темата може да бъде единствено книгата на Килиан, коментира "Ди Велт". От труда на германския историк става ясно, че между 1939 и 1945 държавите, превзети от Вермахта, е трябвало да платят за войната и за собствената си окупация общо 126 милиарда райхсмарки, като почти една трета от тези пари са дошли от Франция.

Днес тази сума се равнява на над 2 трилиона евро - точно толкова, колкото е и задлъжняването на Германия на всякакви държавни и общински нива, натрупано от 1962 година насам.

Тези 126 милиарда райхсмарки представляват обаче само една трета от парите, похарчени за войната на Хитлер. Останалата част е била подсигурена покрай екстремното увеличаване на парите в обращение (от 11 на 73 милиарда райхсмарки), покрай различни инструменти за финансиране като например неограничените кредити на Райхсбанк, отпускани на националсоциалистическото правителство от 1939 нататък, както и покрай използването на личните спестявания на хората за държавни цели. Финансирането чрез печатането на пари е било възможно само защото заплатите и цените са били твърдо регламентирани. Последствията от тази мярка са известни - инфлацията между 1945 и 1948 година.

Ключов момент в изследването на Килиан, което се концентрира главно върху парите, дошли от окупираните страни, е осветяването на факта, че тези държави са били буквално ограбени от около 1200 служители на Райхсминистерството на финансите, изпратени специално за тази цел. Войната на Хитлер е била поддържана финансово именно с тези плячкосани суми.

Въпросът за парите на Гърция

Килиан разглежда и силно оспорвания въпрос за т.нар. "принудителен кредит" в размер на 476 милиона райхсмарки, който Гърция уж била принудена да отпусне на нацистка Германия. На цели 24 страници Юрген Килиан излага подробно фактите около финансовите отношения между окупирана Гърция и националсоциалистическия режим, а заключението му гласи: такъв кредит не е имало. Точно обратното дори: нацистите са имали за цел да предотвратят колапса на гръцката икономика. По разбираеми причини: били са наясно, че само една функционираща икономика може да подсигури средствата, необходими за финансирането на окупацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
1
 
! Отговори
Suleiran преди 6 години
Koi postroi na bulgarite jelezni linii, gari i zasto...da si razhojdat bulgarite gastite po sveta li?!
146
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сега кажете с какво финансираше военната си машина преди да почне да окупира чужди страни и перото "окупационен доход" не съществуваше.
145
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички знаят, че ранният християнски символ е бил рибата... Дори нашите християнски празници се празнуват тогава, когато са били старите езически такива. Големи манастири и цървки(Рилският например) са построени върху езически предхристиянски светилища. Истината е, че сме народ с много богато минало, и имаме съществен принос за развитието на Европа. Затова и Хитлер е искал съюз с нас, а не със сърби, гърци или румънци. Стига сме целували краката на руснаци, американци и евреи!!!
144
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... Като тези лъжи, които твърдят, че ние българите сме пришълци от изток, които били претопени от славяните. ГЛУПОСТИ! Ние сме местен народ и живеем по тези земи от хиляди години. Наследници сме на Варненската цивилизация, най-старата цивилизация в света. Най-старите свастики са по нашите земи. Какво е свастиката? Символ на Бог, на Слънцето, на живота и плодородието. Християнският кръст възника от свастиката, защото първите покръстени хора са били нашите деди през 3-ти в сл. Хр.
143
2
 
3
 
! Отговори
157 преди 6 години
Пак повтарям - Хитлер не е искал война. Войната му е наложена от интернационалните юдейски кръгове, които контролират СССР(Русия), САЩ и Великобритания. Хитлер прогонва тези кръгове от Германия и те му обявяват война неофициално още през 1933 година. Той се е опитвал да избегне войната до последно. Искал е да създаде обединена Европа без комунисти и евреи. Знаете ли какво представлява Финалното решение на еврейския въпрос? Депортация в Мадагаскар. Другото са лъжи...
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-голямата лъжа е, че Хитлер е искал да воюва на Западния фронт. Той е искал мир и го е заявявал многократно преди 1939г. Също така германците подписват женевската конвенция, а руснаците го правят чак след края на войната. Тоест всички зверства от войната са дело на болшевиките. Не е вярно и това, че Хитлер е искал да избива други раси и народи. Той просто е искал да се спазва ЧИСТОТА т.е. да няма смесване. Прочете за плана Калерги, изработен още през 20-те години на мин век. Образовайте се!!!
141
0
 
3
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Дьо ла Пан 143 Радой Ралин е казал всичко в стихотворението Писмо до Ванка.
140
1
 
3
 
! Отговори
extremist преди 6 години
25 СТРАНИЦИ ДРЪН-ДРЪН САМО ГЪРЦИТЕ ДА НЯМАТ ФИНАНСОВИ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ ГЕРМАНИЯ, ТА ЧАК ИЗЛИЗА КАК ГЪРЦИЯ ТРЯБВА ДА БЛАГОДАРИ НА ХИТЛЕР ЗА ПРОЯВЕНАТА ТРЕЗВА МИСЪЛ И РАЗБИРАНЕТО "КАК ДА СТРИЖЕМ ОВЦЕТЕ....."
139
0
 
10
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Ново изследване доказва, че превзетите от Вермахта държави са били принудени да осигурят огромна част от сумите, похарчени за тази човеконенавистна война срещу тях самите - А ДОБЪР ВИ ДЕН....В ИСТОРИЯТА НА КОЯ ИМПЕРИЯ ИЛИ КОЯ ОКУПАЦИЯ , ОКУПИРАНИЯ НЕ Е ПЛАЩАЛ ЗА ВОЙНАТА СРЕЩУ САМИЯ НЕГО ? ЯВНО НЯКОЙ ШВАБА ПАК Е ПОЛУЧИЛ СУТРИШНО ПРОСВЕТЛЕНИЕ ОТ НАПЪН В ......
138
0
 
8
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
а добре де, да бяха написали тогава и колко милиарда долара изплати Германия на победителите и Израел като обезщетения и репарации след края на войната...
137
0
 
6
 
! Отговори
Богдан Филов преди 6 години
Той спаси евреите!Вместо да работят по концлагерите, тук строяха бункери!
136
0
 
0
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 6 години
До Един българинА *** виждал ли сте уважаеми ? Африканци виждали ли сте ? Ако не сте значи няма а Вие сте единствен коректив за това какво има и какво не.
135
0
 
5
 
! Отговори
загадка преди 6 години
Световният ционизъм победи Хитлер!!!!
134
2
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
На всички любители на конспиративните теории искам да кажа, че досега не съм видял един единствен пример на евреин финансирал Хитлер.Виж за обратното обаче, примери мога да дам много.
133
1
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 145Поименно товарищи, поименно!Кои са тия незнайни "богати и влиятелни" евреи, които са финансирали Хитлер?И само не, не споменавай фамилията Ротшилд, поради редица причини, най-малката от която е че фамилията е достатъчно голяма за да не можеш да сложиш всичките и членове под общ знаменател!
132
0
 
3
 
! Отговори
табу преди 6 години
До товарищи,А колко гемии от варна заминали за палестина са били потопени????????????
131
0
 
3
 
! Отговори
товарищи, преди 6 години
аве защо плюете тук по евреите, нали са ви приятели, спасили сте ги и т.н.?
130
1
 
5
 
! Отговори
ИзраилЛазаревичГелбо преди 6 години
Богати и влиятелни евреи финансират антисемита Хитлер преди да се издигне - но защо ли ?
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а не може ли направо за Маркс и Енгелс да пишете, *** червени?
128
2
 
23
 
! Отговори
Дьо ла Пан преди 6 години
Историята се пише от победителите, и въпреки 40 години промиване на мозъка ми за лошите фашисти и добрите комунисти, аз си спомням само едно което казваше баба ми " германците бяха чисти, красиви и любезни а руснаците бяха по лоши от хуни"