Руска политическа сапунена сага: Путин ще подмладява политиката?

Темпото на промянта обаче сякаш по-скоро се забавя
22 ное 2017 21:35, Боряна Павлова
144
Руска политическа сапунена сага: Путин ще подмладява политиката?
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин, който се готви да се кандидатира за четвърти мандат, започна да разчиства стария политически елит и казва, че ще доведе млади хора "с плам в очите". Анализ на Ройтерс обаче показва, че засега успехите му са ограничени.

В очакване на изборите през март, на които Путин вероятно ще спечели нов мандат и ще остане на власт до 70-годишна възраст, президентът заявява, че подкрепя ново поколение лидери, които да ръководят политическото и икономическо бъдеще на Русия.

Още по темата

Една пета от 85-те губернатори на региони бяха заменени тази година и почти половината от долната камара на парламента беше обновена на изборите миналата година, след като Путин назначи нов началник на президентската администрация.

Анализът на политическите назначения, извършен от Ройтерс, показва, че както в кабинета, така и в горната камара на парламента, в президентската администрация и в Съвета за сигурност на руската федерация темпото на промяната се забавя. Средната възраст е почти три години по-висока, отколкото беше през 2012 г., когато Путин започна третия си мандат.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира заключенията на Ройтерс. Той заяви, че проверката на данните би отнела прекалено дълго.

Критици казват, че тъй като не се очакват промени на най-високото равнище, липсата на свежа кръв води до недостиг на свежи идеи за стимулиране на икономиката и политиката.

"Има прилики с епохата на (съветския лидер Леонид) Брежнев, по това, че сме изпаднали във вредна стабилност, от която няма излизане", заяви пред Ройтерс Дмитрий Орешкин, независим политически анализатор.

Участници в опозиционните протести обичат да налагат с фотошоп лицето на Путин на тялото на Брежнев на плакати, намеквайки, че Путин и изградената от него система са в същия застой като СССР по времето на Брежнев. Кремъл отхвърля тези обвинения.

"Няма рискове за Путин, защото системата работи и му се подчинява", каза Орешкин. "Рисковете са за страната и за икономиката. Моделът на стабилността се основава на система от лоялност и корупция. Извън Москва, която е богата, има стагнация."

Забавена от западните санкции, наложени заради анексията на украинския полуостров Крим през 2014 г. и подкрепата за проруския бунт в Източна Украйна, руската икономика, макар че се възстановява, остава нестабилна и уязвима от промените в цените на петрола и от нови санкции.

Замяна

Ройтерс сравни профилите на 784 действащи регионални губернатори, членове на двете камари на парламента, Съвета за сигурност и президентската администрация, със 768, които бяха на власт през май 2012 година. Анализът не показа големи признаци за обновяване на кабинета, на горната камара, на Съвета за сигурност и на президентската администрация.

Титулярите на 314 от общо 784 позиции са се сменили през последните две години - по-малко, отколкото през май 2012 г., когато тази цифра е била 368. Когато титулярите напуснат заеманите позиции, често се оказват на други. В кабинета, горната камара на парламента, Съвета за сигурност и президентската администрация е имало по-малко промени.

Средната възраст на чиновниците се е повишила от 52,6 години през 2012 г. до 55,5 години в момента.

В Съвета за сигурност, чийто председател е Путин, средната възраст е 60,4 години. В състава на 12-членния орган за последните две години е имало само две промени.

В президентската администрация, която Путин използва, за да изработва и прилага своите идеи, средната възраст е 57 години, в сравнение с 53,2 години през 2012 година. В долната камара на парламента средната възраст се е повишила до близо 53 години, в сравнение с 51 години преди пет години.

Този месец Путин заяви пред 10 губернатори, че "като правило" ще ги заменят "млади хора".

"Вероятно сте забелязали плама в очите им", каза той.

Политическа сапунена опера

Путин е заявил, че целта му е да създаде "нов управленски корпус от млади, обещаващи модерни хора, които ще мислят за бъдещето на региона и на цяла Русия."

Критици заявяват, че акцентът, който Кремъл поставя върху младостта, е фасада, целяща да създаде илюзията за политическа промяна в система без реално състезание.

Почти две трети от руснаците искат някакъв вид обществена или политическа промяна, която да повиши жизнените стандарти, показват проучвания на общественото мнение. Избирателната активност на последните парламентарни избори достигна най-ниското равнище след разпадането на СССР.

"Логиката на Кремъл е, че ново лице на губернаторския стол може да намали недоволството на населението и да повиши избирателната активност", пише в изследване за московския Карнеги център академикът Наталия Зубаревич.
Путин прие група новоназначени губернатори на региони в офиса си в Кремъл. Срещите се излъчваха пряко по държавната телевизия. Той се срещна и с две групи бивши губернатори с мрачни лица.

"Ротацията е естествен и очевиден процес", заяви той през февруари пред група от петима бивши губернатори.

Помощници на Путин рекламират и програма за нови лидери. Кандидатите трябва да бъдат на възраст под 50 години. Части от 9-месечната обучителна програма за високопоставени регионални служители наблягат на добрата физическа форма и смелостта. Видеозаписи, изтекли до новинарския портал РБК, показват участници, които скачат в река от скала, висока 7 метра и преминават обучение по скокове с парашут и боравене с оръжие.

Някои наблюдатели на Кремъл казват, че новодошлите са лоялни към Путин и той лесно би могъл да им влияе, ако напусне поста през 2024 г. и поеме роля на "Баща на народа".

"Той обучава 30-годишни и 40-годишни, за които ще бъде политически баща", казва Сергей Доренко, влиятелният ръководител на московско радио пред в. "Комсомолска правда". "Той ще улесни пътя им и ще им даде всичко".

/БТА/


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Учени били наглеците преди 1 година
Терористите на власт знаят ввче перфектно че от едно сметище за 100 000 000 ограбени от народа могат да откраднад до 90 000 000 които д аги насочат за черен терор срещу Сирия Турция Франция Англия ..Или з а мерцедеси и яхти з а милиони доларчета..
75
1
 
1
 
! Отговори
В София крадат яко преди 1 година
Преди години подадоха писмено че в съседна просперирща Турция в министерствата имало до 25 човека всяко.
У нас терористи на власт са назначили стотици хиляди издържани с ограбвани пари от народа ненужни крадливи и опасни престъпници и други специалисти..
Примерно в Министерство на земеделието имало над 15 000 на щат.
Да се докладва за всяко поотделно..НЯма от кого да с е крадат милиарди за тяхнат а издръжка ..Не достигат за нагло корупционите обекти по оперативни програми/там има далавера/
74
1
 
1
 
! Отговори
А У НАЗЕ КРАДАТ преди 1 година
У нас реално работят не повече от 1 000 000 человека.НАгли престъпнци на власт в София предвиждат ограбването на над 23 000 000 000 живи лева и за 2018 година .Това означава че от всеки работещ трябва д а ограбят по над 23 000 живи лева вкл за издръжка на престъпницiте в нагло вредни и крадливи министерства и ведомства..
73
2
 
2
 
! Отговори
Русия е голяма преди 1 година
В СССР и РУсия вместо счетоводители обучават икономисти.
У НАс счетоводителите с нагло престъпен закон за счетоводството блокират мисленето на мениджърите вкл Борисов и Цветанов

В резултат подставени на власт ограбват десетки милиарди годишно от народа и ги прахосват за ненужни корупционни обекти..
72
2
 
1
 
! Отговори
СМело ПУтин преди 1 година
От Путин чакаме да изгони наркоманите и обратните от Руската дума и да уволни Диверсантите и наркоманите от министерства ведомства посолства и други.Има възможности още е млад,спортува не пие не пуши ..

Крайно време е да почне да помага на тежко пострадали от нагли диверсии вкл по времето на наркомизирания ЕЛЦИН Братски републики..
НАпомняме че с окупацията от наркомани на КИевска Русия са пострадали над 40 милиона съветски граждани вкл негови генетични роднини
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май само руснаците си обучават кадри за политиката и това е много добре за тях. Тези хора, които ще се занимават с управление трябва да бъдат подхванати още на 25-30 години и да се вкарат постепенно в процесите. Браво на тях, умен ход и добра грижа за държавата им! Кадри се отглеждат, не се пускат случайни крадци в управлението.
70
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Напред с братска Русия!
69
2
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 година
...ot koga ima tolkova "goliamo " znachenie "...kakvo sa izakali ot Roiters ?!?!??
68
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велика нация?! Честито! В Томск им откриха тържествено помпа за вода!
67
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кота на руската интервенция в Украйна се казва "проруски бунт "?!
66
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нашта политическа сага с Червеното котило ГЕРБ???
65
15
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
До Симеон Димитров .. А бре товарищ, такива като тебе така и не порумяха, че от 150 милионно туземно население, са достатъчни 2-3% за да залеят курортите на България и Турция, да не говорим че тия дето идват у нас са бедните братовчеди, на тия дето изкупиха Черноморието ни, веднага след мафиотското-КаГеБейско раздържавяване на Матушката Русь, а покрай нея и на страни като България. Само в маскава живеят 10% от населението на раССия, а какво да кажем за останалите 90% , тия дето пият бояришника ?
64
17
 
13
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 1 година
До БСП=ДПС=Евророма Пъво срещата с Тръмп беше по негово искане. И понеже не се състоя сега въпросите свързани със Сирия си ги решават Русия, Турция и Иран, а САЩ може да си смуче *** ако иска. Никой не е доказал употреба на допинг в Сочи (имало подозрение).И аз имам подозрения че си *** но това не е доказателство. Радиоактивния облак не е от Русия, а най вероятно от Фукошима Япония ***. Луганск ще го освобождават толкова пъти колкото е необходима за да бъдат изметени всички гъзолизци.
63
14
 
10
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 1 година
До Анонимен Правилно. Преди ходеха само до България и Турция на олл инцлузив, а сега ходят на всякъде, като най популярните дестинации са: Индонезия, Малайзия, Китай и Латинска Америка. За по простите русофоби да поясним че за 17 години от както е на власт Путин , БВП на Русия се е увеличил 7 пъти, а доходите на населението 4 пъти пресметнато през курса на долара например.Аман от *** ,които никога не саходили в Русия, но компетентно разнасят някакви украински иформационни пръдни.
62
13
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Темата за раССия отдавна е изчерпана, да се пише нещо по нея е все едно да се прелива от пусто в празно, всичко което се твърди оттам е кьорфишек, който може да хване декиш само сред нашенските рушофили ... Последната им дезинформация беше по повод на изтеклата радиация в района на южен Урал, факт който те както винаги упорито отричаха, чак докато радиационния облак дойде до нас …
61
13
 
15
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 1 година
Да повторим за неразбралите. Постиженията на Путин за ноември 2017:

1. Не успя да изклинчи среща с Тръмп
2. Загуби 90% от медалите от олимпиадата в Сочи заради допинг
3. Покри Европа с мощен радиоактивен облак
4. За втори път освободи (окупира) Луганск за последните 3.5 години

Месецът не е свършил има време за още няколко точки към горният списък.
60
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки може да си направи сметка какво представлява руската икономика, когато сравни руските туристи от 2013та и всяка следваща година до сега. Като брой и като възможности.
Надолу, много надолу.
59
17
 
20
 
! Отговори
график за слуховете преди 1 година
Цру е пуснало график за слуховете: всеки понеделник: Путин сутрин закусва с бебета; всеки вторник: Путин лично е застрелял Джон Кенеди; всяка сряда: Путин има две извънбрачни деца от три майки; всеки четвъртък: Путин се подмладява със ***; всеки петък: Путин е изпрал в пералнята си, заедно с чорапите си, 20 милиарда и ги е проснал за сушене на балкона си в Панама; всяка събота: Путин и Тръмп са полубратя-полублизнаци; всяка неделя: Путин по интернет е прелъстил Хитлъри.
58
6
 
17
 
! Отговори
ЖЪЛТА преса преди 1 година
"Руска политическа сапунена сага"

Даа това е наистина обективно и съдържателно заглавие на "истински" журналисти...занимаващи се със спуни и гледащи разводнени сериали.
То и затова асоциациите все натам ги водят!
57
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен.
Смях....избори в България. Тиквата казва резултатите предварително. Ха хааа.