Трибуналът се произнесе: Доживот за Ратко Младич!

По време на заседанието той обвини съдиите в лъжа
22 ное 2017 15:07,
90
Трибуналът се произнесе: Доживот за Ратко Младич!
Снимка: Reuters

Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич бе осъден на доживотен затвор от Международния наказателен трибунал в Хага, който го призна за виновен по 10 от общо 11 обвинения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предава AFP.

"Заради извършването на тези престъпления съдът осъжда Ратко Младич на доживотен затвор", обяви председателят на съдебния съвет Алфонс Ори.

Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич бе изведен от заседателната зала на Международния трибунал в Хага, след като обвини съдиите в лъжа.

Още по темата

Председателят на съдебния съвет Алфонс Ори нареди Младич да бъде изведен от залата, малко след като отхвърли искането на защитата за почивка поради високото кръвно налягане на подсъдимия.

"Те лъжат, лъжат. Не се чувствам добре", извика Младич, преди да бъде изхвърлен от съдебната зала от двама охранители на ООН.

Ратко Младич, генерал на босненските сърби e една от ключовите фигури в клането в Сребреница от 1995 г.

Според обвинителния акт, Младич е виновен за едни от най-кръвопролитните събития във войната в Босна и Херцеговина – обсадата на Сараево, етническото прочистване в района на Приедор и клането в Сребреница.

Точно преди 11 месеца, прокурорът Алън Тайгър произнесе заключителните думи на процеса срещу Младич със следното изречение: "Етническото прочистване в Босна и Херцеговина не е следствие от войната, то е военна цел. Крайната цел на Младич бе създаването на сръбска държава. Преследвайки я, Младич и (Радован) Караджич отведоха Босна и Херцеговина в ада".

Оттогава насам съдиите анализираха аргументите на обвинението и защитата, за да вземат решението, което в сряда ще бъде обявено от председателя на съдебния съвет, нидерландецът Алфонс Ори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
22
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ МРАЗИ РУСИЯ преди 6 години
Тъжен ден за Путин. Осъдиха касапинът на Балканите, който убиваше хора с подкрепата на Русия,задържали са във Франция руски олигарх ,член на сената за пране на пари - какво става нали толкова пари се пръскат по руски агенти в цяла Европа за да саботират работата на европейските съд и полиция...
55
15
 
2
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Е, дано не лежи дълго в затвора тоя касапин!
54
18
 
6
 
! Отговори
анти ушанка преди 6 години
Когато Русия ти е наставник се раждат и управляват такива престъпници. Приятно гниене в затвора, Младич!
53
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хачим Тачи кормеше бременни сръбкни, вадеше бебета от утробите им и им режеше главата.Обаче за него присъда няма. Защото е от нашите, нали.
52
14
 
8
 
! Отговори
:) преди 6 години
Звяр! Да гние, той и кликата от подобни съсипаха бъдещето на половината Югославия, а косвено и най-вече на тяхната Сърбия, която се отдалечи от всякаква нормална интеграция в региона и Европа и в момента е на дъното на всички класации!
51
3
 
25
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Когато съдът в Хага осъди поне един американец или израелец(има за какво)-тогава може да претендира за авторитет!А сега не е нищо повече от средство за разправа с неудобни.Впрочем,няколко страни вече го напуснаха,очертават се и още.
50
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно има, а сигурно може и да няма.Нали ги застигат помилвания?Трябва да се създаде фасада за справедливост, нали?А за албанския касапин и отпуски има (ако се наложи).То цялата тази история с това Косово е съшита с бели конци, нагло, двулично - типично за нагло саксите.
49
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родолюбец и патриот, такъв какъвто България не познава в съвременната си история. За съжаление модерните световни тенденции (*** и ислямизация) не съвпадат с неговите виждания.
48
10
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Ами ето ви още един пример на осъден босненски мюсюлманин (да спите спокойно, да не се притеснявате):Хазим Делич. Заместник командир на концентрационния лагер Челеби за босненски сърби.Осъден на 20 години затвор, впоследствие намалени на 18 г. заради участието си в мъченията над сърби и изнасилванията на жени в лагера. Доколкото разбирам през 2008 г. е получил помилване, но не разбрах дали вече са го освободили или още е в затвора (във Финландия).Сигурно има още много други като него.
47
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трибуталът?!?Каква порнография е този трибунал само...Да не забравяме, че оправдаха шефът на УЧК, който доказано е отвличал хора, за да ги убива и да им продава органите. Пуснаха го в "домашен отпуск" (?!?) след ходатайство на милите душици от USA и за един месец неговите хора ликвидираха всички свидетели. Чудно от къде ли са разбрали кои са те и къде са?А сега тук:"Те лъжат, лъжат. Не се чувствам добре", извика Младич, преди да бъде изхвърлен от съдебната зала от двама охранители на ООН.
46
3
 
1
 
! Отговори
до 45 от славянин преди 6 години
А-а, така ли, аз пък вече си мисля че даже не си ''един българин'', а земно ''божество'' от което трябва да искам разрешение да дишам!?!
45
4
 
13
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Що за сорт са защитниците на исляма и последователите му тук - мюсюлмани, евреи или просто питекантропи!?
44
4
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 39Първо, не съм ти 37, а "Един българин".И второ, Боко изобщо не е "мой", ни най-малко даже.Той е на Путин и на Ердгоан (така си мисля, макар че не мога да го докажа).Путин и Ердоган сега играят в един отбор, което е притеснително поради факта, че "Тюркието" все още членува в НАТО. Но има приказки за излизането и от НАТО.Да не споменавам другите приятели на Боко, като колегата му Силвио, на когото трябваше да му разбият носа и зъбите за да го убедят да подаде оставка.
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе и бая хърватски престъпници осъдиха.Оооо, то пък верно, че те са католици, а не правослямни, та не се броят за истински христиЕни.
42
3
 
2
 
! Отговори
до 37 от славянин преди 6 години
Ние да не сме секретари на евр(оп)ейският съд в Хага, че искаш да ти посочим и номера на документа оправдал Милошевич!?
41
6
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Друг пример: Понеже нямам нито място тук, нито време да опиша всички съдебни дела срещу босненски мюсюлмани, да дам поне един пример.Появиха се нови факти, че Алия Изетбегович също е бил разследван за военни престъпления до неговата смърт.Обаче някои (дали са руски *** или обикновени български граждани, нямам представа) упорито настояват, че само сръбски християни били съдени, а босненски мюсюлмани били галени с перце.
40
15
 
0
 
! Отговори
Турчин преди 6 години
Ахмак човек, вярвал е че може да спре настъплението на исляма, кой вярва такива неща?
39
3
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 36 (varg)Същите думи е изрекъл и Херман Гьоринг по отношение на съда в Нюрнберг.Май подобни бяха и думите на Саддам Хюсеин също.Това са нормални неща, не е нормално нормални хора като нас да ги преповтарят.
38
3
 
2
 
! Отговори
до 37 от славянин преди 6 години
А твой Боко с кого се прегръща и кого нарича ''братко'', мистър атлантик!? И какво прави тюркието от десетилетия в атлантическата ''мирна'' организация!?
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
склавянина е просто един динковец от някое ямболско село