Трибуналът се произнесе: Доживот за Ратко Младич!

По време на заседанието той обвини съдиите в лъжа
22 ное 2017 15:07,
90
Трибуналът се произнесе: Доживот за Ратко Младич!
Снимка: Reuters

Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич бе осъден на доживотен затвор от Международния наказателен трибунал в Хага, който го призна за виновен по 10 от общо 11 обвинения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предава AFP.

"Заради извършването на тези престъпления съдът осъжда Ратко Младич на доживотен затвор", обяви председателят на съдебния съвет Алфонс Ори.

Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич бе изведен от заседателната зала на Международния трибунал в Хага, след като обвини съдиите в лъжа.

Още по темата

Председателят на съдебния съвет Алфонс Ори нареди Младич да бъде изведен от залата, малко след като отхвърли искането на защитата за почивка поради високото кръвно налягане на подсъдимия.

"Те лъжат, лъжат. Не се чувствам добре", извика Младич, преди да бъде изхвърлен от съдебната зала от двама охранители на ООН.

Ратко Младич, генерал на босненските сърби e една от ключовите фигури в клането в Сребреница от 1995 г.

Според обвинителния акт, Младич е виновен за едни от най-кръвопролитните събития във войната в Босна и Херцеговина – обсадата на Сараево, етническото прочистване в района на Приедор и клането в Сребреница.

Точно преди 11 месеца, прокурорът Алън Тайгър произнесе заключителните думи на процеса срещу Младич със следното изречение: "Етническото прочистване в Босна и Херцеговина не е следствие от войната, то е военна цел. Крайната цел на Младич бе създаването на сръбска държава. Преследвайки я, Младич и (Радован) Караджич отведоха Босна и Херцеговина в ада".

Оттогава насам съдиите анализираха аргументите на обвинението и защитата, за да вземат решението, което в сряда ще бъде обявено от председателя на съдебния съвет, нидерландецът Алфонс Ори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 32Преди да напишеш някоя измишльотина, добре е да провериш фактите.Като изключа вероятността умишлено да пишеш лъжи и неверни твърдения, Слободан Милошевич почина в Хага докато вървеше процеса срещу него, тоест процесът така и никога не е успял да приключи. Затова с неговата смърт процесът е прекратен.Това не означава "оправдан", защото оправдателна присъда няма!!!Ако има такава - посочи я - дата, месец, година, номер на документа, къде се намира, такива подробности?
35
7
 
18
 
! Отговори
varg преди 6 години
Трибуналът в Хага е нелегитимен,защото не е безпристрастен.Така,че решшяният му не важат.
34
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32Никой не е оправдал престъпника срещу човечеството Милошевич. За военни престъпления и престъпления срещу човечеството давност и оправдаване няма никога да има.
33
8
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Понеже тук масово изплуват инсинуации че съдът не бил справедлив защото осъждал само християни сърби, редно е да дам един пример за който няма достатъчно гласност може би:Расим Делич. Генерал. Началник на генералния щаб на армията на Босна и Херцеговина.Осъден е на 3 години затвор за военни престъпления. Не съм чел подробно защото обвинението е дълго. Най-общо произволни арести, изтезания, измъчвания на сърби и т.н. Може и убийства да има но не съм чел всичко.Има и много други като него.
32
1
 
11
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Ако някой не знае произхода на прозвището ''агарянин'', дадено на мюсюлманите, ще го дам накратко:''Агар древноегиптянка, робиня и слугиня на Сара (жената на Авраам), която става наложница на Авраам, и на който ражда син Исмаил.''Та, от горното кратко изречение се виждат общите корени на ''богоизбраните'' и ''правоверните''! Имат си един баща, и не само общ биологичен баща, но явно и общ ''небесен'' рогат баща!
31
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милошевич беше оправдан по всички обвинения (посмъртно от същия този съд), но нашите медии не смеят да го кажат, дрънкат си едно и също. Сърбите са единствените опълчили се на ислямите. Единствени!
30
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ко изникна Косово нищо не казаха ,като изникнаАлбания исляма ще ни погуби
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на гол тумбак чифте пищови :)
28
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бреййй много правослямни динковци тука. И все ербап. Смешници. :)
27
8
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
до анонимен 20Не е точно така Примерно Милошевич (и официален Белград) вярно 10 години след като дадоха на Милошевич в затвора неправилни лекарства и го убиха все пак го ОПРАВДАХА по всички обвинения. Така че Младич ще си изтърпи присъдата.
26
13
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
P.S.:Като толкова възхвалявате такива като този *** наречен генерал Ратко Младич, попитайте Лепа Брена какво мисли за него? Босненска мюсюлманка, тя и преди както и сега се радва на голяма популярност както в Сърбия (сред християнската публика), така и в България. Сред мюсюлманите също има военнопрестъпници, избивали сърби, не си мислете че съдът действа избирателно. Надявам се че всеки ще си получи заслуженото.
25
6
 
25
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Не знам дали евр(оп)ейският трибунал в Хага е осъдил някой от ислямските главорези от бивша Югославия за геноцида и търговията им с органи над християнското население там!
24
5
 
19
 
! Отговори
9988 преди 6 години
Живео Генерал Младич!
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО обвинявахa с дни Милошевич , че влакът с цивилни и че албанския конвой от бежанци ги бил бомбардирал лошият Милошевич и само когато фактите стaнаха ясни, тогава НАТО си призна -sorry, ние бяхме ама пак бил все пак виновен Милошевич.
22
11
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Какво го възхвалявате бе? Точно заради такива като този се разпадна Югославия!При Тито сърбите бяха сто пъти по-добре от сега, тогава средната им заплата беше от порядъка на 1000 долара, или над 1000 дойче марки, докато в същото време нашите заплати бяха средно около 200 лева и по официалния курс на долара да ги сметнеш бяха 200 долара, а по неофициалния, който беше по едно време 3 лева за долар сами сметнете колко излизат - 70 долара! Сега сърбите са като нас горе-долу икономически.
21
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То се знаеше как щеше да свърши този процес, ислямския терорист Насер Орич обезглавявал ритуално православните го оправдаха, а осъдиха Младич....Нека сега същите тези ислямисти ви мачкат с камиони по площадите и да ви слагат бомби да се научите.
20
4
 
26
 
! Отговори
позор за гейсъда преди 6 години
Човека се бори като герой против ислямската *** в босна а гейропа го съди. Какво направи босна за 25 години независимост, нещо да произвеждат, нещо да сте чули да правят освен гангстери наркодилъри и ***?
19
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това бе очаквано. Съдът е техен, тяхно и решението. Младич не е ангел естествено, но нямало ли е престъпления и от другата страна? Историята се пише от победителите.
18
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за престъпленията на мюсулманските орди на Хачим Тачи в района, ще има ли янкаква наказание? Или търговията с човешки органи, с наркотици, и всякакви други гадости е законна щом извършителите не са православни ?
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Процес започнал още след "Биката при Косово поле".За съжаление няма да приключи скоро.Вие, уважаеми сънародници в кой отбор сте - в християнски или в мюсюлманския ?