Съдбата на Сирия и Асад в ръцете на Путин, Ердоган и Рохани

Триумвиратът се събра в Сочи, за да реши бъдещето на Сирия
Обновена: 25 ное 2017 07:59 | 23 ное 2017 21:30,
93
Съдбата на Сирия и Асад в ръцете на Путин, Ердоган и Рохани
Снимка: архив Reuters

На 22 ноември в Сочи се състоя среща на президентите на Русия, Иран и Турция. В този формат Владимир Путин, Хасан Рохани и Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха за първи път, макар че форматът на "тройката" даде резултат още в края на миналата година, когато страните успяха да съгласуват параметрите на примирието в Сирия, пишат Александър Атасунцев и Георгий Макаренко за РБК.

Трите страни подкрепиха провеждането на конгрес на сирийския национален диалог, който да създаде условия за написване на нова конституция на Сирия и провеждане след това на избори под контрола на ООН, съобщи Путин. Руският президент подчерта, че организирането на конгреса е в съответствие с всички споразумения, приети вече на международно равнище при преговорите в Женева, и на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.

Още по темата

По думите на руския президент на конгреса трябва да се съберат делегати на различни сирийски политически партии, вътрешната и външната опозиция, различни етнически и вероизповедателни групи. Конгресът ще се състои в Сочи, датата и съставът на участниците ще бъдат съгласувани от министерствата на външните работи и на отбраната, както и от спецслужбите на трите страни.

Преди срещата в Сочи турският президент заявяваше, че е против участието на кюрдите в конгреса. Анкара смята военизираните отряди на сирийските кюрди за терористична организация, заплашваща границите на страната.

Говорейки пред журналисти, Реджеп неведнъж повтори, че борбата с терористите в Сирия трябва да продължи, но не спомена имена.

В отговор на уточняващ въпрос на журналисти за участието на кюрдите в конгреса говорителят на руския президент Дмитрий Песков отговори, че въпросът се обсъжда. В това трябва да бъдат включени всички, каза Песков.

На срещата на високо равнище в Сочи Русия, Иран и Турция се събраха в ролята си на победители в сирийския конфликт, пише Блумбърг.

"Бъдещето на Сирия до голяма степен е в ръцете на този триумвират, който доминира на бойното поле и в дипломацията", цитира агенцията мнението на Емил Хокайем, старши научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания (МИСИ).

В края на 2916 Русия, Иран и Сирия се договориха за режим за спиране на огъня в Сирия. В началото на май на конференцията в Астана, на която бяха представени сирийското правителство, различни групи от опозицията и трите страни гаранти, бе решено да се създадат четири зони за деескалация в райони, в които минават разделителни линии между сирийските правителствени войски и отряди на въоръжената опозиция. Зоните бяха оформени окончателно за шестата среща в Астана в началото на септември.

Докато се формират тези зони, редът по границите се поддържа от руската военна полиция, която има статут на наблюдател. В началото на октомври в северната част на най-голямата зона, Идлиб, освен това бяха разположени турски войски. Официално турското правителство обясни вкарването на войски с подкрепа на безопасността в района, като отбеляза, че процесът се координира с Москва.

Впоследствие Реджеп призна, че една от целите на операцията е настъпление към заетата от сирийски кюрди територия около съседния град Африн.

Никой от лидерите, които говориха в Сочи, не засегна въпроса дали Башар Асад ще остане президент на Сирия. Експерти, с които разговаря РБК, са уверени, че успехите на армията на Асад със съюзническа подкрепа на практика му гарантират запазване на властта - той може да участва в изборите и има значителна подкрепа в страната. Последните сражения с терористите в Сирия ще доведат до съвсем различен резултат от този, който можеше да се очаква след международните преговори, водени до 2015 г., казва старши научният сътрудник на Центъра "Карнеги" за изучаване на Близкия изток Езид Саигх.

"Въпросът за "предаването" на Асад, може и да е имал някаква перспектива преди началото на руската кампания. Но защо да се прави това сега, когато той де факто е победил във войната? А най-главното, какви основания имат тези, които настояват за това, щом не успяха да го постигнат, когато той беше на смъртно легло?" - съгласен е председателят на президиума на Съвета за външна и отбранителна политика Фьодър Лукянов.

Това, че Асад и неговите съюзници в Сирия, имат предимства, няма да спаси тази страна от онези противоречия, които доведоха до гражданската война, казва старши преподавателят от катедрата по обща политология на Висшата икономическа школа Леонид Исаев.

"Не е важно с чия помощ е победил Асад - с наша, с иранска, като нарушава или не нарушава международните норми, той победи. И сега е изключително сложно да бъде накаран да направи отстъпки, а международният диалог предполага компромиси", обяснява експертът. Положенията на резолюцията на ООН, дори ако бъдат спазени, то ще е само формално: "Засега няма сила, която да накара сирийското правителство да направи отстъпки". Влиянието на Москва върху Асад също е ограничено, та нали ако Асад откаже да изпълни задълженията си, Русия все едно няма да престане да го подкрепя, смята Исаев.

Русия много внимателно се подготви за срещата на тройката. Освен това в Сочи на 20 ноември бе Башар Асад. Президентът Путин проведе няколко телефонни разговора с основни страни, въвлечени с сирийския конфликт. "Самият факт, че Путин, след като разговаря с Асад и преди срещата с иранците и турците, се обади на лидерите на останалите регионални държави плюс САЩ, показва сериозността на намеренията", казва Лукянов. По думите му САЩ едва ли ще могат сега да изиграят продуктивна роля в мирния процес, но могат да запазят неутралитет. За това, че САЩ нямат ясна стратегия и възможност сега да влияят кардинално на ситуацията в Сирия говорят и Саигх, и Хокайем. Но САЩ ще продължат да бъдат важен играч, имайки предвид, че водената от Вашингтон коалиция продължава военните си действия срещу терористите в Сирия и официални представители на Пентагона са казвали, че нямат намерение да се изтеглят от Сирия, посочва Блумбърг.

Всички въпроси за бъдещето на Сирия ще вървят в руслото на женевските преговори, в рамките на ООН, казваха участниците в срещата в Сочи. "Освен ООН няма друга организация, която да придаде на мирния процес необходимия му авторитет", коментира Лукянов. Той смята, че Москва иска да остане гарант на мирния процес, но да прехвърли основната тежест за поддържането му на Дамаск. "Най-вероятно именно за това за говорили Путин и Асад. Сега отговорността на сирийския президент чувствително се увеличи", казва експертът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
до Пенко преди 6 години
Името ти селско, а акъла плитък.Асуанския язовир беше построен по идея и настояване на Гамал Абдел Насър.След внезапната смърт на Насър, Ануар Садат само преряза лентата.И докато Насър беше много близък със СССР, точно Ануар Садат обърна Египет към запада и основно САЩ.
70
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 години
Горките сирийци, лошо им се пише.След ВСВ страните останали в свободния свят са подпомагани мощно и дълго,не само по плана Маршал,но и по много други програми.Франция е фалирала 3 пъти и на практика е била обект на три плана Маршал,докато си стъпи на краката.Да не говорим за нашите съседи гърците.А Сирия е тотално разрушена,там са необходими стотици милиарди за възстановяване.Докато Асад е на власт ЕС,САЩ и богатите арабски държави 1 цент няма да дадат, а Русия и Иран нито имат нито дават.
69
0
 
1
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Знаете ли ,кой построи най -големия язовир извън Русия - Асуанският язовир и египедския президент Ануар Садат!!! Къде ще бъде новата руска военна база ...--ми около Бенгази бе -..... / Не забравяйте ,че в Кипър вече има/ !!! В Либия в момента се воюва с ИД ,но ...... ,дори, не "отчитат" !!!
68
1
 
16
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Сирия не изчезна благодарение на тези горе!
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В края на 2916 Русия, Иран и Сирия се договориха за режим за спиране на огъня в Сирия."Абе, Днес-а... това много далеч бе!?! Как познахте, че в края на 2916 Русия, Иран и Сирия ще се договарят за такива работи???
66
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Развалените грамофони дет се влачат, че Турция не е фактор, че никой не пита тях нищо, че е бита карта, че се сринва, потъва и тем подобни... :-) Вярват ли си поне или нещо не ги виждаме на масата!!!???Запомнете... ТУРЦИЯ от одавна НЕ слуша фащ!
65
5
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
сьдбата на сирия е в рьцете на сириииския народ и асад те изнесоха воинатате дадоха жертвите сащ и измислената им коалиция да напуснат арабския региони да оставят хората да живеят в мир
64
40
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджето откога стана православен ислямист? Кога го обрязаха?
63
24
 
5
 
! Отговори
Нато генерал преди 6 години
Ситуацията е много сложна.Планове имат тримата от Чуйпетльово ,но незнам дали са се консултирали с другата страна от масата която включва САЩ Израел Саудитска Арабия,Бахрейн Катар Оман ОАЕ.Всички тези държави,наемници и петродолари ще се юрнат срещу тримата.Ние също ще намажем,защото вълната върви през султаната към нас минава цялата гмеж.Рурско руски *** ни управляват.Тръмп е откачен и спонтанно сприхав.Обърне ли се палачинката и лопатата тук ще стане Косово.С краката нагоре.
62
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съдбата на света е в ръцете на тези дядовци, включително и жълтия пуяк и новата пишман "Маргарет Тачер" от Запад. Бъдещето на света би трябвало да е в ръцете на по-млади хора.. На тези от снимката и на другите им не йм пука, с единия крак са в....
61
4
 
6
 
! Отговори
У НАЗЕ Е СТРАШНО преди 6 години
Нагли престъпници на власт в София и други столици инсталирват все по жестоко вредни съоръжения вкл зомби пси генератори СПИН активатори ПСи генератори и всиокоплътни обемно обсебващи и позициониращи холограмни оръжия в лични документи и талони на автомобили/Засега престъпницит е ползват тежко терористичните съоръжения за ликвидация на Нацията ни без съпротива с помоща на доказано престъпни министерства и ведомства..Чрез тях крадат десетки милиарди годишно от народа завинаги..
60
1
 
1
 
! Отговори
ПОлицейска мафия има преди 6 години
До нападение с помоищи иранские воение катера и биометричние личние карточки СИрия била совсем порядочое государство..Терористи включили новие специално доставлени пси генератори и начали масовие убииства.НАдо срочно сделат анализ кто доставил и кто смонтировал.НАконец нашли как обсебили наркомани от правой сектор на Дмитрий Ярош в Киев. Позовали Фейсбук глобалное позициониране/ИНозмение делаю голограми с помощи обемние обсебление над человеческая техника.Ихни мертвие делают агресия сейчас
59
2
 
3
 
! Отговори
Осторожно преди 6 години
ПОсле ведение нагло преступние личние карточки и биометричние данни нападение над Сирия Йемен Либия стала просто.Нападение начало с иранские воение катра которие проникли в средиземном море..Проверте пожалуйста что несли..Данни за масовие убиици которие проникли на територия иИрак от нагло преступная древная урановая сеть.НАверно Иранци разработали древние радиоактивние хвостохранилища.
58
1
 
2
 
! Отговори
личние карточки STOP преди 6 години
Нападения над Сирия Йемен Ирак Либи Египет и Окупация на Киевска Русия стали возможни благодаря нагло преступние соурожения инсталировани в личние документи/карточки Снятие биометрические данни и фейсбук.С помощи фейсбук наглие диверсанти делают мигновеное глобалное позициониране на каждого и его контактни..Полицейская мафия обсебили с помощи спец наркотиков и обемно обсебляющие голограми.Сначала обсебили американские спец служби потом и другие, спец наркотики зомби пиво ваксинации избори
57
6
 
18
 
! Отговори
Тръмп преди 6 години
Слава на Руската армия в Сирия!
56
5
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Не може да бъде !А, Баце къде го забравихте ?!Без него нито един световен въпрос не се решава.Ако не вярвате, попитайте платените му журналисти..
55
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Причината за агресивната руска пропаганда е следствие на тоталното фиаско което претърпяха в Сирия. Преди конфликта цяла Сирия беше под тотален руски контрол. В сегашният момент Асад и руснаците контролират по-малко от половината от сирийската територия. Другата част се контролира от марионетните на САЩ кюрди и от Турция, която бавно и полека с неофициалната подкрепа на ЕС разшири влиянието си.Русия след загубата на Украйна сега губи и позиции в БИ и това прави пропагандата и отчаяна и агресивн
54
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трите евроазиатски накълвани мисира ще решават съдбата на Сирия?!? Янлъш работа ама нека лудите да се налудуват.
53
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тежко и на Сирия...
52
19
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До Анонимен .... То и сляпото като види зор бяга към Европа и Щатите, в раССия ходят само такива като Сноудън и тези дето искат да крият данъците си, но и те стоят там само ден до пладне и после бързо хващат обратния път ... !!!