"Черният петък" – неустоими оферти или пробутване на залежали стоки

Продукт, купен онлайн, може да се върне в 14-дневен срок
24 ное 2017 07:00,
34
"Черният петък" – неустоими оферти или пробутване на залежали стоки
Снимка: pixabay.com

Стока, купена онлайн в "Черния петък", може да бъде върната в 14-дневен срок, каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Още по темата

"В същия този срок, търговецът е задължен да им възстанови обратно средствата, които са платили. Също така имат право и на рекламация. За стоки, които могат да проявят дефекти и т.н., потребителите биха могли да предявят рекламация пред търговеца и той е длъжен да извърши съответния ремонт. Ако не успее да го направи, дължи обратно получените пари", допълни Маргаритов.

По думите му, ако някой се опитва да ограничи отговорността си, това е нарушение и потребителите следва да настояват и да се възползват от правата си по закон или и да сигнализират в КЗП.

"Проверяваме търговската мрежа с наши екипи и на принципа "таен клиент". Също така и онлайн пространството. Там напоследък има доста примамливи оферти, които проверяваме дали са истински. Целта е да сведем до минимум случаите, в които гражданите, искащи да се възползват от промоционалната кампания, ще бъдат жертви на некоректно търговско поведение", допълни той, цитиран от "Фокус".

Маргаритов уточни, че най-честите проблеми на такива кампании са свързани с това доколко тези намаления са реални и какво е качеството на стоките.

"Не е изключено точно в тези кампании, когато се правят големи намаления на цени, стоките да са или с технически проблеми, или пък на принципа на т. нар. продаване на залежала стока и да не притежават необходимите характеристики", препоръча председателят на КЗП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
всичко е измислено за 80 процента останалите 20 процента не се занимаватс подобни простотии
28
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Залежала, ама една 150 местна подводница, два Боинга 767 и трактор Ламборджини - кога в друг ден ще си купя?!
27
1
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Време е за оздравителна ДЕФЛАЦИЯ.Дефлацията ще вкара банките в правия път и ще спре презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата. НЕ Е НОРМАЛНО, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТОТО ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА И ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сам като видя регламата на кфланд ми призлява- някакви малоуумници с петметрови колички пълни догоре. Какво е посланието:Малооумници-купувайте "евтиното", нищо,че не ви трябва.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това нещо т.н. черен петък е такава глупост , че няма на къде повече. Кой собственик на магазин ще ти продава на загуба стоки за твой кеф. Това е 100 % лъжа . Виж ако надценката е била 300 % може да ти намали 100 % , и за него ще остане 200 % печалба . Иначе парите са си твои и можеш да правиш каквото си искаш с тях ,включително да ги хвърлиш от балкона на ало-апашите .
24
0
 
11
 
! Отговори
допълнение преди 6 години
Да не забравите да спрете facebook-a
23
0
 
17
 
! Отговори
отваряйте си очите преди 6 години
За малко да се набутам с печка от емаг - само една цифра се различаваше в модела, като това дето предлагат не се произвежда от сума време.
22
1
 
18
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
Заразно не е а рекламирано това е проблема........ Насажда се у хората че ще получат щастие с покупки . Напротив стават все по-нещастни ,но престъпниците използват всякакви технологии за съзнателно и подсъзнателно манипулиране на хората да пазаруват......... Първото нещо спрете си телевизията . Сложете си adblocker и се удръжте да не гледате сайтове с намаления . Всичко се лекува...... Излезте навън в парка или в планината и всичко ще ви мине
21
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тука всички казвате колко е лош петъка, как няма да купувате и тн и довечера пак ще има 50 милиона души по моловете, как стаа тоя номер?
20
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера тъй прехваленият с продажби емаг вдигна цените на телефоните със 100лв,за да може днес да ги свали с 50лв!Черният петък ще е черен за портфейла на българите с такива измамни намаления!Не се връзвайте ,хора,няма нищо общо с американският черен петък!
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от най-големите онлайн магазини отваря врати с разпродадени стоки. Как ли става така?
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NE KUPUVAITE BOK.LUCI NE KUPUVAITE BOK.LUCI I NE ISTERQSVAITE!
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VTOROTO VTOROTO
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалшиви намаления и тва е. Продават се стоките на същите цени на които са си били. Днеска ще купя 4 пържоли и то от магазин в който няма кой да се занимава с измами като черен петък.
15
2
 
15
 
! Отговори
Анти черен петъкчо.. преди 6 години
Аз затова си купих 1кг замразено /сварено телешко шкембе и 3 глави чесън- мисля, че постъпих много умно! Довечера ще видя какво мисли жената за аромата ми...
14
0
 
22
 
! Отговори
Св преди 6 години
Общо взето целта на този петък е да се всее паника (дори в оригиналния петък в Америка), че изпускаш нещо жизнено важно, и че много ще си се прецакал ако не го купиш с това намаление. След 2 месеца повечето от тези стоки може да се окажат ненужни, и когато маркетинга навсякъде казва "спестявате ... %", всъщност губите 100% от ненужно закупена стока, само защото стадно си се юрнал към "намаленията".
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парад на залежалата стока. Магазини, които се превръщат в битаци. Да намериш добро качество с добра цена е все едно да намериш игла в купа сено. И водени от своята глупост водим до масови задръствания.
12
0
 
21
 
! Отговори
Св преди 6 години
Аз пък следя едни лаптопи, и то в различни сайтове, вече повече от година. Смениха се вече няколко модела за това време, цените им не намаляват, а сега в популярен много рекламиран с Черен петък сайт, дори с намаленията забелязвам че цените не само са си същите,но има и повишение (с намалението), на остаряли залежали и с по - лоши параметри лаптопи. Друга голяма верига прокламира 10% намаление на всичко, но ако нещо е в промоция, не го намаляват с тези 10%, отделно пак са залежали, мострени сток
11
0
 
18
 
! Отговори
ха ха хо преди 6 години
сега прегледах 3 сайта , едно яке вчера беше на 50% днес на 20%, добрите кафемашинки ги няма, от мен Чао !
10
2
 
6
 
! Отговори
anoninem преди 6 години
kakyv cheren petyk te golemite verigi deto uj mnogo ostypki pravet za tozi den pyrvo gi uvelichavat cenite i sled tova slagat 20% minimum ostypka sled tova mentet s realnite ceni na produktite i mnogo drugi neshta dostatochno e da otvoresh na interneta toest onlain tygoviqta i shte razberesh za kakyv cirk stava duma...TVA E CHERNIQ PETYK V BG!!!!!xaxaxaxaxa