"Черният петък" – неустоими оферти или пробутване на залежали стоки

Продукт, купен онлайн, може да се върне в 14-дневен срок
24 ное 2017 07:00,
34
"Черният петък" – неустоими оферти или пробутване на залежали стоки
Снимка: pixabay.com

Стока, купена онлайн в "Черния петък", може да бъде върната в 14-дневен срок, каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Още по темата

"В същия този срок, търговецът е задължен да им възстанови обратно средствата, които са платили. Също така имат право и на рекламация. За стоки, които могат да проявят дефекти и т.н., потребителите биха могли да предявят рекламация пред търговеца и той е длъжен да извърши съответния ремонт. Ако не успее да го направи, дължи обратно получените пари", допълни Маргаритов.

По думите му, ако някой се опитва да ограничи отговорността си, това е нарушение и потребителите следва да настояват и да се възползват от правата си по закон или и да сигнализират в КЗП.

"Проверяваме търговската мрежа с наши екипи и на принципа "таен клиент". Също така и онлайн пространството. Там напоследък има доста примамливи оферти, които проверяваме дали са истински. Целта е да сведем до минимум случаите, в които гражданите, искащи да се възползват от промоционалната кампания, ще бъдат жертви на некоректно търговско поведение", допълни той, цитиран от "Фокус".

Маргаритов уточни, че най-честите проблеми на такива кампании са свързани с това доколко тези намаления са реални и какво е качеството на стоките.

"Не е изключено точно в тези кампании, когато се правят големи намаления на цени, стоките да са или с технически проблеми, или пък на принципа на т. нар. продаване на залежала стока и да не притежават необходимите характеристики", препоръча председателят на КЗП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
15
 
! Отговори
за телефона преди 6 години
Пич, трябваше да направиш няколко скриншота "преди и сега" и да ги пратиш в КЗП. Щото те може да не вършат много работа, ама поне всеки ден гледам репортажи, че глобяват търгаши точно за такива практики.
8
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
гледаите бьлгарските ***---или в деиствие и се учете
7
1
 
50
 
! Отговори
Байю преди 6 години
Хора спрете да пазарувате Този Черен Петък е начин пак да ви накарат да купувате неща от които нямате нужда..... Вижте колко неща използвате от предишният Черен Петък.... Вместо да пазарувате я обърнете внимание на децата жента приятелката.........*** няма да ви направят щастливи а ще ви заробят повече. Няма значение колко е евтино винаги сте на загуба...
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Намаление НЯМА!! Това са реалните цени на стоките. Обичайните цени са свръхвисоки по възлагане от ГЕРБ, защото така правителството им прибира повече ДДС и съответно има повече за крадене по схемите!
5
0
 
38
 
! Отговори
ДС преди 6 години
От 2 месеца следя един телефон. Цената му беше 430 лева в повечето сайтове. Снощи навсякъде беше вдигнат на 470 лева. Днес в няколко сайте е "намален" на 410.
4
0
 
24
 
! Отговори
пфу преди 6 години
КЗП работи в услуга н търговците. Колкото по-голяма е веригата, толкова повече ги защитават!!!Пускал съм жалби за практиката на джъмбо да не връщат пари, дори и да е счупена сроката, а да я заменят, което е нарушение на закона. КЗП нищо не направи!КАК ДА ВЯРВА ЧОВЕК В ИНСТИТУЦИИТЕ И ДА СИ ПЛАЩА ДАНЪЦИТЕ?!?!
3
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В САЩ по време на Черния петък намаления та достигат до 80-90% и то за технологично нови стоки.В Бантустан на слепите, водени от Едноокия цар 8-12% се считат за сериозно намаление.При това на залежали и дефектни стоки.
2
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Красиви приказки.Само че в държавата на Тиквата и Суджуците никой нищо не връща. Толерират се крадците и мошениците като самите тях.
1
0
 
38
 
! Отговори
Реклама преди 6 години
Скрита реклама!У нас такова понятие като намаление не съществува.