Дяволският кръговрат на бедния българин. Проси и спи из Европа-та

Никой не знае броят на мигрантите от Източна Европа в Германия
24 ное 2017 17:00, Анисия Иванова
109
Дяволският кръговрат на бедния българин. Проси и спи из Европа-та
Снимка: Reuters, архив

В Германия интегрираните румънци, българи и поляци сякаш не се забелязват, докато бездомните им сънародници се набиват на очи. А те стават все повече. Според актуални данни само бездомните поляци в Берлин са над 2000.

"През 2011 при нас делът на бездомните хора от държави-членки на ЕС беше около 11%. Междувременно те станаха много повече - вече са 25%", казва Петра Фурман от социалния център на благотворителната оргнизация "Диакония" в Есен. Тя отговаря именно за бездомниците и в работата си се чувства изоставена от политиката, пише "Дойче веле".

"Всъщност, нашата задача не е да се грижим за бездомниците от другите страни от ЕС. Така е записано и в социалния закон", казва Петра Фурман и обяснява, че проблемът се състои в това, че просто не е създаден специален център за оказване на помощ на бездомни мигранти.

Тя споделя, че със своите шестима сътрудници не успяват да направят кой знае какво за чужденците. "Набавяме им храна от социалните кухни, отвреме навреме им предоставяме подслон за по една нощ или пък възможност да се изкъпят", разказва тя и добавя, че хората са стеснителни и трудно могат да бъдат склонени да говорят за проблемите си.

В дяволския кръговрат на бедността

През деня те се опитват да си намерят работа. Често ги експлоатират - например като им плащат твърде малко и не ги застраховат. В Германия те имат правото да работят, но не и автоматично да получават социални помощи. С работата, която намират, в повечето случаи те не се осигуряват за безработица. А т.нар. помощи Харц-4 им се полагат едва след пет години престой в Германия. Тези хора не са бежанци и затова нямат и право на други институционални помощи.

И все пак: въпреки че броят на бездомните румънци, българи и поляци непрестанно расте, те все още са далеч по-малко от онези мигранти от Източна и Югоизточна Европа, които са се установили трайно в Германия и работят. "В завода на "Еърбъс" в Хамбург например работят множество инженери от Румъния, България и Полша. В тези страни имаше същинско изтичане на мозъци", казва Улрих Херманес, директор на "Места на надеждата в Хамбург" - организация, която се грижи и за бездомни мигранти от ЕС.

Интегрираните румънци, българи и поляци обаче не се забелязват, докато бездомниците веднага се набиват на очи. В момента най-сложна е ситуацията в богатите градове като Хамбург. "Много е трудно да намерим подслон за бездомниците, защото ситуацията с жилищния пазар тук в Хамбург е много напрегната. Подобно е положението и в Берлин, Франкфурт и Мюнхен", обяснява Херманес. Според него, нарастващият брой на бездомните източноевропейци няма как да не създаде нови проблеми. "Това крие огромен риск от възникване на конфликти. Не става дума за квартали като Вилхелмсбург, населявани предимно от мигранти. В тях способността за интеграция сякаш е по-голяма. Говоря по-скоро за другите квартали."

Полша се опитва да помогне

Петра Фурман смята, че и страните, от които произхождат мигрантите, трябва да окажат съдействие. "Всъщност те би трябвало да сторят повече за гражданите си", казва тя. В Полша явно вече са осъзнали проблема, защото възнамеряват да предприемат конкретни действия. "В Берлин например, където има и най-много бездомници от Полша, през следващата година с финансовата подкрепа на Варшава ще бъдат назначени социални работници, които да издирват поляци, изпаднали в беда, и да им оказват помощ в търсенето на информация и подслон", каза пред агенция АФП Дариуш Павлош, пресаташе на полското посолство в Берлин.

Само в Берлин живеят над 2000 бездомни поляци, подчертава Павлош. Той изтъква, че полският сенат е увеличил бюджета за поляците в чужбина на сто милиона злоти (около 24 милиона евро), като отсега нататък тези пари ще могат да бъдат харчени и за социални проекти. "Що се отнася до полските неправителствени организации, те биха могли да кандидастват за финансиране на помощни проекти в чужбина само ако си сътрудничат с някоя местна организация", обяснява говорителят на полското посолство в Берлин.

Ще стават все повече

Никой не знае колко е точния брой на мигрантите от Източна Европа и от Балканите, които мизерстват в Германия. "Няма такива изследвания. През последните години в Германия са дошли около 1,5 милиона хора от ЕС. Предполагаме, че около 15% от тях не успяват да се установят тук и живеят в мизерни условия, т.е. между 200 000 и 300 000 души", казва Улрих Херманес.

Според германския съюз за оказване на помощ на бездомници BAG, бездомните мигранти от ЕС са около 50 000. Особено в метрополиите делът на бездомниците достига и до 50%, се казва в прессъобщение на съюза. През 2016 общо 860 000 души в Германия не са имали покрив над главата. В сравнение с 2014 г., това означава покачване от около 150%.

Прогнозите на BAG не са розови: експертите очакват до 2018 броят на бездомните да се увеличи с 350 000 и да достигне 1,2 милиона. Това би означавало ново покачване с около 40%. Председателката на ВAG Карин Кюн настоява политиците най-после да предприемат нещо. "Настояваме да се проведе среща на върха по жилищния въпрос, както и да бъде разработен национален план за справяне с проблема с бездомниците. Още през 2014 бяхме предложили концепция. Би било добър знак, ако канцлерката се застъпи за това."

 


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
2
 
! Отговори
Краси преди 6 години
До "икономист"-85 --***, комунизЪмът фалира-сам, без война, от самосебе си!
82
1
 
5
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Бедния българин е в България.А,Европата и България са два различни свята.
81
5
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До икономист 85 Разбира се че капитализма не подлежи на регулация.Не си ли чувал че капитализма е проста , саморегулираща се система? Къде си бил до сега?Най трудното е да си умен и да накараш парите да идват при теб.Ака успееш , пей живот. Ако не , плачеш за соца.Така е в нормалните държави в целия свят.Сега разбра ли? Едва ли.
80
6
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До икономист 85 Икономисте, да ти кажа че разликата между капитализма и комунизма е че първите бутат човечеството напред , а вторите са спирачката. Животните не са равни , та камо ли хората. Едни могат , други не . Как да ги изравним.Ами ти знаеш.Вкарваме ги в *** , заключваме ги,работят без пари и партията ги храни колкото може.Още ли това е твоята мечта?Сигурно си голям калпазанин.
79
1
 
1
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Става въпрос за българските..... , нали?
78
4
 
9
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Както вече писах, капитализмът е най-човеконенавистната система, която някога е съществувала в човешката история. Тя разделя хората на бедни и богати, на можещи и неможещи, на лош и добър материал... Създава напрежение и конфликти между тях, които един ден неминуемо ще избият в нещо още по-ужасно. Помните ли финансовата криза от 2007 година? Тя е следствие от разделението между хората. На това, че едни искат да станат още по-богати , и то на всяка цена! Системата не подлежи на регулации...
77
4
 
5
 
! Отговори
@@@ преди 6 години
До Стига фалшиви новиниДостатъчно!Разбрахме,че си фалшив!Другото не е новина!Поредният *******вземал се на сериозно и си повярвал,че е велик!Хайде продължавай да миеш тоалетни в прехвалената ти скандинавска държава и да не ни досаждаш с присъствието си!!!
76
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В смисъл, Дойче Веле казва: "Българи, не ходете в Германия, там е зле!". Аз пък казвам: Драги български роми, отивайте на тумби в Германия. Щом немците са способни да финансират развъждането ви в България толкова добре, ще го правят 10 пъти по - добре в Германия. 30 години немците ви отнемат работните места в България и ви отпускат помощи, по - големи от заплатата на работещ бългхарин. А ако сте там, вероятно ще ви водят германки за разплод, освен помощите, които ще са 20 пъти по - големи.
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Дяволският кръговрат на бедния българин. ""..............Дяволския кръговрат на простия българин по-скоро
74
5
 
3
 
! Отговори
Стига фалшиви новини преди 6 години
До Американ (81).Ако това което съм постигнал за няколко години живот в нормална държава ти се струва сънуване-БЛАГОДАРЯ ТИ.Почувствах се доволен,явно съм дръпнал напред...В скандинавска държава съм-тук истината/парата😉
73
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Българите много мрънкате бе! То само с хленч и мечти по обетованата замя не става, трябват малко пот, кръв и сълзи.
72
1
 
2
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До Стига фалшиви новини (76)Съня го разказа добре. А като се събуди беше ли подмокрил гащите?
71
3
 
13
 
! Отговори
"-" преди 6 години
до М,да...----Вярно е, бачкаха здраво, но знаеха защо и имаха работа...Болшинството от тях бяха със средно-професионално или техничечко образование (СПТУ или Техникуми), а имаше и с Више и Полувише образование.Днес, българската държава е загърбила българчетата, а за малцинствата да не говорим!Демокрация???Не!!!Олигархат - това е реалноста в Бг, а и не само у нас, все пак, не ние сме измислили първи "топлата вода", а Запада!
70
6
 
14
 
! Отговори
До М, да ... преди 6 години
Прекаляваш.Около три милиарда годишно се дават за издръжка на тези, които според нямат никаква вина за състоянието на държавата ни днес. Ако те благоволят да работят, за да се издържат и да не създават безбройна челяд, скубейки по този начин пари от бюджета, тогава с тези три милиарда ще вдигнат пенсиите с по 180-200 лв.Направи сметка, колко много са възрастните хора гладуват и мизерстват заради това, че тези не желаят да работят. А колко къщи в провинцията унищожиха? Колцина пребиха и убиха?
69
18
 
13
 
! Отговори
Стига фалшиви новини преди 6 години
Бедния българин в Европа си намира работа и си стъпва на крака рано или късно.Който е мързелив/*** може и да си остане беден,но той е с пъти по-добре от бедняците в Бг.Аз имах само 2000лв. на банкова сметка в Бг. през 2010 а колата ми беше 20г опел който исках да сменя с нещо по-ново-това ме принуди да се евакуирам/емигрирам в нормална държава.Сега имам нов СУВ за 50000 евро и още 100000 евро на банкова сметка и 2 пъти годишно ходя на екзотични почивки-Мексико/Канкун,Малдиви,Филипини и т.н.
68
8
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До ЦиникЗнаеш ли кое е гадно! Бягаш от отговорност, че ромите все пак са български граждани! За състоянието, разрухата на държавата България, бълг.граждани в страната и извън нея най малко заслугите имат обикновенните роми ,освен Костов, който е бил привилигирован ! пп. преди 89та някога ромите извън България работеха в Коми(?), в Либия, ....
67
3
 
20
 
! Отговори
пенсионер 75 г. преди 6 години
когато 1964 г. отидох в чужбина студент да кажеш че си българин немците те гледаха с уважение, поляците те канят на гости а сега ме е срам да отида в чужбина и да кажа че съм българин и въобще не пътувам..
66
11
 
18
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Както винаги в подобни теми гъмжи от *** , които бъркат роми с българи , и мундари с успели.
65
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а чий го клатят в Германия всички тия лузъри? Незабавно експулсиране и това е. Всеки е отговорен пред себе си и другите не са му длъжни.
64
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСтарите седераси ли?За пребоядисаните *** и ченгета ли питаш?За СДС, създадено от Луканов, за да симулира многопартийност пред запада?