Кои са "зелените човечета" из Луганск? Опит за преврат в Украйна?

Петима украински войници бяха убити днес при нападения на проруски бунтовници
24 ное 2017 21:00,
229

Снимка: Reuters

Петима украински войници бяха убити днес при нападения на проруски бунтовници срещу правителствени позиции в Луганската област, съобщи военното командване на Украйна, цитирано от Ройтерс.

Още по темата

Според съобщението войниците са загинали в продължили осем часа боеве край селцето Кримске, на 30 км западно от Луганск. Напрежението в Луганската област нарасна след разразилия се конфликт между сепаратистки фракции, контролиращи града.

Сключеното преди близо три години споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна се нарушава почти всекидневно, като всяка от двете страни хвърля вината върху другата, отбеляза Ройтерс, предава БТА.

Конвой от десетки военни камиони навлиза по тъмно в Луганск, Източна Украйна. От вторник насам в мрежата се разпространява аматьорско видео, хванало пристигането на неизвестните военни части в бастиона на сепаратистите.

Събитията много напомнят за първите дни на руската анексия на Крим през февруари 2014 година. Това впечатление се засили още повече, когато във вторник въоръжени мъже в униформи без опознавателни знаци отцепиха района около "вътрешното министерство" в центъра на Луганск. Липсва независима достоверна информация за случващото се, но из града се носят слухове за "опит за преврат". Информациите за присъствието на военни машини и неизвестни въоръжени лица в центъра на Луганск междувременно бяха потвърдени в Twitter и от мисията наблюдатели на ОССЕ, намираща се в града.

Какво се случва?

По всичко личи, че в момента двама души водят битка за власт: лидерът на самопровъзгласилата се т.нар. "Народна република Луганск" Игор Плотницки и неговият "вътрешен министър" Игор Корнет, който преди няколко дни беше отстранен от поста.

Засега не са ясни причините за конфликта помежду им. Според някои информации, в момента се води разследване срещу Корнет за незаконно присвояване на чужд имот.

53-годишният Плотницки е лидер на "Луганската народна република" от август 2014 година. През август 2016 година срещу него беше извършен атентат, но той оцеля. Украинският външен министър Павло Климкин говори за конфронтация не само между "бандити", но и между руските тайни служби. Украинският депутат Дмитро Тимчук пък съобщи на страницата си във Facebook, че въоръжените мъже без отличителни знаци били представители на една частна руска военна фирма. А задачата им била да не допуснат ескалация на конфликта между Плотницки и Корнет.

Тимчук твърди още, че границата са преминали и няколко военни камиона на редовната руска армия. В сряда няколко руски медии информираха, че прокуратурата в Луганск била щурмувана и имало задържани.

Русия отрича да е изпращала редовна войска в Източна Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не пожела да коментира темата. Само заяви, че руските власти наблюдавали обстановката.

Преврат или нещо друго?

Би било необичайно Плотницки наистина да бъде свален чрез преврат. Само преди една седмица руският президент Путин му вдигна "цената", като за пръв път разговаря директно с него по телефона. Същото шефът на Кремъл направи и с водача на сепаратистите в Донецк Александър Захарченко. С двамата той е обсъдил въпроса за подновяването на буксуващите от години преговори с Киев за размяната на пленници - част от неизпълнените мирни споразумения от Минск. Ако сега в Луганск се стигне до смяна на властта, това ще затормози още повече процеса от Минск и дори може да го постави под въпрос.

Украинските въоръжени сили са подготвени за евентуална ескалация на конфликта. "Очакваме нова ескалация", заяви за "Дойче веле" анонимен източник от контролираната от Киев част на Луганск.

Междувременно в Киев се заговори за още една вероятна причина за събитията - за възможно обединяване на "републиките" Донецк и Луганск. Лидерът на "Донецката народна република" Захарченко още през лятото предложи създаването на нова държава - "Малорусия". А Луганск показа, че не е особено въодушевен от идеята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
17
 
5
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
До юбералес, За Чехия и Словакия съм съгласен! Само че и двете държави водят сравнително независима и нетенденциозна политика! Полша,обаче не ми е ясно какви по- точно автомобили произвежда!?
145
2
 
22
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименПоляците бягаха от Полша защото Полша беше съсипана от комунизма. Ако англичаните предпочитат пакистанците, как тогава поляците са ги ''наводнили'' - губи се логиката. Статистиката показва че населението на ПОлша е същото като преди 27г. - 38 млн. Пак ти казвам - изкарай червените ескадрони от главата си и включи мозъка.
144
12
 
5
 
! Отговори
Язък преди 6 години
През 2012 проверихме Украйна .Всичко им беше наред. Цветуща република.НА снимките включени пси генератори през телевизии.Виждат се пробиви в биосферата.Целта на нападенията над Луганск и Донецк след нарко преврата в Киев бе ядрена война между Москва и Турция и Брюксел подава проверка на снимките..
143
13
 
7
 
! Отговори
NATO PROBLEMS преди 6 години
Срочно проверете всички служители и ръководители в централите на NATO .Има данни за поразяване то им със спец ваксини тип |ANTI NATO..Типа на поразяването е AIDS 2016 .ЦЕЛ обемен ДМК и пълна ликвидация на тази организация.Направете тестове .Подайте снимки и филми с други ваксинирани..масови убиици готвещи ликвидация на живота на Земята обсебват техники з а производство на холограми,ваксини,лекарства,
142
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералесПоляците са водопроводчици, наводнили Англия и Германия от "хубав живот" в Полша. Англичаните предпочитат пакистанците пред поляците защото считат поляците за втора ръка хора. Полша за 30 години демокрация и русофобия загуби 6 милиона свои граждани (колкото са полските жертви за цялата ВСВ). Полша е просто един пазар и работна ръка за вас бюргерите. Това е истината
141
4
 
15
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименПоляци, чехи и словаци, произвеждат голяма част от автомобилите в Европа, а чиниите ги мият тези, които не стават за друго, без значение какви са по националност. Но това можеш да го разбереш, само ако си извадиш червените ескадрони от главата.
140
3
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До Калеко АлекоКалеко, малка поправка. Зелените човечета в Крим плъзнаха на 21 02, а референдума беше на 17. 03. тоест месец преди референдума. То затова имаше референдум.
139
0
 
8
 
! Отговори
как защо преди 6 години
До Анонимен 181Защото ако Австрия беше победила при Садова,цяла Германия щеше да се казва Австрия.
138
10
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Зелените човечета без опознавателни знаци станаха марката на товарищ путин, още след провеждане на референдума в Крим, после тези хибридни създания плъзнаха и в Донецк, и в Луганск, а после кой знае къде, най-вероятно и по нашето Черноморие ... Като добавим тук и кибер-войните, хакерските атаки, дезинформацията, пропагандата и фалшивите новини, с които раССия изгражда образа си в съвременния свят, става ясно защо е оградена от противоракетни щитове и защо го кара на самозадоволяване ... !!!
137
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералес Украйна няма шанс да стане част от ЕС в близките 50 години, а до тогава я камилата, я камиларя. Полша като е в ЕС какво? Мият тоалетните на немци и англичани и бягат с милиони от Полша. Жените им са световноизвестни порнозвезди и подобни от този тип. Голям прогрес!
136
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мазепаГоворил си ти укракински с баба си...
135
13
 
11
 
! Отговори
нормален преди 6 години
В Донбас се бият и българи, но това не значи, че има български войски там.И защо да няма руски, като в Украйна има десетки милиони руснаци и рускоговорящи.Американците "защитават" интересите си в Сирия, Ирак, Афганистан, Либия, Югославия... къде ли не по света и у нас.
134
13
 
10
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
"Петима украински войници бяха убити днес при нападения на проруски бунтовници"американската пропаганда пак послъгва!Точно обратното е било укропскит терористи са нападнали пак !
133
3
 
15
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименТова колко бедни и онеправдани ще са украинците в Европа, го слушаха и поляците и чехите преди 27г.
132
0
 
5
 
! Отговори
Новините преди 6 години
Народният съвет на ЛНР прие решение за оставката на Плотницки. Сега ще съдят и вкарат в затвора цялата му банда от предатели на Новорусия. Вчера банда джихадисти от Идил е обезвредена в Тбилиси след двудневна антитерористическа операция. Терористите са се насочвали към Чечня.
131
1
 
14
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До Гюнтер ЕбалесКого визираш под notroopsthere. В Сирия има всякакви - руснаци, турци, иранци, саудитци,американци, чеченци,катарци, афганистанци, кюрди, ливанци, израелци. Кого всъщност там няма.
130
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украинците са най-глупавите хора на света. Скараха се с Русия, измряха младежите на майдана, и за какво? Бедни, гладни, извън ЕС, във война, без крим, без руска газ... с пенсии и заплати колкото в Сомалия. Затова ли предадохте братята си? Да сте пионки в Западните геоигри? Знаете ли колко им пука на Западняците, че сте бедни, боси и гладни? Ще влезете в ЕС на куково лято... ***. Ще ви използват и ще ви подхвърлят огризкид. Те ви смятат за втора ръка хора, муслимите са им по-скъпи от вас!!
129
5
 
14
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До гъзополитекаУкраинският е по-близък до полския, отколкото до руския.
128
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 180 Като австрийския е чист немски ЗАЩО австрийците си имат държава,а украйнците и македонците ,да нямат?
127
12
 
8
 
! Отговори
гъзополитека преди 6 години
Защо украинският език е почти руски и македонският-чист български,австрийският-чист немски....