Кои са "зелените човечета" из Луганск? Опит за преврат в Украйна?

Петима украински войници бяха убити днес при нападения на проруски бунтовници
24 ное 2017 21:00,
229

Снимка: Reuters

Петима украински войници бяха убити днес при нападения на проруски бунтовници срещу правителствени позиции в Луганската област, съобщи военното командване на Украйна, цитирано от Ройтерс.

Още по темата

Според съобщението войниците са загинали в продължили осем часа боеве край селцето Кримске, на 30 км западно от Луганск. Напрежението в Луганската област нарасна след разразилия се конфликт между сепаратистки фракции, контролиращи града.

Сключеното преди близо три години споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна се нарушава почти всекидневно, като всяка от двете страни хвърля вината върху другата, отбеляза Ройтерс, предава БТА.

Конвой от десетки военни камиони навлиза по тъмно в Луганск, Източна Украйна. От вторник насам в мрежата се разпространява аматьорско видео, хванало пристигането на неизвестните военни части в бастиона на сепаратистите.

Събитията много напомнят за първите дни на руската анексия на Крим през февруари 2014 година. Това впечатление се засили още повече, когато във вторник въоръжени мъже в униформи без опознавателни знаци отцепиха района около "вътрешното министерство" в центъра на Луганск. Липсва независима достоверна информация за случващото се, но из града се носят слухове за "опит за преврат". Информациите за присъствието на военни машини и неизвестни въоръжени лица в центъра на Луганск междувременно бяха потвърдени в Twitter и от мисията наблюдатели на ОССЕ, намираща се в града.

Какво се случва?

По всичко личи, че в момента двама души водят битка за власт: лидерът на самопровъзгласилата се т.нар. "Народна република Луганск" Игор Плотницки и неговият "вътрешен министър" Игор Корнет, който преди няколко дни беше отстранен от поста.

Засега не са ясни причините за конфликта помежду им. Според някои информации, в момента се води разследване срещу Корнет за незаконно присвояване на чужд имот.

53-годишният Плотницки е лидер на "Луганската народна република" от август 2014 година. През август 2016 година срещу него беше извършен атентат, но той оцеля. Украинският външен министър Павло Климкин говори за конфронтация не само между "бандити", но и между руските тайни служби. Украинският депутат Дмитро Тимчук пък съобщи на страницата си във Facebook, че въоръжените мъже без отличителни знаци били представители на една частна руска военна фирма. А задачата им била да не допуснат ескалация на конфликта между Плотницки и Корнет.

Тимчук твърди още, че границата са преминали и няколко военни камиона на редовната руска армия. В сряда няколко руски медии информираха, че прокуратурата в Луганск била щурмувана и имало задържани.

Русия отрича да е изпращала редовна войска в Източна Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не пожела да коментира темата. Само заяви, че руските власти наблюдавали обстановката.

Преврат или нещо друго?

Би било необичайно Плотницки наистина да бъде свален чрез преврат. Само преди една седмица руският президент Путин му вдигна "цената", като за пръв път разговаря директно с него по телефона. Същото шефът на Кремъл направи и с водача на сепаратистите в Донецк Александър Захарченко. С двамата той е обсъдил въпроса за подновяването на буксуващите от години преговори с Киев за размяната на пленници - част от неизпълнените мирни споразумения от Минск. Ако сега в Луганск се стигне до смяна на властта, това ще затормози още повече процеса от Минск и дори може да го постави под въпрос.

Украинските въоръжени сили са подготвени за евентуална ескалация на конфликта. "Очакваме нова ескалация", заяви за "Дойче веле" анонимен източник от контролираната от Киев част на Луганск.

Междувременно в Киев се заговори за още една вероятна причина за събитията - за възможно обединяване на "републиките" Донецк и Луганск. Лидерът на "Донецката народна република" Захарченко още през лятото предложи създаването на нова държава - "Малорусия". А Луганск показа, че не е особено въодушевен от идеята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
8
 
11
 
! Отговори
цц преди 6 години
Русия избива славяни в Украйна и защитава мюсулмани в Сирия заедно с гвардееца на иранската гвардия на ислямската революция.Путин е ислямист.
105
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен............Крим е руски чак до Киевска Рус свикнахте ли вече западни *** и лицемери ?........Сибир е китайски, от Хабаровск и Владивосток до Урал. Свикнахте ли вече руски слуги и лакеи?
104
7
 
8
 
! Отговори
Русофилче до 141 преди 6 години
Ако не беше Русия, още щеше да ходиш с потури и фес, щеше да си като кюрдите - народ без държава, без право да използва кюрдски имена, без право да пише на кюрдски, мачкан и изтребван от турците. Ти си овца, която цял живот трябва да е благодарна на Царя Освободител и на онези десетки хиляди братя руси, които си дадоха живота за да се зовем свободно сега БЪЛГАРИ, разбра ли промита мижитурко?
103
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както каза дъщерята на Че-вие сте пример за това,което не трябва да правим.И още-на империализма на янките не трябва да се вярва и за секунда.В екстремни ситуации народът трябва да реагира-или да умре от глад и мизерия,или да се бори за мир и свобода.Но за това трябва да се посегне към оръжие.
102
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски чак до Киевска Рус свикнахте ли вече западни *** и лицемери ?
101
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен..........ако небеше Русив,щяхте да пишете коментарите си на турски.!.....Слушай бе, българофоб, Османската империя не е затваряла ниго едно българско училище и е дала църковна самостоятелност на българската патриаршия срещу, която е била не някоя друга а нашата "освободителница" Русия. И докато огромната част от българското население е могло да чете и пише, то руските мужици са били безпросветна маса. И още нещо, ако България не беше дала азбуката на Русия, то сега евразийските п.
100
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам украинците да си забият по една метла.
99
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ще превземе континента Европа без война до 5 години .
98
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро всички руски бандити от окупираните украински тиритории ще се присъединят към "безсрамния полк" на отрепките Гиви и Моторола.
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Детъ съ викъ извънземние !
96
4
 
13
 
! Отговори
Русофилче преди 6 години
Немчулята свикнаха ли, че Крим е руски? Свикнаха ли с безусловната капитулация и Съветския паметник пред Райхстага? Свикнаха ли с третополовите и ислямски реалности? Свикнаха ли, че са колония на САЩ без собствено мнение? Свикнаха ли, че укропите са техни братовчеди па фашизъм? С нами Бог!
95
3
 
12
 
! Отговори
СССР и НРБ ! преди 6 години
Кат Русия няма втора тъй могъща на света .Тя е нашата опора тя е нашта висота .
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 129 ПацuРано в съботния ден си се дрогирал бе !
93
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лелее колко предатели има тук...ако небеше Русив,щяхте да пишете коментарите си на турски.!
92
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Украйна майна има само *** !
91
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пък нас на управлява един *** каратист .Автоматите ги продадоха в Сирия СДС то и сега няма с какво да правим преврати .Смешна държава сме не с народ а *** .По крадливи от българите и по-прости няма .Когато спрат ЕС фондовете от къде ще крадете герберасти ?Украйна със война ще се оправи по-бързо от България !
90
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пък нас на управлява един *** каратист .Автоматите ги продадоха в Сирия СДС то и сега няма с какво да правим преврати .Смешна държава сме не с народ а *** .По крадливи от българите и по-прости няма .Когато спрат ЕС фондовете от къде ще крадете герберасти ?Украйна със война ще се оправи по-бързо от България !
89
7
 
18
 
! Отговори
Слава Україні!&# преди 6 години
Героям слава!
88
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За пияните руснаци - пак казвам - за над 40 години по българското черноморие пиян руснак или рускиня не съм видял. А за пияни англичани и англичанки, германци, скандинавци, французи и т.н. съм се нагледал и на**л. А колкото до ***, незнам някога дали си обличал. Аз съм. Страхотна дреха за условия с кртайно ниски температури и малко пари. Германците втората световна са умирали без ватенки, ако не ти е известно. А тези, които са ги мачкали са били с ватенки и валенки. Та, какво за ***?
87
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен Украйна ще бъде дълги години под обстрел .Обаче Русия няма да са меси докато са избият помежду си .После като останат без пари ще чакат на опашка за руски паспорти .И друго в Русия пенсионерите ,медиците,учителите ,учените,учениците и трудещите сеса на почит и хората имат респект и уважение .Тука в ЕС откакто България влезна имаме респект само към *** ,ромите,крадците,мошениците,проститутките,мутрите и слабоумните охранители .