Кои са "зелените човечета" из Луганск? Опит за преврат в Украйна?

Петима украински войници бяха убити днес при нападения на проруски бунтовници
24 ное 2017 21:00,
229

Снимка: Reuters

Петима украински войници бяха убити днес при нападения на проруски бунтовници срещу правителствени позиции в Луганската област, съобщи военното командване на Украйна, цитирано от Ройтерс.

Още по темата

Според съобщението войниците са загинали в продължили осем часа боеве край селцето Кримске, на 30 км западно от Луганск. Напрежението в Луганската област нарасна след разразилия се конфликт между сепаратистки фракции, контролиращи града.

Сключеното преди близо три години споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна се нарушава почти всекидневно, като всяка от двете страни хвърля вината върху другата, отбеляза Ройтерс, предава БТА.

Конвой от десетки военни камиони навлиза по тъмно в Луганск, Източна Украйна. От вторник насам в мрежата се разпространява аматьорско видео, хванало пристигането на неизвестните военни части в бастиона на сепаратистите.

Събитията много напомнят за първите дни на руската анексия на Крим през февруари 2014 година. Това впечатление се засили още повече, когато във вторник въоръжени мъже в униформи без опознавателни знаци отцепиха района около "вътрешното министерство" в центъра на Луганск. Липсва независима достоверна информация за случващото се, но из града се носят слухове за "опит за преврат". Информациите за присъствието на военни машини и неизвестни въоръжени лица в центъра на Луганск междувременно бяха потвърдени в Twitter и от мисията наблюдатели на ОССЕ, намираща се в града.

Какво се случва?

По всичко личи, че в момента двама души водят битка за власт: лидерът на самопровъзгласилата се т.нар. "Народна република Луганск" Игор Плотницки и неговият "вътрешен министър" Игор Корнет, който преди няколко дни беше отстранен от поста.

Засега не са ясни причините за конфликта помежду им. Според някои информации, в момента се води разследване срещу Корнет за незаконно присвояване на чужд имот.

53-годишният Плотницки е лидер на "Луганската народна република" от август 2014 година. През август 2016 година срещу него беше извършен атентат, но той оцеля. Украинският външен министър Павло Климкин говори за конфронтация не само между "бандити", но и между руските тайни служби. Украинският депутат Дмитро Тимчук пък съобщи на страницата си във Facebook, че въоръжените мъже без отличителни знаци били представители на една частна руска военна фирма. А задачата им била да не допуснат ескалация на конфликта между Плотницки и Корнет.

Тимчук твърди още, че границата са преминали и няколко военни камиона на редовната руска армия. В сряда няколко руски медии информираха, че прокуратурата в Луганск била щурмувана и имало задържани.

Русия отрича да е изпращала редовна войска в Източна Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не пожела да коментира темата. Само заяви, че руските власти наблюдавали обстановката.

Преврат или нещо друго?

Би било необичайно Плотницки наистина да бъде свален чрез преврат. Само преди една седмица руският президент Путин му вдигна "цената", като за пръв път разговаря директно с него по телефона. Същото шефът на Кремъл направи и с водача на сепаратистите в Донецк Александър Захарченко. С двамата той е обсъдил въпроса за подновяването на буксуващите от години преговори с Киев за размяната на пленници - част от неизпълнените мирни споразумения от Минск. Ако сега в Луганск се стигне до смяна на властта, това ще затормози още повече процеса от Минск и дори може да го постави под въпрос.

Украинските въоръжени сили са подготвени за евентуална ескалация на конфликта. "Очакваме нова ескалация", заяви за "Дойче веле" анонимен източник от контролираната от Киев част на Луганск.

Междувременно в Киев се заговори за още една вероятна причина за събитията - за възможно обединяване на "републиките" Донецк и Луганск. Лидерът на "Донецката народна република" Захарченко още през лятото предложи създаването на нова държава - "Малорусия". А Луганск показа, че не е особено въодушевен от идеята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
3
 
! Отговори
Венци Георгиев преди 6 години
До Русофилски лъжиТова е ***! Значи Левски и Ботев и другите са загинали напразно, да бяха си стоели мирно и тихо и щяха след 100 години да са в нова държава - султанска губерния!Всичко има граници, ти българин ли си!
165
0
 
2
 
! Отговори
Венци Георгиев преди 6 години
Като обичаш Полша, *** в Полша! Най-мързеливите в Европа, през соц.време бяха наводнили България с разни кремове, Бич Можи и др. ***, сега се вземат много насериозно, най-великите в Европа, скапани католици.
164
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Луганск не е Украйна. Освен ако украйне е Русия. Само тогава и Луганск може да е Украйна.
163
3
 
6
 
! Отговори
demograph преди 6 години
И къде е опитът за преврат в Украйна. Аман от руламисти джурналисти. Ясни сте като бял ден. За рубли денят в нощ превръщате. Няма вече място което да не вони на махорка...
162
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълна простотиия е тази статия и много далеч от истината. Научете се най-после да вниквате в това, за което сте решили да пишете. То бива журналистическа некомпетентност, но тази статия слага нов рекорд.
161
6
 
9
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Тия и след 100 години ще са на същото положение... военни дрехи,автомат и кал до ушите.Също като Северна Корея.
160
6
 
15
 
! Отговори
Polska преди 6 години
Обичам братска Полша, няма да ги обиждате, те са достоен народ. И на Нацистите се опълчиха, и на СССР се опълчиха и сега на ЕС. Дано Украйна се справи с кризата, много е тежко да имаш обща граница с Русия. За Полша ще кажа, че вървят нагоре хората, заплатите се увеличават и някои дори се връщат обратно от Западна Европа в Полша. Много по-уредена държава са от нас, влесте в някой супермаркен ще видите че половината продукти са полски. Те си запазиха земеделието, не се надупиха като нас.
159
2
 
14
 
! Отговори
До военен преди 6 години
Крайно време е някой шапкар, като ген.Решетников или като тези зелени човечета без опознавателни знаци, да ни я каже .... !!!
158
10
 
8
 
! Отговори
военен преди 6 години
Колко много пишете а колко малко знаете за истината !
157
2
 
18
 
! Отговори
До крим не е руски преди 6 години
В случая може да свърши работа и препарата за Вана ... !!!
156
13
 
24
 
! Отговори
крим не е руски преди 6 години
тези "зелени човечета" са руски терористи и трябва да се третират с препарат против вредители като такива
155
5
 
24
 
! Отговори
До Анонимен 181 преди 6 години
Тя окупацията ще отмине, когато отшуми в главите на тези които продължават да повтарят лозунгите от СОЦА и в този сайт ... Мантрите за загниващия американски империализъм и злонамерения запад, продължават да звучат от устата на някои другари и товарищи, които още си живеят във времената "Вечната и нерушимата българосъвеЦка дружба", която изпадна в своята несъстоятелност още със сриването на "Великия *** съюз" .... !!!
154
8
 
25
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Анонимен 166 Как украинците да станат членове на ЕС и НАТО , като Путин ги избива и не им позволява? Полша и Украйна са най пострадали от зверствата на комунизма.Не случайно през ВСВ в някои украински градаве немците са посрещани като освободители с радост и цветя. Голямо тегло са истеглили горките. Който познава историята и е честен знае за какво говоря.
153
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 178Даже не ни искат и човешкия ресурс.Имаме визи имаме и техни бази,което го нямаше дори по савецко.
152
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен 172Минаха вече 30 години от падането на комунизма. Ако демокрацията беше толкова стряхотна система, досега трябваше да цъфтим и да гоним Швейцария. Да ама не. Само ни заплашват да приемаме бежанци без да питаме много, докато държавата е в разруха с удобрението на германците, които финансират герб.
151
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералесДа, 38 милиона са поляците, мнозинството от които пенсионери. Младите мият чинии и проституират на Запад. Германия и ко изсмукват мозъка на Източна Европа и хич не им дреме за състоянието на Източна Европа, а уж сме равноправен съюз. Между другото да питам защо големите полски русофоби и западолюбци имат визи за Америка? Поляците са втора ръка хора за запада и пушечно месо - външна граница и зона в която ще падат първите водородни и ядрени руски бомби при война.
150
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералес, То и край Калуга се проект произвеждат около 130 000 автомобили ВВ, Шкода и Ауди годишно, но какво от това?
149
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
40 ГОДИНИ СЪВЕЦКА ОКУПАЦИЯ ОТМИНАХА.ВЕЧИ 30 ГОДИНИ Е АМЕРИКАНСКА ОКУПАЦИЯ,БИ ТРЯБВАЛО ЖИВОТЪТ ТУК ДА Е РАЙ И ДА СИ СТОИМ,НО НЕ БИ.ЩО ТАКА БЕ,МИМЕ НЕ ИСКАТ ДА СЕ РАЗВИВАМЕ ,А НИ ИЗСМУКВАТ РЕСУРС ВСЯКАКЪВ,ДОРИ ЧОВЕШКИ...
148
4
 
18
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До антизападопоклонникVW произвеждат над 100 хил. автомобила край Познан. - Skoda, Audi -6, Kady
147
4
 
25
 
! Отговори
До Анонимен 172 преди 6 години
Това, че страни като Полша и България "губят" свои граждани, се дължи най-вече на съвеЦката окупация там, която в продължение на 45г. беше превърнала тези страни в концлагери от *** тип. След рухването на СеСеСерето и последвалия период на "перестройка", беше нормално много хора от източна Европа, да опитат късмета си на Запад, където по обясними причини имаше по-висок стандарт. Поляците които се раждат сега, няма да са водопроводчиците на Европа, а ще бъдат пълноценни европейски граждани ..