Замърсяването в градовете – опасно като край Чернобил?

Въздухът в големите градове причинява сходни заболявания заради замърсяването
26 ное 2017 13:42,
39
Замърсяването в градовете – опасно като край Чернобил?
Снимка: БТА

Въздухът в градове като Лондон е също толкова опасен и причинява сходни заболявания като този в зоните на ядрени аварии като Чернобил или Фукушима, сочи проучване на британски учени.

Заключенията им звучат още по-притеснително за българите, защото въпреки сериозното влошаване на качеството на въздуха в Лондон в последните години градът все още е осезаемо по-чист от София.

Замърсяването в градовете – опасно като край Чернобил?
Данните за столичния квартал "Надежда" за 25 ноември от една от измервателните станции в града. Не се посочва обаче концентрацията на PM 2.5, а само на PM 10 Снимка: Automedia

Според проф. Филип Томас от Бристълския университет ефектът върху здравето от замърсения въздух е същият като в зоната около Фукушима, от която японските власти евакуираха 450 000 души след бедствието в атомната централа.

Лондон системно нарушава допустимия от Световната здравна организация лимит за най-фините прахови частици (т. нар. PM 2.5). Стойности над 10 микрограма на квадратен метър се смятат за опасни за здравето, а в британската столица средногодишният показател е между 16 и 25 микрограма. В София, според последното проучване на СЗО, той е между 26 и 35 микрограма.

Частиците с диаметър под 2.5 микрона се смятат за най-опасни, тъй като причиняват най-различни ракови заболявания. Повечето измервателни станции за столицата обаче мерят само по-големите частици - PM10, а за PM 2.5 се публикуват усреднени годишни стойности.

Делхи се е превърнал в "газова камера", обяви пълномощният министър за града. Отговорни са автомобилите и изгарянето на стърнища в околностите

Фините прахови частици идват най-вече от изгарянето на органични вещества - от автомобилите и домашните печки на дърва, въглища и нафта.
 
Преди седмица властите в индийската столица Делхи обявиха извънредно положение и принудителна ваканция в училищата, след като нивата на PM 2.5 достигната 700 микрограма на кубичен метър в някои райони. Пълномощният министър за града обяви, че Делхи се е превърнал "в газова камера".

Ако искате да бъдете в крак с най-актуалното от света на автомобилите - четете Audomedia

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: въздухчернобилСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
6
 
! Отговори
еда преди 6 години
Основен източник на ФПЧ в градовете са автомобилите. От тях дизеловите автомобили изхвърлят много пъти повече сажди (ФПЧ). От тях, "тунунгованите" (тези без филтър за ФПЧ) изхвърлят десетки пъти повече сажди.Вижте колко дизелови автомобили на различна възраст има в градовете и ще си отговорите каква е основната причината за замърсяванетоНай-щадящото белите ни дробове гориво си остава газта
35
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Работата беше, че и преди селянжерите, работата у вашия град си беше същата. Ръй ли сега в кого е проблема - не е само в тия дето идват, а тия дето са си там.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Градовете са замърсени не заради бройката на хората, а заради консуматорските прищевки на всеки един индивид в днешно време. Примерно, ако в последните 50 години са придошли около милион селинджъри, но всеки един от тях е дошъл с колите си (да, някои имат и по повече от една), а един автомобил заема място колкото десетина души, то тогава все едно са дошли десет милиона. Схващате ли защо отесня толкова много градът? Сега направете връзката с това защо изведнъж всичките плочки по тротоарите са леш
33
0
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
До Анонимен (28)Ако и останалите селендури те последват ще стане много добре.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всичко са виновни банките и корпорациите.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-важното е да сме гъзари и да форсираме старите каруци без катализатори.
30
1
 
3
 
! Отговори
Инж.Андреев преди 6 години
Решението е просто - предоставям го.Цената на тока през зимния сезон спада 2-3 пъти. Хората започват да се отопляват на ток:- вредни емисии - на теория 0, всичко зависи от начина на производство на електричество.- консумацията на електричество скача няколко пъти. Тук не знам дали съм прав, но колкото повече се употребява една суровина, толкова по-евтина би трябвало да става.- първоначалната инвестиция е ниска. Печки, радиатори -100/200лв. Електрическо котле 1000лв.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София трябва да се обгради от армията и да не се пуска никой да излиза и влиза. В момента така е в Челябинск. При съблюдаване на държавната тайна, разбира се. При това с нахлуването на студените въздушни маси, радиоактивният облак се насочва към нас!
28
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кого му пука за София? Отдавна си живея във Варна. Бизнеса ми е през интернет + лятото туристически. Въобще няма да стъпя в София ако не е по работа. Тъпчете се в панелките, дишайте *** и си стойте в задръстванията. По голяма селяния от София нема брат. Изкарах университета и да ме няма от тая дупка.
27
2
 
1
 
! Отговори
Арести за терористи преди 6 години
нагло корумпирани бюрократи инсталирват вс е по жестоко вредни камери и други техники.Много облъчват НЕЗАКОННИ знаци з а пешеходни пътеки с фото волтаични скенери и обемно проникващо блокиращи водачи и пътници бели скенери .Обсег на действие на това нагло престъпно анти човешко оръжие /скенери на пътни знаци /от 100 до 1000 метра..Огромни обеми въздух са трайно нелечимо увреждани ежесекундно..Престъпниците вкл кметове са все още на свобода
26
1
 
3
 
! Отговори
JJIvanov преди 6 години
Правихме внимателни проучвания .Вижте клипове показващи Припят след катастрофата.Децата и майките в Припят са в обемно биосферно защитно поле.Пробиви в полето правят войници с противогази следени от техникаа на военно терористичната мафия като извънземни диверсанти с покрити с радиоактивен прах костюми/Проучвахме деца и възрастни от Припят почиващи в Кранево след 2004 нямаха нито един развален зъб..Бяха здрави и свежи..Сега вижте ЛОндон Париж навсякъде срината биосфера с остър проникващ ЕМС
25
1
 
3
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 6 години
Лъжат около 1 000 000 пъти по страшно е в големите градове .Не можете да минете и метър без д а ВИ облъчат ,снимат пресканират или повредят ..Високо вредни радиоактивни скенери инсталирани на автомобили вкл халогенни,лазерни,светодиодни и ксенонови комбинирaни с холограмни високовредни оръжия лепени принудително на предни стъкла облъчват зверски земята и хората.Жестоки вреди нанасят с камери с вградени тежко плътни хологрaмни оръжия и активно режещи скенери.
24
1
 
0
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 21Еей видяхте репортажа на бтв за тези 30лв за кубик парцали и се филмирахте.Кой идио.т ще даде толкова пари за парцали за горене.На ток ще им е по евтино
23
0
 
19
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Имаше едно изследване на екип от учени за замърсяването в София. Разбира се с поръчкови резултати, но дааже и тези манипулираби резултати не можеха да скрият няколко прости истини за София. Първата е че замърсяването от двигателите на автомобилите е 25-30% от максимално допустимите норми. Замърсяването от неизмитите улици е около 50-60% от маскимално допустимите норми, а замърсяването заради отоплението с твърдо гориво през най-студените дни достига до 550% над максимално допустимите норми.
22
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
LondonIndexPollution Index: 59.60 Pollution Exp Scale: 106.15 SofiaIndexPollution Index: 61.89 Pollution Exp Scale: 111.54 Разлика НУЛА!Но статии в днес.бг от плоскоглави драскачи БОЛ!Ако *** беше поне малко грамотен такива "медии" като това сайтче нямаше да съществуват защото информацията днес е ДОСТЪПНА за умните.Но *** е *** и го "връткат" като селска *** в тоалетна......
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Качете се сега сутрин на Копитото и погледнете към нашия град-градина. Като в гугъл-мапс с оловно син пушек са очертани булевардите, а над ромейските квартали се издига черен пушек като от малки квартални вулканчета. Освен гуми и кабели, те се отопляват като горят дрехи втора употреба по 30 лева кубика. Въобще - красота.
20
3
 
14
 
! Отговори
ДИШАЙТЕ СОФИЯНЦИ преди 6 години
ЩОМ В ЛОНДОН Е КАТО В ЧЕРНОБИЛ, НО Е ПО-ЧИСТО ОТ СОФИЯ, ТО СОФИЯ С КОГО ДА Я СРАВНИМ? С ХИРОШИМА. ИЛИ С ФУКУШИМА.
19
2
 
8
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Лондонабат не го мислете! Лесно е там! Кмета Садък ще издаде Фетва за чистия въздух и проблема ще се реши! А, може и няколко правоверни да се метнат по бусове, ванове и джипки и да поокосят малко неверници по улиците- точно както се коси трева, за да се поразреди малко замърсяването!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Все по кофти е..Ако си още в Китай бегай далеч. Не се диша, не се живее в работилницата на света. Смогища и смрад, по-опасно от Чернобил. Чернобил е превзет от природата и се лекува, докато в межаполисите ще стана все по зле защото хората и колите ще се увеличават.
17
1
 
25
 
! Отговори
Сико преди 6 години
То и София се е превърнала в Делхи с толко много индийски роми! Гетата Факултето, Христо Ботев и останалите денонощно горят кабели, гуми, пластмаса и други! Въздухът от тези гета се пренася и в останалите квартали, дори летище София е вдигнало ръце от пушаците идващи.от Христо Ботев! Преди от летището пращаха пожарната, но вече от пожарната взеха да не идват!