Ракети на САЩ в балтийските страни и Полша – опасни ли са за Русия?

Руска медия: Няма реални признаци Москва да подготвя военна операция
27 ное 2017 22:00, Елка Василева
254
Ракети на САЩ в балтийските страни и Полша – опасни ли са за Русия?
Снимка: архив, Reuters

Страните от НАТО, разположени около Русия, активно усилват системите си за противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО). Полша например финализира вече преговорите за покупка на американски зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) с голям обсег "Пейтриът ПАК-3", а балтийски страни като Естония и Литва все приканват НАТО да разположи на тяхна територия системи за ПВО. Всичко това естествено се мотивира с познатата формулировка - "за защита от евентуална руска агресия". Нека видим дали подсилването на натовската ПВО край нашите граници заплашва Русия, пише Леонид Нерсисян от РЕГНУМ.

Ще плати ли Полша за "Пейтриъти" 3 милиарда долара повече?

Първите достоверни данни, че полското ръководство планира да купи американски ЗРК, датират от октомври 2016 г. Тогава ставаше дума за сделка в размер на 5,6 милиарда долара за 8 батареи "Пейтриът ПАК-3".

Още през юли 2017 г. министърът на отбраната на Полша Антони Мачеревич заяви, че страната му е подписала с Пентагона споразумение за доставка на 8 батареи ЗРК "Пейтриът ПАК-3" на стойност 7,6 милиарда долара. Договорът обаче явно е поскъпнал отново - на 17 ноември 2017 г. Държавният департамент на САЩ одобри сделката, но вече в размер на 10,5 милиарда. Така Полша може би ще трябва да плати почти с 3 милиарда долара повече (38 на сто), отколкото бе предвидила.

С оглед размера на военния й бюджет - 9,6 милиарда долара през 2017 г., поскъпването може да е критично: в крайна сметка или да промени количествените параметри на доставките, или да ги осуети изобщо. При всяко положение Полша ще се помъчи да продължи пазарлъка с публично позоваване на руската заплаха.

Естония и Литва искат ПВО безплатно

В края на юли 2017 г. премиерът на Естония Юри Ратас заяви след среща с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, че двамата са обсъдили разполагане на "Пейтриъти" в страната му. Но отбеляза, че не са постигнати никакви конкретни договорености в тази връзка.

Въпросът за разполагане на натовски системи за ПВО в Балтика бе повдигнат и от литовския министър на отбраната Раймундас Кароблис, който впрочем оцени скептично изгледите за осъществяване на идеята, тъй като по думите му в Европа няма "излишни" средства за противовъздушна отбрана. Трябва да посочим, че измежду балтийските държави тъкмо Литва инвестира най-много за развитие на въоръжените си сили. Нещо повече, военният бюджет на страната е нараснал след 2014 г. повече от двойно (от 321,8 милиона на 723,8 милиона евро през 2017 г.). Литва планира да изразходва за превъоръжаване общо 2,6 милиарда долара през периода 2017-2022 г. А в сферата на ПВО има вече и придобивка: поръчани са две батареи норвежко-американски ЗРК NASAMS със среден обсег (максимална дистанция за прехващане на целта - 40 км).

Това сериозно покачване на военните бюджети на балтийските страни впрочем не е гаранция за формиране на въоръжени сили, що-годе способни да се изправят срещу "червената заплаха". Русия пък явно няма никакви намерения да воюва със страните от Северноатлантическия съюз. При все това изброените далеч не най-успешни европейски държави (както чудесно показва крайно сериозният отлив на хора) влагат съществена част от малкото си средства в покупки на военна техника. Донякъде по-логично би било, ако се опитат да развият балтийски военнопромишлен комплекс от местно значение - с отпуснатите средства поне биха могли да отворят нови работни места.

Ще бъдат ли пречка за Русия американските "Пейтриъти" в Полша и Балтика?

Както отбелязахме, няма никакви реални признаци Русия да подготвя военна операция срещу балтийските страни и Полша. Дори ако Москва имаше такива планове, количествата ЗРК, за каквито става дума, явно са недостатъчни за възпиране на руската авиация и оперативно-тактическите ракетни комплекси, макар че могат да увеличат донякъде загубите.

Друг въпрос ще е, ако си представим хипотетичен сценарий за неядрена регионална война, включващ Скандинавия, Балтика и Полша. В такъв случай тези страни ще съберат, взети заедно, доста сериозни военновъздушни и сухопътни сили, а създаването на малко от малко ефикасен противовъздушен и противоракетен щит ще породи известни проблеми.

Налага се всъщност да уточним: сценарият за неядрен конфликт в подобен случай е твърде изкуствено предположение. При появата на заплаха за държавността на Русия военната доктрина допуска използването на ядрено оръжие. Съответно дори атака от страна на целия блок НАТО не би довела до желания от него резултат - това е общоизвестен факт.

Така стигаме до извода, че милитаризацията на Балтика и Полша цели най-вече да упражни политически натиск върху Русия и да обслужи бизнес интересите на оръжейните производители и на елитите в страните купувачи на оръжия (те също могат да спечелят от сделките). Факторът "руска заплаха" е много удобен повод за това.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
6
 
5
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Анонимен 189Пич .. чувал ли си лафа : "присмяла се хърба на щърба "....Майтапиш се че рускините с леки жени ..... а в цяла европа знаят че българките са известни като нископлатени леки жени ...не се майтапи за неща в които и ние българите сме нагазили до гуша в ла..йната...*** по черноморието да ти обяснят за шведки датчанки и германки колко леки жени били .... а те се хвалят в държавите си че българските мъже са много добри/космати и ниско платени !
185
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кавото повикалоТи знаеш ли колко ядрени ракети има в съседна на Полша калининградска област? Прави са да се безпокоят хората, при положение че в съседната им Украйна се води кървава война, разпалена от РУСКИ зелени човечета. Поляците не са с робско самосъзнание като българските русофили (***). Те се интересуват от сигурността си, докато русоробите се интересуват как по-добре да се надупят.
184
6
 
9
 
! Отговори
антидот преди 6 години
Патритите се лекуват с четвърто поколение Искандери.Хем по-бързо, хем по-лесно хем по-евтино.Руснаците само се правят на сърдити, иначе искрено се забавляват с политическата истерия на съседите.
183
2
 
5
 
! Отговори
ИЗВОД преди 6 години
Лечението на политическите истерии струва милярди.
182
2
 
7
 
! Отговори
кавото повикало преди 6 години
Проблема на руснаците (дето не се упоменава тук) е че същите установки изстрелват и томахавки а томахавките могат да носят и тактически ядрени глави.И с новата доктрина на американците за "бърз глобален удар" руснаците не гледат с доверие на цялата работа.
181
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До обективенНо Грипен са Съвсем нови Ако дадем малко повече пари може даже да вземем Е/Ф модела който сега завършва изпитания. А и още нещо в Грипен не са интегрирани само Руски и Китайски оръжия но ще го направят с удоволствие стига да си плати някой. Това означава че може да си избираме оръжейния доставчик - САЩ, ЕС, Южна Африка, Израел ...
180
6
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До рускиняНе си никаква рускиня, а обикновен кутевски-решетников ***!
179
3
 
3
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
До рускиня 170Вор думает, что все на свете тоже воры, потому и право воровать. Но вор ворует до поры до времени!
178
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и тука се опитаха с такива истерични глупости да вдигнат бюджета ама удариха на камък.Поляците са прекарани с 3 млрд. отгоре заради истерия.
177
3
 
3
 
! Отговори
Шопа преди 6 години
Рускинчето,е то пак е убаво,че съжаляваш.*** не е проблем.Че си намерим други рускини.
176
3
 
6
 
! Отговори
Банлно... преди 6 години
За ПАРИ ли за МНОГО ли?И какво излиза? Руската заплаха се оказа маркетингова кампания !?
175
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 163 от рускиня като чуя думата рускиня и веднага правя асоциация с лека жена. Твоите съгражданки са известни в цял свят. Въпроса ми е какво правиш в България, в български сайт? Като толкова обичаш джуджето Путин защо не си в Русия? Давате всичко да избягате от ***, но люто си защитавате бащицата. Промити мозъци, затова никой не ви иска
174
7
 
6
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До рускинямного правилен анализ за ситуацията в Украйна !напълно съм съгласен с теб !а допълнително да добави за прусъединените германски земи към Полша след втората световна война !а сега всички против Русия ревът !С какво може да се защити една полша от Русия ...колко пъти Русия е решила да нападне Полша толкоз пъти руснаци са мрширували във Варшава ..от Суворово време до 1956!За литва, латвия естония да не говорим !то са един Плевенски окръг !но Видив ден идва !
173
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 175Излагаш сеПросто си заслепен и от едната и от другата пропаганда. И Фалкон ракета е изстрелвала по няколко десетки сателити и Съюз е изстрелвала. Но това са микро сателити - малко по-големи от кутия за хляб.Обикновено изстрелват един основен сателит и множество Микро "Въшки" които вършат знайно и незнайно какви физически изследвания...
172
1
 
5
 
! Отговори
бг преди 6 години
Шопа не е мъж,той е маж.
171
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква Русия бе?Какви ракети?Те *** сами се изтребват.2 000 000 умират от радиоактивно облъчване в момента.
170
6
 
6
 
! Отговори
бг преди 6 години
Заради Рускинчето в Шоплъка нема джамии,с изключение на *** срещу Халите.
169
4
 
6
 
! Отговори
бг преди 6 години
Заради Рускинчето в Шоплъка нема джамии,с изключение на *** срещу Халите.
168
3
 
5
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Шопа. Съжалявам, но падам по мъже, към които ти намяш никакво отношение
167
5
 
8
 
! Отговори
рускиня до 153 преди 6 години
"..Колко невинна кръв трябва да пролеете за да се наситите?" Я да видим кой започна войните в перечислените от мен държави?Американски бомбардировки в Сърбия, Афганистан, Хирошима, Нагасаки, *** във Виетнам, Ирак-всичко това не те вълнува? Твои приятели американци кога се наситят? Или тук си сляп и неразбрал? Броя на жертвите на" хумаността" на САЩ възлизат на милиони. Ал Кайда - творение на твои приятели САЩ ,пак не разбрал?