Богатата София води пред бедния Сливен с 4,5 пъти по-високи доходи

В столицата са открити 70% от новите работни места през третото тримесечие
46
Богатата София води пред бедния Сливен с 4,5 пъти по-високи доходи
Снимка: архив, Ройтерс

Столицата отново е най-богатата област, а най-бедната е Сливен, показва изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за показателите за развитие на областите в страната. Разликата между двете области е 4,5 пъти в полза на София.

През 2015 г. брутният вътрешен продукт в столицата достига 26 690 лв. на човек от населението при 5921 лв. в Сливен. Брутната годишна работна заплата в София се увеличава бързо и достига 14 531 лв. годишно, а в най-бедната област тя е едва 7830 лв. при средно 10 535 лв. за страната през 2015 г.

Ръстът на заплатите е осезаем в цяла България, но темповете му се различават драстично, заявяват още икономистите, цитирани от "Труд". Над 50% от високоплатените работни места със заплата над 1000 лв. са съсредоточени в столицата, като от началото на тази година София е единствената област с по-високи заплати от средните за страната. След нея се нареждат Пловдив и Плевен.

София е областта с най-малки дялове на населението, живеещо с материални лишения  – 19% при 32% за страната, и на това, живеещо под националната линия на бедност – 8% при 23% за страната. Областите Габрово, Стара Загора, Варна и Русе също имат добри икономически показатели.

В дъното на класацията по развитие се нареждат областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали, като общото между тях е, че всички те страдат от липса на частни инвестиции.

Броят на заетите в Южна България е с 145 хил. души над миналогодишните нива, като 70% от общо създадените нови работни места през третото тримесечие на годината в страната са в столицата, Софийска област и областите Пловдив и Стара Загора. В Пловдив за последните 12 месеца са се създали повече работни места, отколкото в цялата северна част на страната.

В Северна България увеличение също има, но далеч по-скромно – едва 27 хил. души, което е по-малко от ръста само за област Пловдив. Във всички области в Северозападна България, с изключение на Плевен, заетостта остава далеч от най-високите си нива за последното десетилетие. В Южна България неубедително по отношение на заетостта се представят области като Сливен и Кърджали.

По последни данни инвестициите в страната растат, като чуждестранните преки инвестиции с натрупване се увеличават с 1,6 млрд. евро към края на 2015  г. спрямо година по-рано. Основната част от новите чужди инвестиции са в област Бургас – 767 млн. евро ръст спрямо края на 2014 г., като капиталът е инвестиран най-вече в нови мощности в "Лукойл Нефтохим".

На второ място по ръст на чуждите инвестиции през 2015  г. е столицата, където те нарастват с 437 млн. евро. Областите Варна, Добрич, Пловдив, Стара Загора, Хасково също се радват на приток на чужди инвестиции. Всъщност това са и областите, които бележат най-бързо развитие в последните 2-3 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
12
 
7
 
! Отговори
американец преди 6 години
и кво ме..... мене това, аз нали зимам заплата в доларе
24
0
 
13
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
Знам че е така, но не мога да си позволя по-скъпи. Гледам нещо евтинко.Все пак имам и деца.
23
5
 
17
 
! Отговори
БХК преди 6 години
Ей, я-я не се заяждайте с тъмнокожото население на Сливен!
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20Храната (общо взето) от изброените от теб магазини,колкото по-малко я ядеш, толкова по-здрав ще бъдеш.
21
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е щото откраднатите пари се въртят в софия а и евросубсидиите пъро там пристигат .
20
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе вие луди ли сте бе - ако има някой да взема над 2 хилки в София, то това са по-скоро изключения. Хората масово работят за 650-780 лв чисти.Питате ли как се гледат две деца с две такива заплати. Как живеят 4 човека с 1300 лв месечен доход.И няма градинка, крава и прасенце - всичко от Кауфланд и Т-Маркет.
19
6
 
10
 
! Отговори
тонката преди 6 години
В Сливен обаче пенсионерите меткат най дебелите пачки през терасите на а алоизмамниците(:(:(:(:
18
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селяни, не губете време. Палете таралясниците и идвайте в София.Няма да повярвате - тук по дърветата вместо кестени растат 100-левови банкноти.Пресягаш се и събираш. Яденето и пиенето са без пари, а още при влизането в София, усмихнат полицай ви подарява 5 000 лв за добре дошли.Безвъзмездно.Има и още много други екстри, но ще ги видите като дойдете.
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТова че си софианец не означава че си икономически грамотен . Ясно е записано БВП 26690 ,БРУТНА ЗАПЛАТА 14531 ГОДИШНО . Т. Е . около 950 лева нетно на месец . Това е среден , не медианен доход . Медианен около 800 лв месечно за София
16
3
 
24
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Нещо послъгват тука,ама нейсе...То и за инфлацията казват,че е1-2%,ама основните храни поскъпнаха 20-50%!
15
5
 
37
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Тъй като софия е пагубна за България като столица и си е самодостатъчна, предлагам силно местно самоуправление, на всички областни градове, силна местна власт като в швейцария никакви данъци към софия, да видим като не смуче от страната колко време ще изкара на самоизхранване. Откъде на къде всички лизингови коли със софийски номера и данъка в софия? Фабриката с 300 души в сливен, данъците в софия? Я всички данъци по места. На запад не е така софия краде от провинцията!
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То си пише, че става въпрос за брутно възнаграждение.Вижте си фишовете за заплати там си пише колко ви се удържа за здравни, пенсионни, и данък към държавата.
13
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам да ги смятаме в евро.Защото като се каже 1000 лв. и вече се смята, че е много. Ами това са 500 евро.И е верно, че в София мнозина работят за 600-800 лв. А има и много, които са на минимална заплата.А сега вие си помислете как се живее в София с тези пари. Отделно ако имаш деца. Интересно къде в Европа бачкаш като луд и накрая нямаш пари?Да не говорим за пътищата ни от соца ("магистрали"), лошата храна (хората пазаруват от Сърбия) и липсата на качествени услуги (като отношение).
12
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко остава всички селяни да преселят в София. Честито!
11
1
 
19
 
! Отговори
Инфо преди 6 години
С 1000 лв сега е голяма мъка и мизерия, повечето работят за по малко!
10
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Роден съм в София, въпреки че родителите ми не са софиянци. Живея и работя тук откакто се помня. На 56 години съм.Заплатата ми чиста за последния месец е 784 лв. Работя на смени в Държавната печатница.Откъде ги измисляте тези заплати по над 2 000 лв не мога да разбера.То дори началника ми, който е с две висши взема около 1 400 лв.
9
2
 
23
 
! Отговори
Така е защото преди 6 години
Комплексари, политици си вярват, че София е цялата България. Може по изключение и магистрали до морето и на юг за айляк почивка от голЕмата работа дето си вярват, че работят
8
1
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
26 690 е това което произвеждаш, а това което получаваш е 14 531. Разликата от 12 бона отива в джоба на работодателя образно казано.
7
1
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
БВП на гл. от населението не означава, че всеки получава такава заплата. Също така брутната средноаритметично изчислена заплата се различава от модата и от медианната заплата. Факт е, че подобни статистически трикове се използват за пропаганда сред населението колко добре живее то.
6
2
 
18
 
! Отговори
Pen преди 6 години
ХАхахахаха "Богатата София" хахах , да то тука е квартала на богатите.От къде ги измисляте тези смехотворни заглавия не знам.