Деца на помощи в Германия: Българите ли товарят системата или бежанците?

Какво показва статистиката?
28 ное 2017 20:30,
46
Деца на помощи в Германия: Българите ли товарят системата или бежанците?
Снимка: архив Reuters

Броят на децата в Германия, които живеят от т.нар. помощи Харц 4, се е увеличил многократно през последните няколко години, като една от причините за това покачване е миграционният поток от България и Румъния, пишат германските издания и добавят, че влияние оказва и високият брой новодошли бежанци.

2 милиона деца

Според данни на Федералното бюро по труда, през юни 2017 над 2 милиона деца и младежи под 18 години са живели в домакинства, получаващи социални помощи, пише "Deutsche Welle". А това е със 100 000 повече, отколкото през юни 2016.

Същевременно броят на децата-чужденци, живеещи в социално слаби домакинства, е нараснал със 170 000 и е достигнал 583 639. А това означава ръст от 41% в сравнение с 2016.

Още по темата

Според статистиката на Бюрото по труда, в средата на 2017 близо 205 000 сирийски деца са получавали социални помощи, което е със 112 500 повече, отколкото през 2016. Броят на афганистанските деца, живеещи в социално слаби семейства, се е покачил от 12 000 на 37 000. Освен това в средата на 2017 близо 51 000 деца от Ирак са били зависими от помощите Харц 4 - двойно повече, отколкото година по-рано.

Все повече деца от България

В статистиката за социално слабите деца попадат и все повече непълнолетни български и румънски граждани. През юни 2017 над 30 300 деца от България са живели в домакинства, получаващи социални помощи, докато през 2014 броят им е бил 11 345. При румънските деца числата изглеждат така: 27 828 през 2017 година и 9 225 през 2014.

В тази връзка германските издания припомнят, че 2014-а е годината, в която Германия отвори трудовия си пазар за гражданите на България и Румъния. За да получава дадено семейство социални помощи, поне единият родител трябва да е работил в Германия. Според Бюрото по труда, достатъчно е родителите да са били назначени на т.нар. мини джоб - трудова дейност, при която се изкарват не повече от 450 евро на месец, или пък да са имали еднолична фирма.

Месечната ставка при помощите Харц 4 е 409 евро за възрастен и до 311 евро за дете под 18 години. Към тези суми се добавят и помощите за наем и режийни разходи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
6
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До Факт!Сион!Сорош!Най-вероятно така е станало... Защото, честно казано, на мен ми изглежда супер нелогично, че една изключително развита в технологично отношение държава като Германия, с население от 85 милиона души, е възможно да има толкова ниска безработица. Би следвало, безработицата там да е много по-голяма, точно заради автоматизацията на труда. Населението им не е намаляло за последните 15-20 години, а даже се увеличава, а безроботицата намаля. Къде работи всичкия този народ?
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Халал да са им тези над 30 000 конячета.Нека да ги интегрират там, ние тук не успяваме.
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди да приемат България в ЕС в Германия беше мнооооого по-добре.
18
2
 
22
 
! Отговори
Факт!Сион!Сорош! преди 6 години
До икономистНаеш ли как намалиха безработицата в Германия измислиха некви почасови работи и тн простотии безработицата е малка ама бачкаш за по 800 евро и си кат клошар.Пи-к-ъм ти на Германииката!
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази история с мигрантите в Германия ми напомня на една друга история с Новия свят, който е построен с усилието на 12 милиона роби докарани от Африка и не само от там и не само толкова.През 1619г. г-н Ван Нам Си Кой Си докарва първите африканци в Северна Америка.Оттогава до сега единствената разлика е, че днес робът сам си пожелава господаря.
16
1
 
13
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Хора, вярно ли е, че в Германия, половината жени работят домакинска работа(вкъщи) или почасова? Защото преди време, имаше една статия, в която се казваше точно това... Някой да има по-сериозни наблюдения върху бита на средния немец? Питам, щото постоянно се говори за тия 5,4 процента безработица в Германия, и ни се навират в очите.
15
5
 
14
 
! Отговори
Соросчук преди 6 години
Колко трябва да си зле да отидеш в Гемания нема по умрела държава от тая!Зверски зле е там!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До икономистИмат си барони и тартори.
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и хамстерът работи в бягащото колело.Китайците също като гледам са изработили чудесни небесни градове, но за работата, както за всичко останало трябва и акъл.Много се извинявам, но е историческа грешка Германия да получи лидерство толкова скоро след ВСВ.Цяла Европа страда от комплексите на една нация.
12
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и странно да звучи има много българи които са на помощи и работят на черно за да продължават да вземат. Типично по български. А повярвайте ми че тук постояно плюваните роми работят защото знаят за какво, а и има работа стига на човек да му се работи. Българите сме малко мързелива нация. Може би целия преход ни направи такива или незнам. Затова и в държавата ни е такова положението-всеки гледа да преметне другия и да има нещо аванта
11
5
 
18
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Едва ли са само роми.... Ромите откъде ще знаят немски, че да си регистрират фирма, а и как ще работят в Германия, без да знаят език? Кой ще вземе ром от България, да му работи в цеха в Германия(обща работа), пък дори и за кратък период? Това, че има близо 600 хиляди деца на чужденци, които са на социални в Германия, значи ли че останалите 1400 000 деца, са си етнически германци? Ако това е вярно, значи в Германия не всичко цъфти и връзва. Данните за безработицата там, също са силно стъкмени.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е истината: германци хранят ***.
9
0
 
15
 
! Отговори
До манга.. 7 преди 6 години
Млъквай ЧЕ ли ??? А можеш ли да влезеш там откъдето си излязал, а?
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е глупост.Те не са емигрирали от добро,а по принуда.Всеки препочита да работи и има нормален живот,дори и ромите,ако има работа.И при тази безработица в ЕС,безконтролното вкарване на бежанци не беше много разумно.И не съдете никого,защото може да има помощи за оцеляване,но и плащаме големи данъци,когато работим.И в случай,че някой остане без работа тези пари вече са взети или ще бъдат взети.А ползата от социалните е и за фирмите,които произвеждат,за наемодателите,за търговците и т.н.
7
1
 
21
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Това са децата на шведите от България , и сега като премахнат визите за Канада ,всички там да ги изпратят при гризлтата ,че няма какво да ядат !!
6
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 6 Шматка! Бокллук мльквай че!
5
7
 
53
 
! Отговори
шматка преди 6 години
ЕС е най доброто което се е случвало на Бг.Дано издържи още 10г че да си решим проблема с ромите.Ромската далавера е следната.Отива дрътия ром в Г. и регистрира фирма.6 месеца изкарва криво ляво и след това обявява фалит.Г. започва да му плаща помощи по закон а ромео докарва и жената и 12 деца.Г. плаща и на тях.Голям купон.
4
2
 
43
 
! Отговори
:) преди 6 години
Тези деца от години са в Германия или другаде, не се връщат в Бг, не подават молби за социални помощи. Получават помощи в държавата, в която живеят. Къде отиват стотиците хиляди левове, които социалното министерство отпуска уж на ро.мите?
3
0
 
44
 
! Отговори
:) преди 6 години
Ти да видиш! Учители и социални работници издирват ученици, пък те всички вкупом били в Германия. Добре, че са журналистите да ги открият.
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 1За индийците ли казваш ?!