Новите лалета: Биткойнът – спекулация или валута на бъдещето?

Технологията революционизира пазара, но няма да замени физическите пари
28 ное 2017 19:00,
110
Новите лалета: Биткойнът – спекулация или валута на бъдещето?
Снимка: архив Reuters

Централните банкери казват, че успехът на биткойна и другите криптовалути е просто балон. Това обаче не им дава покой, тъй като тези частни валути застрашават контрола им върху банковата система и паричното предлагане, което пък може да подкопае паричната политика, използвана за управление на инфлацията.

След като биткойнът мина прага от 8000 долара за първи път тази седмица и поскъпна с 50% за осем дни, те се притесняват, че ще бъдат обвинени, ако пазарът се срине. (На 28 ноември сутринта курсът на биткойна достигна 9855 долара, според данни на Блумбърг - бел. ред.). По тези причини няколко централни банки настояват за регулации, с които да се въведе контрол. Други дори проучват възможността за пускане на собствена дигитална валута и тестват разплащателни платформи.

"Проблемът с биткойна е, че той лесно може да се срине и централните банки може да бъдат обвинени, че не са направили нищо," каза пред Ройтерс Евард Новотни, управител на централната банка на Австрия и член на управителния съвет на Европейската централна банка.

Опитваме да разберем дали банковата активност, отнасяща се до търговията с криптовалута, трябва да бъде по-добре регулирана, допълни той.

Световният пазар за криптовалута е на стойност 245 милиарда долара, което е малко в сравнение с трилионите долари в счетоводните баланси на японската централна банка, Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ и Европейската централна банка (EЦБ). Тези институции пускат в обращение йени, долари и евро, като създават пари в брой или като кредитират изгодно банки, какъвто е случаят с програмите им за изкупуване на облигации.

Криптовалутите обаче не са централизирани. Те не минават през регулирани банки и традиционни разплащателни системи. Вместо това те често използват т.нар. блокчейн - онлайн счетоводен регистър на трансакциите, който се поддържа от мрежа анонимни компютри в интернет. Това засили притесненията във връзка с уязвимостта им от хакерски нападения, каквито имаше доста през последните месеци, а освен това и във връзка с използването на криптовалутата за финансови престъпления.

Притежателите на дигитална валута имат и претенции към частна, а не държавна организация, която може да фалира или да спре да функционира.

По тези причини, както и заради това, че не са приети много масово от търговските вериги, централните банки определиха криптовалутите като рискови активи, които нямат влияние върху реалната икономика.

"Биткойнът е вид лале", каза през септември вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констансиу, сравнявайки го с търговския балон в Холандия през 17-и век. "Той е спекулативен инструмент", допълни Констансиу.

Законно платежно средство

Китай и Южна Корея, където спекулациите с криптовалута са популярни, забраниха набирането на средства чрез генерирането на нови дигитални парични знаци, при което се продават нови единици криптовалута за финансиране на разработването на продукт.

Руската централна банка обяви, че ще блокира сайтове, продаващи биткойни и конкурентните му валути, а ЕЦБ прикани евродепутатите миналата година да не се стремят да насърчават използването на виртуалните валути, тъй като по принцип това може да засегне контрола на централните банки върху паричното предлагане и инфлацията.
През април Япония призна биткойна като законно платежно средство и одобри няколко компании, които да управляват борси за криптовалута, но постави условие те да бъдат регистрирани.

ЕЦБ, японската централна банка и германската централна банка вече тестват блокчейн, като признават, че методът може да има бъдеща употреба за уреждането на плащания.

Японската централна банка миналата година създаде отдел, отговарящ за финансовите технологии, който да предлага насоки на банките, търсещи нови бизнес възможности, и се присъедини към ЕЦБ в проучването на технологиите на разпределените регистри каквато е блокчейнът. Институциите направиха заключението, че блокчейнът не е достатъчно зряла технология, която да задвижва най-големите в света разплащателни системи.

Вял интерес

Досега търговските банки не са много ентусиазирани от съществуващите дигитални валути. Електронните разплащания вече изместват парите в брой и банките са наясно с опасността, че може да изгубят бизнес, ако клиентите им решат да преминат към криптовалутите.

По тази причина швейцарският банков гигант UBS оглавява консорциум от шест банки, който се опитва да създаде собствени дигитални пари, еквивалентни на основните валути, подкрепени от централни банки.

Това ще позволи на финансовите пазари по-бързо да се разплащат и да уреждат трансакции.

Това създава рискове за централните банкери в ролята им на пазители на банковата и разплащателна система.

Може да се събудим един ден и повечето големи банки да са опустошени, а по-голяма част от тази дейност да се е преместила другаде, каза в неотдавнашно интервю президентът на регионалното подразделение на американската централна банка - Банката за федерален резерв в Сейнт Луис (щата Мисури) Джеймс Булард. Това може да доведе до финансова криза, ако регулаторите изгубят от поглед дейността, каза той.

Някои централни банки като шведската Riksbank и Bank of England разглеждат също ползите от въвеждането на собствена дигитална валута. Притежателите биха имали директно претенции към централната банка - точно както е с банкнотите, но без неудобството да се складира огромно количество пари в брой.

В Швеция, където повечето разплащания в търговията са по електронен път, Riksbank каза, че проучва възможността за създаване на електронна крона за малките разплащания между клиенти, компании и властите.

"Една е-крона би дала на обществеността достъп до дигитално допълнение към парите в брой, гарантиран от държавата, а няколко доставчици на разплащателната услугата биха могли да се свържат към системата за е-крона, посочи шведската централна банка.

Една дигитална валута на централна банка (CBDC) би могла да промени начина, по който се провежда паричната политика, като позволи на централните банки да вкарват директно ликвидност в реалната икономика, заобикаляйки финансовия сектор, ако искат да повишат инфлацията.

Това може да направи паричната политика по-ефективна, според проучване на икономисти на Bank of England.

Може обаче да бъде и рисково, ако притежателите на влогове решат да превърнат банковите си депозити в пари на централната банка при една банкова криза, ускорявайки масовото теглене на депозити от търговските банки.

Високопоставен представител на японската централна банка каза в сряда, че макар технологията да революционизира банкирането, дигиталните валути няма да заменят физическите пари скоро.

"Прекалено е далечно," посочи в кулоарите на форум за финансовите иновации, организира от Ройтерс, Хироми Ямаока, ръководител на отдела за системите за разплащания в Bank of Japan.

Технологията би променила банковата система прекалено драстично, допълни той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бийконя да скача високо.
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва сам да се погрижи човек за себе си! https://startminer/1318471
93
2
 
3
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Съзнавам, че пиша от позицията на лаик в тази област, но бих искал да изкажа мнението, че и т.н. "реални" пари са също толкова виртуални и измислени, както са т.н. криптовалути. Не вярвам обаче във възможността да забогатееш с инвестиция в т.н. биткоини, защото според мен, както и при реалните пари, печелят тези на върха на пирамидата, а останалите са лапнишараните, които ще захранят именно този връх!!!
92
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква спекулация бе, хората правят хиляди евро за дни,сега е момента да се купува, след година цените ще са 200-300 хил за биткойн. 8000 е все още нищо.
91
2
 
1
 
! Отговори
Jorp преди 6 години
До АнонименНали се сещаш, че има развити държави, където е нормално да благоденстваш и да се развиваш. Има общества, които не са базирани на прецакване и схеми.
90
3
 
5
 
! Отговори
мераклия преди 6 години
И ко стаа една хубава сутрин, като искаш да си преброиш биткойните сабалем, обаче, просто сайта го няма, отсъства, грешка 404, липсва... а!? Ко прайш тогаз, питам!?!?!?
89
0
 
3
 
! Отговори
Satoshi преди 6 години
До РекордПървата транзакция на Биткойн е направена - 03/Jan/2009. Не знам как изчисли 15 години. Като не знаеш не се напъвай, четете другари, четете...
88
0
 
9
 
! Отговори
Федерален резерв ООД преди 6 години
Доларът не е ли балон?Обезпечен ли е със злато?Колко долара се печатат всяка година?От общото количество долари колко съществуват като банкноти и колко са само в електронен вид - по харддисковете на банките?Колко е външният дълг на САЩ и с колко расте всяка година?
87
2
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
До Аха 99Мисля, че големият проблем на биткойна е, че не е приет още от обществото за еквивалент на всички стоки, т.е. не е придобил функцията на пари. А колкото до чувствителното набъбване на цената му, това е в резултат на засиления спекулативен интерес, а не на изкуствено надуване. Според мен, това е финансова пирамида, ще спечелят тези, които в определен бъдещ момент ще успеят да продадат биткойните си, останалите ще пият една студена вода... а дали съм прав, бъдещето ще покаже. :)
86
0
 
6
 
! Отговори
Аха преди 6 години
И биткойна и конвенционалните валути имат едно общо нещо- обществото ги е приело за приемлив разплащателен метод. Стойността и на едните и другите не е обезпечена със злато, или звезден прах.биткойна дори е по-труден за произвеждане от нормалните валути, има лимит на единиците в обръщение и не се управлява от федералния резерв или световната банка. Друг е въпроса че една единица не струва 9к долара, но за мен някой изкуствено му надува цената за да гръмне и да се убие мерака към кр валутите
85
1
 
4
 
! Отговори
Рекорд преди 6 години
преди 15 г. един беше дал 20 000 бийкотина за пица-милиони$ сега(1 Б=9000$)
84
4
 
12
 
! Отговори
неофолклор преди 6 години
Как се ловят маймуни с виртуални трици.
83
0
 
8
 
! Отговори
Бекташов преди 6 години
В нашата ера има една валута и това е енергията хъртийките и дигиталнице цифри са за обмен на енергия.
82
3
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
С тази агресивната реклама, която му правят напоследък, за мен очевидно, че се очаква скоро да завързват чувала на биткойна и да отиват да си броят спечеленото от баламите.Наасаааам, народей, има ли няма ли, мераклии за голяма печалба без зор! Само понеже сте, ама ноу, ноу ноу голееееееми тарикати.
81
1
 
13
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Анонимен Явно си много далече от копането.Никой не копа биткойни вече.Както и няма анонимни транзакции с биткойни - всичко се знае.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die WahrheitЗнае се колко защото статистиките са публични. Не се знае кой е защото биткойн идентичността му е анонимна.По удачния въпрос е какво ще стане когато чукне лимита от 21 милиона? Кой ще продължи да копа като няма възнаграждение, кой ще гори по 200-300 киловатчаса енергия за всяка една транзакция?
79
3
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Накамото Сатоши е изкопал 950 хиляди биткойн-а. Е как така не знаят кой се крие зад това име, а пък знаят точно колко е изкопал. И още един въпрос - кой научава пръв, колко биткойн-а са изкопани до момента?
78
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно големите "вярващи" в подобни схеми са тези, които не ги разбират. Ако ги разбираха нямаше да вярват в тях, защото щяха да знаят същността им.Преструват се, че ги разбират за да се правят на по-умни и прогресивни отколкото са. Голяма част от тези, които твърдят че са инвестирали и спечелили дори не знаят как се създава биткойн протофейл, камо ли как се пълни :)
77
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тва е наивника, все се надява, че ще удари късмета, и се смята за умен разчитайки на това..Без значение дали е богатство или слава - системата е нагласена така че да дава на шепа хора, често на готов и без никакви заслуги, само за да залъже останалите да живеят с надеждата, че и те някой ден ще успеят.Уви, местата в този клуб са малко и почти не зависи от тебе дали ще влезеш. Дори и всички да са умни и работливи, при тази система никога няма да има масов просперитет, 1% богати и 99% роби...
76
10
 
3
 
! Отговори
ЛОША ОРГАНИЗАЦИЯ преди 6 години
И САЩ си мислеха че всички ще си пазаруват само с Долари ама не е така .Турция , Русия и Китай си плащат с Рубли .Та да ви кажа - аз си изтеглих парите от Взаимните Фондове и Доброволните Частни Пенсионни Фондове . Кризата ще настъпи на 1 Декември 2017 .