Сирийски мигранти в Албания: И тук може да се живее добре!

"Страната не е богата като Германия, но е богата на човещина"
28 ное 2017 22:00, Елка Василева
52
Сирийски мигранти в Албания: И тук може да се живее добре!
Али ал Матва. Снимка: Дойче веле

Албания не е точно страната, за която си мечтаят повечето бежанци. Но малката балканска държава има и предимства – например религиозната толерантност и широкото сърце на албанците, за които говорят трима сирийски братя, пише Дойче веле.

Мохамед ал Матва никога не си е представял, че един ден ще живее в Албания. 29-годишният сириец, роден и израснал край Дамаск, си мечтаел да завърши психология в родината си. Но избухналата гражданска война сложила край на тези мечти. Той бил принуден да прекрати следването си и да замине за Ливан.

Одисеята му на бежанец вероятно е щяла да продължава и до днес, ако по-големият му брат Хусам още преди години не бил решил да отвори свой бизнес в Албания. Междувременно той има албанско гражданство и е подал молба да вземе при себе си своите родители и двама от братята си.

Така Мохамед започнал да работи в новооткрития ресторант на брат си: "Животът ми се промени, без изобщо да съм предполагал, че ще стане така. Но съм много доволен", казва Мохамед, който вече от две години живее в Албания. Имало моменти, когато е мислел дали да не продължи към Германия, където има още един брат. Но след като разбрал за трудностите, които срещат бежанците там, решил, че все пак е по-добре да остане в Албания.

"Вече имаме две родини"

Проблеми в Албания му създава само езикът, но не и хората. "Албанците са любезни и отзивчиви – също като сирийците. Дори климатът е подобен", казва Мохамед. Той не може със сигурност да каже дали завинаги ще остане в Албания, но засега се чувства добре там и казва: "Щом свърши войната, ще се върна в Сирия. И тогава ще имам две родини - Сирия и Албания".

И другият му брат, Али ал Матва, работи в семейния ресторант в Тирана - като домакин. Само допреди две години е бил бежанец в Истанбул и казва, че никога повече не би желал да изпада в подобна ситуация. А на сирийските бежанци в Германия иска да каже, че има и други хубави страни в Европа: "В Албания също може да се живее добре", уверява сириецът.

Тримата братя от семейство Матва изглеждат доволни от живота си в Албания. Религиозната толерантност в населената предимно с мюсюлмани страна е една от причините за това сирийските братя да се чувстват добре в тази балканска държава. "И мюсюлмани, и християни живеят тук заедно, както беше при нас едно време. Тук никой не те гледа лошо, защото имаш различна религия", казва Али.

Нови надежди

Съдби като тази на тримата братя обаче са по-скоро изключение, тъй като Албания не спада към страните, които са най-предпочитани от бежанците. Все пак тя е сред най-бедните в Европа. Затова и много от самите албанци бягат на Запад. Вярно е, че през тази година стотици бежанци се струпаха на границата откъм Гърция, но от тях само 164 души са пожелали да получат убежище.

„Сърцето на албанците е широко и с готовност помагаме на всички, които търсят закрила", казва гордо директорката на Службата за бежанците в Тирана Алма Меле. Променен бил и законът за даването на убежище, за да се подобрят условията за прием на мигрантите.

Тримата братя от Сирия са щастливи, че са намерили подслон в Албания. Най-големият брат Хусам казва: "Тази страна не е толкова богата, колкото Германия, например. Но пък е богата на човещина".
 


52
Още по темата: АлбанияСириямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.