Сирийски мигранти в Албания: И тук може да се живее добре!

"Страната не е богата като Германия, но е богата на човещина"
28 ное 2017 22:00, Елка Василева
52
Сирийски мигранти в Албания: И тук може да се живее добре!
Али ал Матва. Снимка: Дойче веле

Албания не е точно страната, за която си мечтаят повечето бежанци. Но малката балканска държава има и предимства – например религиозната толерантност и широкото сърце на албанците, за които говорят трима сирийски братя, пише Дойче веле.

Мохамед ал Матва никога не си е представял, че един ден ще живее в Албания. 29-годишният сириец, роден и израснал край Дамаск, си мечтаел да завърши психология в родината си. Но избухналата гражданска война сложила край на тези мечти. Той бил принуден да прекрати следването си и да замине за Ливан.

Одисеята му на бежанец вероятно е щяла да продължава и до днес, ако по-големият му брат Хусам още преди години не бил решил да отвори свой бизнес в Албания. Междувременно той има албанско гражданство и е подал молба да вземе при себе си своите родители и двама от братята си.

Така Мохамед започнал да работи в новооткрития ресторант на брат си: "Животът ми се промени, без изобщо да съм предполагал, че ще стане така. Но съм много доволен", казва Мохамед, който вече от две години живее в Албания. Имало моменти, когато е мислел дали да не продължи към Германия, където има още един брат. Но след като разбрал за трудностите, които срещат бежанците там, решил, че все пак е по-добре да остане в Албания.

"Вече имаме две родини"

Проблеми в Албания му създава само езикът, но не и хората. "Албанците са любезни и отзивчиви – също като сирийците. Дори климатът е подобен", казва Мохамед. Той не може със сигурност да каже дали завинаги ще остане в Албания, но засега се чувства добре там и казва: "Щом свърши войната, ще се върна в Сирия. И тогава ще имам две родини - Сирия и Албания".

И другият му брат, Али ал Матва, работи в семейния ресторант в Тирана - като домакин. Само допреди две години е бил бежанец в Истанбул и казва, че никога повече не би желал да изпада в подобна ситуация. А на сирийските бежанци в Германия иска да каже, че има и други хубави страни в Европа: "В Албания също може да се живее добре", уверява сириецът.

Тримата братя от семейство Матва изглеждат доволни от живота си в Албания. Религиозната толерантност в населената предимно с мюсюлмани страна е една от причините за това сирийските братя да се чувстват добре в тази балканска държава. "И мюсюлмани, и християни живеят тук заедно, както беше при нас едно време. Тук никой не те гледа лошо, защото имаш различна религия", казва Али.

Нови надежди

Съдби като тази на тримата братя обаче са по-скоро изключение, тъй като Албания не спада към страните, които са най-предпочитани от бежанците. Все пак тя е сред най-бедните в Европа. Затова и много от самите албанци бягат на Запад. Вярно е, че през тази година стотици бежанци се струпаха на границата откъм Гърция, но от тях само 164 души са пожелали да получат убежище.

„Сърцето на албанците е широко и с готовност помагаме на всички, които търсят закрила", казва гордо директорката на Службата за бежанците в Тирана Алма Меле. Променен бил и законът за даването на убежище, за да се подобрят условията за прием на мигрантите.

Тримата братя от Сирия са щастливи, че са намерили подслон в Албания. Най-големият брат Хусам казва: "Тази страна не е толкова богата, колкото Германия, например. Но пък е богата на човещина".
 


52
Още по темата: АлбанияСириямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Албания - човещина.....хахахахахахахаха
34
1
 
3
 
! Отговори
несъгласен преди 10 месеца
До Анонимен

Приятелю, тия т.нар. бежанци са само 2 категории:
1. чисти джихадисти, инфилтрирани да трепят "неверници" в собствената им страна и
2. НЕЛЕГАЛНИ имигранти, искащи да живеят безплатно и охолно на гърба на същите "неверници". Защото според международните дефиниции, бежанец е беглец от страна във война, отишъл в най-близката страна без война. В случая със Сирия, най-близката страна без война е примерно Турция. Оттам нататък те се превръщат в НЕЛЕГАЛНИ имигранти, тоест престъпници.
33
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
албания като е бедна кои им влиза в ресторанта или тои е камуфлаж идват в
чужда дьржава не знаят езика и отварят ресторант с какви пари
32
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това не са никакви мъже, а страхливци и лукави ислямисти. От къде знаете тоя на снимката дали казва истината или е некой салафитски главорез, избягал от Асад и от кюрдите? Еврогейовете не правят никакви проверки какви влизат. На бардак е заприличала Европа. На такива вяра нямам, разрешено им е да лъжат неверниците. Палете свещи да не пъплят към България и въобще не се хващайте на германското работническо дело - дойче веле (най-противната медия, която съм чел, честно!)
31
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чакали войната да свърши и да се върнат. Тези мъже бежанци ли са или дезертьори?
30
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре де, войната в Сирия свърши. Да се връщат за си оправят държавата. Това да не е концерт по желания, даже си езбират в коя държава да отидат. Едно време българите не ни пудкаха никъде и чакапчхме с гозчдини а алаходупците на готово..
29
1
 
7
 
! Отговори
Нестедобредошли преди 10 месеца
Краставите магарета се надушват.
28
1
 
22
 
! Отговори
онбашията преди 10 месеца
във всяка средно развита държава може да се живее добре, ако човек има някакви способности които да му вадят прехраната и да му печелят уважение. повечето мигранти обаче ги нямат и много ясно че в швеция и германия ще им е по-добре,
27
1
 
29
 
! Отговори
Българофил преди 10 месеца
Бе с парички на всякъде се живее добре, а колкото е по-бедна държавата, толкова по-малко пари ти трябват за да си ок
26
1
 
26
 
! Отговори
Ку-ку преди 10 месеца
Стойте си в Албания !
25
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва да се подсигурим, за да не излизат никога подобни статии за България. В момента реномето ни е доста лошо за света, но достатъчно добро за нас самите. И пиявиците спазват дистанция. Но трябва да поддържаме.
24
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
32, Зелените са единствените, които мислят за екологията, борят се с климатичните проблеми и които ги е грижа за хората търсещи закрила от войни! Те разбиха ядреното лоби в Германия. А Меркел е лицемерка! Уж щеше да приема бежанци, а ще въвежда квоти (все едно не говорим за ХОРА, а за добитък)!? Твърдо за Зелените!
23
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оказва се, че Турция е много по-хуманна страна от т.н. демократична и свободолюбива Европа. 80 милиънна Турция е приела 3 милиона, а 500 милионна Европа се пазари за 2? Призрака на фашизмй броди из т.н. стара Европа.
22
1
 
20
 
! Отговори
до 31 преди 10 месеца
Т ъ п та заоблен!
Зелените са немското ДПС
Аре бегай да биеш челце в пода
21
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва да помагаме на бежанците, не можем да им откажем, по закон от ООН. Германия като един от лидърите на ЕС и една от най-богатите и инансово стабилните, трябва да приема повече бежанци. Меркел не ми харесва, гласувайте за Зелените!
20
0
 
10
 
! Отговори
Кико преди 10 месеца
До ***

ТЕРМИТИ ТЕ НЕ СА. МРАВКИТЕ СА ТРУДОЛЮБИВИ СЪЩЕСТВА И МНОГО ПО-ВИСОКО ВИСОКО ЕВОЛЮЦИОННО ОТ "БЕЖАНЦИТЕ"!
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Намушкаха с нож германски кмет заради либералното му отношение към мигрантите, взел над квотата 200, тук предателите ги чака фаталити.....
18
0
 
24
 
! Отговори
Додо преди 10 месеца
"Сирийски мигранти в Албания: И тук може да се живее добре!"

БРЕЙ, ИНТЕРЕСНА РАБОТА! А ОЩЕ ПО-ДОБРЕ Е ДА СИ СЪБИРАТЕ БАГАЖЕЦА И ДА СИ СЕ ПРИБИРАТЕ В ДЪРЖАВАТА, МАСКАРАДА СВЪРШИ, РАКА Е "ОСВОБОДЕНА", А МЕРКЕЛ Е НАПЪТ ДА ИЗЛЕТИ ОТ ВРАТАТА С ГЛАВАТА НАПРЕД! СБИРАЙТЕ СИ АЙШЕТАТА, ФЕРЕДЖЕТАТА И ИБРИKЧЕТАТА И ДОМА! OR SIMPLY - TIME TO GO HOME!
17
0
 
8
 
! Отговори
Циник до Факт преди 10 месеца
Ааахахаха...не е срамно , че си селянин бе!
Срамно е, че манталитета ти е такъв!
16
0
 
5
 
! Отговори
Циник до 22 преди 10 месеца
Купи и поне едни наколенки за плочкаджии,.че и ожулиха колената - на околовръстното!
Майка ти се води все пак!
Ръб!
:-)