Хиляди поискаха да се заселят в швейцарско селце! Елате, но...

Повечето обаче не са прочелия дребния шрифт...
29 ное 2017 21:41, Елка Василева
30
Хиляди поискаха да се заселят в швейцарско селце! Елате, но...
Снимка: Дойче веле

Който се засели в китното швейцарско селце Албинен, ще получи веднага 60 000 евро - след като медии по цял свят разпространиха тази новина, хиляди хора отправиха запитвания. Без всъщност да знаят цялата истина…

На пръв поглед Албинен изглежда точно като типичното живописно алпийско селце. На 1300 метра надморска височина, на един слънчев планински скат са се наредили къщички, облицовани в дърво. В Албинен сякаш всичко е прекрасно. Но това усещане е измамно, пише Дойче веле.

Защото селото се обезлюдява. В Албинен са останали само 241 души, от които едва 25 са под 20-годишна възраст. „Нашето село се бори за оцеляването си", прогласяват авторите на една стартирала наскоро инициатива.

И наистина: в селото вече няма училище, почти няма деца, а повечето млади хора ги тегли надолу, към градовете в ниското. „Не можем повече безучастно да гледаме как селото ни умира", пишат още авторите на инициативата. И отправят един призив, който през последните дни предизвика внимание по цял свят. Защото идеята им за спасяване на селото е повече от оригинална. За какво става дума?

"Елате, но..."

В началото на август група млади мъже и жени от Албинен подеха инициатива за активно насърчаване на жилищното строителство в общината. В Швейцария такива инициативи могат да доведат до референдум в съответната община, кантон или на федерално равнище, стига да са подкрепени от десет процента от гласоподавателите.

Авторите на инициативата предлагат да се насърчат финансово онези хора, които биха искали да се заселят в Албинен. Сумите са различни, в зависимост от числеността на съответното домакинство. За четиричленно семейство например те предлагат 70 хиляди швейцарски франка (около 60 хиляди евро). Целта е ясна: да бъдат привлечени хора и така селото да бъде спасено от загиване.

По цял свят - от САЩ и Мексико, през Испания и Хърватия, та чак до Виетнам и Китай - медиите веднага подхванаха новината. И, разбира се, начаса се появиха безчет заинтересувани бъдещи жители на Албинен. В резултат общината беше затрупана от молби.

„Ако преброим всички запитвания по телефона, по пощата, по мейл, СМС, Уотсап, Фейсбук и на уебстраницата ни, излизат някъде около 3 000 души от десетки страни и от всички континенти", казва председателят на общината Беат Йост.

Проблемът обаче е следният: „Нашият съвсем сериозен проект беше представен от медиите в много съкратен, опростен и изопачен вид", казва Йост, който сам работи като журналист. „По този начин са били заблудени многобройни хора по цялото земно кълбо, които навярно отчаяно търсят нови перспективи." Тъкмо поради това представителите на общината вече отговарят изключително предпазливо на многочислените журналисти, които продължават да обсаждат селото.

Няколко важни изисквания

На уебстраницата на общината вече се появиха необходимите разяснения. Първо: инициативата все още не е получила официално одобрение. Решаващото гласуване на жителите ще се проведе на 30 ноември. И никак не е ясно дали след цялата шумотевица хората ще гласуват с "Да".

И второ: обещаните премии са обвързани със строги изисквания, тоест - всички заинтересувани трябва внимателно да прочетат дребния шрифт. Например за възрастовото ограничение: предложението важи единствено за хора под 45-годишна възраст. Освен това кандидатите трябва да подпишат, че ще живеят в Албинен най-малко 10 години. В противен случай ще трябва да върнат парите.

А за да получат премията, те трябва да инвестират поне 170 хиляди евро в новия си дом в Албинен. Изисква се и съответен документ за кредит или за собствено финансиране. И още едно важно условие, особено за кандидатите от чужбина: за да се заселят в Албинен, те трябва да притежават дългосрочна швейцарска виза.

"Общината предполага, че ако инициативата бъде одобрена, през следващите пет години от премията ще се възползват най-много пет до десет млади семейства", пише на уебстраницата на Албинен.

А трите хиляди досегашни кандидати? Почти никой от тях няма шанс. "За съжаление, на 99 процента от тях трябва да кажем, че не отговарят дори на изходните критерии за онова, което ние искаме и можем да направим в нашия малък Албинен", казва председателят на общината Беат Йост. Тъй че мечтата за безплатен собствен дом в едно идилично селце в полите на Алпите ще си остане за повечето кандидати само мечта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
А какви стимули са необходими ,за заселване на страната на Бойко?
22
1
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Абе село ли е неми го хвали, ако ще да е на 150м. под морското равнище.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В бг също има хубави села и малки градове, но трябва да се подбира внимателно, за да не се окаже че няма от къде и хляб да си купиш.
20
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалки швейцарски смешници. Амуджите на мути Меркел ще ви го наАлбинятяко и дълбоко без да спазят ни едно от изискванията ви. Така хубаво ще ви осерат китното селско райче че ще ви се иска да се самоубиете.
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Швейцария, България на Алпите :)
18
0
 
17
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
У-у-у бре, точно кръстоносците няма да го измислят ! Дай ,байно три - ние ще ти дадем едно !! Много хора и у нас се ориентират към малките населени места! НО, голямо НО !Работят в големия град, имат прилични финансови възможности, плащат за охраната на имота там, в селото , където обикновено само преспиват и правят"фитнес" в градинката през почивните дни! Я чесън, я лук, я черешка, вишна ,круша и т.н. Децата са в престижни училища, я в България, я в "пустата" чужбина........и те така!!
17
4
 
34
 
! Отговори
hmn преди 6 години
Пичуви, не им берете гайлето на швейцарците. Пийвайте ракийка и чоплете семки на пейката пред блока.
16
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тази весочина не е полезно да се живее. Атмосферното налягане е по ниско и хората живеещи по на високо страдат по-често от високо кръвно, заболявания на кръвоносните съдове и сърце. Изобщо сърдечно съдовата система е най-засегната от ниското атмосферно налягане. Хората живеещи там от поколения са се адаптирали и генетично за тях няма проблем, но за не свикналите има. Отделно финансовата страна на въпроса не е никак добра. Нещо не са го измислили добре, ако наистина искат някой да се засели.
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще щупиш на баба си фърчило на хората не им трябват мизерници като тебе да ги хранят оди си пий хапчето царвул.
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да получиш 60 трябва да закопаеш там 170 хил. по-добре да се обезлюди още малко и тогава ще им изкупя една или няколко от къщичките за 10 хил. и ще си живея до края на дните няма проблем, стига да мога се се издържам и изхранвам от нещо там.
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-високият град у нас е Доспат 1358 м.н.в ... на 1300 мнв Албинен направо спиш ... мозъка ти не функционира правилно поради липса на кислород във въздуха .
12
2
 
25
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Баш в швейцарско селце нямам никакво намерения да се заселвам!
11
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия имаше програма, ако семейство отиде да живее в източните части на страната му дават помощ 5000 евро, по 1000 евро на месец до 3 г. период, безплатна къща да живее или апартамент през първите 5 г. Направиха е тази програма, защото източните части се обезлюдиха. Всички отидоха в западната част. Масово там живеят чехи и поляци и се възползват. лошото е че няма работа или ако има е доста по-ниско платена отколкото в западната част.Стара прогнила Европа си отива за съжаление!Толеранстия!
10
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До няма такова нещоТо навсякъде из Европа има уредени и хубави села. Ела в Германия да видиш, в холандия, Белгия, Австрия. Занемарени села просто НЯМА. Да обаче има проблем, че като отидеш в това село няма да имаш доходи, защото няма НИКАКВА РАБОТА. В по-малките и магазин и кръчма дори няма и трябва да пазаруваш до най-близкото населено място с кола, за да си напазаруваш. В повечето няма транспорт, а само собствен, а не обществен. Там отиваш и край. Скука и времето ти спира с дъртаците.
9
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма оферта няма що.Интересно ми е кой, който има 170 000 евро ще ги инвестира в някаква къща в някакво забутано село, като с тези пари може да живее прекрасно на някое друго място без хиляди подробности и изисквания. Ако ги имаш тези пари спокойно можеш да изтеглиш кредит и да си вземеш къща някъде другаде в Швейцария и къдети си искаш. В Испания продават къщи за по 1 евро в забутани села. В Южна Италия и островите също има къщи за по 1 евро. Вярно е че и там има разни изисквания, но строги.
8
2
 
20
 
! Отговори
няма такова нещо преди 6 години
До шматкаУ нас-да,но *** във Франция да видиш уредени села!Като ги гледах,направо ги намразвах от завист!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВземи ме там.
6
6
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 5Прочети статията пък тогава обсъждай.
5
5
 
28
 
! Отговори
шматка преди 6 години
170 хилки.за къща на мачо в пиккчу.Кой ще даде такива пари за имот който след 20г няма да струва и 20 евро.
4
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3 разсъждаваш през българска призма. Хората МАСОВО живеят в села в чужбина. Селата не са като българските, има фабрики, магазини, ферми. Аз живея в такова селце, не в България, където има 2 големи хранителни вериги, 3 детски градини и 2 училища. Население 2000 души. Прекрасно е.