Иран: Не сме отказвали на самолета, грешка на пилота е!

Техеран предположи, че има промени, направени от пилота
30 ное 2017 17:23, Боряна Павлова
54
Иран: Не сме отказвали на самолета, грешка на пилота е!
Снимка: архив Bulphoto

Иран отрече да е забранявал на самолета с българския премиер Бойко Борисов да прелети над Иран.

"Разрешение за прелитане на българския самолет е било дадено по официално искане от българското посолство в Техеран", каза днес в отговор на зададен му въпрос говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми, цитиран от агенция ИРНА.

Още по темата

Според него иранските авиодиспечери получили грешна информация за полета от пилота на самолета, който не е предал правилно кода за допуск на кулата за управление на полетите, поради което самолетът на българския премиер не е бил идентифициран, обясни Касеми, цитиран от БТА.

Той предположи, че "несъвпадението между наличната в контролната кула информация и получената (от самолета) може би се дължи на промени, направени от пилота в последния момент.

Говорителят изрази съжаление за грешката и отбеляза, че "иранското въздушно пространство е отворено за самолети на приятелски страни като България".

Касеми добави, че Иран има едно от най-безопасните въздушни пространства в света и че невоенни самолети от съседни страни безопасно летят през неговото небе.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Професията Авиодиспечер всъщност е Ръководител полети.
Другата професия е Полетен диспечер.
Очевидно плана на полета е пуснат през забранени през Турция трасета и плана не е минал през Евроконтрол и очевидно в поле 18 на плана не написан номера на разрешението за прелитане на Иран затова не са го пуснали Иранците и очевидно копие от разрешението не е дадено на екипажа или са го забутали някъде. Иначе щяха да ги пуснат. Но тук за два дни разбрах сума регулации от коментарите.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кодовете са 4 цифрени пилототе МОГАТ да ги сменяват когато летят от една страна над
друга.
50
2
 
11
 
! Отговори
ха де преди 1 година
Нашите шматки си мислят, че и другите държави са такъв цирк като нашата и могат да си правят каквото им скимне. Е, май не мина номера, нито със самолета им, нито с глупавите им обяснения и прехвърляне на вина върху иранските власти. Персия с малко помощ от две-три държави се опъна на половината свят, а нашите взели чалъми да им предават.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Авиодиспечер

на своя въздушна територия...
---------------

Я обясни какво е това въздушна територия.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ***
Не лъжи! Плевникът никога не е ходил в Кремъл!
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Авиодиспечер
А нашите защо не пропуснаха Рогозин? А?
46
0
 
8
 
! Отговори
Голям прос преди 1 година
Кой да излезе виновен? Естествено пилота, малкия човек. А това, че иранците сигурно не ни бръснат за слива няма да излезе наяве. Техния конфликт със СА вероятно рефлектира върху нас.
45
4
 
2
 
! Отговори
Су 34 преди 1 година
Освен това в момента самолетът лети тъкмо през Иран,а по рано иранците са се извинили.
Това прави всякакви дискусии с неуспели туркофили поддръжка на тоалетни в Германия излишни.
Туркофилите още са в ступор след като светът им зашлеви поредният шамар!
44
7
 
3
 
! Отговори
Су 34 преди 1 година
Да
не би само Радев да е президент на България ?! Става дума за президента
който беше преди Радев ! Точно той чака с часове в Кремъл докато на
Путин му дойде кефа !
-------
Плевнелиев никога не е ходил в Москва той беше яростен противник на Русия. Не чети турски медии само, обърква ти се мозъка!
43
2
 
4
 
! Отговори
Су 34 преди 1 година
Напротив, длъжна е защото е подписала конвенцията за международни полети през териториите на държавите.
По-голяма подигравка срещу вас турците от това публично да стрелят срещу снимки на Ататюрк и Ердоган и това да стане световна новина едва ли има в историята на една страна.
Турция беше умишлено унижена от нейните съюзници в НАТО.
Не си спомням някой да е стрелял срещу снимки на Ясер Арафат или Йоджелан при положение, че палестинска и кюрдска държава не съществуват.
Подигравката с Турция е явна
42
4
 
1
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 1 година
До Авиодиспечер

НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА НЕ Е ДЛЪЖНА ДА ПРОПУСКА ПРАВИТЕЛСТВЕНИ САМОЛЕТИ НА ДРУГА ДЪРЖАВА ! ЗА ТОВА СЕ ИСКА СПЕЦИАЛНО РАЗРЕШЕНИЕ ! НАПР. МОЛДОВЦИТЕ РЕШИХА ДА НЕ ПУСНАТ РУСКИЯ САМОЛЕТ ЗАЩОТО В НЕГО ИМАШЕ ХОРА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ПУТИН ,ТОЕСТ ИМАШЕ ТЕРОРИСТИ ! ТОВА Е РЕШЕНИЕТО НА МОЛДОВА И НЕ ПОДЛЕЖИ НА КРИТИКА И КОМЕНТАРИ ! СЪЩОТО Е И С ИРАН И БЪЛГАРСКИЯ САМОЛЕТ ! РЕШИЛИ СА ДА НЕ ГО ДОПУСНАТ И ТОЛКОВА ! ДА СИ ТЪРСИ ДРУГО ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО , НЕГОВ ПРОБЛЕМ ! НО ПОДИГРАВКАТА Е ЯВНА !
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Су 34

Да не би само Радев да е президент на България ?! Става дума за президента който беше преди Радев ! Точно той чака с часове в Кремъл докато на Путин му дойде кефа !
40
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бе, не е чиста тази работа с пилота. Получил е някое съобщение от враговете на Борисов да обърка нещата
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако схемата на полета е тази която я даваха по една тв то това означава че нашият пилот е навлязъл по навътре в територията на Иран. По принцип международният коридор по който летят самолетите на ОАЕ Катар и Бахрейн е близо до границата с Ирак в Иранска територия. Или е пилотска грешка или грешно подадени координати на компютъра. Можело е Иранският диспечер да се свърже с нашият екипаж и да им даде точните координати на коридора. Но диспечера на Иран е решил да ги върне в Турция за по лесно.
38
2
 
6
 
! Отговори
Авиодиспечер преди 1 година
На философите туркофили и Анти-ГЕРБ драскачи мога да кажа, че държавите са ДЛЪЖНИ да пропускат правителствени самолети на своя въздушна територия и НЯМАТ право да им отказват без основателна причина. Това е по международните закони.
Колкото до случая вероятно пилотът се е отклонил от маршрута и стандартната процедура е да се изпратят веднага изтребители.
37
3
 
5
 
! Отговори
Су 34 преди 1 година
До ***

Това не е вярно президентът Радев не е канен в Кремъл, по-скоро с вас е подигравката, когато войници на НАТО стреляха срещу снимки на Ататюрк и Ердоган на учение!
Никога досега в световна история не е имало по-голяма подигравка с лидерите на една държава, както сега стана това с Турция
36
0
 
5
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Дааа, лошо , пак в нас е вината!На оня Коджейков , шефа на отряд 28 ,авера на Бойко , колко пръста му беше челото ?2?Аз мислех е са 3!
35
3
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 1 година
ИРАНЦИТЕ ПОНЕ НЕ СА КАНИЛИ БЪЛГАРИ ,АКО ИСКАТ ЩЕ ГИ ПУСНАТ ПРЕЗ ВЪЗДУШНОТО СИ ПРОСТРАНСТВО ,ТОВЯ Е ТЯХНА РАБОТА ! НО ИМА И ПО-ГОЛЯМА ПОДИГРАВКА С БЪЛГАРИЯ ,ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ КОГАТО ПУТИН ПОКАНИ БЪЛГАРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ И ГО НАКАРА С ЧАСОВЕ ДА ЧАКА В КРЕМЪЛ ДОКАТО НАЙ-ПОСЛЕ ПУТИН БЛАГОВОЛИ ДА ПРИЕМЕ ПРЕЗИДЕНТА !
34
1
 
10
 
! Отговори
БУЛГАР-ТАШАК преди 1 година
ТОВА Е ГОЛЯМА ПОДИГРАВКА С БЪЛГАРИЯ !
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МОЛЯ ВИ, ПУСНЕТЕ СОЛОМОН ПАСИ ДА РАЗКАЖЕ ЗА КОСМИЧЕСКАТА ОГРАДА АУУ