Как Рияд превъзпитава джихадистите? В 5-звезден център!

Залага се на идеологическо оздравяване вместо на принуда
30 ное 2017 20:13, Елка Василева
33
Как Рияд превъзпитава джихадистите? В 5-звезден център!
Снимка: архив, Reuters

Вътрешен басейн, слънчеви тераси и обслужващ персонал в ливреи: този център в Рияд прилича на петзвездно ваканционно заведение, но всъщност е структура за дерадикализация на джихадисти, пише Франс прес.

Като преходна степен между затвора и свободата този удобен комплекс е символ на спорна саудитска стратегия за превъзпитание на джихадисти, който залага на идеологическо оздравяване вместо на принуда.

Центърът за съвети и ориентация "Мохамед бин Найеф", който се ръководи от религиозни лица и психолози, има за цел да възпре излежали присъдата си хора да се върнат към джихада.

"Наблягаме на коригиране на погрешните им схващания", подчертава един от директорите на центъра Яхия Абу Магайед, докато ни развежда с количка за голф из обширния комплекс с палмови дървета.

Там са настанени бивши членове на Ал Кайда или талибаните в редица ниски сгради с широкоекранни телевизори насред изрядно поддържани морави. Там те се разхождат свободно по бели роби.

Имат достъп до добре оборудвана спортна зала, апартаменти за брачни посещения и клиника.

"Правим така, че "бенефициентите" да имат усещането, че са нормални хора и все още имат възможност да се върнат в редиците на обществото", обяснява Абу Магайед и добавя, че центърът избягва да ги нарича затворници или задържани.

Саудитска Арабия отдавна е обвинявана, че изнася радикална сунитска доктрина, известна като уахабизъм, но принцът престолонаследник Мохамед бин Салман, новият силен човек в страната, сега се стреми да ограничи влиянието на ултраконсервативните духовници в кралството, което няколко пъти бе засегнато от приписвани на екстремисти нападения.

Мохамед бин Салман освен това създаде в Рияд военна коалиция от 40 мюсюлмански страни, като се закле "да заличи екстремизма от лицето на земята".

Центърът за рехабилитация, през който от 2004 г. са преминали над 3300 екстремисти, включително бивши затворници от Гуантанамо, има "равнище на успеваемост 86 процента", похвали се Абу Магайед.

Според него това е процентът "бенефициенти", които не са се върнали към джихадизма десет години след излизането си. Сред другите някои са проявили само признаци на "отклонение", а само минимален брой отново са станали джихадисти.

Американски експерт по тероризма, който внимателно е проучил тази програма, смята, че степента на рецидиви всъщност е по-висока и се опира на медийни съобщения за появата на бивши обитатели на центъра по джихадистките бойни полета.

Друг експерт, Джон Хорган от Университета на щата Джорджия в САЩ, обяснява, че "е невъзможно да се установи каква прибавена стойност дава тази програма за намаляването на заплахата от връщане към тероризма".

Все пак, казва той, "саудитците трябва да бъдат похвалени, че опитаха нещо различно. Те бяха едни от първите, които опитаха словесна терапия с терористи."

По време на посещението си АФП получи разрешение да интервюира "бенефициенти". При опит за контакт двама брадати мъже обаче отказаха да разговарят.

Някои експерти са против този "мек метод" на грижи за джихадисти с кръв по ръцете, но саудитските официални представители подчертават, че заплахата от наказание се запазва.

Хората, които отказват да се променят след прекарани най-малко три месеца в центъра, са върнати към нормалната съдебна процедура, уверява Абу Магайед.
Обаче "не можеш да обезвредиш тероризма със сила. Само идеите могат да се борят с идеи", казва психологът от центъра Али ал Афнан.

Центърът се опитва да затрудни завръщането към насилие, като насърчава семейните връзки, браковете и ражданията. Използва се и терапия с изкуство.

Сравняването на картини, нарисувани в началото на престоя с направени по-късно, позволява да се измери психологическото развитие на обитателите, отбелязва Абу Магайед.

Той показва една от първите картини на един мъж, която според него изразява мрачни "нагласи от Гуантанамо" с пръски оранжево, цвета на гащеризоните на задържаните в печално известния американски затвор.

На по-късна картина по-уверените движения с четката и по-цветните проблясъци изразяват надежда според Абу Магайед.

По време на интервюто с АФП психологът Афнан по едно време прекъсва разговора, за да отговори на телефонно позвъняване.

Обажда му се поправил се бивш джихадист, ветеран от Афганистан, който сега е женен и баща на няколко деца, който иска съвет за възобновяване на университетско следване, казва той.

"Този човек е нашият модел за подражание. Чудесен пример за причината хората да заслужават втори шанс", споделя той.

/БТА/


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
О О Не преди 1 година
А, не е ли по-правилно да бъдат подведени под отговорност за престъпления против човечеството и да им бъде отсечена главата на мегданя, както, например, постъпват, с онези, които разпространяват християнството, в "демократичната" шариатска монархия СА!?!?
22
0
 
12
 
! Отговори
нач. протокол преди 1 година
Бойко такива петзвездни "хотели" договори за България.
21
0
 
10
 
! Отговори
али преди 1 година
Всеки ден все повече се убеждавам, че историята с терористите е най-голямата лъжа в историята на човечеството след..
20
0
 
16
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ! преди 1 година
Кой ше се мори да те млати ,бе...ха,ха,хаааааааааа
...3-дни на слънце под черно одеало и без вода и хлеб....и си готов и превъзпитан напълноооооооо...
19
0
 
22
 
! Отговори
**** преди 1 година
Най правелното превъзпитание на тези е,с автомат в ръката,и олово в главата,това е правелната терапия.
18
0
 
14
 
! Отговори
Как е правилно преди 1 година
да се действа, за да се превъзпитат джихадистите?

Бой, бой, бой, бой. Докато сам се сети как трябва да разсъждава и да се държи!
17
1
 
6
 
! Отговори
Иван Михайлов преди 1 година
Ами там нема лабаво!
Не се ли превъзпиташ....гориш!
НЕМА НИКАКВИ "СОЦИАЛНИ -МАЙМУНДЖИЛЪЦИ" ...ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ!
ТАМ ЗАКОНА ---Е ЗАКОН!!!
/..и нема мърдане.../
16
0
 
28
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Молете се да не се радикализира делегацията ни след посещението си в СА.
15
0
 
24
 
! Отговори
А преди 1 година
Такава ли ще да е инвестицията им в 5* хотели?
14
2
 
28
 
! Отговори
Голям прос преди 1 година
Взехме че повярвахме! Дерадикализация друг път. Тия като ФАЩ са едни лисици. Най вероятно са на курорт тия до следващите им простотии.
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете Земята, искам да сляза!
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Меркелина да прати зъболекарите на лагер в Саудитска Арабия. Всичките!
11
0
 
26
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Е сега какво, радикален ислям от СА ли ще внасяме?
10
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Превъзпитават или възнаграждават?
9
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е възможно САМО и ЕИНСТВЕНО със съдействието и одобрението на ФАЩ!
В цивилизованите страни, като Русия, джихадистите ги разстрелват или още по-лошо!
До това ни доведоха сорос и либерализацията: проамерикански тролове в интернет пространството и джихадисти убиици в 5-звездни хотели!
8
3
 
30
 
! Отговори
Интелектуалец преди 1 година
Саудитска Арабия е стожер на демокрацията и евроатлантизма. Браво.
7
0
 
19
 
! Отговори
Леле мале преди 1 година
Хахаха
6
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джихадисти в 5 звезден хотел? Така ли ги превъзпитавате бе чаршафите? Вместо да ги накарате да копат у песъко и да го носат с кофи и после да го връщат обратно чаршафите им създават охолен живот??! Така ли се превъзпитават главорези? Неееее точно тези ги обучавате да режат глави. Това са кадрите които се подготвят да ги пратите насам към европа. Тези ще осъществят предсказанието на Нострадамус. Много сте прозрачни бе чаршафите чак светите от прозрачност. Но има и такива като нашия да ви повярват
5
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След тази статия се сещам за партньорство в областа на туризма. И нашия бъдещ успех там. И си представям Саудитски джихадисти играещи комар по морето с ортодоксални Еврей.
4
0
 
23
 
! Отговори
Пигззз преди 1 година
Хаха “психолог”. Това е нещо мово - ислямист-психолог превъзпитаващ парапитеци.... или парапитек “превъзпитаващ” парапитеци.... Абе защо ли Мечето от севера вместо да си пробва ракетите на изток над Японско море не вземе да обърне подоката към югозапад. Да тресне пигззз в гнездото им и тогава човечеството ще заживее в мир.