Ким обяви: Пхенян е пълноценна ядрена сила! Да ни е страх ли от КНДР?

Лъже ли Северна Корея или предстоят сериозни преговори?
30 ное 2017 18:46, Елка Василева
88
Ким обяви: Пхенян е пълноценна ядрена сила! Да ни е страх ли от КНДР?
Снимка: Reuters

Ким Чен Ун обяви, че "целта е постигната" и че Пхенян се е превърнал в "пълноценна ядрена сила". Какво означава това за останалия свят? Дойче веле публикува коментар на Петер Щурм от "Франкфуртер алгемайне цайтунг" /ФАЦ/.

Новините по севернокорейската държавна телевизия рядко имат нещо общо с реалността. Но въпреки това би било добре да се обърне сериозно внимание на последното послание на Пхенян. Какво всъщност иска да ни каже севернокорейският лидер Ким Чен Ун, когато твърди, че "целта е постигната" и че страната му се е превърнала в "пълноценна ядрена сила"?

Пхенян лъже безпардонно

Първото послание би могло да бъде следното: Северна Корея лъже и мами безпардонно. Защото в началото на сегашната криза Пхенян уверяваше, че щял да използва атома само за мирни цели. Само че севернокорейският режим използва всички последвали преговори и споразумения, за да продължи да развива ядрения си арсенал. Едно вече е ясно: не си заслужава да се хаби хартия, върху която да се печатат договори със страната на Ким. Защото те просто не се спазват.

Второто послание съдържа малко по-позитивна субстанция: ако някой наистина е "постигнал целта си", то вече няма никаква нужда постоянно да провокира другите. Чисто теоретично дори той би могъл да си позволи да започне сериозни преговори за изход от кризата.

Затова САЩ, Китай и останалите играчи най-малкото трябва да проучат дали севернокорейската междуконтинентална ракета е натоварена и с такова съдържание - да показва готовност за започването на преговори. Но дори да се окаже точно така, за съжаление, това съвсем не означава, че накрая от цялата тази работа ще излезе нещо. Защото под "преговори" Ким Чен Ун разбира следното: да изнудва останалите, за да приемат те неговите искания. А тези искания обикновено се изчерпват с това да оцелее неговата диктатура.

Има ли смисъл от споразумения?

Досега останалата част от света не беше готова да приеме Северна Корея за ядрена сила. И понеже не можем да предвидим дали в скоро време би се очертала някаква промяна на тези нагласи, остава въпросът: какво ще прави Ким с този арсенал на ужаса?

Вярно, че ядрените оръжия имат възпиращо действие срещу възможно нападение. Ако обаче те не подлежат на никакво обсъждане, както Пхенян не се спира да повтаря, те губят своята стойност. А почти никой не вярва, че Северна Корея би се осмелила да нанесе първи ядрен удар. Защото с това режимът сам би си изкопал гроба.

Какъв смисъл тогава би имало за останалата част от света - чисто политически - подписването на споразумение с един режим, в който вече никой не вярва - с изключение само на тези, които го ръководят?
 


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
1
 
! Отговори
Ехаа преди 1 година
Велик!!!
70
2
 
0
 
! Отговори
СеверноКореец преди 1 година
До Ако Ким Свин
Нали се сещаш че ракетите на Ким чакат да се натисне копчето в този случай
69
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ким , Спартанеца..
68
5
 
8
 
! Отговори
Ако Ким Свин преди 1 година
Ядоса Тръмп Велики няма да дочака Коледа...

САЩ прегазиха Ирак за две седмици - за СКорея ще им трябва два часа
67
11
 
9
 
! Отговори
Морски преди 1 година
Евала им на корейците!Де да можеше и България да се държи като свободна и независима държава!
66
12
 
5
 
! Отговори
Истински ядрен физик преди 1 година
И Садам "имаше" оръжия за масово поразяване. Ядрените оръжия са пропаганден трик, с който ВСВ приключи, но вече е по-трудно да се лъжат хората. Знам, че някои умници си мислят, че всичко са разбрали от пропагандните клипчета с големи фойерверки и за Хирошима и Нагазаки, така че няма да се изненадам на минуси, но апелирам към присъстващите да не приповдигат духa си прекалено много от фалшива история и новини. Това го пиша за успокоение поне за трезвомислещите. (Считано за поне 1 на всеки 20 души)
65
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да развива, защо не? Защо само 5-6 държави ще имат право на ядрено оръжие и или си с тях или против тях. Ето примерът САЩ, президентът им ще отиде на срещата на НАТО(организация създадена да се бори срещу воината и използването на ядрени оръжия) и ще обяви че ще заличи СК, като представител на единствената държава, която е използвала ядрено оръжие.
64
9
 
3
 
! Отговори
Зигфрид преди 1 година
Вече няма пречка всяка държава (или организация ),,която поиска и може ,
да си направи ядрено оръжие и ракети.Нарушен е принципът за неразпространение на ядреното оръжие.Верно е,че американците изпадат в
безсилие, защото при евентуален удар срещу КНДР, ще пострадат ЮК и
Япония. Сега вече диктаторът може да манипулира всяка държава в света.
Утре може да е Китай или Русия.Примерът на СК,може да се окаже заразителен.Мислите ли, че Япония е много далеч от ядрено оръжие и БР.Ами Бразилия,Индия,Израел
63
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ядрена сила са не защото процъфяват, а защото КНДР има две отделни икономики. Официалната и т. нар. „офис 39“, организация от времето на Ким Ир Сен, която генерира средства в чужбина чрез легални и нелегални дейности и осигурява 60% от всички пари на КНДР. Двете икономики са независими една от друга. Колко оръжия Ким реално има, не е известно, защото една от основните дейности на „офис 39“ е точно търговията с оръжия в чужбина, заедно с тези на наркотици и фалшиви пари.
62
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ким не притежава ядрено оръжие само се ерчи по заповед на путин
61
15
 
18
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Слава КНДР!
60
16
 
12
 
! Отговори
ЗА 59... преди 1 година
..АМИ ЧАКАТ ПОВОД!!!
Като при Пърл Харбър...ха,ха,хааааааааа....
После ше има шампанско и свинско печено ПО КОРЕЙСКИ ...за ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА!
59
2
 
10
 
! Отговори
ОТНОСНО СНИМКАТА преди 1 година
Тази снимка ни се натрапва от едно известно време. Много ми е интересно, кой я разпространява и по какви канали се движи, за да може цял свят да гледа как Кимчо си гледа онова - ракетата... ?

Моля за помощ от публиката
58
8
 
20
 
! Отговори
ДО ДНИ преди 1 година
ТУКА САЩ МАЙ НЕ ДИКТУВАТ ВЕЧЕ. ПО ВРЕМЕТО НА САДАМ, ВЕЧЕ СЕ БЯХА ИСИПАЛИ ОТГОРЕ МУ И ГО РИНЕХА.

ЗАЩО НЕ РИНАТ ТОЗИ? ЯВНО ИМАТ ОСНОВАТЕЛНИ ПРИЧИНИ
57
6
 
16
 
! Отговори
Трол преди 1 година
Ах, да 57ми
Забравих да спомена, че една бойна глава трябва да се тества над ФЕД. Тъкмо ще видим аджеба ревят ли с крокодилски сълзи световните престъпници!
56
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ким няма да нападне просто така, защото най-важната му цел е запазването на властта му в сегашната форма. Тази власт се крепи не само на страха, но и на огромните финансови привилегии на генералската номенклатура. Ако парите свършат, режимът ще се разпадне отвътре. Затова войната срещу СК се води точно на финансовия фронт. Опасното е, че ако това стане и Ким вътрешно политически е притиснат, може наистина да се реши на войната като отчаяна мярка и да се надява на Китай и Русия.
55
4
 
17
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 1 година
Ядреното оръжие е коз в ръка, няма спор. Кара юдеите да се замислят колко парички ще загубят ако Кимчо натисне бутончето. Разбира се ако той го направи КНДР ще се превърне в някъв полуостров в югоизточна Азия. Ким ги държи за топките в момента, но неговия проблем е, че в един момент болката в топките претръпва..... и после потоп ;)
54
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тия ракети Ким може само да си прави пропаганда в С.Корея! Тихия океан е доста голям ,докато стигнат САЩ ще бъдат прихванати от американското ПВО и още над океана ще бъдат унищожени!А после?С.Корея ще може ли да отрази американският ответен удар ,най-вече от подводниците намиращи се около бреговете й?
53
9
 
10
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
Ура! Утре хващам кервана за Пхенян!!!!
52
16
 
13
 
! Отговори
Трол преди 1 година
Аз викам да вземат да тестват няколко ядрени глави над Вашингтон, Ню Йорк, Филаделфия и да направят цяла Пенсилвания на стъкло, тогава ги признавам за ядрена сила. Тъкмо Света ще празнува цяла година.