Ким обяви: Пхенян е пълноценна ядрена сила! Да ни е страх ли от КНДР?

Лъже ли Северна Корея или предстоят сериозни преговори?
30 ное 2017 18:46, Елка Василева
88
Ким обяви: Пхенян е пълноценна ядрена сила! Да ни е страх ли от КНДР?
Снимка: Reuters

Ким Чен Ун обяви, че "целта е постигната" и че Пхенян се е превърнал в "пълноценна ядрена сила". Какво означава това за останалия свят? Дойче веле публикува коментар на Петер Щурм от "Франкфуртер алгемайне цайтунг" /ФАЦ/.

Новините по севернокорейската държавна телевизия рядко имат нещо общо с реалността. Но въпреки това би било добре да се обърне сериозно внимание на последното послание на Пхенян. Какво всъщност иска да ни каже севернокорейският лидер Ким Чен Ун, когато твърди, че "целта е постигната" и че страната му се е превърнала в "пълноценна ядрена сила"?

Пхенян лъже безпардонно

Първото послание би могло да бъде следното: Северна Корея лъже и мами безпардонно. Защото в началото на сегашната криза Пхенян уверяваше, че щял да използва атома само за мирни цели. Само че севернокорейският режим използва всички последвали преговори и споразумения, за да продължи да развива ядрения си арсенал. Едно вече е ясно: не си заслужава да се хаби хартия, върху която да се печатат договори със страната на Ким. Защото те просто не се спазват.

Второто послание съдържа малко по-позитивна субстанция: ако някой наистина е "постигнал целта си", то вече няма никаква нужда постоянно да провокира другите. Чисто теоретично дори той би могъл да си позволи да започне сериозни преговори за изход от кризата.

Затова САЩ, Китай и останалите играчи най-малкото трябва да проучат дали севернокорейската междуконтинентална ракета е натоварена и с такова съдържание - да показва готовност за започването на преговори. Но дори да се окаже точно така, за съжаление, това съвсем не означава, че накрая от цялата тази работа ще излезе нещо. Защото под "преговори" Ким Чен Ун разбира следното: да изнудва останалите, за да приемат те неговите искания. А тези искания обикновено се изчерпват с това да оцелее неговата диктатура.

Има ли смисъл от споразумения?

Досега останалата част от света не беше готова да приеме Северна Корея за ядрена сила. И понеже не можем да предвидим дали в скоро време би се очертала някаква промяна на тези нагласи, остава въпросът: какво ще прави Ким с този арсенал на ужаса?

Вярно, че ядрените оръжия имат възпиращо действие срещу възможно нападение. Ако обаче те не подлежат на никакво обсъждане, както Пхенян не се спира да повтаря, те губят своята стойност. А почти никой не вярва, че Северна Корея би се осмелила да нанесе първи ядрен удар. Защото с това режимът сам би си изкопал гроба.

Какъв смисъл тогава би имало за останалата част от света - чисто политически - подписването на споразумение с един режим, в който вече никой не вярва - с изключение само на тези, които го ръководят?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
8
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
Да ги е страх говедарите и дойче свинеле, нас за какво да ни е страх?
28
1
 
3
 
! Отговори
Потребител преди 6 години
Мазохисти елате на менеси като свинята пусне тия ядрени бомби ажеба вие и семейства тави ще сте в пална безопасност да ама не
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тролеите с минусите, истината боли нали?
26
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой от българските разбиращи от всичко пенсионери няма да замине за КНДР, но от далече само хвалят концлагера.Иначе те пари имат, всеки ден хвърлят от балкони по 10000 лв. на непознати хора. И такива имат право на глас и обясняват в нета кое как било.
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От ачериканската ядрена сила не ви е страх нали ? Защото от там влачите парички продавайки всичко българско ааах мааам ви ку...ска
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко и излиза на БКп троленето в нета.При 200-250 щатни *** и с по 0,09 лв. на коментар, ако на ден се пишат по 200 коментара се получава 250х200=50000х0,09=4500 лв.Т.е. БКП харчи по 4500 лв. на ден за тролене в нета.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пхенян лъже безпардонно.В България пък се казва цялата истина и то безцермонно.
22
0
 
6
 
! Отговори
Пачо от Данс преди 6 години
Когато ни поднасят подобни новини - винаги пишете за нашите актуални проблеми. И най вече - вътрешни . Да отвърнем на фалшивите новини с истина , нея никой не може да я компроментира .
21
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В КНДР са луди. Гледах в тубата един документален филм за СК, руски и всичко беше толкова престорено от страна на севернокорейците, че коментарите на руснаците под видеото бяха красноречиви.Явно за никой не е тайна, че там режима е една лудост, както всеки комунизъм.Само в малка България 200 платени червени *** продължават да драскат под диктовката на БКП глупости и да превземат българските сайтове с фалшивите си коментари.Не че на света му пука за троленето в българският интернет.
20
3
 
4
 
! Отговори
Румен преди 6 години
И да ни е страх, и да не ни е страх...все тая!Е,друго си е да ни продаде някой оръжие за едни 200-300 милиарда.Обаче нас не ни е страх!Баце хвана за ...чаршафа ,чаршафосания,шитна от Арсенал квото можа и играе та се къса!
19
10
 
9
 
! Отговори
ХАхахах преди 6 години
Ми отиди да живееш там вместо да ми правиш сравнения. Предполагам те чакат с отворени обятия. Там цари благоденствие и благополучие, а бедния западен свят и България тънат в мизерия. Аман от тъпотиии ама това изби рибата. Щом толкова ви харесва бягайте там и си живейте. Ама да се пишат коментари е лесно. Предполагам посолствата на Северна корея по света не могат да обработят хилядите документи на желаещите да емигрират там.
18
5
 
5
 
! Отговори
Предпазлив преди 6 години
Не плюйте по Ким бе, представете си да вземе да се ядоса на коментарите ви и да ни спре кранчето на новите технологии! Тогава ще се озъбим от глад. Затова не го плюйте, ами го възхвалявайте!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВАС БИ ТРЯБВА.О ДА ВИ Е СТРАХ ОТ НАС ПЪРВО ! СЕГА ВЛАЧИТЕ КЪРВАВИ ПАРИЧКИ, БОГАТЕЕТЕ НА НАШ ГРЪБ НО ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ МАААМ....
16
2
 
2
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 6 години
Няма страх, аз направо се посрах! Хахаха
15
7
 
11
 
! Отговори
Шефа на ДАНС Монтана преди 6 години
Най много трябва да ние страх от нас самите , защото все повече ни се предлагат евроатлантически ценности . И то със съдействието на ДАНС. А именно - порно , детско порно , наркотици , морален упадък и работа за безработните и хора в безизходица в такива начинания . Къде са кръжоците по моделиране от соца , задължителните народни танци , опитните полета , казармата , походите , и кой се интересува от безработните . В гр. Монтана - ДАНС предлага работа за *** и дилъри - Заповядайте .
14
6
 
12
 
! Отговори
Обичам експерти преди 6 години
Най-сетне Дойче веле ме светна на кого ми прилича западната преса - "Новините по севернокорейската държавна телевизия рядко имат нещо общо с реалността." Сега да видим кой повече лъже, Ким, или Дойче веле?Ким - "Пхенян е пълноценна ядрена сила". Това ще рече, че притежава ядрено и термоядрено оръжие, както и междуконтинентални ракети които да го пратят където пожелае.Дойче веле - Какъв смисъл от преговори и споразумения?Ами никакъв, че кой иска да се споразумява с вас? - просто не се врете.
13
9
 
9
 
! Отговори
До-франсет преди 6 години
С.К.няма нужда да напада когото и да било,а още повече,че има здрав гръб,който предупреди краварите,че направят ли грешката да нападнат С.К. ще ядът шамарите,за това краварите се въртят и се опитват да провокират,но няма кой фа им се върже.
12
5
 
1
 
! Отговори
Днесче Зеле преди 6 години
Пинг-Понг вече могат да го хванат там където не се хваща.
11
7
 
5
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво!Севернокорейците си имат мъдър лидер, който лично планира могъществото на страната, лично изпрати човек на Слънцето, после лично финансира ракетно-ядрената програма, после лично провери изчисленията на математиците, лично съпроводи и проследи първите ракети при техните изпитания, лично конъролираше разпада на атома. Сега, на снимката лично натиска пуска на най-важната ракета и вече спокойно може лично да нахрани народа си.Браво!
10
20
 
16
 
! Отговори
La France преди 6 години
Северна Корея не е проблем на Запада. С нея трябва да се оправят, да я усмиряват и хрантутят онези, които са я създали. Ако все пак решът да нападнат Западна страна, автоматично се задейства член 5 на НАТО. С други думи Северна Корея ще влезе във война със САЩ, Европа + съюзниците от Япония, Южна Корея, Канада и Австралия. Тоест, ще бъде ликвидирана за по-малко от 24 часа.