Молдовците май не са забелязали, че... вече живеят в Румъния!

Приднестровци разтревожени – може някой ден да видят край Днестър румънски танкове
30 ное 2017 21:44, Елка Василева
125
Молдовците май не са забелязали, че... вече живеят в Румъния!
Снимка: архив, Reuters

В парада по случай Националния ден на Румъния - 1 декември, в Букурещ ще участва взвод от ротата на Почетния караул на Молдова. През 1918 г. Молдовската демократична република се обедини с Румъния и прекара една година с нея. А през 2018 г. се навършват 100 години от "униря" (обединяването).

Румънците (две трети от населението според анкети), както и молдовското правителство, се надяват "да повторят материала". Но двете страни вече живеят по едни и същи закони, организират общи заседания на парламентите и правителствата, а войските им маршируват заедно, пише Светлана Гамова, в. "Независимая газета".

Контингент от Молдовската национална армия вече замина за парада в Букурещ. Министерството на отбраната в Кишинев съобщи, че войниците от Почетния караул ще дефилират под Триумфалната арка с молдовското знаме, идентично на румънското.

Общите паради не са единственото, което обединява двете армии. Молдовският парламент прие по-рано документ, според който румънски военни части могат да влязат в Молдова, ако Букурещ сметне, че ситуацията там изисква намеса. Например в случай на локален конфликт в Приднестровието или край границите му. Тогава в Молдова може да бъдат изпратени без разрешение не само войници, но и военна техника. Тази възможност допуска депутатът от Кишинев Богдан Църдя, неподкрепящ прорумънската позиция на парламентарното мнозинство.

Приднестровците са разтревожени от възможността някой ден да видят край Днестър румънски танкове, разказа по-рано пред "Независимая газета" Олег Беляков, водач на приднестровската делегация в Обединената контролна комисия, контролираща зоната за сигурност по реката. И подчерта, че Приднестровието е готово да посрещне неканените гости.

Обединяващи за молдовци и румънци са и законите - тези в Молдова отговарят на румънските стандарти. Страните вече съединиха двете електросистеми, прокаран е газопровод от румънския Яш до Унгени в Молдова. Румънското правителство отпусна на Кишинев 500 000 евро, за да стигне тръбопроводът чак до молдовската столица. Той е алтернативен на руския газопровод. В Молдова вече се подава румънски газ, но обемът не е голям. Ако обаче руската тръба изведнъж опустее (при спиране на газа, пращан в Украйна), в Молдова ще заработи румънската. По нея може да тече и все същият газ от Русия, но идващ вече по европейски канали.

Буквално тези дни молдовски депутати заседаваха съвместно с румънски колеги в Букурещ. Дискусиите включваха тези от икономиката, регионалното развитие, енергетиката, селското стопанство, промишлеността и услугите. Обсъдени бяха също взаимното свързване на газотранспортните и електропреносните мрежи, автомобилните, железопътните и въздушните превози между Молдова и Румъния, размяната на опит в хармонизирането на националното законодателство с европейското, съвместното участие в трансгранични и транснационални проекти.

По официални данни Румъния е основен търговски партньор на Република Молдова - стокообменът, регистриран от началото на годината, е достигнал почти 1 милиард долара. По данни на Държавната регистрационна камара в Молдова има 1778 компании с румънски капитал.

Съобщено бе за предстоящо съвместно заседание на правителствата - анонсира го в Букурещ посланикът на Молдова в Румъния Михай Грибинча. Дневният ред още не се знае, но това не е първата подобна проява. Общи заседания организираха например правителствата на Молдова и на Румъния - през март в Букурещ, а през юли в Кишинев.

Неотдавна Асоциацията на еврорегиона Сирет-Прут-Днестър поиска румънското правителство да включи строежа на мост между молдовския град Леова и румънското село Бумбъта като приоритет в списъка с двустранни икономически проекти, също и да започне разработка на технико-икономическа обосновка с оглед възстановяване на съществували по-рано мостове през р. Прут между Румъния и Молдова, информира infomarket.md.

В приета резолюция се казва, че наличието на мост през р. Прут в района на Леова от страна на Молдова и на с. Бумбъта от румънска страна ще съдейства за създаване на транспортен коридор Одеса (Украйна) - Щефан Водъ - Каушани-Басарабяска - Чимишли - Леова (Молдова) - Бумбъта (Румъния) и националната магистрала DN24 от Бърлад до Хуш като важна регионална и национална пътна артерия, осигуряваща връзка между ЕС и Източна Европа като принос към създаването на общо икономическо пространство, насърчавайки развитието на икономически, културни и търговски отношения с инвестиционни перспективи.

Румъния подкрепя европейски курс на Молдова. Бившият румънски президент Траян Бъсеску прогнозираше по-рано обединяване на двете страни в рамките на Евросъюза. Днес той се е включил в молдовската политика и смята да прокарва тази идея в молдовското общество. Анкети впрочем показват, че докато румънското общество е готово да приеме Молдова, 80 на сто от молдовците, както забеляза депутатът Църдя, искат да живеят отделно.

Но Игор Боцан, директор на Асоциацията за демокрация чрез участие (ADEPT), твърди, че "делът на желаещите обединение в Молдова постоянно расте".

Има и друг аспект, общ за двете страни: в молдовските училища се учи история на Румъния и румънски език. Опитите на президента Игор Додон да смени "румънския" с "молдовски" и да наложи като учебен предмет "История на Молдова" не постигнаха успех, тъй като и правителството, и Конституционният съд се обявиха против. Всички в Молдова знаят, че за Молдова и "молдовски език" се обявяват повечето жители на страната, а за "румънски" и единна Румъния - властта (с изключение на президента). Но докато хората говорят за това, властта създава ситуация, в която само названието на езика дели румънци от молдовци, а всичко останало на практика вече е общо.

По този повод лидерът на Приднестровието Вадим Красноселски забеляза: "Доколкото в Приднестровието е запазен молдовският език и култура, излиза, че съм "президент на молдовци". Ще припомним, че в Приднестровието живеят по 30 на сто руснаци, украинци и молдовци. В непризнатата република има три държавни езика - руски, украински и молдовски. Също и училища с обучение на румънски език, за които се говори тези дни на преговорите за приднестровско уреждане във Виена.

ОССЕ одобри преговорните резултати, а Кишинев заяви, че проблемът с румънските училища в Приднестровието е премахнат. Красноселски посочи, че ако Молдова проведе референдум за присъединяване към Румъния, Тираспол ще уважи мнението на молдовския народ. Тогава обаче пътищата на Приднестровието и на Молдова ще се разделят, каза той пред "Независимая газета".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
10
 
4
 
! Отговори
Руски език за КИев преди 6 години
МНого мощна охрана на Европа от проникващи масови убиици от Азия правят жителите на Украйна.ТАм ползват руски литературен за укрепване на биосферата и украйнски за диагностика и откриване на проникнали врагове недопустими з а повърхноста вкл ХОХОЛИ<БЕСОВЕ<ЧОРТОВЕ<МАФЛоЦИ и други.Превключват автоматично при засичане на опасни..
72
7
 
9
 
! Отговори
ПАзете МОлдавия преди 6 години
Приднестровието охранява тежко пострадали в миналото от жестоки врагове територии..НУжна е бърза финансова помощ за живеещите там които охраняват с Руски литературен тежко повредени територии . ТАм трябва да с е пише на КИРИЛИЦА.ПОлзва се там от създаването и при Цар Симеон и Петър досега.10 век.ТАМ е границата на Балканите с Азия.Охранява се от наши братя на исток
71
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колкото по-бързо се присъединят към Румъния, толкова по-добре за тях.каталунския организиран метеж от чужбина е нещо друго.
70
5
 
3
 
! Отговори
ПАЗЕТЕ МОЛДАВИЯ преди 6 години
Природата ползва Руски литературен и БЪлгарски за охрана на Долнодунавския разломен сноп.Милиони БЪлгари обитават БЕсарабия и Добруджа/ сега в Украйна/.Ползва се отглеждането от БЪлгари на овце,орехи и лозя за комбинирана охрана.Преселниците от Румъния са опасни за Съветска Молдавия <лесни са за обсебване от проникващи бесове през Украйна и Приднестровието.При внимателно проведени тестоветези преселници имат КАфява чума обсебване.включва се при опит за разговор
69
4
 
0
 
! Отговори
JJivanov Geolog преди 6 години
Има тежка граница между Съветска Молдавия и Румъния /Съветска Молдавия се ползва за важна диагностика и корекции вкл за охрана на огромни региони .ТАм трябва да с е говори на Руски литературен език.МОлдавския е диагностично корекционен за планината вранча населението там населнието говори на Руски литературен и включва молдавски само при звуци от Вранча вкл инфра звуци..
68
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Дойче веле", в. "Независимая газета", все "независими" медии, от които "независимото" днесбеге черпи "независима" информация.
67
2
 
6
 
! Отговори
До Е*л*к*а преди 6 години
Пак ли копира от БТА готова Новина , кога ли за крадене/копиране от друг сайт ще има Затвор по Закон
66
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А румънците май не са забелязал, че когато е имало Молдова не е имало румънци .Имало е Трансилвания , Седмоградие и после Блахия - Влахия ........И област Олтения,а Седмиградско е старото българско име на по-късна Трансилвания и т.н. ,но ако видиш старите карти около 15,16,17 век,направо там си пише България.
65
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А румънците май не са забелязал, че когато е имало Молдова не е имало румънци .Имало е Трансилвания , Седмоградие и после Блахия - Влахия .
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
68 - великият княз си е Крал . Титлата крал означава владетел , който е зависим или васал от/на по-голям владетел , който е император . Същото означава и Княз . Европейските крале всъщност са били васали на свещената римска империя , сиреч князе . С времето нещата се размиват и объркват , като кралят на Великобритания фактически е император , а великият княз на Люксембург на практика е граф
63
7
 
18
 
! Отговори
Ку-ку преди 6 години
И като се обединят какво ? Ще цъфнат и вържат !
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 65 Това не е вярно!!! Да разбираме ли тогава,че Великия Княз на Люксенбург е Император. Сърбите от начало имат князе,след това защо се титулуват крале,след като равносилно?!
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТи сляпо ли четеш,аз казвам същото,което и ти казваш,но с други думи.Че няма граници в ЕС и всякакви размествания са излишни.Само ще доведат до кавги,което не е в полза за балканските народи.
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има един план в Брюксел ,,Европа на регионите",истинската цел на този план е разпарчетосване на държавите членки,за да има само един център в ЕС.Така ,че напаните на Бъсеску,Мъсеску може да се окажат напразни!
59
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
62 - титлата "Княз" е аналогична на "Крал"
58
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
айде стига глупости за предявяване на претенции и документи . На обикновените хора в ЕС не им пука за разни стари граници , тъй като граници няма и това е най-голямото достижение на Европа , водеща от хилядолетия постоянни войни . Това е все едно Папа-та да предяви претенции към Германия , тъй като има документи че това е исконна територия на Свещената Римска Империя . По тази логика България има също толкова право да анексира Крим , колкото Русия или Турция .
57
5
 
6
 
! Отговори
чаушеску преди 6 години
Поздравления за ромовете,това се казва пример за държавническо мислене и здрав разум,не като каталунците и македонците
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 52 Не са признавали БГ Цар за техен владетел,само удряли печата на Асеневци!,за да покажат висок произход!Защо пък тогава,докато има БГ Цар, никой не е посмял да си сложи титла крал или цар,а само Войводи и князе?
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПо-скоро ние българите можем да предявим претенции за земите си и имаме реално право на това+документи, отколкото те на нас, но това не е добре за нито една Балканска държава,защото ще настанат кавги и спорове между нас,което не е в полза на народите ни.И без това сме в ЕС,без граници,защо да променяме нещата?
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 58 ха,ха,ха Нормалните хора си оправят държавата,а не си я присламчват към държава от ЕС.Още повече ,че в Средновековието Молдова е имало ,даже по едно време при Стефан Велики, много по -мощна от Влашко и пада под Османците в края на 16век притисната и от Полша.