Молдовците май не са забелязали, че... вече живеят в Румъния!

Приднестровци разтревожени – може някой ден да видят край Днестър румънски танкове
30 ное 2017 21:44, Елка Василева
125
Молдовците май не са забелязали, че... вече живеят в Румъния!
Снимка: архив, Reuters

В парада по случай Националния ден на Румъния - 1 декември, в Букурещ ще участва взвод от ротата на Почетния караул на Молдова. През 1918 г. Молдовската демократична република се обедини с Румъния и прекара една година с нея. А през 2018 г. се навършват 100 години от "униря" (обединяването).

Румънците (две трети от населението според анкети), както и молдовското правителство, се надяват "да повторят материала". Но двете страни вече живеят по едни и същи закони, организират общи заседания на парламентите и правителствата, а войските им маршируват заедно, пише Светлана Гамова, в. "Независимая газета".

Контингент от Молдовската национална армия вече замина за парада в Букурещ. Министерството на отбраната в Кишинев съобщи, че войниците от Почетния караул ще дефилират под Триумфалната арка с молдовското знаме, идентично на румънското.

Общите паради не са единственото, което обединява двете армии. Молдовският парламент прие по-рано документ, според който румънски военни части могат да влязат в Молдова, ако Букурещ сметне, че ситуацията там изисква намеса. Например в случай на локален конфликт в Приднестровието или край границите му. Тогава в Молдова може да бъдат изпратени без разрешение не само войници, но и военна техника. Тази възможност допуска депутатът от Кишинев Богдан Църдя, неподкрепящ прорумънската позиция на парламентарното мнозинство.

Приднестровците са разтревожени от възможността някой ден да видят край Днестър румънски танкове, разказа по-рано пред "Независимая газета" Олег Беляков, водач на приднестровската делегация в Обединената контролна комисия, контролираща зоната за сигурност по реката. И подчерта, че Приднестровието е готово да посрещне неканените гости.

Обединяващи за молдовци и румънци са и законите - тези в Молдова отговарят на румънските стандарти. Страните вече съединиха двете електросистеми, прокаран е газопровод от румънския Яш до Унгени в Молдова. Румънското правителство отпусна на Кишинев 500 000 евро, за да стигне тръбопроводът чак до молдовската столица. Той е алтернативен на руския газопровод. В Молдова вече се подава румънски газ, но обемът не е голям. Ако обаче руската тръба изведнъж опустее (при спиране на газа, пращан в Украйна), в Молдова ще заработи румънската. По нея може да тече и все същият газ от Русия, но идващ вече по европейски канали.

Буквално тези дни молдовски депутати заседаваха съвместно с румънски колеги в Букурещ. Дискусиите включваха тези от икономиката, регионалното развитие, енергетиката, селското стопанство, промишлеността и услугите. Обсъдени бяха също взаимното свързване на газотранспортните и електропреносните мрежи, автомобилните, железопътните и въздушните превози между Молдова и Румъния, размяната на опит в хармонизирането на националното законодателство с европейското, съвместното участие в трансгранични и транснационални проекти.

По официални данни Румъния е основен търговски партньор на Република Молдова - стокообменът, регистриран от началото на годината, е достигнал почти 1 милиард долара. По данни на Държавната регистрационна камара в Молдова има 1778 компании с румънски капитал.

Съобщено бе за предстоящо съвместно заседание на правителствата - анонсира го в Букурещ посланикът на Молдова в Румъния Михай Грибинча. Дневният ред още не се знае, но това не е първата подобна проява. Общи заседания организираха например правителствата на Молдова и на Румъния - през март в Букурещ, а през юли в Кишинев.

Неотдавна Асоциацията на еврорегиона Сирет-Прут-Днестър поиска румънското правителство да включи строежа на мост между молдовския град Леова и румънското село Бумбъта като приоритет в списъка с двустранни икономически проекти, също и да започне разработка на технико-икономическа обосновка с оглед възстановяване на съществували по-рано мостове през р. Прут между Румъния и Молдова, информира infomarket.md.

В приета резолюция се казва, че наличието на мост през р. Прут в района на Леова от страна на Молдова и на с. Бумбъта от румънска страна ще съдейства за създаване на транспортен коридор Одеса (Украйна) - Щефан Водъ - Каушани-Басарабяска - Чимишли - Леова (Молдова) - Бумбъта (Румъния) и националната магистрала DN24 от Бърлад до Хуш като важна регионална и национална пътна артерия, осигуряваща връзка между ЕС и Източна Европа като принос към създаването на общо икономическо пространство, насърчавайки развитието на икономически, културни и търговски отношения с инвестиционни перспективи.

Румъния подкрепя европейски курс на Молдова. Бившият румънски президент Траян Бъсеску прогнозираше по-рано обединяване на двете страни в рамките на Евросъюза. Днес той се е включил в молдовската политика и смята да прокарва тази идея в молдовското общество. Анкети впрочем показват, че докато румънското общество е готово да приеме Молдова, 80 на сто от молдовците, както забеляза депутатът Църдя, искат да живеят отделно.

Но Игор Боцан, директор на Асоциацията за демокрация чрез участие (ADEPT), твърди, че "делът на желаещите обединение в Молдова постоянно расте".

Има и друг аспект, общ за двете страни: в молдовските училища се учи история на Румъния и румънски език. Опитите на президента Игор Додон да смени "румънския" с "молдовски" и да наложи като учебен предмет "История на Молдова" не постигнаха успех, тъй като и правителството, и Конституционният съд се обявиха против. Всички в Молдова знаят, че за Молдова и "молдовски език" се обявяват повечето жители на страната, а за "румънски" и единна Румъния - властта (с изключение на президента). Но докато хората говорят за това, властта създава ситуация, в която само названието на езика дели румънци от молдовци, а всичко останало на практика вече е общо.

По този повод лидерът на Приднестровието Вадим Красноселски забеляза: "Доколкото в Приднестровието е запазен молдовският език и култура, излиза, че съм "президент на молдовци". Ще припомним, че в Приднестровието живеят по 30 на сто руснаци, украинци и молдовци. В непризнатата република има три държавни езика - руски, украински и молдовски. Също и училища с обучение на румънски език, за които се говори тези дни на преговорите за приднестровско уреждане във Виена.

ОССЕ одобри преговорните резултати, а Кишинев заяви, че проблемът с румънските училища в Приднестровието е премахнат. Красноселски посочи, че ако Молдова проведе референдум за присъединяване към Румъния, Тираспол ще уважи мнението на молдовския народ. Тогава обаче пътищата на Приднестровието и на Молдова ще се разделят, каза той пред "Независимая газета".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 6 години
До наивници И кой е цивилизования свят бе ***? Тозе дето разрешава официални содомията, педофилията, хомосексуализма и лезбийството, а гендер революционерите смятат всеки нормален за болен.Да ти пикая на цивилизования свят.Впрочем така мислеше и Хитлер, а преди него Наполеон.
112
0
 
0
 
! Отговори
Ауууууу преди 6 години
Още един гвоздей в ковчега на Путинова Русия
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До двоен стандартна кого му пука за ближещите руски *** сърби бе?
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приднестровци разтревожени може някой ден да видят край Днестър румънски танковемачкай проруската ***!
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се стигне до обединение на Румъния и Молдова, трябва да си искаме Северна Добруджа. Тя е била дадена на Румъния именно като компенсация за присъединяването на Бесарабия към Русия. Да си върнат дължимото и после могат да правят каквото искат.
108
2
 
5
 
! Отговори
Танев преди 6 години
Да не се познава Българската истОрия и да се плещят врели-некипели показва историческата неграмотност на младото поколение, каквито са по-долу обсъждащите, особенно заслепените от ярост русофоби. В момента Румъния върви по същите стъпки, каквито правеше Българие след Балканската война. А това съдбата наказва. Байновици, БИОЛОГИЧНО, РУМЪНЦИТЕ СА ПО-БЛИЗО ДО НАС, ОТКОЛКОТО МАКЕДОНЦИТЕ. ТОВА ПОКАЗВАТ ДНК ХАПЛОГРУПИТЕ.
107
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво ,само така.
106
1
 
2
 
! Отговори
Расате преди 6 години
До АнонименКрал по принцип произхожда от немската титла könig-владетел.Княз- прозихожда от подобна -Канас,Кнас,КанИ двете титли имат протоирански произход от Kewan-глава.Няколко примера: COUNOS-княз, CINTO първи, ирландската и шотландска CEAN-глава, главатар, CEANARD - водач, първенец, кимришката CYNTAF-първи и т.н.Титлата цар произлиза от титла Цезар(Кесар) е въведена след смърта на Юли Цезар по времето на Август и е давана на вторият след равните, първият се е титулувал Август-император
105
0
 
2
 
! Отговори
Расате преди 6 години
До oпетковОпетковСлед Руско-Турската война , Русия запазва за себе си Бесарабия ,а не Молдова, която е населена с българи и Гагаузи,но основно българи.
104
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците не успяха да асимилират българите,но ЕС може и да го направи с това обединение на Молдова с Румъния.От всички езици,само български няма да се изучава
103
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите са против такова обединение,защото ще се повтори историята от преди 160-190 години,когато френските шпиони превзеха и латинизираха насила българите северно от Дунав и ги нарекоха с ново измислено име "Романия" и "румънци",смениха им писмеността,езика, идентичността и ги подчиниха,въпреки многото възстания и съпротивление от страна на болярите и населението си остават подчинени чак до днес.Сега ще стане същото и с Молдова(Богданско).
102
12
 
7
 
! Отговори
наивници преди 6 години
Още от Кримската война е известно , че Русия не може да воюва успешно сама срещу Запада....И днес е ясно, че напъните на *** срещу цивилизованият свят са обречени на неуспех. Дори облъчените руснаци разбират това, само не и българските ***. А конкретно за темата...всеки иска на запад...дори и Приднестровието с руските войски в него....
101
12
 
13
 
! Отговори
Ханс преди 6 години
Господ да убие руснаците за това, че ни откраднаха Влашко и Молдивия. Тия княжества винаги са си били Български докато крадливите азиатски пияндурници не ги откраднаха след войната.
100
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До майорскиНе е точно така,В момента се е образувал един клин между ЕС и Русия,за да не се възползва Европа от търговия и суровините в Русия и за да е по-слаба Европа.Спря се южен поток,но спряха и новия поток на север към Германия. И ще ни продават петрол на по-скъпи цени от Азия или с посредници от Русия,което означава и по-скъпи продукти,услуги,производство,по-големи разходи и по-неконкурентни.
99
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Молдова ще нарита Русия?А по полека ....вярно че е петък но......
98
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и молдова ще нарита накрая руската империйка на путинчо
97
20
 
15
 
! Отговори
oпетков преди 6 години
До мнение Всички батаци по нашите земи са предизвикани от имперската лакомия на царска Русия и комунистически СССР. Понеже не си знаем историята се налага да поясним. Когато Русия ни "освобождава" през 1878г. тя получава за "компенсация" от Турция земите на днешна Молдова и за да не се сърдят румънците им "подарява" Северна Добруджа, населена предимно с българи. Така са ни освобождавали "братушките". От руско-турската война Русия получава огромни териториални придобивки от победена Турция.
96
10
 
24
 
! Отговори
двоен стандарт преди 6 години
Значи за Молдова и Румъния може ,а за република Сръбска в Босна обединение със Сърбия, не може!
95
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като в средновековието е имало Молдовска държава ,даже и в началото на 19век.,нормално е и сега да има!Така,че Румъния вместо да ламти за още,да веме да върне Източна Молдова на Република Молдова!
94
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както и преди с нас така и сега Русия е против всякакви съединение на разделени от нея народи. Divide et impera.