Мостар разделен след смъртта на Слободан Праляк

Хърватите в босненския град му отдадоха почит
Обновена: 30 ное 2017 13:54 | 30 ное 2017 09:45, Елка Василева
55
Мостар разделен след смъртта на Слободан Праляк
Слободан Праляк. Снимка: Reuters

Босненският град Мостар изглеждаше вчера по-разделен от всякога: стотици хора в хърватската част отдадоха почит на Слободан Праляк, а улиците на бошняците се опразниха, съобщи Франс прес.

След залез слънце в западната част на града хърватите се събраха да запалят свещ на един площад в чест на човека, който в техните очи е "генерал Праляк" и в никакъв случай военнопрестъпник, опитал се да извърши етническо прочистване срещу бошняците (босненските мюсюлмани) през 1993 и 1994 г., както отсъди международният трибунал.

Още по темата

Още следобед в хърватските квартали на този град в южната част на Босна и Херцеговина хърватските знамена бяха спуснати наполовина и дойдоха полицейски подкрепления, за да предотвратят евентуални изблици на насилие.

След като чу, че е осъден на 20 години затвор вчера от Международния трибунал на ООН за военните престъпления в бивша Югославия, Праляк се самоуби, поглъщайки отрова.

Председателят на колективното председателство на Босна и Херцеговина Драган Чович отиде да запали свещ на площада в Мостар, където бе издигнат портрет на Праляк с надпис: "Твоята саможертва никога няма да бъде забравена", а свещеник отслужи заупокойна молитва.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
18
 
! Отговори
БОГ преди 6 години
Праляк се отърва сравнително лесно и бързо. По-големите от него гадове ги съди по-висш съд. Пример - сенатор Маккейн се сдоби с чудесен мозъчен тумор и ще умира мноооого дъъъълго и мъчиииително.
18
3
 
29
 
! Отговори
Бг преди 6 години
Страшно е , когато човек убива човека, защото човешкото(. хуманното) липсва . Но какво да кажем за мюсюлманите, които превземат територии чисто християнски и искат ние да се интегрираме към тях , а не обратно.Като християнин с цената на всичко не мисля да се предаваме на исляма ,дори и да се стига до крайности.
17
1
 
4
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
/БТА/
16
2
 
32
 
! Отговори
доктор М... преди 6 години
Исмаиле, а вас турците кога ще ви съди трибунал за 500 години зверства и издевателства над християнските народи на Балканите и в Близкия Изток? Кога ще има трибунал за кръвния данък и еничарството, което си е било жив геноцид? Кога ще има трибунал за безбройните изнасилвания и кланета? Кога ще има трибунал за поругаване на християнски църкви и превръщането им в грозни джамии? Вие сте едни от исторически най-зверските нации с гигантски грехове, така че замълчи. Заслужавате минимум презрение!
15
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Генерал" Праляк очевидно е бил вече неадекватен. Да го прощава Господ! Може да си е вярвал, че е изпълнявал воински дълг и така извършените от него убийства на цивилни да се приемат за нещо обичайно. Дали така, обаче, приемат нещата засегнатите от действията му човешки маси!
14
21
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Българите са по големия проблем на Европа от мюсюлманите.
13
33
 
6
 
! Отговори
Исмаил преди 6 години
Слободан Праляк, направи забележка че съдът в Хага е доста снизходителен и той като осъзнал се дядо каза че не е военопрестъпник, а е човек който е извършил престъпления към човечеството....следва : Сам си издаде присъдата и сам си я изпълни...Евала.
12
3
 
32
 
! Отговори
Дедо ви Шишарко преди 6 години
До АнонименВъпроса е, че тук се осъждат и оправдават изключително избирателно. На този трибунал няма нито един осъден или дори обвинен мюсюлманин. Наистина ли вярвате, че те са били чисти като сълза? Колкото до Гьоринг - историята се пише от победителите и те определят кои са били добрите и кои лошите. Аз лично, с оглед на това което се случва с белите хора в Европа и САЩ, не съм съвсем убеден кои са били "добрите и лошите"
11
1
 
37
 
! Отговори
niki преди 6 години
При такава гражданска война просто няма невинни. Този със сигурност е отговорен, както и всички останали от противниковата страна.Трябва да осъдят тези, които позволиха в Европа да стане гражданска война, те са за затвор.
10
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оплачете Гъоринг и други самоубици от трибунали. Нищо не оправдава масови убийства на цивилни. Нито национални каузи, нито каквото и да било
9
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поръчково правосъдие никаква справедливост!Със същите доводи могат да бъдат осъдени всички мюсюлмански военни ръководители които избиха хиляди мирни хървати и сърби в Босна и Косово но те в момента не само че не са осъдени а са президенти и министри.Срам за Оон и правосъдието!
8
1
 
26
 
! Отговори
И ко ся? преди 6 години
Значи- докато си отивал към заседанието човека се е отбил в селскостопанската аптека, купил си отрова, сипал си е в шишенце, влязъл в залата, седнал, държал се необезпокоявано чашката с отрова и-станал да говори и.. Въобще някой от тия трибунали ще даде ли по смислено обяснение от това как се е снабдил с отрова, как си я сипал в чашката? Че в момента ,в който ти четат присъдата най-демонстративно да си извадиш отровата и да си я пийнеш-нещо не се вързва!
7
3
 
61
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Този трибунал трябва да се разпусне.Това не е съд а място за изпълнявате на политически поръчки.Наистина защо няма обвиняеми мюмюлмани.
6
4
 
50
 
! Отговори
До №3 преди 6 години
Напълно си прав, тук имат пръст някой велики сили. Четох наскоро, че голяма част от убитите са били християни, но за да се подсили пропагандата са погребвани, като мюсюлмани. Няма как само едните да са извършвали престъпления.Какъв е тоя трибунал, като човека си е внесъл отрова, нямат никакъв контрол.
5
20
 
17
 
! Отговори
? преди 6 години
Какъв свещеник,каква молитва?Нали самоубийството е голям грях в християнството?И свещениците отказват да четат заупокойни молитви на погребенията на самоубийци!!!Или и там нещата се случват избирателно?!
4
16
 
5
 
! Отговори
dдфсф преди 6 години
До Европа празнуваНа теб трябва да го направят това, дърт мангaлокомуняга такъв. Айде бегай в Северна Корея да строиш комунизма, *** прокъсан!
3
8
 
68
 
! Отговори
Дедо ви Шишарко преди 6 години
Абе тоя трибунал наистина как не осъди един мюсюлманин? Или мислите, че те като религия на мира са стояли мирно и не са колили и разстрелвали православни и католици? Що за съд е това?
2
9
 
62
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Човек на честта!Браво!А за безумците от САЩ и НАТО,създали мюсулмански развъдници на тероризъм в Европа(Босна и Косово)-проклятие!Нека всичко,което ни натресоха на главите им се върне тройно!
1
7
 
51
 
! Отговори
Повечето преди 6 години
нации почитат героите си!