Мостар разделен след смъртта на Слободан Праляк

Хърватите в босненския град му отдадоха почит
Обновена: 30 ное 2017 13:54 | 30 ное 2017 09:45, Елка Василева
55
Мостар разделен след смъртта на Слободан Праляк
Слободан Праляк. Снимка: Reuters

Босненският град Мостар изглеждаше вчера по-разделен от всякога: стотици хора в хърватската част отдадоха почит на Слободан Праляк, а улиците на бошняците се опразниха, съобщи Франс прес.

След залез слънце в западната част на града хърватите се събраха да запалят свещ на един площад в чест на човека, който в техните очи е "генерал Праляк" и в никакъв случай военнопрестъпник, опитал се да извърши етническо прочистване срещу бошняците (босненските мюсюлмани) през 1993 и 1994 г., както отсъди международният трибунал.

Още по темата

Още следобед в хърватските квартали на този град в южната част на Босна и Херцеговина хърватските знамена бяха спуснати наполовина и дойдоха полицейски подкрепления, за да предотвратят евентуални изблици на насилие.

След като чу, че е осъден на 20 години затвор вчера от Международния трибунал на ООН за военните престъпления в бивша Югославия, Праляк се самоуби, поглъщайки отрова.

Председателят на колективното председателство на Босна и Херцеговина Драган Чович отиде да запали свещ на площада в Мостар, където бе издигнат портрет на Праляк с надпис: "Твоята саможертва никога няма да бъде забравена", а свещеник отслужи заупокойна молитва.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
2
 
! Отговори
Monik преди 6 години
Да Jessy ама ние Франсетата пък изобретихме Минета , аха
38
5
 
8
 
! Отговори
Jessy James преди 6 години
Кортес не си прав, мюсюлманите са дали на света едно много хубаво изобретение, нарича се " Анална Любов" я виж германците, поканиха всички от арабските държави на гости за да я практикуват и по улици и подлези, в градинки, даже и баба Меркел се запали по нея.
37
5
 
27
 
! Отговори
game1 преди 6 години
Интересен факт за възродителния процес е че самите подизпълнители са мюсюлмани! Факт! Ама затова никой не говори, е как да говорят... нали си имат цяла етническа партия в парламента дето е участвала ! Прочетете досието например на Ахмет Башев... дето се пенеше по едно време по телевизията... колко хрисим и кротък е бил като е снасял на ДС ... душички мили ! Господ да ги поживи !
36
10
 
13
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
До АнонименКаква бяла раса те гони, добре ли си. религията няма общо с расата. Ако си направиш труд да прочетеш малко повече ще видиш, че 30% от бялата раса са мюсюлмани и около 10% са юдеи. Отделно преките наследници на арийските племена (гордоста на европейските бели илитерати) са почти на 100% мюсюлмани (перси, афгани, балкхи, асириици и бербери). Ама то и четене трябва, не става само с фантазии и мечти.
35
6
 
1
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
До българина до МЗа едно не си прав. Преди освобождението се правят доста изследвания. Определя се българското землище (етническата територия на българския народ) и се извършва своеобразно преброяване на населението. Сърбия и Гърция вече съществуват и имат своите национални доктрини, и протестират. Когато се създава Екзархията(тя е намалена) доста големи територии се присъединяват сами към нея и крайния резултат е 7 м-на БГ християни и 2 м-на БГ мюсюлмани,3 м-на е Княжество БГ след освобождени
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 33 По принцип си прав! Не забравяй ,че и не малка част от населението се изселва на Запад.Населението м/у Видин -Ниш-Белград почти всичкото се изселва през 15век.Сегашното се заселва 16-17век .Тогава турците решават ,да отслабят режима в този регион.От тогава по тези земи има и власи. Същото важи и за сърби и гърци!
33
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западните либерални *** съдят хора, борили се срещу исляма, а в същото време пълнят континента с диваци. Този Генерал заслужава орден за заслуги към бялата раса, а не да бъде съден от третополови *** на антидепресанти. Европа извършва самоубийство, толкова ли не можете да го прозрете? ВАШИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ ЩЕ ПЛАЩАТ ЗА ОВЧЕДУШИЕТО НА СЪВРЕМЕННИЯ ЕВРОПЕЕЦ.
32
5
 
29
 
! Отговори
българина до М преди 6 години
Един *** пример доказан с документи. 1444г българите са били колко англичаните около 3 млн. 16 в според османските данъчни регистри които са къща по къща сме забележете малко над 300 хил! Това не е геноцид, такава дума още не е измислена! 1878 ние сме 3 млн,500г възстановяванеа, а Англия 33 млн! Оставили са ни намира когато сме станали безопасни за тях и все пак раята трябва да им работи на ангария. Толкова по темата турция араби ислям. Кой от къде вън от европа племе загубено ислямско!
31
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които ни обвиняват за Възродителния процес, осъждат ли законите в Турция ,според които не можеш ,да вземеш турско гражданство с различни от турско-арабските имена!Това си е същото ,като Възродителния процес. Ние се поучихме от Турция!
30
0
 
14
 
! Отговори
TOP SECRET преди 6 години
Много малко или почти никаква Информация в България за тези Събития така че четете чужда Литература за да разберете нещо е крайна сметка какво се е случило в бивша Югославия
29
1
 
20
 
! Отговори
game1 преди 6 години
за сърбите ... тези "православни нам братя" !!Миналата година, когато имаше честване на битката при връх Каймакчалан (бием се с гърци и сърби), знаете ли кои отказаха и не дойдоха ??? а ? Гърците дойдоха, евалата..Сърбите не дойдоха !!! Тия дето държат Македония и попагандират там яко !! Сърбомани...Така че четете малко и тогава взимайте отношение !
28
2
 
34
 
! Отговори
доктор М... преди 6 години
До ИсмаилПърво - респект за добрия тон и опита да спориш с факти, а не с обиди. Запазили сме се, но въпреки Османската империя, а не заради нея. Празнували сме си празниците тайно под сурдинка, църквите не е можело да са по-високи от конник, имало е насилствена смяна на религията. Ти говориш за запазване, аз говоря за пропуснато развитие. Изтървали сме великите геогр. открития, просвещението, ренесанса. Като население почти не сме имали прираст. Осм. империя ни е дръпнала адски много назад!
27
1
 
16
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
добър шамар по либераските мутри, обвиняват интелектуалче в геноцид, много са изперкали тия, не знаят на коя планета са.
26
1
 
19
 
! Отговори
game1 преди 6 години
Берлинският конгрес и Нойският договор ни разкъсват и ни отслабват, налагат ни санкции и рестрикции, национални катастрофи !!! и после руската окупация и комунизма..Е кой искаше да няма България или да я има ама да е политически и военно скупена ?? Ами не е ли тази Европа, за която ревете, че се ислямизирала...Няма безплатен обяд и всичко рано или късно се връша !!!Радвам се, че България малко по малко изплува и ще дръпнем нагоре следващите години! Имайте вяра !
25
0
 
26
 
! Отговори
game1 преди 6 години
И още нещо относно ислямизацията на Европа:1) В България отдавна има мюсюлмани.. най-много джамии имаме с Германия на глава от населението в Европа. Факт!2) Но защо мрънкате, че самата Европа (не България) се пълни с мюсюлмани, което е факт ??? А защо не се сетите за 5-те войни, в които участва България ?? Защо ?? Защото същата тази ЕВРОПА ни разцепи като баница !!! Тя ни разказа играта !! Сори ама всико се връща, пада им се !!
24
16
 
10
 
! Отговори
Исмаил преди 6 години
До доктор М... Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея. <br> Влизането на България в тази огромна страна е запазило и нашия народ, защото по това време страната ни е била в много тежко състояние. През 14-и век тя е била много м
23
4
 
31
 
! Отговори
ВОЙНАТА В ЮГОСЛАВИЯ преди 6 години
бе започната от косоварите шиптъри с кланета и убийства на местни сърби. Когато там дойдоха войскови части видимо имаше ред, но по селата убийствата и зверствата срещу сърби продължиха. Тогава сърбите на свой ред създадоха паравоенни отряди да пазят своите. Така започна всичко с подкрепата на ЕС и подклаждани от САЩ за да бутнат последния бивш комунистически режим в СЪРБИЯ. Макар, че той на беше точно комунистически, а сърбите си пътуваха свободно по целия свят
22
5
 
43
 
! Отговори
доктор М... преди 6 години
До До 18Ти сериозно ли сравняваш 5 години възродителен процес с 500 години геноцид и кланета? На вас административно ви смениха имената, а който не искаше - беше свободен да замине за Турция. Минималните жертви, които сте дали се компенсират от жертвите на вашата терористична дейност (гара Буново, Пловдив, Варна и т.н.). Исляма е проклятие за цивилизования свят. Нямате място в Европа!
21
7
 
14
 
! Отговори
game1 преди 6 години
хора, защо съжалявате сърбите ?? Истинското им лице отдавна е лъснало - четете малко история !!Колко пъти са ни нападали от освобождението и колко пъти сме ги били тия гадове !!!Никви православни не са, а *** !
20
17
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
За Възродителен Процес да не си мислиш че ви е простено ей така забравено , все още е за Трибунала в Хага