Колко висока ще е цената за САЩ, ако въоръжат Украйна vs. Русия?

Възможно е да изпратят отбранителни оръжия на стойност $47 млн.
230
Колко висока ще е цената за САЩ, ако въоръжат Украйна vs. Русия?
Снимка: Reuters

Има информация, че Съветът за национална сигурност на САЩ се готви да препоръча износа на отбранителни оръжия за Украйна на стойност 47 милиона долара. Съобщава се, че пакетът ще включва пратка противотанкови ракети "Джевълин" - оръжия, които надеждно и ефективно могат да извадят от строя стотиците танкове, с които са се сдобили подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната от началото на конфликта.

Привържениците, които смятат, че изпращането на оръжия на украинското правителство ще натрие носа на Русия и ще изпрати послание до президента Владимир Путин, с нетърпение очакват това предстоящо решение. Въоръжаването на Киев е популярно предписание, подкрепяно от висши офицери от армията и много конгресмени от двете партии.

Популярно обаче не значи разумно. Предоставянето на американски оръжия на Украйна не е в интерес на националната сигурност на Вашингтон. Всъщност, то непременно ще превърне един конфликт, който до голяма степен е замразен, в по-смъртоносен и ще усложни всякакви приемливи възможности за дипломатическо решение.

Може би е неудобно да се признае, но политическата ориентация на Украйна и това как украинците избират да управляват (или да не управляват) своята икономика и политическа система не засяга пряко Съединените щати. Както писаха Раджан Менон и Уилям Ръджър в сп. "Форин афеърс" миналия месец: "Украйна има по-голямо значение за Русия, отколкото за Съединените щати".

За Вашингтон Украйна е постсъветска държава, чиито олигархични политики и системна корупция сериозно вредят на икономическите й перспективи. Интересите на САЩ в сигурността не зависят от това дали Киев ще успее да изгради по-демократична и отговорна форма на управление. В най-добрия случай Украйна е периферна страна, към която Съединените щати нямат договорно задължение да я защитават, ако някой нахлуе на нейна територия.

За Путин обаче Украйна е неразделна част от голямата му стратегия да направи Русия значим глобален играч, какъвто тя беше по време на Студената война. Едно цялостно прозападно ориентиране на украинската политика - от асоцииране с Европейския съюз (ЕС) до евентуално членство в НАТО, би унищожило тази амбиция и разрушило значителна част от политическото наследство на Путин. 

Всъщност, възможността Украйна да засили търговските си отношения и политическа ориентация към Съединените щати и Европа беше достатъчна, за да бъде сметнато за заплаха за националната сигурност от Путин и той да поиска да разположи руски войници, парашутисти и специални сили на украинска територия, за да установи там зона на влияние. Убеждението на Путин, че за Москва е наложително от гледна точка на националната сигурност Украйна да е приятелски настроена към Русия, няма да се промени от няколко десетки противотанкови ракети от Съединените щати.

Втората тревога на правителството на Тръмп е как Путин може да реагира на евентуална ескалация. Както заяви бившият служител от Съвета за национална сигурност Чарлз Купчан във "Вашингтон пост": "Представата, че руският президент Владимир Путин ще се откаже от контрола си върху Донбас (Източна Украйна), ако още неколцина руснаци се приберат у дома в чували за трупове, показва сериозно неразбиране на Кремъл."

Именно това невярно предположение обаче подкрепя доводите на привържениците на оказването на подкрепа на украинците със смъртоносни оръжия.

Невъзможно е да се разбере защо някои американски конгресмени са толкова уверени, че Москва ще реагира по начина, по който очакват те. Продължаващата три години и половина война показва, че Русия безмилостно увеличава своето участие и влагани средства в конфликта, за да не позволи на Киев да постигне военна победа. Всъщност, да се очаква, че Москва ще отговори на евентуално увеличаване на руските жертви, молейки за мирно уреждане, означава напълно да се пренебрегне начина, по който Путин се държи, откакто Русия нахлу в Украйна през 2014 г.

Когато в началото на войната сепаратистките подразделения в Донецк и Луганск губеха позиции за сметка на прокиевските сили, Русия им се притече на помощ. През лятото на 2014 г., когато проукраинските войски си възвръщаха градове, загубени преди това от Киев, колони от руски танкове, артилерия, тежко въоръжение и войници пресякоха границата и влязоха в Украйна, за да гарантират, че няма да има повече украински териториални настъпления в стратегически райони. Когато патовата ситуация в битката в град Иловайск бавно се развиваше в полза на Киев, на фронтовата линия бързо бяха изпратени конвенционални руски войски и оръжия, а това се превърна в един от най-смъртоносните дни за украинските войски във войната.

Няколко месеца по-късно, когато имаше опасност сепаратистите да отстъпят от стратегическия град Дебалцеве, бяха разположени руски танкове, които бързо принудиха отстъпващият по численост, дезорганизиран, деморализиран и изтощен контингент на киевските сили да се оттегли.

Няма причина да се мисли, че сега Путин би отговорил по-ненасилствено, ако Вашингтон изпрати отбранителни доставки на Украйна.

Най-отрицателната последица от по-голямо ангажиране на САЩ е, че то вероятно ще унищожи готовността на Москва да сътрудничи по предложение за изпращане на миротворци в Украйна. Москва настоява, че Минските протоколи от 2014 и 2015 г. са единственият начин, по който може да бъде постигнато мирно спиране на войната в Украйна, но Путин открито признава, че може да е необходимо по-голямо международно участие, за да се поддържа този мир. Той повдигна въпроса за разполагане на войски на ООН по линията на контакт през септември и дори се съгласи да проучи възможността за предоставяне на по-голям достъп на миротворци в контролираната от сепаратистите територия след разговор с германската канцлерка Ангела Меркел. Сега тази идея се обсъжда в правителството на Тръмп и между САЩ и руските специални пратеници в конфликта, което навежда на мисълта, че руската страна е искрена.

Ако Белият дом разреши изпращане на оборудване за Киев, този диалог може да спре. 

Трудно е да се разбере защо Съединените щати биха изострили войната, когато най-сетне може да има възможност за проучване на идеята за наложено от ООН прекратяване на бойните действия, което да доведе до политическо уреждане на конфликта.

Руснаците могат да отговорят на засилване на американското ангажиране в Украйна и по други начини. Москва може, например, да използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да блокира оглавявани от САЩ усилия за спиране на ядрената програма на Северна Корея. Путин може да разшири сътрудничеството с Иран във военната област и разузнаването, за да подкопае политиката на правителството на Тръмп за сдържане на иранския експанзионизъм.

Цената за САЩ от превръщане на украинския конфликт във война чрез подставени групировки срещу Русия е по-голяма от ползата от увеличаване на броя на жертвите на Москва. Изпращането на оръжия на Киев няма особено да помогне за уреждане на конфликта. 

Понякога най-добрият начин за действие за Белия дом е да не се въвлича допълнително във въпроси, които са периферни за американската голяма стратегия.

*Даниел Депетрис е сътрудник в "Дифенс прайоритис". Изразените тук мнения са лично негови.

/БТА/


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ няма как да са империя. Те са смешни в сравнение с могъщата държава, която владее 15 републики. Те нищо не владеят. Има да се учат.
206
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкай каскетите!
205
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай-добрата ушaнка е мъртвата :)
204
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добрата *** е мъртвата!
203
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пращайте им оръжие на украинцитге и дребния ше гризне хурката!
202
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската кочина винаги е била и продължава да бъде империя на злото, но след края на психопата Путин ще започне да се превръща в нормална държава.
201
6
 
18
 
! Отговори
уточнение преди 1 година
"Империята на злото" е Кравария. Там смятат всички останали народи за техни слуги.Уви , и нашите суджукари са в тази роля.
200
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е селият свят да накаже " империята на злото"
199
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Наследството на Путин" много скоро ще го видим.
З
начи рашките могат да свалят цивилни самолети и да въоръжават сепаратистите, но Украйна не може да се отбранява ?
198
6
 
27
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 1 година
В замяна Путин може да изпрати една батарея МБР като подарък на Ким за Нова година. Краварите винаги и навсякъде са правили злини. Над 80 военни конфликта и войни са предизвикали в последните 70 години.Арабската пролет и мигрантската вълна също са плод на краварската агресия. Рано или късно ще си платят за всичко с лихвите.
197
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
200 Това кой те излъга
196
9
 
34
 
! Отговори
гочев преди 1 година
Каквото и да говорим, трябва да е ясно, че без Русия, нямаше да има западна демокрация днес. Имайки предвид, че 9/10 от Вермахта бяха унищожени на Източния фронт. И без успехите на Червената армия на Съюзниците и през ум нямаше да им мине мисълта за какъвто и да е десант в Нормандия.
195
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До demograph

Най-сетне се намери един,който да обясни на путиновите симпатизанти кое как е.Кратко и ясно.Така че да го разберат,даже и да не искат да го разберат!Комплименти!
194
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
196 САЩ нито са Империя нито са разпадаща.
193
4
 
11
 
! Отговори
пЕШО ТАНКИСТА преди 1 година
Такива танкове за съжаление още не са създадени.Т-14 се може би такива но те не са тествани в бой и едвали Русия би ге продала на Украйна.Всички останали образци,особенно американските Ейбрамс, са доста податливи на ПТУР-Фагот,модел от 70-те.Доста клипове от Йемен го показват.Дори немските Леопарди се разхвърчават при досег с ПТУР,както показват кадрите от Сирия където кюрдите и турците се стрелят.
Тъй че т.н.доставки на оръжия за Украйна се поредната инфо битка от хибридната война.
192
6
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
САЩ-една разпадаща се империя!
191
4
 
17
 
! Отговори
пЕШО ТАНКИСТА преди 1 година
Какво биха променили едни противотанкови комплекси за 47 мил.долара във войната в Донбас?Почти нищо.Първо дори да имаш обучен резчет,каквито Украйна няма все още,танка трябва да го видиш и да ти дойде на 2-3000м.Това се случва само при атака на последните.Сепаратистите не са атакували с танкове от февруари 15г. и нямат намерение скоро да го правят.Точно Украйна се опитва да атакува и за това Девелини не и трябват а танкове,с екипажи и то такива дето да устояват на противниковите ПТУР.
ПАРОДИЯ!!!
190
16
 
7
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 1 година
193 Русия загуби няколко века история и изворът на своето Православие.
189
23
 
8
 
! Отговори
Въпроса е какво преди 1 година
загуби Русия като нападна Украйна и окупира нейни територии... Векове напред Урайна няма да бъде "братска държава" с Русия....Ами като гледам от как е Путин фашиста не останаха братски народи...
188
8
 
30
 
! Отговори
anonymous преди 1 година
Русия е велика, Крим е руски, свикнахте ли?